Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

21354 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, mysza103 napisał:

Różnica jest taka zakładając czysto teoretycznie że sprzedałeś końcem listopada 100 ton pszenicy po 1400netto = 140.000 za to mogłeś kupić ciągnik 65km , dzisiaj sprzedajesz 100 ton pszenicy po 1200 = 120.000zł , a ten sam ciągnik w chwili obecnej kosztuje już 164.000. Różnicę widać gołym okiem że nawet jak się sprzedało pszenice po 1400 i się tych pieniędzy nie zainwestowało do tej pory to już się straciło 24.000 na takim przykładzie , a jak się teraz sprzeda pszenice , to ceny się rozjezdżają jeszcze bardziej , i jesteśmy w plecy 44.000. Odnoszę się tylko do tego przykładu , bo oczywiście na innych porównaniach te proporcje będą różne 

Inflacja chyba to się nazywa ale nie jest powiedziane że te 1400 to bedzie max. Choć z tego co napisałeś to co ma powiedzieć ten co się wyprzedał  w żniwa jak wszystkie płody po staremu a maszyny były już po sporych podwyżkach 

Ja myślę że poziom 260 euro  był bardzo długo testowany, poniedziałek kluczowy będzie, widać światełko teraz na długotrwały trend wzrostowy.

Edytowane przez mtz55
  • 0
Opublikowano (edytowane)

cały tydzień wyglądał jak hustawka, cena 2-3 euro w dół lub w górę

może w końcu coś się wykreuje

jeśli skupy obniżyły cenę, to znaczy, że jest gra na obłupienie rolników ze zboża, żeby było na marcowe kontrakty

Edytowane przez jahooo
  • Like 4
  • 0
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, stach12 napisał:

tak się robi interesy na baranach haha

jeden  strzeli petardą ,  drugi  puści bąka  a pozostali liczą ile zarobią

im więcej będzie na giełdzie tym  mniej na skupie

Jest powiedzenie piłeś nie jedź do Ciebie pasuje piłeś nie pisz głupot, chodzi o ostatni wers

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano

1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Różnica jest taka zakładając czysto teoretycznie że sprzedałeś końcem listopada 100 ton pszenicy po 1400netto = 140.000 za to mogłeś kupić ciągnik 65km , dzisiaj sprzedajesz 100 ton pszenicy po 1200 = 120.000zł , a ten sam ciągnik w chwili obecnej kosztuje już 164.000. Różnicę widać gołym okiem że nawet jak się sprzedało pszenice po 1400 i się tych pieniędzy nie zainwestowało do tej pory to już się straciło 24.000 na takim przykładzie , a jak się teraz sprzeda pszenice , to ceny się rozjezdżają jeszcze bardziej , i jesteśmy w plecy 44.000. Odnoszę się tylko do tego przykładu , bo oczywiście na innych porównaniach te proporcje będą różne 

Co roku kupujesz ciągnik? Co roku inwestujesz całość pieniędzy że sprzedaży w inwestycje? 

To za co żyjesz? 

Tak można robić jak się ma inne źródło dochodu wtedy całość pieniędzy można inwestować. 

• 0
Opublikowano

To ja w żniwa po 90 sprzedałem kupiłem kontrakt na gaz i zarobiłem 700% -tyle teorii 

• 0
Opublikowano

Ale się nakręcacie na te rekordowo wzrostowe ceny. A czas pokaże co będzie tego nie da się przewidzieć. Ja jakoś nie wierzę żeby te ceny szły do góry. Zboża w PL jest bardzo dużo. Praktycznie zerowy eksport w lutym i marzec zapowiada się podobnie bo nie ma informacji o nadpływających statkach. Jedyną niewiadomą jest kwiecień/maj. Więc co wskazuje na wzrost cen?

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Dorabiasz sobie historię. Jakbyś cena była stała to co za róznica czy byś sprzedał w grudniu i miał teraz np 100 tys czy sprzedał teraz za 100 tys?  I jedno i drugie podlega takiej samej inflacji. Jak nałożysz na to  dywagacje typu " co by było gdyby" to możesz sobie ułozyć dowolny scenariusz. No i na koniec niesmiertelne "straciło się" . Otóż nic nie straciłeś bo nie stracisz to czego nigdy nie miałeś. 

• 0
Opublikowano
39 minut temu, robercikj100 napisał:

Co roku kupujesz ciągnik? Co roku inwestujesz całość pieniędzy że sprzedaży w inwestycje? 

To za co żyjesz? 

Tak można robić jak się ma inne źródło dochodu wtedy całość pieniędzy można inwestować. 

A czy ja pisałem że całość inwestuje i nie mam za co żyć? We wcześniejszym poście wyraźnie napisałem żeby inwestować nadwyżkę a nie całość , a przykład podałem czysto teoretycznie , żeby widzieć jak fundusze zgromadzone w skarpecie mogą tracić na wartości w zgledem innych rzeczy.

26 minut temu, Ulman napisał:

Dorabiasz sobie historię. Jakbyś cena była stała to co za róznica czy byś sprzedał w grudniu i miał teraz np 100 tys czy sprzedał teraz za 100 tys?  I jedno i drugie podlega takiej samej inflacji. Jak nałożysz na to  dywagacje typu " co by było gdyby" to możesz sobie ułozyć dowolny scenariusz. No i na koniec niesmiertelne "straciło się" . Otóż nic nie straciłeś bo nie stracisz to czego nigdy nie miałeś. 

Gdy by tak było jak piszesz i wszystko podlega takiej samej inflacji to pszenica która kosztowała w grudniu 1400 przy 10 % inflacji w tej chwili powinna kosztować 1540 a tak nie jest , bo na inne produkty w tej chwili jest inflacja , a na nasze produkty w ostatnich tygodniach jest deflacja . Także inflacja nie idzie w parze na wszystko

• Like 1
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

piłes coś ??

Jesteś na gali najlepszego farmer roku ??

55 minut temu, tom1985 napisał:

W okolicy najlepsza cenna na pszenicę 1230 zł 

Sam jeszcze wszystko trzymam a czy to dobry ruch to pokaże czas

Netto czy brutto

5 godzin temu, kubamako66 napisał:

max plon tak dawał w środę

Z kiedy ta cena ? Na pasze ? 

• 0
Opublikowano
5 minut temu, mysza103 napisał:

Gdy by tak było jak piszesz i wszystko podlega takiej samej inflacji to pszenica która kosztowała w grudniu 1400 przy 10 % inflacji w tej chwili powinna kosztować 1540 a tak nie jest , bo na inne produkty w tej chwili jest inflacja , a na nasze produkty w ostatnich tygodniach jest deflacja . Także inflacja nie idzie w parze na wszystko

10% inflacji od grudnia? Jaja sobie robisz? 

Gdyby miało wszystko drożeć o inflację to Matif byłby zbędny a prawo podaży i popytu by nie miało zastosowania.

• Like 2
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, Ulman napisał:

10% inflacji od grudnia? Jaja sobie robisz? 

Gdyby miało wszystko drożeć o inflację to Matif byłby zbędny a prawo podaży i popytu by nie miało zastosowania.

To czemu piszesz że inflacja idzie równo na wszystkie produkty , jak pszenica od grudnia spadła przeszło  10 % , podczas gdy inne produkty od grudnia zdrożały 10 % czy więcej .

• 0
Opublikowano

A czy ja pisałem że całość inwestuje i nie mam za co żyć? We wcześniejszym poście wyraźnie napisałem żeby inwestować nadwyżkę a nie całość , a przykład podałem czysto teoretycznie , żeby widzieć jak fundusze zgromadzone w skarpecie mogą tracić na wartości w zgledem innych rzeczy.

chcesz powiedzieć ze z 30 ha miałeś taką nadwyżkę ze za sprzedaną pszenice kupiłeś ciągnik za 140 tyś ?

• 0
Opublikowano
58 minut temu, mysza103 napisał:

To czemu piszesz że inflacja idzie równo na wszystkie produkty , jak pszenica od grudnia spadła przeszło  10 % , podczas gdy inne produkty od grudnia zdrożały 10 % czy więcej .

Nie zrozumiałeś. Piszę że przy stałej cenie pszenicy czy byś ją sprzedał w grudniu i trzymał kasę czy w lutym to ten pieniądz jednakowo podlega inflacji.  Źle pojmujesz inflację. To jest średni wzrost cen dóbr i usług. Jedne drożeją bardzo tak jak nawozy węgiel i prąd inne mniej a jeszcze inne tanieją. Średnia z tych ruchów cenowych jest inflacją. 

• 0
Opublikowano

Nie o to mi chodziło bo ciągnik wziąłem na finansowanie fabryczne  na 3 lata , ale gdybym liczył dokładnie ,to tak w tym roku, mam nadwyżkę że bym sobie ten ciągnik kupił . ale skoro tak piszesz , to za rzepak wziąłem 100 tys i za pszenicę na razie 165 tys i jeszcze z 15 tys będzie , + z  40 tys za trochę warzyw . 

• 0
Opublikowano

wiec zgodnie z twoją logiką powinieneś wziąć całość za gotówkę a nie brać kredyt a resztę pieniędzy  ze sprzedaży trzymać w skarpecie :)

poza tym jak dla mnie albo masz jakieś inne źródło dochodów albo nie masz rodziny a wydatkami na dom to chyba twoi rodzice sie zajmują .

nowy kombajn , za kilka lat nowy ciągnik na 30 ha? u mnie w okolicy gospodarstwa 2, 3 razy wieksze nie stać na takie inwestycje :) 

no chyba ze żona dobrze zarabia i na życie starcza z jej pensji 

• 0
Opublikowano
10 minut temu, mysza103 napisał:

Nie o to mi chodziło bo ciągnik wziąłem na finansowanie fabryczne  na 3 lata , ale gdybym liczył dokładnie ,to tak w tym roku, mam nadwyżkę że bym sobie ten ciągnik kupił . ale skoro tak piszesz , to za rzepak wziąłem 100 tys i za pszenicę na razie 165 tys i jeszcze z 15 tys będzie , + z  40 tys za trochę warzyw . 

Gentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają. Nie liczy się ile wziąłeś tylko jaki jest zysk

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v