Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

21354 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, ws71 napisał:

Otoczenie Jelcyna[oligarchowie] wybrało  Putina na następce liczyli że dalej człowiek bez układów w Moskwie będzie dalej ich marionetką i tu się mocno przeliczyli, oby obecnie Zachód się nie przeliczył, bo musi być raczej dobry w różnego rodzaju gierki

jak tak popatrzeć to ci oligarchowie jeszcze urosli za czasów putina , kilku sie wyprowadziło . 

• 0
Opublikowano
22 godziny temu, mysza103 napisał:

Dzisiaj na matifie ładnie odrobiło po ostatnich 2 tygodniach spadków , Co prawda w skali 2 tygodni jeszcze jest na minusie , no ale ,, mi osobiście bardziej chodzi o rzepak żeby powróciły kontrakty na 4tys/tona , bo rzepak idzie do żyda w żniwa , a pszenica to sobie poleżakuje , i się zobaczy jak sytuacja się będzie rozwijać 

To sie nie doczekasz rzepaku 4tys w żniwa, będzie 3 tys to będzie dobrze. 

• 0
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, marcin80wlkp napisał:

Cbot do góry,  matif rano zielony, teraz czerwony. A jak u nas? Jakid cenh w Wielkopolsce?

podjechałem dzisiaj spytać się po ile rzepak na kontrakt , bo se myśle wczoraj poszedł w góre na matif to może i u nas też coś , odpowiedz że od tygodnia nie wystawiają żadnych cen, więc i kontraktu nie napiszą , pytam , a pszenica po ile , odp. nawet ceny staramy się nie mówić , a przywożą raczej ci zdesperowani i ci co muszą sprzedać , to pytam , to po ile w końcu jest , odp. 1300 brutto. Myślę  sobie idz pan w ch*j z taką ceną . jak by nie było 5 tys na 10 tonach , a jak ktoś ma 100 ton czy więcej ? to już ładny pieniądz się robi

@Tomek90razem pisaliśmy posty , ale najwyrażniej ma się ku temu jak mówisz , bo dzisiaj niezłe spadki , ty chociaż wyczułeś moment i podpisałeś dobrze , sam mówiłem że po 4 tys podpiszę , ale się zbierałem na ten kontrakt jak sójka za morze , i trochę kasy poszło się pewnie jebać 

Edytowane przez mysza103
  • 0
Opublikowano

Coś liche szansę na podwyżki do żniw . Ukraińskie towary ważniejsze od Polskich , nasz kochany rząd już zadba o to żeby Polski rolnik nie zarobił , a nazwie to pomocą i premie jeszcze za to zgarnie .

• 0
Opublikowano
58 minut temu, mysza103 napisał:

podjechałem dzisiaj spytać się po ile rzepak na kontrakt , bo se myśle wczoraj poszedł w góre na matif to może i u nas też coś , odpowiedz że od tygodnia nie wystawiają żadnych cen, więc i kontraktu nie napiszą , pytam , a pszenica po ile , odp. nawet ceny staramy się nie mówić , a przywożą raczej ci zdesperowani i ci co muszą sprzedać , to pytam , to po ile w końcu jest , odp. 1300 brutto. Myślę  sobie idz pan w ch*j z taką ceną . jak by nie było 5 tys na 10 tonach , a jak ktoś ma 100 ton czy więcej ? to już ładny pieniądz się robi

@Tomek90razem pisaliśmy posty , ale najwyrażniej ma się ku temu jak mówisz , bo dzisiaj niezłe spadki , ty chociaż wyczułeś moment i podpisałeś dobrze , sam mówiłem że po 4 tys podpiszę , ale się zbierałem na ten kontrakt jak sójka za morze , i trochę kasy poszło się pewnie jebać 

Toż oni dobrze wiedzą że chłopek u nas ciemny i można go doić wiele wlezie.

• 0
Opublikowano

"Turcja jest gotowa pełnić rolę arbitra w organizowaniu eksportu zboża z ukraińskich portów morskich zablokowanych przez rosyjską flotę wojenną" - powiedział turecki minister rolnictwa i leśnictwa Vahit Kirisci w wywiadzie dla "Yeni Safak".
Kirisci stwierdził, że Ukraina obawia się ewentualnego ataku ze strony rosyjskich okrętów po uruchomieniu żeglugi i potrzebuje od państw trzecich gwarancji bezpiecznego eksportu płodów rolnych. "Jako Turcja mówimy Ukrainie: Możecie wywieźć tę żywność, Rosja nie zaatakuje was, gdy korytarz zostanie otwarty" - cytuje gazeta słowa ministra.
Wspomniał on również o negocjacjach z Rosją na temat warunków ewentualnego "korytarza zbożowego". "Powiedzieliśmy Rosji: Nie atakujcie, dopóki ta żywność nie zostanie dostarczona (...) Ukraina wywiezie ten towar, bo świat tego potrzebuje. Staramy się być pomostem między tymi dwoma krajami" - dodał minister.
Kirisci powiedział również, że trwają negocjacje w sprawie warunków eksportu ukraińskiego zboża i że zawarto już porozumienie z Ukrainą w sprawie zniżki dla Turcji. "Ukraińcy zgodzili się dać nam 25 procent rabatu. Mają jednak dylemat związany z bezpiecznym eksportem towaru. Chcą, by Turcja była arbitrem. Zarówno Rosja, jak i Ukraina ufają tylko nam" - powiedział minister.
Według niego środowe spotkanie w Stambule będzie miało charakter "rozmów rozpoznawczych" na temat wznowienia eksportu zboża z Ukrainy.

• 0
Opublikowano

Ma ktoś może doświadczenie w spalaniu pszenicy w piecu na ekogroszek? Zostało mi z 300 kg i znajoma chce kupić dla kur. Na już. A miało isci to do spalenia. Obecnie mam cały zasobnik jęczmieniem zapakowany i nie mam jak przetestować. Jęczmień fajnie się spala w stosunku 2:1 z ekogroszkiem. Owies gorzej. Przynajmniej w moim piecu. 

• 0
Opublikowano

Pszenica kosztuje 1700 , nie opłaca się do pieca, wegiel ma stanieć

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

Wierzycie w to że firmy zapłacą 4 jak na rynku będzie 3?😆

Jeśli umowa podpisana z normalną firmą to bez kłopotu musi być , byłem z resztką rzepaku w Kruszwicy i cena wyszła 5311zł /netto ,a wiadomo po ile teraz rzepak i nie było żadnego gadania ,umowa podpisana i warunki spełnione z obydwu stron.

• 0
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, mysza103 napisał:

gdzie pszenica kosztuje 1700? , bo w moim rejonie bliżej do 1000 , niż do 1700zł/t

Po tyle teraz sprzedaje ,netto dla jasności, liczę że do żniw jeszcze zdrożeje ,jak nie to reszta zostanie 27% zbioru z 2021

Edytowane przez miwigos
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v