Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
Dnia 27.09.2022 o 12:55, Tigon napisał:

oj kogoś zabolało nie dość że i tak więcej dostajecie to jeszcze byl inni mniej dostali xD 

Akurat jestem vatowcem. Chodzi mi o jakąś podstawę takiego podziału. Będę po niedzieli rozmawiał o kukurydzy to się spytam.

• 0
Opublikowano
magnum123 napisał:

Co post to informacja o cenie pszenicy. pszenica konsumpcja 1470 netto pasza 1420 netto

Jakaś mała robierzność w moich okolicach była pasza 1400 a konsumpcja 1550, teraz pasza 1450 to myślę że spokojnie 1630konsumpcja powinna być

• 0
Opublikowano
Dnia 1.10.2022 o 07:51, poosa21 napisał:

A co przeszkadza w tym roku zasiać 100% pszenicy w kolejnym 100% bobiku, w kolejnym roku 100% jęczmienia a w kolejnym 100% rzepaku. Plodozmian bardzo dobry ale wg idiotów za biurka nie dobry. 

Ty chyba nie znasz pojęcia dywersyfikacji i chyba nie przemyślałeś tego posta.  Jako dobry gospodarz zdajesz sobie sprawę, że w każdym roku jest jakaś uprawa, która dostaje w d*pę i można wtopić, chociażby pszenica jak początkiem sierpnia zaczyna padać deszcz a kończy po trzech tygodniach. Taki jednopłodowy rolnik bankrutuje. 

"Nigdy nie noś wszystkich jajek w jednym koszyku" mawiał pewien Żyd. 

Dnia 1.10.2022 o 08:35, marks50 napisał:

Po prostu na zimę 80% gruntów ma być obsiane oziminami a jak nie to musisz na zimę posiać jakiś poplon 😃 bo niunia europejska każe .Hipokryzja polega na tym że w naszym klimacie praktycznie wszystko wymarza z poplonów więc nie chodzi tu o środowisko a jedynie o spełnienie chorych ambicji niuni europejskiej 

O będę siał więcej gryki, !!! czuję zarobek, jak w tym roku sprzedałem po 4 i 5 zł tonę na te poplony a zapowiada się więcej he he 

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, pawelek98 napisał:

oferta z piątku rzepak 3000, pszenica 1580, kuku sucha 1350

O rzepak prawie tyle co w żniwa , jeśli dobije do tej ceny co był w żniwa 3200 to sprzedaję 

28 minut temu, ravoj napisał:

Ty chyba nie znasz pojęcia dywersyfikacji i chyba nie przemyślałeś tego posta.  Jako dobry gospodarz zdajesz sobie sprawę, że w każdym roku jest jakaś uprawa, która dostaje w d*pę i można wtopić, chociażby pszenica jak początkiem sierpnia zaczyna padać deszcz a kończy po trzech tygodniach. Taki jednopłodowy rolnik bankrutuje. 

"Nigdy nie noś wszystkich jajek w jednym koszyku" mawiał pewien Żyd

Co nie zmienia faktu że jako zmianowanie podał dobry przykład zmianowania , bo po jednoliściennych - dwuliścienne głęboko korzeniące się ( do tego bobowate wiązące azot - pózniej jednoliścienne - i póżniej dwuliścienne również głęboko korzeniące się . Można powiedzieć że płodozmian idealny , a nawet gdyby przyjąć przez ciebie tą dywersyfikację i rozbić to na jeden rok po 25% czyli ,25% ZBOŻE  -  25% BOBOWATE(grochy, łubiny, soje, bobiki, kto co preferuje) - 25% ZBOŻE -  25%RZEPAK . Z logicznego punktu widzenia płodozmian - IDEAŁ , a mimo wszystko takie coś nie przejdzie bo normalnie kogoś pojebało

• Like 2
  • 0
Opublikowano
45 minut temu, ravoj napisał:

"Nigdy nie noś wszystkich jajek w jednym koszyku" mawiał pewien Żyd. 

O będę siał więcej gryki, !!! czuję zarobek, jak w tym roku sprzedałem po 4 i 5 zł tonę na te poplony a zapowiada się więcej he he 

nie podniecaj się z tą ceną bo nie widomo co bedzie za rok.

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, robercikj100 napisał:

nie podniecaj się z tą ceną bo nie widomo co bedzie za rok.

ano, ludzie nasieją gryki, facelii, saradeli, gorczycy i wszystko nagle runie do 2-2,5zł/kg, co i tak jest niezłym zarobkiem licząc że gorczycę posiejemy na piachu gdzie owsa góra 2 t urośnie a gorczycy z palcem w zadku 1t (w rzeczywistości mogą to być rózne liczby w zależności od warunków i tego co w to włożymy). To samo było pewnego czasu z kartoflami i pietruszką....

• 0
Opublikowano

nie w temacie ale była o tym dyskusja wiec wkleje z innego tematu odnośnie zmianowania i dywersyfikacji  w 2023

2 godziny temu, odrion napisał:

Siedzę w temacie od kilku miesięcy. 

Tutaj masz link do rozporządzenia Komisji EU (tekst po angielsku), tzn zawieszenia DKR 7 i 8 (po angielsku DKR = GAEC)

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32022R1317

Komisją dala 30 dni na implementację,czyli wszystko powinno być ogłoszone do końca sierpnia. Ale u nas rządzą niedojdy i dlatego jest brak informacji. Trzeba sobie radzić samemu.

Na początku było zamieszanie bo w ramach DKR 7 jest dywersyfikacje i zmianowanie i m.in dr Szymańska która pisze w TPR twierdziła że w ramach implementacji rząd Polski zdecydował zawiesić tylko zmianowanie ale utrzymać dywersyfikacje. Zacząłem z nią korespondować, że to jest błędne rozumienie bo rozporządzenie komisji Eu wyraźnie mówi o zawieszeniu całej normy, a nie tylko jej części. Po wymianie maili napisała do Ministerstwa Rolnictwa żeby to wyjaśnić i dostała potwierdzenie, że cała norma jest zawieszona (zgodnie z rozporządzeniem Komisji EU).

Więc ja nie zgaduję, bo od powyższego zależała moja struktura upraw. 

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
13 minut temu, margoo78 napisał:

Z tą gorczycą to nie do końca, przez dwa lata zebrałem niewiele więcej jak zasiałem. Oczywiście z bardzo oszczędnym nawożeniem.

bo to się opłaca jednorazowo jako np. zagospodarowanie nieużytku, nie powinno się tego siać po sobie albo po roślinach pokrewnych typu rzepak (i odwrotnie)

10 minut temu, robercikj100 napisał:

nie w temacie ale była o tym dyskusja wiec wkleje z innego tematu odnośnie zmianowania i dywersyfikacji  w 2023

czyli się chyba wyjaśniło, jeszcze rok spokoju względnego, a to co wejdzie za rok może być zupełnie czym innym niż sądzimy

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

O rzepak prawie tyle co w żniwa , jeśli dobije do tej ceny co był w żniwa 3200 to sprzedaję 

ja sprzedaje jak dobije do 4500 no może przy 4000 już coś zacznę sprzedawać 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

bo to się opłaca jednorazowo jako np. zagospodarowanie nieużytku, nie powinno się tego siać po sobie albo po roślinach pokrewnych typu rzepak (i odwrotnie)

czyli się chyba wyjaśniło, jeszcze rok spokoju względnego, a to co wejdzie za rok może być zupełnie czym innym niż sądzimy

dokładnie, rok temu nikt nie myślał o wojnie - a jest

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v