Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Ale nawet, to jednorazowy strzał był w tym roku.

Do tego trzeba mieć płynność finansową i nie sprzedać w żniwa, ale i np. wrzesień-październik, mieć na żniwa, nowe zasiewy, życie, dzieci do szkoły, pomyśleć o opale na zimę, a no i oczywiście nawozy kupić na przyszły sezon...

życie to nie bajka, a przynajmniej dla większości nie.

A propos opału, znowu aktualne 😀

• Like 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Mechanikrafal napisał:

W tych wyliczeniach trochę mi się nie zgadza np:

1.NPK 250kg/ha przy płonie 8t/ha ?

2.Materiał siewny 200zł, nawet swoim ziarnem nie wyjdzie za 200 , to jednak trzeba oczyścić i zaprawić, 

3.Paliwo choćby nawet do opryskania, rozsiania nawozów i odwozu zboża

4.Wapnowanie przydało by się uwzględnić 

5.Amortyzację maszyn

To jest oszukiwanie samego siebie, I jeszcze plon 8t/ha ile % taki uzyskuje, I jaki % rolników sprzedał po 1700 ?

1. Na ogół tak daję pod rzepak 400kg , a pod pszenicę 250kg NPK

2.  sieję  170-180 kg , policzyłem po 90zł/100kg bo w takiej cenie dwóch kolegów brało o de mnie do siewu w tej cenie , a cena rynkowa była wówczas 80zł/100 kg , a to co zostało z oczyszczenia znalazło się z powrotem na kupie 

3.chwasty policzyłem po 150 zł , a śor wyszedł mnie dokładnie 128 zł/ha więc raczej na paliwo żeby to opryskać zostanie z nawiązką , to samo z grzybem , ale niech będzie że do całości doliczyć 50 zł  ( pola mam najdalej 3.5 km od domu , najbliższe 400 metrów . Ogólnie z 60% pola jest do ok . 1 km od domu 

4.Wapnowanie ? a co to takiego ? PH 7,3 -7,6 

5. No jak wpisuję ceny siania , orki  czy koszenia , to jaką amortyzację mam liczyć ? gdyby napisał że sianie - 10 litrów paliwa( 40 zł )  , to bym mógł pisać amortyzację , ale skoro piszę że sianie -200 zł , takie ceny były usług , to to już jest raczej amortyzacją uwzględniona , to samo tyczy się orki , talerzówki czy kombajnu , podane są ceny usługowe , a nie że spaliłem paliwa tyle i tyle 

I płenta , gdzie tu jest oszukiwanie samego siebie , i przecież nigdzie nie napisałem że każdy zbiera po 8 ton i że każdy  sprzedał po 1700 zł . Napisałem to tylko dlatego bo się niektórzy wyśmiewali bodajże z mateusz  , czy jakoś tak że to jest niemożliwe żeby miał 10 tys dochodu , a ja tylko napisałem że jeśli sprzedał po wysokiej cenie to mógł mieć te 10 tys jak najbardziej  

@sthil007 Na większość twoich ostatnich sugestii jest tu odpowiedz , ubezpieczenie wykupujesz albo i nie ,obornik ?- trzeba go mieć , spółka wodna - umarła z 20 lat temu , albo więcej , siew poplonów też siejesz albo i nie , ja osobiście pod EFA sieję po rzepaku z 5 - 7 kg gorczycy i  wpisuje w efa rzepak+gorczyca i leciutko idzie talerzówka i potem we wrześniu idzie znowu talerzówka ( to też uwzględniłem pisząc orka lub 2x talerzówka ) i siew pszenicy . 

Jakie te wiele innych ? bo ja napisałem to co robię u siebie i tych wiele innych po prostu nie stosuje 

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, mysza103 napisał:

1. Na ogół tak daję pod rzepak 400kg , a pod pszenicę 250kg NPK

2.  sieję  170-180 kg , policzyłem po 90zł/100kg bo w takiej cenie dwóch kolegów brało o de mnie do siewu w tej cenie , a cena rynkowa była wówczas 80zł/100 kg , a to co zostało z oczyszczenia znalazło się z powrotem na kupie 

3.chwasty policzyłem po 150 zł , a śor wyszedł mnie dokładnie 128 zł/ha więc raczej na paliwo żeby to opryskać zostanie z nawiązką , to samo z grzybem , ale niech będzie że do całości doliczyć 50 zł  ( pola mam najdalej 3.5 km od domu , najbliższe 400 metrów . Ogólnie z 60% pola jest do ok . 1 km od domu 

4.Wapnowanie ? a co to takiego ? PH 7,3 -7,6 

5. No jak wpisuję ceny siania , orki  czy koszenia , to jaką amortyzację mam liczyć ? gdyby napisał że sianie - 10 litrów paliwa( 40 zł )  , to bym mógł pisać amortyzację , ale skoro piszę że sianie -200 zł , takie ceny były usług , to to już jest raczej amortyzacją uwzględniona , to samo tyczy się orki , talerzówki czy kombajnu , podane są ceny usługowe , a nie że spaliłem paliwa tyle i tyle 

I płenta , gdzie tu jest oszukiwanie samego siebie , i przecież nigdzie nie napisałem że każdy zbiera po 8 ton i że każdy  sprzedał po 1700 zł . Napisałem to tylko dlatego bo się niektórzy wyśmiewali bodajże z mateusz  , czy jakoś tak że to jest niemożliwe żeby miał 10 tys dochodu , a ja tylko napisałem że jeśli sprzedał po wysokiej cenie to mógł mieć te 10 tys jak najbardziej 

Czyli pH ci się utrzymuje przez lata beż wapnowania, skoro nie liczysz amortyzacji dolicz koszty transportu ziarna,  zabiegów ochrony roślin czy nawożenia. 

• 0
Opublikowano

Niektorzy lubia na sile udowadniac ze nic sie nie oplaca. Co do tego efa to pewnie obeszloby sie bez tej gorczycy. Takerzujesz rzepak i kto tam w razie czego odrozni czy to sam rzepak czy z gorczyca

• Like 2
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Jak to czytam to myśle tu  na forum piszą rolnicy , czy nie znające się mieszczuchy , jak ktoś trafił to 9-10 tyś /ha zarobił, takiego roku już nie będzie raczej

• 0
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, masa24 napisał:

Niektorzy lubia na sile udowadniac ze nic sie nie oplaca. Co do tego efa to pewnie obeszloby sie bez tej gorczycy. Takerzujesz rzepak i kto tam w razie czego odrozni czy to sam rzepak czy z gorczyca

Nie miałem jeszcze kontroli EFA , ale wiesz , lepiej rzucić te 5 kilo gorczycy czy nawet mniej , niż by ci ktoś miał coś zarzucić że nie posiałeś tego co deklarujesz 

@miwigos I tu pełna zgoda że rok się trafił i niektórym wyszło po 10 tys czy więcej z ha , a teraz to jak w tej piosence można zaśpiewać .,,ale to już było i nie wróci więcej ''

Edytowane przez mysza103
  • 0
Opublikowano (edytowane)

To deklaruj rzepak jary, to rzepak już wymłócony

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
Navara1988 napisał:

Jęczmień skoszony odmiana Sandra plon 9200 kg można sprzedać za 1050 netto rzepak 3 tony po 2500 netto ! ? ???

Przy takim plonie można więcej zarobić jak narzepaku

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

Nie wiem co niby w tym takiego dziwnego jest . Policzmy 

NPK 2,5 x 140=350

1.Azot rsm26- 7x640=448

2.orka- 250 lub 2x talerzówka cena również 250

3.siew-200

4.materiał siewny- 200

5.chwasty- 150

6.grzyb-220

7.antywylegacz+robal +jakieś odżywki =150 

8.kombajn -380

9.podatek- 150

w większości ceny netto razem wychodzi 2500 zł . Sprzedając 8ton( jeśli komuś wyszła średnia więcej niż 8 , to automatycznie wynik finansowy większy ) po 1700 masz 13600 - 2500 = 11.100zł /ha 

Tak że nie wiem komu temperatura nie służy , to że ty zbierasz po 2-3 tony to nie znaczy że tak jest wszędzie . Mi co prawda 10 tys nie wyszło , ale tylko dlatego że sprzedałem pszenicę nie w szczycie tylko taniej po 1350 

Tylko nie każdy po te 1700 sprzedał.  No i wtedy już tak kolorowo nie wyjdzie

17 minut temu, Navara1988 napisał:

Jęczmień skoszony odmiana Sandra plon 9200 kg

Razem z przyczepą 🤣😁?

• 0
Opublikowano

Jak poczytać te komentarze to gdybacie co by było gdyby 20lat temu nakupić ziemi po 2tys. Bez sensu te rozmyślenia a co jakby wpaść na pomysł jak Billgates. w tym roku też będzie wielka loteria że zbożami jak i rzepakiem. A najgorsze zagadnienie kiedy kupić nawozy żeby podczas następnych żniw gdy być może ceny spadną i spiąć sezon na plusie

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

@PAN88 Oczywiście że nie każdy po 1700 sprzedał , bo sam sprzedałem średnio po 1350 , ale ten kolega który pisał że przytulił po 10 tys z ha pisał że sprzedał właśnie po 1700 i jemu te 10tys mogło wyjść jak najbardziej 

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Już niech mi nikt nie mówi o krowach bo mam i wiem 🤦

10krow  x30 litrów x30 dni po 2.5zl litr = 22500zl. 10tys może być realne.   

Z drugiej strony, skoro z hektara wychodzi 10tys zł to po co te krowy? Zeżrą zboże z całego pola i na jedno wyjdzie. 🤣

Edytowane przez Nintendo
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
19 minut temu, Nintendo napisał:

10krow  x30 litrów x30 dni po 2.5zl litr = 22500zl. 10tys może być realne.   

Z drugiej strony, skoro z hektara wychodzi 10tys zł to po co te krowy? Zeżrą zboże z całego pola i na jedno wyjdzie. 🤣

Po pierwsze po tyle nie płacą , po drugie ładnie pięknie w teorii a w praktyce to im więcej krowa daje tego mleka tym jest bardziej delikatna , upały ciężkie porody a szkoda gadać. Jednego miesiąca zarobisz a drugiego jak się spier... to przestać nie może . Zresztą kto ma lub miał to wie .i nikomu nie zazdroszczę tej kasy jeżeli już uda się ją osiągnąć .

• Like 1
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, poosa21 napisał:

Koszty olejów, przeglądów i części zamiennych sumuje i dzielę przez ilość ha. Ale skoro urojona amortyzacja jest przez 5 lat to 150tys/5 lat to 30tys na rok i mając 30ha powinienem doliczyć 1tys kosztów na ha. Po 5 latach już tego nie uwzględniam? A co w przypadku gdy go sprzedam po 10 latach? To jest zysk czy strata? 

1000 zł do każdego hektara amortyzacji całej infrastruktury gospodarstwa to przy dzisiejszych cenach jest nawet mało

drugi 1000 do każdego hektara trzeba liczyć co najmniej za robocizne

liczyć koszty wymiany oleju i części zamiennych i podzielić przez hektary jako amortyzacje maszyn  , to to samo jak by liczyć koszt pracownika uwzględniająć zużycie  kaleson hahaha

grzyba zwalczyć za 90 zl.  to se można z wacka jak niedługi hahah a nie z 8 tonowej plantacji pszenicy w zabiegu T1/T2

• Thanks 1
  • Haha 3
  • 0
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Damianek20 napisał:

Po pierwsze po tyle nie płacą , po drugie ładnie pięknie w teorii a w praktyce to im więcej krowa daje tego mleka tym jest bardziej delikatna , upały ciężkie porody a szkoda gadać. Jednego miesiąca zarobisz a drugiego jak się spier... to przestać nie może . Zresztą kto ma lub miał to wie .i nikomu nie zazdroszczę tej kasy jeżeli już uda się ją osiągnąć .

Jak po tyle nie płacą. Mam krowy to wiem ile płacą. 🤣 Wychodzi mi nawet nieco więcej. 

Nie mówiłem, że jest czego zazdrościć, bo nie ma czego... Przedstawiłem tylko, że 10tys jest realne od 10krow. To wszystko. 

Zazdrościć to można wygranej w dużego lotka a nie dojenia krów 365dni w roku . 😉

Edytowane przez Nintendo
  • Like 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v