Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

podlicz koszty i pomnóż razy 3 utrzymania licznika i zakupu energii z sieci - może wtedy zrozumiesz

USDA obniża prognozy produkcji i zapasów zbóż w sezonie 2022/23

W prognozie z 12-go września 2022 na sezon 2022/23 Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) obniżył o 6 mln ton (m/m) oczekiwane światowe zbiory zbóż. Gorsze w tym miesiącu prognozy są konsekwencją niższych niż w sierpniu oczekiwań w stosunku do produkcji kukurydzy, które tylko częściowo zostaną zrekompensowane lepszymi prognozami dla pszenicy.

USDA prognozuje, że światowa produkcja zbóż sięgnie w tym sezonie 2,756 mld ton i będzie o 1,6% niższa niż sezon wcześniej.

Wrześniowa prognoza zakłada nieco niższy niż w sierpniu poziom konsumpcji zbóż oceniany na 2,783 mld ton. Światowa konsumpcja zbóż obniży się o 0,7% r/r, ale przewyższy produkcję.

Konsekwencją powinien być spadek globalnych zapasów zbóż o 3,4% (r/r), do 771,8 mln ton na koniec 2022/23. Aktualna prognoza zapowiada o blisko 6 mln ton większy spadek zapasów końcowych zbóż niż oczekiwano w sierpniu.

Andrzej Bąk

Źródło: USDA

Jahooo czy ja dobrze pamiętam, że to już będzie 4 rok z rzędu kiedy to zbiory są mniejsze niż w roku poprzednim? A pierwszy od minimum 3 lat kiedy to konsumpcja roczna spadła? Ale nadal ciągiem zapotrzebowanie jest wyższe niż produkcja. 
Rok temu sprawdzałem to co pisali w raportach USDA bo robiłem "własną analizę" co może sie w świecie wydarzyć. Wydaje mi się, że rok temu był to 3ci sezon z rzędu kiedy spadała światowa produkcja zbóż. 

Jeżeli tak jest to napawa to optymizmem tych co mają zboże  w zasiekach ;) 

• 0
Opublikowano
33 minuty temu, melon10641 napisał:

Jahooo czy ja dobrze pamiętam, że to już będzie 4 rok z rzędu kiedy to zbiory są mniejsze niż w roku poprzednim? A pierwszy od minimum 3 lat kiedy to konsumpcja roczna spadła? Ale nadal ciągiem zapotrzebowanie jest wyższe niż produkcja. 
Rok temu sprawdzałem to co pisali w raportach USDA bo robiłem "własną analizę" co może sie w świecie wydarzyć. Wydaje mi się, że rok temu był to 3ci sezon z rzędu kiedy spadała światowa produkcja zbóż. 

Jeżeli tak jest to napawa to optymizmem tych co mają zboże  w zasiekach ;) 

Tak właśnie jest, od 3-4 lat zużycie rośnie bardziej niż produkcja, tylko 5 lat temu zapasy były rekordowe, ale w liczbach wychodzi, że skurczyły się do 1/3

Są też państwa niewiarygodne pod względem danych, takie jak Rosja i Chiny, trzeba by zrobić bilans bez nich

• 0
Opublikowano

ale wróżenie z kart ,jakieś  magi i wróżbici określają czy chłop w zasieku ma ziarka i czy krowami zpasie, czy na rynek sprzeda 🤣😂

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

ale wróżenie z kart ,jakieś  magi i wróżbici określają czy chłop w zasieku ma ziarka i czy krowami zpasie, czy na rynek sprzeda 🤣😂

wszystkie szacunki są wróżeniem z kart... Kiedyś na giełdzie amerykańskiej handlowali cebulą (dziś pszenicą, kukurydzą, rzepakiem lub kakao...)- tak handlowali że w rok był krach https://www.przegladfinansowy.pl/zakaz-handlu-cebula-historia-kontraktow-futures-na-amerykanskiej-gieldzie/ i pernamentny ban na cebulę- teraz to samo mogą zrobić przypuśćmy z bawełną (i będziemy chodzić w T-shirtach z konpopi 😜)

• 0
Opublikowano
51 minut temu, jahooo napisał:

Tak właśnie jest, od 3-4 lat zużycie rośnie bardziej niż produkcja, tylko 5 lat temu zapasy były rekordowe, ale w liczbach wychodzi, że skurczyły się do 1/3

Są też państwa niewiarygodne pod względem danych, takie jak Rosja i Chiny, trzeba by zrobić bilans bez nich

W Rosji faktycznie nastapił krach  na rynku zbóż tona pszenicy  z białkiem 12,5% oscyluje wokół 720zł/t, nie możesz robić  zadnych bilansów bez największych eksporterów na świecie bo taka prognoza jest guzik warta, obecne też nawet z uwzględnieniem zbiorów rosyjskich bo wszystko jest oparte na założeniu że w Rosji nadal bedą obowiązywać cła, tam zaczyna się bunt agroobszarników  z powodu sztucznego zatrzymania eksportu poprzez cło, Rosja jeżeli dalej utrzyma cło to w następny sezon wejdzie z zapasami ok 19 mln t pszenicy[ nawet obecnie uruchomili skup interwencyjny co nie wydarzyło sie nigdy w dotychczasowej historii tego państwa, ponoć kupili już 2mln t], jeśli utrąci Zachód Władimira to co teraz robi Ukraina z naszym rynkiem to jest przedsmak co może nastąpić w przyszłości, jeszcze jedno nasze skupy dają dokładnie cenę jaka jest w rosyjskich portach i ta sytuacja trwa co najmniej od 3 lat

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, ws71 napisał:

W Rosji faktycznie nastapił krach  na rynku zbóż tona pszenicy  z białkiem 12,5% oscyluje wokół 720zł/t, nie możesz robić  zadnych bilansów bez największych eksporterów na świecie bo taka prognoza jest guzik warta, obecne też nawet z uwzględnieniem zbiorów rosyjskich bo wszystko jest oparte na założeniu że w Rosji nadal bedą obowiązywać cła, tam zaczyna się bunt agroobszarników  z powodu sztucznego zatrzymania eksportu poprzez cło, Rosja jeżeli dalej utrzyma cło to w następny sezon wejdzie z zapasami ok 19 mln t pszenicy[ nawet obecnie uruchomili skup interwencyjny co nie wydarzyło sie nigdy w dotychczasowej historii tego państwa, ponoć kupili już 2mln t], jeśli utrąci Zachód Władimira to co teraz robi Ukraina z naszym rynkiem to jest przedsmak co może nastąpić w przyszłości, jeszcze jedno nasze skupy dają dokładnie cenę jaka jest w rosyjskich portach i ta sytuacja trwa co najmniej od 3 lat

Obawiam się, że jak utrącą Władymira, to tam może być jeszcze gorzej niż teraz

Bez sankcji na import żywności z Rosji niestety, nasze wiodące firmy nadal będą się zaopatrywać na Białorusi i w Rosji w zboże, soję i inne produkty. Po prostu geszeft. Dlatego od wielu lat mamy ciągle ceny poniżej giełdy, no chyba, że tam już też nie ma co kupić.

Chodzi mi o to, że dane z Chin i Rosji są bardzo niewiarygodne. Skoro mają takie super plony i nadwyżkę zboża, to dlaczego leży na łopatkach u nich produkcja zwierzęca ?? Przecież przy tych cenach byliby potentatem na rynku. A tymczasem nadwyżki sprzedają Chinom po zaniżonej cenie. Coś czuję, że gdyby wyeksportowali wszystko, czym się w statystykach chwalą, w kraju byłby głód jak za Lenina w latach 20-tych

• 0
Opublikowano

Tam ładu nie dojdzie. A co do pytania sprzedać czy nie, odpowiedź nie jest skomplikowana. 1/3 sprzedaj. W styczniu następne 1/3 a resztę można trzymać. Co by się nie działo ryzyko wtopy jest minimalne. 

U mnie to się sprawdza, w tym roku złamałem te zasadę bo postawiłem na wybuch wojny i wzrost cen, sprzedałem wszystko w marcu, co nie znaczy że zawsze tak będzie. Teraz bardziej obstawiam stabilizację na tym poziomie a nawet spadki bo Ukraina wychodzi na swoje a u nas zbiory były dobre. Ale wybitnym analitykiem nie jestem, stąd zasada 1/3

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Akurat w branży zwierzęcej to oni się mocno poszli naprzód dzięki sankcjom nałożonym w 2014 przez Unię ,sąsiednia firm która obstawia Rosję i Ukrainę woziła tylko na Rosję 50 tys loszek kwartalnie[duński agroholding], podobnie jest w drobiu 2 lata temu ukraińsko-rosyjski o mały włos nie zalał by europejskiego rynku drobiem[uratowały cła]

46 minut temu, jahooo napisał:

, cena trzody chlewnej w 2014[po wprowadzeniu sankcji] roku dochodziła w Rosji 10-12 zł kg żywca , obecnie to jest 5-5,5 zł kg, przypominam że rosyjskie fermy trzodowe wykopały z chińskiego rynku europejskich eksporterów [Chabarowski Kraj] , tam powstały fermy liczące ok 120tys szt trzody oczywiście pod kierownictwem Dunczyków,Holendrów, 30% rosyjskiego eksportu do Unii stanowiło mięso i jego przetwory, to jest szkodliwy mit jakoby tam nie było rozwinietej produkcji zwierzęcej , majacej nas utrzymać w przeświadczeniu że z tamtej strony nic na nie grozi a tam już nasi sasiedzi dobrze sie urządzili i produkcja idzie pelną para, przytaczana powyzej firma ma w Rosji 150 tys ha dzierżaw i ponoć ok 3mln szt tucznika rocznie.

• 0
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, ws71 napisał:

a cła nie obowiazują dopiero od 200  dolarów za tone ?    są drobne zmiany i regulacje ale mniej wiecej chyba dopiero cło jest powyzej tej kwoty ?                Rosja to kraj mafijny i te wszystkie holdingi rolne czerpia kase z budzetu centralnego rozwijają się fermy wielkie po kilkaset tys , trzody czy mln. sztu drobiu kosztem tych małych i zakilka lat dojdzie do braku konkurencji i duzi zaczną dyktować ceny 

Edytowane przez jarecki
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, jahooo napisał:

chodzi mi o to, że nie mają swojej produkcji - wszystko to firmy zagraniczne, oparte na zarządzaniu i materiale zagranicznym, tak wielki kraj powinien posiadać własną bazę

Dokładnie opisałeś sytuację panujaca na naszym rodzimym rynku[w Rosji istnieje ryzyko że jak firma podskoczy to ja po prostu znacjonalizuja]  u nas zachodnie koncerny  praktycznie wykończyły rodzime rasy, i całą otoczkę rolnictwa

• Like 1
  • 0
Opublikowano
23 minuty temu, ws71 napisał:

@jareckiNa ten tydzień urzędowa cena pszenicy wynosi 318$/ t, gdyby zniesiono cło tona rosyjskiej pszenicy w porcie kosztowała by ok 220$/t

A to w zasadzie  niedziała tam wolny rynek , myslałem ze cene ustala ten kto kupuje i dopiero od tej kwoty jest cło , a to odwrotnie to rosja proponuje cene i chcecie to kupujcie , pisze o eksporcie z rosji 

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, loyer986 napisał:

Przy tych cenach zbóż należy nimi palić. W ciągu pół roku ceny by poszły w kosmos. Ja w tym roku 50-50 z ekogroszkiem.

A czemu nie samym zbożem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v