Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

dadzą po tysiącu na nawozy i bedą po rękach całować...

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

tak właśnie się zastanawiam i czy jest sens kupowania mieszkania za powiedzmy 300 tys zł na wynajem ? powiedzmy miesięcznie mielibyśmy z tytułu wynajmu 1.5 tys. a Wkładając te pieniądze na lokatę wychodzi nam praktycznie to samo, tylko bez użerania się z ludźmi. wiem że mieszkanie też zapewne zyska na wartosci no ale czy wg was warto ?

Jak masz 300k gotówki to lokata na 8% da mniej więcej podobny zysk do wynajmu, ale lokata kilka miesięcy temu była mniej więcej na 1% a wynajem był na około 7-8% względem zainwestowanego pieniądza.
lokata praktycznie bezobsługowa, z mieszkaniem trzeba zainwestować trochę czasu, ale w perspektywie czasu 10-15 lat nieruchomosci nie tracą.

2 godziny temu, Agrest napisał:

Nie warto. Rynek mieszkań pierwszy beczał będzie w kryzysie.  Wątpię czy będziesz miał 100% czasu lokatora. Byle remoncik, wymiana baterii i zysk się kurczy.

Ile masz mieszkań na wynajem????

2 godziny temu, KarolaKarotka napisał:

Ja wynajmowałam na studiach w Bydgoszczy i nikt mi w czasie wynajmowania nie zaglądał do mieszkania.

Chcielibyście żeby wam ktoś po domu się rozglądał? Wszystko wyolbrzymicie.

Jak ktoś płaci regularnie, jest kaucja, to w czym problem, może jeszcze będziecie decydować kto może odwiedzać a kto nie i jakie potrawy na obiad w mieszkaniu?

Święte słowa. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Hektarów dokup 

Pewnie że lepiej tylko że nie wszędzie są do kupienia w mojej okolicy od 100tys za ha ale nikt nie sprzedaje. Drugo jak hu.j ale i tak lepsza inwestycja już mieszkanie za 500tys w stanie surowym...

Edytowane przez zetorr6441
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, macius11157 napisał:

Masakra co z takiej pomocy jak się szkodzi samemu sobie.. trzeba czekać ale dopóki nie zablokują granicy nic się nie zmieni. 

W ten sposób zbijają ceny żywności , by zwykły obywatel nie odczuł drożyzny , towaru nie braknie .

A granicy nie zablokują bo cała Unia pomaga Ukrainie 9 sankcja od unii .

• 0
Opublikowano

A to tak ciężko wprowadzic w rynek tą techniczną pszenicę? Kupie z 200 ton np. do pieca, dla myszy albo się rozsypało z auta i wpisze w strate, a potem rolnik któremu obrodziło po 12 ton pszenicy z hektara sprzeda mi na papierze pszenicy 200 ton i mogę ją przecież dalej puścić w obieg, i podzielimy się zyskiem jeśli ta importowana można kupić za połowę ceny

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Nie widać aby ktoś inny poruszał temat.

W lutym ludzie będą prosić aby ktoś kupił ziarno bo na nawozy będzie kasa potrzebna, pytanie jakie ceny będą.

Najpierw wykończyli trzodę która pochłania dużą cześć zboża  teraz kolej na was zbożowców  a zapewne większość swinie każdy z was miał   po likwidacji normalne jest że chcecie  zboże sprzedać  a kto to ma zjeść  ja swoje skarmiam  plus dokupuję  200 ton i dla mnie bardzo dobrze że  tanieje   przynajmniej moze  coś więcej na  świniach  zarobię  a nawóz z gnojowicy teraz bezcenny 

Z

• Like 3
  • 0
Opublikowano
21 minut temu, maxiben napisał:

dla mnie bardzo dobrze że  tanieje 

Z

kij podobno ma dwa końce

poczekaj rok, dwa jak będziesz spiewać

• 0
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, MFrolnik26 napisał:

5 godzin temu, MFrolnik26 napisał:

Nie jest tak źle, ludzie mają pieniądze. Licytuja się między soba kto da więcej za hektar, 100 tyś? 120? Trzeci zaoferował 150 i zaliczkowal żeby nikt nie przebil, kiedy to zarobi na siebie?

Taa a wiesz po ile w sniadowie płacą?  Bo w tym roku znajomy notariusz robił 2.7 ha kupione przez gościa z tych okolic .równe 500 tys . Tu trzeba być frajerem . To jakie by te mieszkanie nie bylo i jaki lokator by nie był to w Białymstoku za 3 pokoje od studentów 3 tys na luzie idzie wziąć 36 rocznie to jest już kasa ładna i mieszkanie dalej jest no fakt Pole było na kredyt to i mieszkanie też a w tej chwili odsetki by zjadły.  Kto na Podlasiu 2 3 lata temu zamiast paru ha kupił 2 mieszkania to robi pieniądz teraz konkret jak nic się nie zmieni to jeszcze z 8 9 lat i na zero jest z mieszkaniem i kasa dalej wpływa albo sprzedaż  za pewnie z 800 tyś w 2032 a zapłacone było 350 400 . A ziemia jak wszystko wróci do normy to hektar da może 4 tys rocznie w co wątpię jak wszystko dalej będzie szło w tym kierunku co idzie 

Edytowane przez alfa
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Ksawery napisał:

A to tak ciężko wprowadzic w rynek tą techniczną pszenicę? Kupie z 200 ton np. do pieca, dla myszy albo się rozsypało z auta i wpisze w strate, a potem rolnik któremu obrodziło po 12 ton pszenicy z hektara sprzeda mi na papierze pszenicy 200 ton i mogę ją przecież dalej puścić w obieg, i podzielimy się zyskiem jeśli ta importowana można kupić za połowę ceny

ale toto już chiba kiedyś grali 🤔

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, Jan34 napisał:

kij podobno ma dwa końce

poczekaj rok, dwa jak będziesz spiewać

Właśnie jest ten drugi koniec. 

Potocznie nazywani zbożowcami mieli już swoje 5 minut w czasie jak hodowcy trzody cierpieli z powodu niskich cen skupu 

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Ja napisałem realną stope zwrotu , jak mieszkanie w stolicy kupione 6 lat temu za 300 tys a wynajem obecnie  2,5 -3 tys zł to to się tak nie liczy bo i mieszkanie obecnie kosztuje 500 tys  , do tego odliczyć czynsz i wziąć pod uwage popyt generowany przez obywateli ze wschodu , sporo jest białorusinów , rosjan , ukrainców znam dobrze akurat rynek mieszkań na warszawskim targówku 

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, Pafnucy napisał:

no i co by nie gadać... agrounia działa na rzecz rolników.

Ta. Zwłaszcza dla tych kilku, co się koło niego kręcą. To tak samo, jak niegdysiejsze hasło wyborcze PO : "By żyło się lepiej". Nie dodano tylko, że tylko niektórym.

• 0
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, maxiben napisał:

Najpierw wykończyli trzodę która pochłania dużą cześć zboża  teraz kolej na was zbożowców  a zapewne większość swinie każdy z was miał   po likwidacji normalne jest że chcecie  zboże sprzedać  a kto to ma zjeść  ja swoje skarmiam  plus dokupuję  200 ton i dla mnie bardzo dobrze że  tanieje   przynajmniej moze  coś więcej na  świniach  zarobię  a nawóz z gnojowicy teraz bezcenny 

Z

Ja Ciebie rozumiem, obawiam się tylko tego że jak już jedzie na bogato zboże do nas tańsze to i pułtusze przyjadą od nich, kwestią czasu. 

Ja nie potrzebuję pszenicy sprzedać po 1500, niech dadzą normalnie uprawiać i nie zawyżają cen na nawozy paliwa i inne.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

Ja napisałem realną stope zwrotu , jak mieszkanie w stolicy kupione 6 lat temu za 300 tys a wynajem obecnie  2,5 -3 tys zł to to się tak nie liczy bo i mieszkanie obecnie kosztuje 500 tys  , do tego odliczyć czynsz i wziąć pod uwage popyt generowany przez obywateli ze wschodu , sporo jest białorusinów , rosjan , ukrainców znam dobrze akurat rynek mieszkań na warszawskim targówku 

Ceny mieszkań to teraz kosmos ale jak się uspokoją stopy to i ceny metra dalej będą iść w górę bo ludzie jednak w Wawie więcej zarabiają i jest stały napływ mieszkańców. Półtora roku temu kupiłem na Tarchominie 71m z garażem za 660k i się cieszę, że się udało tanio kupić :P 
Stopa zwrotu jest ekstra jak sie kupiło mieszkanie kilka lat temu. Dam przykład gościa co wynajmowaliśmy, kupił mieszkanie w 2004 za 2800 z metra a obecnie tyle mu zostaje z wynajmu. Tak to można, żyć i mówić o pięknej stopie zwrotu tylko gdy on kupował to wcale to nie było tanio biorąc lokalizację. Kupić zawsze jest drogo i ciężko, dopiero po latach jak po drodze mamy wzrost cen wszystkiego to wychodzi tanio. Generalnie majątek trwały to zawsze jest w cenie. 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, tmk1974 napisał:

Ta. Zwłaszcza dla tych kilku, co się koło niego kręcą. To tak samo, jak niegdysiejsze hasło wyborcze PO : "By żyło się lepiej". Nie dodano tylko, że tylko niektórym.

zato teraz tylko pisowcom. i ich elektoratowi. 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, tmk1974 napisał:

Pokaż co Ty zdziałałeś w tej sprawie?

• 0
Opublikowano
12 minut temu, HF86 napisał:

zato teraz tylko pisowcom. i ich elektoratowi. 

Francuscy rolnicy już by stali na drogach a ministrowi by jaja urwali , a w Polsce brak lidera bo jest dwadzieścia związków rolniczych !, liczę na  Kołodziejczaka !

• Like 6
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v