Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
Dnia 16.01.2022 o 08:44, ws71 napisał:

No właśnie w zeszłym roku większość się napalała na tym forum ile to bedzie w maju 1200 to miało być min i poszła informacja w kwietniu że wskutek ceł mają dużo niesprzedanej pszenicy i ile było w maju i czerwcu 800 netto

Dnia 16.01.2022 o 11:09, ws71 napisał:

Kupowałem 26 czerwiec  820 zł pasz, 5 lipiec 800 zł pasz, w promieniu 100 km nikt nie brał już, a jedna firma co miał chęc to miała 740 netto, takie sa uroki sprzedaży na ostatni moment[kuj-pom]

Opisujesz sytuację w maju na podstawie cen z okresu przedżniwnego?😅🤣

Tak się składa, że też jestem z kujawsko-pomorskiego i sprzedawałem w maju pszenicę do Cedrobu w Rypinie w cenie 970 netto i pszenżyto po 860 netto. Jęczmień w maju sprzedawałem do Golpaszu po połączeniu z De Heus po 870 netto, a w marcu był po 820 netto.

Sprzedaż zboża w maju to nie jest "sprzedaż na ostatni moment."

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Z filmu  : prognoza wzrostu w tym sezonie o +4 mln ton na 781mln ton , bez przesady ze to czynnik przez który miałaby spaść o 200PLN na tonie, byc moze spadnie ale z innych powodów [równie błachych ?],  reasumując podtyrzymuje rekomendację trzymać

Edytowane przez GABBER85
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
15 minut temu, koniu napisał:

Takie informacje z tego youtube jak na tym forum. Gościu też sobie pogdyba i tyle wie co chyba każdy. Że albo sie odbije albo spadnie 😄

Takie informacje z tego youtube jak na tym forum. Gościu też sobie pogdyba i tyle wie co chyba każdy. Że albo sie odbije albo spadnie 😄

jak z prognozą pogody u górali: panocku, będzie lało albo wiało, możliwe też opady śnieg

• Like 4
  • 0
Opublikowano
Dnia 16.01.2022 o 13:26, szumi napisał:

Obniżka do 0 vatu na nawozy i nie tylko. Niby vatowcy nic nie tracą, bo vat jest dla nich neutralny, ale ... Już to się dzieje, że podnoszą przed lutym ceny, tak by obniżkę vat na 0% z 8 wpuścić w cenę netto. Dla ryczałtowca pozostanie to bez wpływu, a dla vatowca mocno w plecy. Netto podniesione, vatu do odpisania nie ma, a od sprzedaży zapłacić trzeba. Środki ochrony roślin to samo, paliwo podobnie.

Każdy z rolników to producent żywności. W gospodarce powinna być zasada uczciwej konkurencji. Rząd obniżając vat preferuje tylko rolników ryczałtowych. To działanie niedopuszczalne w unii europejskiej. Ja jako vatowiec nie jestem w stanie równo konkurować z sąsiadem ryczałtowcem, który będzie preferowany 7% podatku od sprzedaży, który pozostaje w jego kieszeni. Nic nie mam do sąsiada, ale nie będę w stanie równo z nim konkurować. Przez rząd i jego durne decyzje. Sprzeczne z zasadami zdrowej konkurencji.

Jeżeli ma być ok to żądam pozostawienia w kieszeniach rolników vatowców podatku od sprzedaży w ich kieszeniach. Inaczej to oszustwo rządu.

• 0
  • Root Admin
Opublikowano
2 godziny temu, Dastan napisał:

Jak już Jacek nie wytrzymał presji to kto ma to zrobić :P.

Mnie tam presje średnio interesują, ja mam swoją strategię, podzieliłem pszenice na 4 kupki, ustaliłem sobie z grubsza daty kiedy sprzedaje poszczególne kupki i tego się trzymam - to się nazywa dywersyfikacja ryzyka. Ci którym się udało sprzedać końcem listopada mogą się smiać ze sprzedali na jakiejś górce, ale co bedzie do końca czerwca tego nikt tu nie wie.

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Narazie cena z matifu robi krok do przodu a następnego dnia dwa kroki w tył. Ogólnie więcej czerwonego. Przez kwarantannę nie udało mi się sprzedać w ubiegłym miesiącu a teraz nie wiadomo co robić, czy trzymać się twardo, czy ulec panice i sprzedawać.

• 0
Opublikowano

U nas na wschodzie ceny zawsze są niższe niż w kraju. W listopadzie pisaliście że 1400netto było spokojnie osiągalne a u mnie w okolicy najwyższa cena to było 1350brutto a sprzedaje po 1250 brutto więc nie uważam żebym mało zarobił

• 0
Opublikowano

Co by nie było, to Wicherek mówi że od żniw mają magazynować zboże bo wtedy jest najgorszy moment na sprzedaż, na tą chwile kto ma zboże w magazynie i tak ma wyższą cenę. Pomijając dochodowość, bo nie wiadomo kto jakie koszty bedzie miał w tym roku.

• 0
  • Root Admin
Opublikowano

Największy plus magazynu w tym roku to fakt ze nie musiałem stać i się prosić czy ktoś mi kupi czy nie kupi, czy kolejka na 15 minut czy na dwa dni. Po prostu miałem zapięte dwie przyczepy do 2 ciągników i nimi tylko obracałem. Dopiero na koniec dnia nasypałem trzecią przyczepę, bo już po ciemku nie chciało mi się samemu cudować w hali. A cena, to kwestia drugorzędna, ale 800 a 1200 to jednak jest różnica

• 0
Opublikowano
9 minut temu, yacenty napisał:

Największy plus magazynu w tym roku to fakt ze nie musiałem stać i się prosić czy ktoś mi kupi czy nie kupi, czy kolejka na 15 minut czy na dwa dni

Inne  lata  faktycznie  tak  było  że  się  sporo  czasu  w  kolejkach  traciło  ale  w te żniwa to  ja dużych  kolejek  nie  widziałem  , raczej  z  kwiatami  na  wadze  witali

• Haha 1
  • 0
  • Root Admin
Opublikowano

u nas były kolejki, chciałem sprzedać 2-3 przyczepy bo mi miejsca brakowało, a skończyło się tym że kolega koparka usypał dużo wyższą stertę pszenicy

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, AS2 napisał:

Tak się składa, że też jestem z kujawsko-pomorskiego i sprzedawałem w maju pszenicę do Cedrobu w Rypinie w cenie 970 netto i pszenżyto po 860 netto. Jęczmień w maju sprzedawałem do Golpaszu po połączeniu z De Heus po 870 netto, a w marcu był po 820 netto.

Tu nie ma reguły wszystko zależy od chętnych w danym rejonie, w marcu jeczmień był po 900 netto bo brakło w okolicy a firma potrzebowała do wypełnienia kontraktu, w maju to można dostać sensowną kasę za ilośći cało samochodowe a takich w okolicy brak o tej porze roku[ kwiecień , wszyscy obszarowcy kończą wywózkę]  po 20 maja to praktycznie zostaje u nas port jeżeli bierze

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, AS2 napisał:

kontrakt w maju z dostawa na koniec czerwca 900 netto cedrob ligota. Firmy w maju się już tarują do czasu żniw. Jak jest dużo towaru to cena może pikować. 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

Największy plus magazynu w tym roku to fakt ze nie musiałem stać i się prosić czy ktoś mi kupi czy nie kupi, czy kolejka na 15 minut czy na dwa dni. Po prostu miałem zapięte dwie przyczepy do 2 ciągników i nimi tylko obracałem. Dopiero na koniec dnia nasypałem trzecią przyczepę, bo już po ciemku nie chciało mi się samemu cudować w hali. A cena, to kwestia drugorzędna, ale 800 a 1200 to jednak jest różnica

Po tych 3 ,4 słowach to raczej każdy by odgadł żeś nie rolnik , bo raczej nie znam rolnika , który się utrzymuje z gospodarki , żeby powiedział że nie stawia w uprawie na jak najlepszy wynik finansowy .

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, jahooo napisał:

do Gdańska płyną dwa zbożowce, będą 23 i 30 stycznia, jeden stoi w Szczecinie

czy zabiora zboże - nie wiem

Ile biorą na pokład? 50-70k?

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, stach12 napisał:

tym co sprzedają teraz taniej jak było na skupie wcześniej proponuje pisać do WICHERKA  o zwrot utraconych dochodów

Wszystkim tym co sprzedają teraz taniej jak w żniwa  wyrównam do ceny żniwnej !   niech będzie moja strata 

• 0
Opublikowano

Zamiast sprzedać w grudniu to Wy świętowaliście, po świętach jak zwykle jest tanio to sprzedajecie.... znów się sami oszukujecie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v