Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Przykro mi to Ty nie rozumiesz - nie jest korzystny bo musisz go wyjąć z kieszeni płacąc za ten nawóz/ŚOR/paliwo więcej o VAT  .

Ale jak wolisz i widzisz korzyść - zapłacić 108zl i mieć do zwrotu/rozliczenia 8zł - to spoko Twoja sprawa...

Ja tam wolę zapłacić 100zł i nic nie mieć "w chmurze" do rozliczenia , ale nic to nie zmienia w moich zyskach

Edytowane przez strzechu
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, MatiRol92 napisał:

sie poźniej niektórzy wkurzają, jak ktoś o coś pyta i odpowiadacie "weź sobie przewiń, bo było już o tym pisane". Pewnie zgodze się, było pisane, ale jak 80% wpisów są podobne do tych co wyżej.... że gość jest na vat a dodatkowo podał cenne brutto, a drugiemu sie to nie podoba, że tak napisał.... ludzie... odpuście czasem.... zaśmiecacie takimi wpisami temat

Tylko jest taka różnica bo cena netto dla vat i dla RR jest taka sama ale ceny brutto jest inna. I jak ktoś podaje cenę brutto dobrze by było żeby dopisał że to dla RR. 

Znowu zaczyna się tłumaczenie co da 0% vatu. 

Morał taki tylko RR na tym zyska. Bo kupi bez vatu a sprzeda z VAT. 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, poosa21 napisał:

Tylko jest taka różnica bo cena netto dla vat i dla RR jest taka sama ale ceny brutto jest inna. I jak ktoś podaje cenę brutto dobrze by było żeby dopisał że to dla RR. 

Znowu zaczyna się tłumaczenie co da 0% vatu. 

Morał taki tylko RR na tym zyska. Bo kupi bez vatu a sprzeda z VAT. 

Ja jestem skłonny powiedziec że tylko vat-owiec straci bo zaraz podniosą ceny o ten podatek i rr zapłaci tyle samo

• 0
Opublikowano

Jeśli jeszcze nie podnieśli<tak jak biedronka w poniedziałek> to ja gdybym prowadził taki punkt sprzedaży nawozów - raczej nie byłbym taki odważny żeby podnieść ceny netto w pierwszych dniach lutego... ale z drugiej strony żadna jednostka kontrolna się nie czepia że sprzedaja po 3000 nawóz który kupili po 1200

Załóżmy , że będą sprzedawać od wtorku po starych cenach netto - jak RR rzucą się na nawozy to ceny szybko będą rosły...

• Like 1
  • 0
Opublikowano
21 minut temu, strzechu napisał:

Przykro mi to Ty nie rozumiesz - nie jest korzystny bo musisz go wyjąć z kieszeni płacąc za ten nawóz/ŚOR/paliwo więcej o VAT  .

Ale jak wolisz i widzisz korzyść - zapłacić 108zl i mieć do zwrotu/rozliczenia 8zł - to spoko Twoja sprawa...

Ja tam wolę zapłacić 100zł i nic nie mieć "w chmurze" do rozliczenia , ale nic to nie zmienia w moich zyskach

Jak masz podszewke w kieszeni to tak , jeśli masz kase to ja wydajesz , za jakis czas wraca , w gospodarstwie są tysiąće zl w obrocie , w dużym miliony , zresztą w każdej branży trzeba zainwestować , później odzyskać, chyba napisałem bardzo jasno , przeczytac kika razy i zrozumieć , dla mnie to proste jak budowa cepa , wiem ze musze zinwestowac dobre pól miliona  i czekać az sie zarobi

1 godzinę temu, ws71 napisał:

@miwigos,czyli idąc tokiem Twojego rozumowania , gdyby  vat na zboże z 5% wzrósł na 23% to dla Vatowca nie miało by żadnego znaczenia?

Ty tego nie wiesz że nie ma znaczenia, nie spodziewałem sie tego

• 0
Opublikowano

A kiedy waszym zdaniem będzie najlepszy moment do zakupu nawozów na następny sezon. Ja jestem na rr więc trzeba zdążyć przed sierpniem i powrotem vatu. Wydaje mi się, że chyba maj będzie najlepszy bo może coś opuszczą po wiośnie.

• 0
Opublikowano

Porzednie lata było wiadomo wieloskładnik początek maja, azoty lipiec , w tym roku nic nie idzie przewidzieć

• 0
Opublikowano

Tak może być że ryczałt rzuci się na nawozy przed podniesieniem vatu w sierpniu  i nawozy mogą być tańsze dopiero póżniej , tak że vatowiec może kupić tanszy nawóz pózniej . Ale teraz nastały takie czasy że nie wiadomo co będzie za tydzień , a co dopiero za pół roku 

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Najlepiej wiedzą osoby nie będące na wacie 😉 

Jeśli sprzedam 2 auta pszenicy po 1300 zł netto to mam 3120zl vatu do zapłaty. 

Będę miał faktury z zakupu na 1120 zł, więc do urzędu skarbowego oddaje 2 tysiące. 

1 godzinę temu, Hybryda1979 napisał:

Jedno zdanie odnośnie Vatu. Jeżeli kupiłem w styczniu nawóz za 12 000brutto z 5%vatem. Zapłaciłem netto 11 428,57. Vat do zwrotu z US 571zł. Planuje sprzedać pszenicę z Vatem 0% w okresie tarczy czyli (luty-czerwiec) więc żadnego Vatu nie odprowadzę z tej transakcji.

Całość Vatu (571zł) do zwrotu na konto dla mnie. Planuję jeszcze w styczniu kupić ŚOR z Vatem 8%, aby również rozliczyć Vat z US.

Niestety oficjalnie producenci  śOR nie realizują dostaw np. Syngenta na Axial Pack więc cena jaką będziemy płacić netto "w tarczy" będzie tak na prawdę co najmniej poprzednią cenę brutto + inflacja 9% jako cenę netto.   

Według mnie Pan dr Michał Gazdecki ma rację. 

Zależy ile masz tej pszenicy bo vat będzie 5%.

Na takie zboża jak w linku znoszą vat

https://www.leclerc.rzeszow.pl/melvit-zyto-do-wypieku-domowego-chleba-1-kg-produkt-40271.html

https://krukam.pl/product-pol-1156-Pszenica-ekspandowana-200g.html

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, wladirol napisał:

mam pytanie do znawców

vat na sprzedane towary (pszenica itp.) wynosi 0 % zmniejszyli też vat na nawozy,  ŚOR itp. do 0% i tu jest wszystko ok brak straty, tylko jak rolnik vatowiec chce kupić traktor czy inną maszynę to kupuje netto czy brutto bo z czego odliczy ten vat ??

Co do cen to narazie mało zmian i mało sprzedających tak jak ktoś tu pisał czekają wszyscy na statki i zwyżki cen,

Ciągnik kupujesz brutto i us zwraca Ci normalnie vat.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Jak masz podszewke w kieszeni to tak , jeśli masz kase to ja wydajesz , za jakis czas wraca , w gospodarstwie są tysiąće zl w obrocie , w dużym miliony , zresztą w każdej branży trzeba zainwestować , później odzyskać, chyba napisałem bardzo jasno , przeczytac kika razy i zrozumieć , dla mnie to proste jak budowa cepa , wiem ze musze zinwestowac dobre pól miliona  i czekać az sie zarobi

Ty tego nie wiesz że nie ma znaczenia, nie spodziewałem sie tego

Jeszcze kilka stron wykładów na ten temat i będę mieć wątpliwości ile to jest 2x2

• Haha 4
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Tak może być że ryczałt rzuci się na nawozy przed podniesieniem vatu w sierpniu  i nawozy mogą być tańsze dopiero póżniej , tak że vatowiec może kupić tanszy nawóz pózniej . Ale teraz nastały takie czasy że nie wiadomo co będzie za tydzień , a co dopiero za pół roku 

No uważaj żeby nie zabrakło innym nawozów bo tak sie bedą rzucać. Taka bedzie różnica w tym vacie że nikt jej nie odczuje, tak jak z żywnością itd. U mnie raczej sie nic nie zmieni, zakupy będą tradycyjnienie maj czerwiec lipiec w zależności kiedy jakieś oferty bedą od firm w ktorych kupuje.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Napewno jest taki temat na forum VAT w rolnictwie. Może byście się tam zaczęli rozpisywać co by dało się  w koncu przeczytać coś na temat cen pszenicy a nie jak to jest na vacie. Bo już nie idzie tego czytać a by się chciał człowiek coś dowiedzieć na temat cen.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
57 minut temu, koniu napisał:

Na matifie na zielono. Prawie 300 euro. Jeszcze chwila i będzie 340. Także 1500 jest realne 😄

Czy ktoś tu pisał że na matifie zielono ? bo już jest czerwono . Oczywiście co do drugiej części twojej wypowiedzi to się nawet nie odniosę 

• 0
Opublikowano

Wygląda, że aktualnie tworzy się trend boczny na giełdzie. Brak impulsu do wyraźnych  wzrostów jak i spadków. Aktualnie w środkowej Wlkp pszenica paszowa w okolicach 1250zł. 

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, rocknrollnik1 napisał:

ktoś zna cenę pszenicy w AgriPlusie Kętrzyn?

Podobno dziś tam duży ruch.Tylko nie wiem czym spowodowany- aktualną dobrą ceną czy przewidywanymi spadkami?

Pewnie się naczytali na agrofoto że rr zabiorą VAT i towar wywoża😂😂😂

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v