Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

21354 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
tmk1974 napisał:

14 godzin temu, Ulman napisał:

Zwolennicy PIS to ludzie odrealnieni i ogłupieni przez sekte PIS. Taki sobie wszystko wytłumaczy. Nigdy nie powie że Kowalczyk to dureń, Kaczyński to niedojda i intrygant a Morawiecki kłamca. Powie za to ze tanie zboża to wina Ruskich bo coś tam zrobili a drogie nawozy to wina UE bo coś tam wprowadzili a jak się jeszcze coś spieprzy to przecież wiadomo że to wina Tuska i PO PSL. 

Próbujesz obrażać kilka milionów Polaków i wielu użytkowników tego forum. Równie dobrze można  zwolenników PO i PSL nazywać idiotami lub masochistami, bo bo tym jak PO z PSL-em rządziło, oni chcieliby ich powrotu. Można, ale po co? Po to, żeby pokazać, że jest się chamem? Dla ludzi logicznie myślących, oczywiste jest, że aby wygrać wybory, trzeba elektorat przeciągnąć na swoją stronę. A nie robi się tego obrażając tych ludzi.  Kiedyś nie dopuszczałem myśli, że będę głosował na PiS, ale widząc złodziejstwo, wyprzedawanie wszystkiego, afery, sprowadzanie Polaków do roli taniej siły roboczej dla Europy, powiedziałem dosyć. Czy uważasz, że jeśli tak zrobiłem, to jestem odrealniony i ogłupiony? Czy myślisz, że nie widzę błędów rządzących? Oczywiście, że widzę.  Np. sprawa węgla - głupie pomysły od początku i straszne motanie się, import zboża z Ukrainy - dopuszczenie do patologii i zagrożeń, polski ład - składka zdrowotna, i pewnie jeszcze inne. Ale jeśli położysz to wszystko na jednej szali, a na drugiej to co robiło PO z PSL-em, to tak naprawdę błędy PiS-u to błahostka. Piszesz, że jesteś zwolennikiem Konfederacji. Ok, rozumiem, ale musisz założyć, że w obecnej sytuacji polaryzacji sceny politycznej, nie mają szansy wygrać wyborów i samodzielnie rządzić. Jeśli chcą mieć realny wpływ na politykę, mogą to zrobić wchodząc w koalicję. Jeżeli dojdzie do sytuacji, w której głosy rozbiją się w ten sposób, że Konfederacja będzie niezbędna do utworzenia rządu, to jak myślisz - wybiorą PO, czy PiS?  Ja uważam, że ze względu na postrzeganie Polski i patriotyzm, wybiorą PiS. Czy znienawidzisz ich wtedy i ich wyborców i będziesz obrażał tak jak teraz ?

Jeżeli według Ciebie afery PiS przy PO to błahostka to ja nie wiem skąd czerpiesz informacje. Wyprzedaż była wtedy i jest teraz chociaż sprzedaż Lotosu, poczytaj to będziesz wiedział w czyje ręce to poszło. Ogromne pieniądze które idą na propagandę w TVP to nie afera? Kara za niestosowanie się do wyroków TSUE ( Ziobro sądy reformuje od 2015 roku i nic nie zrobił dla społeczeństwa tylko je upolitycznił), komin w Ostrołęce, blok elektrowni Bełchatów, przecież to są ogromne pieniądze które poszły w błoto. Albo nawet przekop mierzei, może kiedyś coś z tego będzie, ale narazie odtrąbiono sukces i gdzie te tankowce co miały tam pływać ? Czym PiS wygrało wybory: dali mnóstwo plusów, zadłużyli kraj a nas wszystkich dalej robią w balona chociaż na cenie paliw. Wybór jest trudny i nie ma na kogo głosować bo te same mordy przy korycie od Okrągłego Stołu, ale dla mnie PiS to żaden patriotyzm, tylko dalsze rozkradanie kraju. Zauważ, że jak tylko ktoś powie coś źle na temat rządzących to zaraz jest atak na Polskę, na wiarę, na kościół.

• Like 8
  • 0
Opublikowano
34 minuty temu, maszek1980 napisał:

Powiem na przykładzie produkcji roslinnej bo tylko taką mam. Na chwilę obecną nie ma możliwości że ktoś dokłada do produkcju.

Jakie rośliny uprawiasz?

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, marek1977 napisał:

dobroci będzie ,aż się boje .

Jak mówią, że chcą naszego dobra to trzeba się rozejrzeć za kryjówką na te nasze dobra ;) 

• Like 1
  • Haha 4
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, marek1977 napisał:

Właśnie PiS przemawia, tyle dobroci będzie ,aż się boje .

To z tej dobroci ,to mamy,PIS jest najlepszym reprezentantem wsi🤣

mamy dopłaty na poziomie europejskim🤓

reszta to takie drobne blebleble😜

• 0
Opublikowano
38 minut temu, mds212 napisał:

Nie rozumiem zbytnio o co chodzi z ta kukurydza i saletra

Poprostu udaje mi się kupić taniej 

Nie kupuje zwykle na cały sezon 

Sporo ludzi w okolicy kupiło Saletrę na kredyt jak była na górce cenowej 

Sam nie płaciłem wcale tanio 

2900 3800 3400 zaraz może być taniej 

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, Karol6130 napisał:

Poprostu udaje mi się kupić taniej 

Nie kupuje zwykle na cały sezon 

Sporo ludzi w okolicy kupiło Saletrę na kredyt jak była na górce cenowej 

Sam nie płaciłem wcale tanio 

2900 3800 3400 zaraz może być taniej 

Mysle ze po ponad 5k za saletre top nikt normalny nie kupowal. Ja miaelm kupiona tanioa le dokupic musialem to dokupilem po 3200.

Teraz na nastepny rokz astanawiam sie czy brac po 3500 czy czekac

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, tmk1974 napisał:

Próbujesz obrażać kilka milionów Polaków i wielu użytkowników tego forum. Równie dobrze można  zwolenników PO i PSL nazywać idiotami lub masochistami, bo bo tym jak PO z PSL-em rządziło, oni chcieliby ich powrotu. Można, ale po co? Po to, żeby pokazać, że jest się chamem? Dla ludzi logicznie myślących, oczywiste jest, że aby wygrać wybory, trzeba elektorat przeciągnąć na swoją stronę. A nie robi się tego obrażając tych ludzi.  Kiedyś nie dopuszczałem myśli, że będę głosował na PiS, ale widząc złodziejstwo, wyprzedawanie wszystkiego, afery, sprowadzanie Polaków do roli taniej siły roboczej dla Europy, powiedziałem dosyć. Czy uważasz, że jeśli tak zrobiłem, to jestem odrealniony i ogłupiony? Czy myślisz, że nie widzę błędów rządzących? Oczywiście, że widzę.  Np. sprawa węgla - głupie pomysły od początku i straszne motanie się, import zboża z Ukrainy - dopuszczenie do patologii i zagrożeń, polski ład - składka zdrowotna, i pewnie jeszcze inne. Ale jeśli położysz to wszystko na jednej szali, a na drugiej to co robiło PO z PSL-em, to tak naprawdę błędy PiS-u to błahostka. Piszesz, że jesteś zwolennikiem Konfederacji. Ok, rozumiem, ale musisz założyć, że w obecnej sytuacji polaryzacji sceny politycznej, nie mają szansy wygrać wyborów i samodzielnie rządzić. Jeśli chcą mieć realny wpływ na politykę, mogą to zrobić wchodząc w koalicję. Jeżeli dojdzie do sytuacji, w której głosy rozbiją się w ten sposób, że Konfederacja będzie niezbędna do utworzenia rządu, to jak myślisz - wybiorą PO, czy PiS?  Ja uważam, że ze względu na postrzeganie Polski i patriotyzm, wybiorą PiS. Czy znienawidzisz ich wtedy i ich wyborców i będziesz obrażał tak jak teraz ?

widze ze czerpiesz wiedze z tvp-info ?? jeslimieszkac w polsce wschodniej co w sumie co i gdzie mozesz na wlasane oczy zobaczyc ??

taki prosty przyklad -amber gold-800 milion  geth-back 2,3 miliarda -slyszales o tej aferze w kurwizji ??

45 minut temu, maszek1980 napisał:

A Ja utrzymuje sie z rolnictwa i poborów żony 

to tajak ja 

32 minuty temu, Leszy napisał:

Dostała ponad 55 tyś głosów. Tyle ludzi poszło i zaznaczyło krzyżyk przy jej nazwisku. Mogło przy innym. 

postep cywilizacyjny sprawil ze jest coraz mniej myslacych wiejskimi kategoriami..

23 minuty temu, 6MaaJsTeR9 napisał:

Jeśli to jest prawdą to zaczynam mieć wątpliwości czy to ja jestem głupi czy ci co na nią głosowali . Najgorsze jest to  że człowiek chory głupi nie wie że źle robi , mówi

biorac pod uwage ze to byli bogaci i wyksztaleceni ludzie z wielkiego miasta to sam sobie odpowiedz..

• 0
Opublikowano

Skoro o TVP mowa włączcie sobie...🙆‍♂️ Kowalczyk wypowiada się i na pasku napis ,,PiS i minister to najlepsze co mogło spotkać polską Wieś"😆 mówił  że pszenica będzie nie tańsza niż 1400zł🧐

• 0
Opublikowano
19 minut temu, farmerss34 napisał:

Kowalczyk - przyjaciel polskiej wsi😀🤣

Tego się nie da słuchac tempić tych chuji oby do wyborów nikt tak nie szkodzi rolnictwu jak PiS. A te koła gospodyń to najleniwsze baby we wsi daje im pieniądze a te trmpoty wiejskie na nich lecą głosować. 

Co on pi...oli dajcie cegłe albo kamienia 

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
14 minut temu, jacus napisał:

postep cywilizacyjny sprawil ze jest coraz mniej myslacych wiejskimi kategoriami..

Kazdy mysli o sobie nie ma co sie dziwic ze ludzie meiszkajacy w meiscie nie mysla w wiejskich kategoriach tak samo ty nie myslsiz w kategoriach miejskich

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, maszek1980 napisał:

Powiem na przykładzie produkcji roslinnej bo tylko taką mam. Na chwilę obecną nie ma możliwości że ktoś dokłada do produkcju.

Pewnie u Ciebie nie było suszy. U nas średnie plony między 4 a 5ton pszenicy. Pewnie jesteśmy na plusie?

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, maszek1980 napisał:

Wiesz trudno powiedzieć bo pobory to czysty zysk a w gospodarstwie to cały czas coś sie kupuje, choć jak bym nie kupował to też jakoś by było

Podam Ci przykład kiedyś każdy miał 1 traktor 1 przyczepę 1 brony 1 siewnik i 1 pług i jakoś to  było a popatrz teraz czy ktoś tak dalej ma

Jak czysty zysk? Dojazdy do pracy amortyzacja auta czas w pracy 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
Dnia 9.12.2022 o 22:14, Ulman napisał:

Niestety wiekszość  małorolnych co ledwo funkcjonują jest do kupienia i to tanio. Nastraszą Tuskiem, UE, Rosją, LGBT , obiecaja jakąś pomoć dla małych gospodarstw i ludziska zagłosują. 

To jest prawdziwa i niestety bardzo smutna konstatacja.

To człowiek opętany PISowską religią i doszczętnie ogłupiony ich propagandą. Ja traktuje go jako kliniczny przykład skrajnego zidiocenia poprzez sektę PIS. Gościu ma Jarusia w avatarze a w innych tematach wklejał to zdjęcie za każdym razem piejąc na temat zasług starego kawalera z kotem i nigdy nie określał go inaczej jak Pan Prezes Jarosław Kaczyński. Jakiś czas myślałem że sobie robi jaja ale się myliłem.

jest Polakiem i ma odwagę wyrażać swoje poglądy. Piszę odwagę bo naraża się jak widać ha hejt i zwyczajne chamstwo takich tchórzy i parobków jak ty, co nawet nie potrafisz przyznasz otwarcie, że popierasz oszołomów z konfederacji. Twoje poglądy twoja sprawa, ale nie masz prawa obrażać innych. Nie wart jesteś trolu kubła pomyj na twój zj**.ny łeb... to tak najdelikatniej ujmując :)

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v