Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

patrzą na Polskę i biorą przykład.     to przez pis !

• 0
Opublikowano

Nic nie jest jasne to jest gra komu puszcza nerwy , wojny nie będzie

• 0
Opublikowano
9 minut temu, miwigos napisał:

Nic nie jest jasne to jest gra komu puszcza nerwy , wojny nie będzie

Zależy czy Rosja dostanie to czego chce.

Donbas i tak z chęcią przyłączy się oficjalnie do Rosji. Już zapomniałeś jak Hitler pod pretekstem obrony swoich obywateli też napadał innych. Jeżeli Putin nie dostanie tego co chce wejdzie i zabierze zachodnią Ukrainę. Dobrze on wie i reszta że nikt za Ukraińców nie będzie umierać no poza Polakami. I nikt nie zaryzykuję otwartego konfliktu z Rosją zwłaszcza że Niemcy popierają i będą popierać Rosję . 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
31 minut temu, Damianek20 napisał:

Zależy czy Rosja dostanie to czego chce.

Donbas i tak z chęcią przyłączy się oficjalnie do Rosji. Już zapomniałeś jak Hitler pod pretekstem obrony swoich obywateli też napadał innych. Jeżeli Putin nie dostanie tego co chce wejdzie i zabierze zachodnią Ukrainę. Dobrze on wie i reszta że nikt za Ukraińców nie będzie umierać no poza Polakami. I nikt nie zaryzykuję otwartego konfliktu z Rosją zwłaszcza że Niemcy popierają i będą popierać Rosję . 

A po co Putinowi takiego kłopotu jak zachodnia Ukraina?  Masz rozum dużego dziecka

• 0
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, pinochet napisał:

A po co Putinowi takiego kłopotu jak zachodnia Ukraina?  Masz rozum dużego dziecka

Zachodnia Ukraina równa się przemysł czyli ta część przy Rosji dziecko. 

Typowe przyziemne myślenie Polaka a po co !!!! Odpowiem po jajco. Przez to a po co Madagaskar nie został polska kolonia bo przypłynęli Polaczki na część która była pokryta skałami więc a  po co było ja opłynąć i sprawdzić że druga połowa ma żyzna ziemię.

Dzicz ze wschodniej Ukrainy pogoni jak bydło w razie potrzeby na nas. Ucz się na błędach i wyciągaj  wnioski. Ukrainiec nigdy nie był dla nas bratem. Przypomnij sobie jak Kaczyński pojechał i reszta bandy z po robić rewolucję za janukowyczem . Szybko się odwdzięczył jak został prezydentem  embargiem na przetwory mleczarskie i odznaczył banderę. Ruski jak wejdzie na Ukrainie co mam nadzieję że nie zrobi to na jego kiwnięcie Ukraińcy jak białe misie pójdą na Polskę 

Edytowane przez Damianek20
  • Like 2
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, Damianek20 napisał:

Typowe przyziemne myślenie Polaka a po co !!!! Odpowiem po jajco. Przez to a po co Madagaskar nie został polska kolonia bo przypłynęli Polaczki na część która była pokryta skałami więc a  po co było ja opłynąć i sprawdzić że druga połowa ma żyzna ziemię.

Może jednak wschodnia?   Tam rozmawiają po rosyjsku

• 0
Opublikowano

Kto mieszka przy granicy ukraińskiej, ulhowek , teratyn , kto 

Kolega z pracy pochodzi z tamtych stron tyle że wyprowadził się kilka lat temu do Zamościa ale na groby jeździ i zauważył że zamknięte szkoły mają tablice teren wojskowy . Jego szwagier i sąsiad są zawodowymi i nawet o tym nie wiedzieli. Stoją teraz na granicy. Jak były rozruby na Białorusi to 2 tygodnie koszarowali ich w jednostce bez słowa wyjaśnienia .

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

co ty bredzisz mam 30 km do granicy ukrainy i nic takiego nie zauważyłem fakt że troche więcej jest ruchu wojska bo kursują co kilka dni od jednostki do jednostki czy tam na granice ale z tymi tablicami pierwsze słysze

• 0
Opublikowano
18 minut temu, Damianek20 napisał:

Kto mieszka przy granicy ukraińskiej, ulhowek , teratyn , kto 

Kolega z pracy pochodzi z tamtych stron tyle że wyprowadził się kilka lat temu do Zamościa ale na groby jeździ i zauważył że zamknięte szkoły mają tablice teren wojskowy . Jego szwagier i sąsiad są zawodowymi i nawet o tym nie wiedzieli. Stoją teraz na granicy. Jak były rozruby na Białorusi to 2 tygodnie koszarowali ich w jednostce bez słowa wyjaśnienia .

Ja jestem z ulhówka i żadne zamknięte szkoły nie mają napisu teren wojskowy tym bardzie nie ma wzmożonego ruchu wojska czy straży granicznej. Więc nie powielaj głupot 

• 0
Opublikowano

A od kiedy to Krym był ukraiński tylko chyba z nazwy.

Ludność Krymu 1795 1816 1835 1850 1858 1864 1897 1917 1920 1926 1934 1937 1939 1959 1979 1989 2001
Ogólnie, w tys. 467 454,7 156,4 212,6 279,4 343,5 331,3 198,7 546,7 749,8 718,9 713,8 832 996,8 1 123,8 1 201,5 2 135,9
Tatarzy krymscy, % 87,6 85,9 83,5 77,8 73 50,3 35,6 28,7 26 25,1 23,8 20,7 19,4 0,7 1,6 12,1
Rosjanie, % 4,3 4,8 4,4 6,6 12,6 28,5 33,1 41,2 44,1 42,2 44 47,7 49,6 71,4 68,4 67,1 58,3
Ukraińcy, % 1,3 3,7 3,1 7 4 11,8 8,6 7,4 10,9 10,9 12,9 13,7 22,3 25,6 25,8 24,3
  • 0
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Pronar82a napisał:

Ja jestem z ulhówka i żadne zamknięte szkoły nie mają napisu teren wojskowy tym bardzie nie ma wzmożonego ruchu wojska czy straży granicznej. Więc nie powielaj głupot 

Nie opowiadam głupot tylko zapytałem się kto jest z tamtych stron żeby zweryfikować tą informację. Skoro mówisz że na zamkniętych budynkach byłych szkol nie ma takiej tabliczki to ok. W poniedziałek dopytam się w której miejscowości to widział i może będzie akurat ktoś blisko kto to zweryfikuje. Może będziesz miał na tyle blisko że sam to zweryfikujesz. Bo dobrze wiedzieć o czymś wcześniej niż dowiedzieć się za późno .

Edytowane przez Damianek20
  • 0
Opublikowano
jahooo napisał:

Rosja w swoich poczynaniach kieruje się swoją racją, niekoniecznie logiczną dla nas. A Krym był im po co ? Tez niby same kłopoty, ale zajęli.

Flota czarnomorska. Bez tego nie mieliby gdzie stacjonować.

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, yacenty napisał:

Trochę z boku pytanie: kiedy warto sprzedać jęczmień paszowy? Mam go z 18-20 ton

Tu nie ma reguły wszystko zależy od terenu, czym większa hodowla w okolicy tym dłużej warto trzymać, u nas bywają okresy że jest droższy od pszenicy, jak dostaniesz 1100 netto to nawet teraz, z tego co wygląda na teraz to 1200 raczej nie przekroczy w ciągu najbliższego miesiąca

• 0
  • Root Admin
Opublikowano

Teraz zimno i mi się nie chce ładować, bo mam go na strychu. Niby kolega obiecał użyczyć żmijkę, ale to i tak pewnie pół dnia zejdzie załadować 2 przyczepy

• 0
Opublikowano
30 minut temu, Damianek20 napisał:

Nie opowiadam głupot tylko zapytałem się kto jest z tamtych stron żeby zweryfikować tą informację. Skoro mówisz że na zamkniętych budynkach byłych szkol nie ma takiej tabliczki to ok. W poniedziałek dopytam się w której miejscowości to widział i może będzie akurat ktoś blisko kto to zweryfikuje. Może będziesz miał na tyle blisko że sam to zweryfikujesz. Bo dobrze wiedzieć o czymś wcześniej niż dowiedzieć się za późno .

Z wcześniejszej wypowiedzi zrozumiałem to że wiesz że tak jest a nie że się pytasz,  jeśli źle to odebrałem to sorry. 

Jak się coś dowiesz gdzie to tak jest to daj znać,  jak będzie blisko to pojadę i zobaczę

• 0
Opublikowano
43 minuty temu, Pronar82a napisał:

Z wcześniejszej wypowiedzi zrozumiałem to że wiesz że tak jest a nie że się pytasz,  jeśli źle to odebrałem to sorry. 

Jak się coś dowiesz gdzie to tak jest to daj znać,  jak będzie blisko to pojadę i zobaczę

Jutro zadzwonię do niego co on tam wyczytał i dam znać, czy w wuja mnie zrobił czy coś jest na rzeczy 

• 0
Opublikowano
yacenty napisał:

Teraz zimno i mi się nie chce ładować, bo mam go na strychu. Niby kolega obiecał użyczyć żmijkę, ale to i tak pewnie pół dnia zejdzie załadować 2 przyczepy

Post nie na temat 🤣🤣🤣

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, Damianek20 napisał:

Dzicz ze wschodniej Ukrainy pogoni jak bydło w razie potrzeby na nas. Ucz się na błędach i wyciągaj  wnioski. Ukrainiec nigdy nie był dla nas bratem. Przypomnij sobie jak Kaczyński pojechał i reszta bandy z po robić rewolucję za janukowyczem . Szybko się odwdzięczył jak został prezydentem  embargiem na przetwory mleczarskie i odznaczył banderę. Ruski jak wejdzie na Ukrainie co mam nadzieję że nie zrobi to na jego kiwnięcie Ukraińcy jak białe misie pójdą na Polskę 

A gdzie w tej zachodniej Ukrainie jest ten przemysł? Bo wydaje mi się że ty nie do końca wiesz w którym kierunku jest  wschód a w którym zachód , bo zachodnią część Ukrainy  to leży przy Polsce a nie przy Rosji.

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v