Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Ja yeż ogląam obie stacje , czasu mam opór wolnego, co do Odry  raczej nikt nie zatrół nałożył sie szereg czynników , w wielu rzekach padają ryby w jeziorach też , niski stan wody , temperatury za to odpowiadają , przez 6 dni spadło 130 mm opadu , gdzie tu normalność , nic nie pasuje

• 0
Opublikowano (edytowane)

Jak nikt nie zatruł, papiernia w Oławie zrzuciła "wody deszczowe", a kghm "dolał" solanki ze swojego zbiornika. Oczywiście wszystko zgodnie z pozwoleniami wodnoprawnymi. Inne czynniki też coś wniosły do sprawy. Tylko gdyby były tylko te inne czynniki padłoby kilka ryb.

Edytowane przez jacek1296
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Od kiedy woda deszczowa truje , to u nas wszystko padnie bo spadło 130 litrów w tydzień

Wożniak jak szybko obniżył cene , tak szybko podniósł na 1500, coś chyba zacznie sie dziać

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, tmk1974 napisał:

Widzisz, ja staram się wszystkie oglądać. W jednej eksponują bardziej jedno, w drugiej co innego. Cała sztuka polega na tym, żeby wyłapać prawdę. A co do Tuska, to każdy z jego dotychczasowej działalności i wiarygodności powinien sam wnioski wyciągnąć.

Dobrze że masz teraz wiarygodnego i uczciwego m.in Mateuszka 🙂

• Haha 2
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Od kiedy woda deszczowa truje , to u nas wszystko padnie bo spadło 130 litrów w tydzień

Wożniak jak szybko obniżył cene , tak szybko podniósł na 1500, coś chyba zacznie sie dziać

Obniżyli nic nie kupili i wrócili.

• 0
Opublikowano

Giełda odrabia straty ubiegłotygodniowe.

propozycja za paszową 1310netto, szybki odbiór.

Inna firma wczoraj 1360 netto, ale dziś nie mogę uzyskać odpowiedzi z ceną . Tu pisany kontrakt i odbiór raczej za miesiąc bo zasypani pod korek.

I się waham co robić.

• 0
Opublikowano
21 minut temu, jaco512 napisał:

Jedni i drudzy tacy sami.. Tusk też kocha wieś i mówi samą prawdę.. przypomnieć jak klepał się po plecach z Putinem?

A PiS jeździł na Białoruś i mówił że Łukaszenka to taki ciepły człowiek 

• Like 1
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, skywalker89 napisał:

Dobrze że masz teraz wiarygodnego i uczciwego m.in Mateuszka 🙂

Zacząłeś sarkastycznie, że afera z Odrą to wina Tuska. I w pewnym sensie masz rację, bo w świetle dostępnych badań - Achtung!!! - podanych ostatnio również przez stronę niemiecką!!! - śnięcie ryb w Odrze i w wielu innych rzekach, również niemieckich, wynikło z nałożenia się kilku czynników naturalnych. Ale zanim cokolwiek zbadano ekipa Donka tradycyjnie rozkręciła aferę. 

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Na Szczebrzeszynie ładują zboże i kukurydzę na samochody tylko szumi. Coś czuję że zboże będzie tanie. 

Mam tu na myśli kolej i towar od bandery . 

Edytowane przez Damianek20
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Inna firma wczoraj 1360 netto, ale dziś nie mogę uzyskać odpowiedzi z ceną . Tu pisany kontrakt i odbiór raczej za miesiąc bo zasypani pod korek.

I się waham co robić.

Jak masz miejsce to trzymaj.

• 0
Opublikowano

Mogę sprzedać ku dobru powszechnemu, ale Rysiek dorzucisz mi 20zł do każdej tony. Od reszty pogę po piątku przyjąć. Ciągłość sprzedaży będzie a pozostali 2500 zobaczą. 

No i jak, piszemy umowę?😜

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

I się waham co robić.

Pól sprzedaj, pół zostaw, najprostrze rozwiązanie 

• 0
Opublikowano
16 minut temu, krzysiek277 napisał:

U mnie pracownicy  z młyna co mieli zboże to już wożą do młyna to o czymś to chyba świadczy 

Chyba o braku towaru , postoju i zwolnienia pracowników

• 0
Opublikowano
14 minut temu, Agrest napisał:

Mogę sprzedać ku dobru powszechnemu, ale Rysiek dorzucisz mi 20zł do każdej tony. Od reszty pogę po piątku przyjąć. Ciągłość sprzedaży będzie a pozostali 2500 zobaczą. 

No i jak, piszemy umowę?😜

Wytzymaj ze 2 tygodnie jeszcze. Lada moment może zacząć się kolejny etap "operacji specjalnej" w krajach nadbałtyckich, a wtedy spekulanci ruszą do boju. 

• 0
Opublikowano

1450 tylko konsumpcja u lokalsa brutto. 

a myślałem że trochę opróżnione będzie do weekendu 😪

• 0
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Taurus83 napisał:

Ceny będą spadać...dzisiaj dzwoniłem do 4 firm z pytaniem czy wezmą i po ile to wszyscy zgodnie twierdzą żeby czekać bo podrożeje..

A u nas De Heus, który indywidualnych rolników odstrasza cenami (wolą podpisywać kontrakty z handlarzami) płaci 1450 zł netto za pszenicę paszową.

Edytowane przez JanKrzysztof
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v