Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Tak dziadka do hospicjum najlepiej, u nas tupowo rolniczy teren , nikt nie ma 2-3 domów

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano

Chcę sprzedać zboże jako ekologia z certyfikatem, ale chciałbym sprawdzić czy na pewno wyjdzie mi ekologia. Z tego co wiem muszę zrobić badanie na pestycydy. Gdzie to można zrobić i jaki koszt?

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, Tomek90 napisał:

Dokładnie, banka mało to już rozmawiamy pewnie o wykańczaniu marmurem

właśnie stawiam parterówkę 150m2 , pewnie w 6 stówkach się wyrobię ale sam poza robotami ziemnymi to wiele nie zrobiłem , jakbym nawymyślał bajerów to mozna i 2 bańki wsadzić pozostaje jeszcze koszt działki , ja jak to na wsi kupiłem dość tanio ,. 

• Like 3
  • 0
Opublikowano
27 minut temu, miwigos napisał:

Na wsi 3 pokolenia mieszkają to ile byś metrów chciał, mam dom jedna kondygnacja 120 m2,  a są trzy piwnica ,parter ,piętro, dla mnie nie jest duży , jakby młody zzłożył rodzine , to ciasno sie robi

500 zł na transport starczy?

Nie wiadomo czy młody ze chce z starym mieszkać. Inne rozmieszczenie pokoi, innaczej urządzony ogród czy inne ogrodzenie. Nie pasuje wszystkim to samo niestety. 

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Konrad2510 napisał:

Wchodzisz zobaczyć cenę pszenicy a tu barany o cenie domów gadaja

Nie musisz obrażać  tu juz od dawna niema gadki o cenie pszenicy :D  jelonki 1470netto i zabierają ich transportem 70km.

• 0
Opublikowano

budowanie takich molochów na wsi to głupota, myślałem że ludzie mieli takie pomysły tylko w latach 70/80. wtedy to wynikało z złych doświadczeń, mieszkały 3 rodziny w ciasnej izbie więc jak budowali to tak żeby miejsca już nigdy nie zabrakło. teraz większość tych domów stoi pusta/prawie pusta.

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Jurek87 napisał:

jelonki 1470netto i zabierają ich transportem 70km.

to jelonki mają inną cene na swojej stronie www.  a płacą inaczej ? a po ile żyto u nich bo na stronce spadło na1150 netto .

Edytowane przez jarecki
  • 0
Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał:

to jelonki mają inną cene na swojej stronie www.  a płacą inaczej ? a po ile żyto u nich bo na stronce spadło na1150 netto .

nie wiem , tylko o pszenice pytałem , dzwonić pytać moze nie aktualizują cennika na www. 

• 0
Opublikowano
5 godzin temu, GABBER85 napisał:

To chyba jakąś prostą bryłę, a instalacje tam bedzie miał?

Prosta bryła nie w tym przypadku. Piwnica, parter, poddasze użytkowe z oknami w "kapliczkach" w każdym pomieszczeniu.

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, miwigos napisał:

Na wsi 3 pokolenia mieszkają to ile byś metrów chciał, mam dom jedna kondygnacja 120 m2,  a są trzy piwnica ,parter ,piętro, dla mnie nie jest duży , jakby młody zzłożył rodzine , to ciasno sie robi

Tak na pewno, tak jest u mnie w rodzinie 330 m2 , dwoje dzieci i każdy poszedł na swoje , teraz dwoje prawie emerytów ma na utrzymaniu 330 m2, to co napisałeś to bylo tak z 10 lat wstecz , teraz to kazdy chce być na swoim i ewentualnie dojeżdżać do pracy na wspólnym gospodarstwie

• Like 2
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, Konrad2510 napisał:

Wchodzisz zobaczyć cenę pszenicy a tu barany o cenie domów gadaja

BEEEEEE ...   HEHEHE  Przenica po 1400 a nawóz po 6 .... BEEEEE, KTO BARAN TO SYPIE

• Like 1
  • 0
Opublikowano
4 minuty temu, ws71 napisał:

Tak na pewno, tak jest u mnie w rodzinie 330 m2 , dwoje dzieci i każdy poszedł na swoje , teraz dwoje prawie emerytów ma na utrzymaniu 330 m2, to co napisałeś to bylo tak z 10 lat wstecz , teraz to kazdy chce być na swoim i ewentualnie dojeżdżać do pracy na wspólnym gospodarstwie

znałem jedno gospodarstwo co  ,, szef '' dojezdzał handelek szedł tam na całego , teraz jest monitornig 

• 0
Opublikowano

I już wiem że gówno ze sprzedaży będzie. Chciałem na pola chociaż po 200kg NPK-u sypnąć i po 200 kg saletry na wiosnę, ale już chyba zrezygnuje z nawożenia i zwijam interes. Wchodzę na ekologię, zero nawozów, wyciągnę co się da z tego co jest i zostanę na etacie. Chciałem dziś 10 ton sprzedać ale cena mnie zwaliła z nóg, 1350 brutto. Konsumpcja 1450. 

• 0
Opublikowano
8 minut temu, ravoj napisał:

I już wiem że gówno ze sprzedaży będzie. Chciałem na pola chociaż po 200kg NPK-u sypnąć i po 200 kg saletry na wiosnę, ale już chyba zrezygnuje z nawożenia i zwijam interes. Wchodzę na ekologię, zero nawozów, wyciągnę co się da z tego co jest i zostanę na etacie. Chciałem dziś 10 ton sprzedać ale cena mnie zwaliła z nóg, 1350 brutto. Konsumpcja 1450. 

Gdzie kolego?

• 0
Opublikowano
16 godzin temu, polak97 napisał:

3 hts aluminuim to jest niestety 140tys

Jakie te hst duże ? Ja w zeszlym roku kupowałem 4,2m schucko pcv i płaciłem 14 tys .Alu było tysiąca droższe 

6 godzin temu, Jurek87 napisał:

właśnie stawiam parterówkę 150m2 , pewnie w 6 stówkach się wyrobię ale sam poza robotami ziemnymi to wiele nie zrobiłem , jakbym nawymyślał bajerów to mozna i 2 bańki wsadzić pozostaje jeszcze koszt działki , ja jak to na wsi kupiłem dość tanio ,. 

Dokładnie, ja parterówke stawiam 180m² i niedługo się wprowadzam i wyjdzie 750tys

• 0
Opublikowano
25 minut temu, ravoj napisał:

A materiał siewny w agro-tersie Chełm od 325 - 350 za q pszenicy ot ci polityka. 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, dlugin napisał:

Jakie te hst duże ? Ja w zeszlym roku kupowałem 4,2m schucko pcv i płaciłem 14 tys .Alu było tysiąca droższe 

Dokładnie, ja parterówke stawiam 180m² i niedługo się wprowadzam i wyjdzie 750tys

Sorry za offtop.

Akurat siedzę w temacie wyceny stolarki okiennej, wszystko zależy od schematu otwierania i szkła które teraz mocno podrożało. Podana cena to z montażem? Ogólnie alu im większy tym cena będzie atrakcyjniejsza względem PVC (a wiadomo, że alu solidniejsze). Jeśli ktoś jest zainteresowany wycena stolarki to piszcie priv. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v