Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

21354 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Ulman napisał:

Pytanie sprzed 4 lat w US mozesz sobie oprawić w ramki o ile masz to na pismie. Jesli coś ci mówili 4 lata temu to nie masz nic i jakby co US powie ci że jesteś zobowiązany stosować się do obecnego prawa a nie tego co usłyszałeś 4 lata temu.

50% vat ? to doskonale wiem ale widać żeś się zreflektował bo przed chwilą pisałeś tak

Gdyby to skarbówce wpadło w oko to by ci raz -dwa  przeprowadzili  bardzo ekskluzywny kurs w zakresie odliczania akcyzy i vat.

Weź już zejdź na ziemię 

Ty chyba żyjesz wg powiedzenia dajcie mi człowieka a znajdę na niego paragraf 

Screenshot_20220711-175616~3.png

Edytowane przez pawel885
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Ja to doskonale wiem ale widać żeś się zreflektował bo jeszcze wczoraj pisałeś tak

8 godzin temu, mysza103 napisał:

Pisał w następnych postach że jest na ryczałcie , ale nawet gdy by był na vacie ,ja, to przecież przepał osobówką też się wlicza do zwrotu akcyzy jak tankuje do osobówki  to normalnie odliczam vat , bo przecież ta osobówka mi służy do działalności rolniczej , typu jechać po opryski , lub inne rzeczy do sklepu , załatwiać coś w agencji i ogólnie można te rzeczy mnożyć , więc nie wiem jaki wy w tym widzicie problem.

Gdyby to skarbówce wpadło w oko to by ci raz -dwa  przeprowadzili  bardzo ekskluzywny kurs w zakresie odliczania akcyzy i vat.

Dalej nie wiem o co ci chodzi , przecież to co żeś zacytował to pisze i pisałem wyrażnie że mogę odliczać vat od samochodu osobowego które służy mi do działalności rolniczej i normalnie ten vat odliczam . A jeśli ktoś jest na vacie i nie odlicza sobie wcale vatu od paliwa do osobówki to dla mnie to jest trochę dziwne

• 0
Opublikowano
36 minut temu, mysza103 napisał:

Nie wiem czemu mnie cytujesz , że robię coś złego . Skoro się pytałem w US i powiedzieli mi że jeśli użytkuje do celów w gospodarstwie , typu , jechać do miasta kupić gwożdzie , widły, ubrania robocze  czy obojętnie co , byle było związane z prowadzeniem działalności rolniczej, to wówczas mogę odliczać vat od takiego paliwa . 

I jeszcze dopiszę tylko tyle że utrzymuję się tylko z gospodarstwa , więc teoretycznie mógłbym odliczać cały czas 100%  , bo rozumie jeśli ktoś do tego robi jeszcze na etacie i sobie takim samochodem jezdzi do roboty , to pewnie inna sprawa

Tu masz pierwszą lepszą stronę gdzie to samo masz napisane .

Rolnicy zarejestrowani do VAT w sytuacji gdy wykorzystują w działalności samochód osobowy mogą odliczyć koszty paliwa i napraw. Jeśli samochód wykorzystywany jest zarówno w związku z prowadzonym gospodarstwem rolnym jak i do celów prywatnych możliwe jest 50% odliczenie podatku VAT

A czy powiedzieli Ci w tym us, że od osobówki możesz odliczyć 100%?

• 0
Opublikowano

I bez prowadzenia kilometrówki? Mój us jest bardzo liberalny, ale stoi na stanowisku, że 100% możesz odliczyć od auta z jednym rzędem siedzeń lub od pozostałych przy prowadzeniu kilometrówki, i na każdy taki przejazd masz mieć dowód, że jeździłeś w sprawach gospodarstwa.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
17 minut temu, pawel885 napisał:

Weź już zejdź na ziemię 

Ty chyba żyjesz wg powiedzenia dajcie mi człowieka a znajdę na niego paragraf 

Screenshot_20220711-175616~3.png

Właśnie tak działa skarbowy  - zawsze coś znajdą o ile przyjdą.

Możesz podać podstawę prawną do powyższego bo takie notki w necie każdy może zrobić. 

6 minut temu, mysza103 napisał:

Ja to doskonale wiem ale widać żeś się zreflektował bo jeszcze wczoraj pisałeś tak

8 godzin temu, mysza103 napisał:

Pisał w następnych postach że jest na ryczałcie , ale nawet gdy by był na vacie ,ja, to przecież przepał osobówką też się wlicza do zwrotu akcyzy jak tankuje do osobówki  to normalnie odliczam vat , bo przecież ta osobówka mi służy do działalności rolniczej , typu jechać po opryski , lub inne rzeczy do sklepu , załatwiać coś w agencji i ogólnie można te rzeczy mnożyć , więc nie wiem jaki wy w tym widzicie problem.

Dalej nie wiem o co ci chodzi , przecież to co żeś zacytował to pisze i pisałem wyrażnie że mogę odliczać vat od samochodu osobowego które służy mi do działalności rolniczej i normalnie ten vat odliczam . A jeśli ktoś jest na vacie i nie odlicza sobie wcale vatu od paliwa do osobówki to dla mnie to jest trochę dziwne

Możesz odliczyć tyle tylko że powinieneś doprecyzować że jedynie połowę. 

• 0
Opublikowano
7 minut temu, pawel885 napisał:

Ja to wiem , ty to wiesz , ktoś jeszcze pewnie to wie , ale ci co tego nie wiedzą to wymyślają jakieś cuda na kiju , że nie wolno lać do osobówki 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Poproście  sobie jeszcze panowie US o wykładnie  czy pojazd samochodowy przeznaczony do produkcji rolnej to na pewno wasza osobówka którą na codzień jeździcie czy też wam się tylko tak wydaje.

Edytowane przez Ulman
  • 0
Opublikowano

mi sie wydaje że na rynkach światowych pszenica już niżej nie spadnie ale w Polsce może ze względu na Ukrainę chyba że w końcu zablokują to trochę .

kukurydza z ukrainy dowieziona do lubelskiego przy większej ilości 1030zł,rzepak 3000 zaczyna sie robić całkiem nieciekawie jedynie jak giełdy pójdą do góry to będzie więcej na porty iść i trochę będą wtedy ceny podnosić  ale kolejki będą tam gigantyczne zresztą już są spore, mogli by znowu cło przywrócić ;-(

• 0
Opublikowano

Oj ty masz kolego poważne braki. Akcyza to podatek a tym zajmuja się urzedy skarbowe. Gmina to przyjmuje kwity ale jeśli chodzi o prawidłowość naliczania , odlczania czy zwrotu podatków to tylko US. Obyś ty nie miał nigdy z nimi do czynienia bo nie za bardzo masz pojęcie co do czego.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Gminy nie sprawdzają  prawidłowości użycia dotowanego paliwa bo nie maja do tego żadnych narzędzi. Rozliczenia PIT, CIT, vat akcyza i wszelkie nadużycia i nieprawidłowości w tych tematach to zawsze US. Jak chłopy lali nieopodatkowany opał do traktorów to gdzie sprawy trafiały? Do gminy czy do US? 

Edytowane przez Ulman
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

40 minut temu, Ulman napisał:

Gminy nie sprawdzają  prawidłowości użycia dotowanego paliwa bo nie maja do tego żadnych narzędzi

cały czas masz w głowie vat który mnie nie obchodzi 

• 0
Opublikowano

ostatnio trochę gadałem z pracownikami agencji bo mialem pewien problem który się oparł o kwaterę główną i tam się dowiedziałem że człowiek który weźmie program może nawet nie pracować w gospodarstwie i nawet nim nie zarządzać bo ich to nie obchodzi, liczą się dokumenty. 

• 0
Opublikowano
29 minut temu, gustaww napisał:

ostatnio trochę gadałem z pracownikami agencji bo mialem pewien problem który się oparł o kwaterę główną i tam się dowiedziałem że człowiek który weźmie program może nawet nie pracować w gospodarstwie i nawet nim nie zarządzać bo ich to nie obchodzi, liczą się dokumenty. 

To chyba wiadome żadna nowość od zawsze tak było 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

No niby tak, to jeszcze tylko napisze że tylko śmierć człowieka zwalnia go z programu prow lub innego  bez poniesienia konsekwencji. Tak realnie to sama kobitka przyznała że zapis jest źle utworzony bo osoba "warzywko" dalej musi się wywiązać z programu <lol>.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v