Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Teoretycznie powinny drożec bo nie popłynie z Ukrainy, ale jak nie popłynie to pojedzie, a pojedzie przez Polske. 

21 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Tosz ta pszenica miała do głodującej Afryki trafić 🧐

Dziś mówił że  i zbiory dobre mieliśmy...pewnie czyta trochę AF 🤭

Wątpie. Gdyby czytał tobyśmy eksportowali więcej jak Ukraina.

• 0
Opublikowano

Oby nie było jak z gazem po wybuchu na NS. Też ceny miały szybować tylko w górę a jak się okazało po chwilowych zwyżkach ceny gazu są relatywnie niskie.

Dzisiaj giełdy 6% w górę a za kilka dni może być 8% w dół, moim zdaniem wcześniej czy później dogadają się ponownie, bo tutaj przez brak pszenicy z Ukrainy cierpi kilku sojuszników Putina.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
GRZES1545 napisał:

O 11 giełdy startują chyba, zobaczymy jakie notowania będą. Ponoć ziarno ma drożeć...a jak będzie 🤷

1 godzinę temu, ZELKOW napisał:

Jak będzie po tyle na Lubelszczyźnie to ok

Ale za paszową.

coś koło 60zł w górę, fajnie rzepak wystartował na dzieńdobry 160zł w górę i spadł na 112zł po godzinie

• Sad 1
  • 0
Opublikowano
ZELKOW napisał:

GRZES1545 napisał:

O 11 giełdy startują chyba, zobaczymy jakie notowania będą. Ponoć ziarno ma drożeć...a jak będzie 🤷

1 godzinę temu, ZELKOW napisał:

Jak będzie po tyle na Lubelszczyźnie to ok

Ale za paszową.

coś koło 60zł w górę, fajnie rzepak wystartował na dzieńdobry 160zł w górę i spadł na 112zł po godzinie

możesz podesłać link gdzie patrzysz aktualne ceny ?

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, miwigos napisał:

A kto im zabrania zasiać marchewke, lenistwo do kwadratu

a no lenistwo- prawdziwy gospodarz w obejściu ma wszystko aby przetrwać czasy głodu, zarazy i wojnę... w tym atomową.

PS. Ja na przykład nie sadzę rzepaku bo kurom nie smakuje (te trzęsą się jak pijak na widok bimberku na widok dyni bardziej) a i ekonomicznie to słabo mi to pasuje, nie sieję kukurydzy bo na wsi nie ma suszarni ani usług na co innego jak kiszionka, grochu, fasoli, bobiku (bo nie ma komu opchnąć) a dla kur niestrawne bez obróbki. Dla siebie zaś nie sadzę od 10 lat ziemniaków (bo tanie pomimo że ze schabowym lubię- zresztą też prosiaków nie mam bo po co), ani gruszek, zaś jabłonka wydała w tamtym roku dosłownie dwa jabłka a śliwka 5 robaczywek. Marchewkę za to mam, wspomnianą dynię (chociaż jej nie trawię zbytnio), buraczki, selera, pora, cebuli (tego sporo na własne potrzeby), czosnek, koper.... ale żeby od razu tak wszystko to to nie. Kiedyś szklarnię pomidorów i ogórków, ale to w zamierzchłych czasach- teraz to się kupuje bynajmniej nie w marketach bo tam bezsmakowe, niezjadliwe kartofle są raczej.

PS2. Może zasadzę jeszcze kilka bananowców i kawowca bo to by szło na okrągło ;) A tak to banany tylko na ruski rok a kawa to kilka kilo na miesiąc to jest mało, a i krowę do tego ale nie miał by kto przy tym chodzić.

• Confused 2
  • 0
Opublikowano
Dnia 30.10.2022 o 15:52, galan99 napisał:

Od marca  emerytura najniższa wyniesie prawie 1600 zł na rękę za Po by tego nigdy ludzie nie mieli .

To dziadek będzie miał wyjebane żeby pomagać mi przy krowach jak tyle dostanie 🤣a jeszcze z ZUS może coś podniesie. Nie wiem czy na jakie kajmany się nie wybierze 🤣🤣🤣🤣

17 godzin temu, Jk1976 napisał:

d*py nie urywa cena zboża i rzepaku 

• 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

To dziadek będzie miał wyjebane żeby pomagać mi przy krowach jak tyle dostanie 🤣a jeszcze z ZUS może coś podniesie. Nie wiem czy na jakie kajmany się nie wybierze 🤣🤣🤣🤣

d*py nie urywa cena zboża i rzepaku 

Z tego co wiem to KRUS nie wlicz składek ZUS,  na odwrót tak. Mój dziadek mimo emerytalnego wieku pomagał do końca, zanudził by się z Baką w domu jak powiadał 🙆‍♂️

Edytowane przez GRZES1545
  • 0
Opublikowano

Normalnie , przedtem można było chodzić do pracy i jednocześnie być rolnikiem opłacającym krus , znam sporo osób co mają emeryturę krusowską , i jednocześnie z zusu np z krusu 1200 czy ile tam tego teraz jest i z 1400 zł z zusu za przepracowanie chyba 12 lat na przetwórni

• 0
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Mateusz1q napisał:

Czyli jak będę miał te 25 lat w kursie to trzeba firmę zakładać i ZUS płacić i wtedy emerytura na Majorce?

Nie wiem gdzie bedziesz miał emke, pisze co ma wujas, pracował 9 lat w gs i pozniej miał gospodarstwo. Prześledził na emke w wieku 60 lat, tą wcześniejsza rolnicza i tyle teraz ma. 

A swoją droga każdego kogo znam i ma swoją działalność to płaci możliwie najniższa stawkę…. Coś jak nasi artyści, opływali w miliony a na starość robią z siebie idiotów przed kamerami że głodowe emerytury 

Edytowane przez przemek28_28
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, Mateusz1q napisał:

Czyli jak będę miał te 25 lat w kursie to trzeba firmę zakładać i ZUS płacić i wtedy emerytura na Majorce?

To wtedy z krusu nie dostaniesz nic , bo wymagany staż to 35 lat składkowych , a i z zus też wówczas za dużo nie uskładasz 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v