Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Przy tej kwocie można się już pobawić w swój materiał.

• 0
Opublikowano
8 godzin temu, marks50 napisał:

Kowalczyk udaje takiego cnotliwego niedowiarka , na pewno ktoś mu z otoczenia doskonale wytłumaczył że import zboza jest nie możliwy a on powtarza przy każdej okazji że Polska przewiezie 5 mln miesięcznie . Nawet po przeładowaniu w Hrubieszowie na węższy tor trzeba zrozumieć że tam nie ma trakcji elektrycznej , \Tor praktycznie jest obsługiwany przez spalinowe lokomotywy po kilka wagonów gdyż jak jest większy transport to trzeba zbierać stare przesilone złomy (3 sztuki) by przepchały transport , jazda dopiero zaczyna się w Zawadzie gdzie nie ma bezpośredniego toru na północ tylko trzeba lokomotywy obracać i skład jedzie w przeciwnym kierunku . Parodia kolei a teraz chcą tym przewieść zboże ? Cywilizacja dopiero zaczyna się dopiero w Trawnikach ale tam dochodzą tory i zaczyna się korkować .Na kołach  także przestrzelony pomysł dla przykładu podam że KSC Werbkowice  przerabia 6 mln ton buraka w sezonie który zwozi w krótkich odcinkach przez co najmniej 3 miesiące ,te wąziutkie drogi są zapchane tym transportem , każda ciężarówka jest w użyciu , brak kierowców , co chwilę jakiś kaskader zalicza rów , tam nawet nie ma dróg przystosowanych do transportu ciężarowego , brak poboczy , pasy jezdne nie mają nawet czasem 3 metrów na drodze krajowej . Teraz czekajmy na bajeczkę że skoro nie da się koleją i asfaltem to będą przewozić Bugiem albo samolotem , najważniejsze by nie zorientowana gawiedź się nie zorientowała , jak kłamać to z przytupem .

Teraz  wychodzi jaką  jesteśmy  " potęgą  "

• 0
Opublikowano

Podkarpacie pszenica paszowa1590 brutto/ kukurydza 1390 do 1500 brutto/pszenica konsumpcja 1600 netto dobre ceny? cedrob/vipasz ciągną masowo z Ukrainy  

• 0
Opublikowano

Co kupić na posadzkę nie izolowaną tani i dobry materiał pod pszenicę? Miałem czarną folię ale kilka lat nie magazynowałem i już nie nadaje się. Ostatnio odawałeem w depozyt ale tym razem zmagazynuje.

• 0
Opublikowano
19 godzin temu, marks50 napisał:

Na kołach  także przestrzelony pomysł dla przykładu podam że KSC Werbkowice  przerabia 6 mln ton buraka w sezonie który zwozi w krótkich odcinkach przez co najmniej 3 miesiące

Jeżeli wszystkie przez Ciebie podane informacje  są tak rzetelne jak ta powyżej, to jesteś na równym poziomie jak nasi rządzący i przyjaciele zza Buga

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Tigon napisał:

Podkarpacie pszenica paszowa1590 brutto/ kukurydza 1390 do 1500 brutto/pszenica konsumpcja 1600 netto dobre ceny? cedrob/vipasz ciągną masowo z Ukrainy  

Jak ciagna to zgłoś to

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Andpol napisał:

Co kupić na posadzkę nie izolowaną tani i dobry materiał pod pszenicę? Miałem czarną folię ale kilka lat nie magazynowałem i już nie nadaje się. Ostatnio odawałeem w depozyt ale tym razem zmagazynuje.

Dysperbit 20 l kosztuje w OBI 70 zł, to wychodzi ok. 4 zł na m2 powierzchni.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

Jeżeli wszystkie przez Ciebie podane informacje  są tak rzetelne jak ta powyżej, to jesteś na równym poziomie jak nasi rządzący i przyjaciele zza Buga

Ksc 6mln ton to we wszystkich cukrowniach przerabia więc w Werbkowicach może milion może nie. Co tylko potwierdza, że nawet dużo mniejszą ilością nie jest łatwo przewieść buraki z okolicznych gmin do Werbkowic.

• 0
Opublikowano
8 minut temu, kml_84 napisał:

Odpada bo do tego trzeba mieć gładką posadzkę i ściany a tak za drogo wyjdzie.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Andpol napisał:

Jeśli nie duża powierzchnia ,to można kupić stare  banery reklamowe.

• 0
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, marek1977 napisał:

Jeśli nie duża powierzchnia ,to można kupić stare  banery reklamowe.

Tego u mnie nie kupi a pow. do 100m2

folia zwykła pójdzie i stare plandeki

Edytowane przez Andpol
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, kml_84 napisał:

Dysperbit to nie jest izolacja przeciw wylgociowa.

Polecam plandeki z banerów , ja rozkładam je nawet na klepisku bez posadzki , nic nie butwieje itp. jedynie w rogach myszy tną i marnują zboże , trzeba się z tym liczyć.

• 0
Opublikowano
Dnia 22.05.2022 o 13:14, Damianek20 napisał:

A czy zielony ład nie zakłada że do 30 roku mało kto wyjedzie opryskiwaczem w pole ? 

Tylko pamiętaj że po ekologi nie będzie już nic. Pamiętasz jak kazali dużo produkować i być konkurencyjnym ? Darli ludzie pole sprzęt a teraz spłacaj jak nie dasz nawozu to się nie urodzi nie opryskasz to grzyb i chwast zniszczy a rata zostaje. Trzeba delikatnie że wszystkim albo rozwalić Warszawę i przejścia bo będzie po nas. Może wyjście z UE coś by dało jeszcze pod warunkiem mądrego polskiego rządu.

Sri Lanka w zeszłym roku wprowadziła całkowita ekologię i po pół roku już brakuje im żywności, może to będzie nauczka dla przygłupów z UE i zobaczą że to źle się skończy chyba że są już tak skorumpowani że na wszystko się zgodzą byle kasa na koncie się zgadzała. 

• 0
Opublikowano

bo debile nie rozumieją produkcji dobrej zdrowej żywności 

dobre zmianowanie, dopuszczony herbicyd, do 80 N na ha dopuszczone i jest eko. 3-5 ton normalnego nie pędzonego ziarka a nie uprawa herbapolu i pusty zbiornik. 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, kml_84 napisał:

1 godzinę temu, Andpol napisał:

Odpada bo do tego trzeba mieć gładką posadzkę i ściany a tak za drogo wyjdzie.

54 minuty temu, pawlus224 napisał:

Dysperbit to nie jest izolacja przeciw wylgociowa.

Polecam plandeki z banerów , ja rozkładam je nawet na klepisku bez posadzki , nic nie butwieje itp. jedynie w rogach myszy tną i marnują zboże , trzeba się z tym liczyć.

A jest jakaś masa żeby wysmarować beton , i żeby nie puściło wilgoci , było by dużo wygodniejsze niż rozkładanie plandek lub foli ?

• 0
Opublikowano
35 minut temu, poosa21 napisał:

Sri Lanka w zeszłym roku wprowadziła całkowita ekologię i po pół roku już brakuje im żywności, może to będzie nauczka dla przygłupów z UE i zobaczą że to źle się skończy chyba że są już tak skorumpowani że na wszystko się zgodzą byle kasa na koncie się zgadzała. 

No ja bym nie liczył na to. Przecież po cichu cały czas mówią o sztucznej żywności. Dlatego Ukraina będzie żywic Europę i bogatych a biedota będzie jadła syntetyczne jedzenie chyba do tego dążą bo jak inaczej można wytłumaczyć ich politykę .

• 0
Opublikowano
23 minuty temu, HF86 napisał:

bo debile nie rozumieją produkcji dobrej zdrowej żywności 

dobre zmianowanie, dopuszczony herbicyd, do 80 N na ha dopuszczone i jest eko. 3-5 ton normalnego nie pędzonego ziarka a nie uprawa herbapolu i pusty zbiornik. 

Przecież tu chodzi o eliminację biednych, a nie o żadne zdrowie. 9_9 Wiesz, że w Polsce startuje pilotażowy program bezwarunkowego dochodu podstawowego?

• 0
Opublikowano

a to już chyba dawno działa. jak nie masz nic a masz kaszojady to I chalupa się znajdzie i piniendzory i kolonie i wycieczki. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Rekordowych zbiorów pszenicy nie będzie na świecie ani Ameryce i Australii wiec cena będzie rosła .

Tak jak już powiadałem nasi będą mogli pszenicę z Ukrainy tylko powąchać jak będzie jeszcze co . Ukraina może nie zbierać ? .

Świat ma pszenicę tylko na 10 tygodni? Putin to wykorzysta

Sara Menker, szefowa firmy analitycznej Gro Intelligence, ostrzegła Narody Zjednoczone, że świat ma aktualnie zapasy pszenicy, które wystarczą zaledwie na 10 tygodni. Tak źle nie było od wielu lat. A może być jeszcze gorzej. Winnymi są Władimir Putin oraz zmiany klimatu.

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v