Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
8 minut temu, Ulman napisał:

Tego co robisz ludzie nawet nie powinni widzieć a co dopiero zeby o tym pisac na forum. 

Tak jak pisanie o jazdach z dowodem na diagnostykę i innych rewelacjach, zachowują się jak przedszkolaki ,młodsze

• Like 3
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, Ulman napisał:

Jak skarbowka ci wpadnie to zrozumiesz. Udowodnisz ze wlales do osobowki 500 a nie np 700 i naraziles skarb panstwa na nienalezny zwrot akcyzy?  Jesteś vatowcem, bo jesli tak to nawet nie wiesz jak sie prosisz o klopoty. Jak ci wpadnie kontrol to przekopia ci papiery kilka lat wstecz a jak cos znajda to sciagna majtki przez glowę. Tego co robisz ludzie nawet nie powinni widzieć a co dopiero zeby o tym pisac na forum. 

a to ciekawe  że na  paliwo do osobówki nie należy się akcyza haha skoro połowa wat się należy bo tryb użytkowania mieszany to akcyza tym bardziej się należy

• Confused 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, FarmerDyzio napisał:

Sprzedaj kombajn zwolnij pracownika i wynajmuj usługę. Może Ci jeszcze na wakacje zostanie.

Kup Bizona i koś sobie sam tak jak ja, a jak się nie chce to płacz i płać.

Pszenica paszowa 1330 zł netto, ciekawe czy na żniwa spadnie do 1000. xD

Edytowane przez JanKrzysztof
  • 0
Opublikowano
Dnia 6.07.2022 o 22:44, AdamKutno napisał:

Pewnie Rola Człuchów 

Szanowny Panie.

Z Pańskiego niku można domniemywać, że ma Pan daleko do Człuchowa, więc skąd taka wiedza, skąd takie insynuacje ? Kategorycznie zaprzeczam, aby nasza spółka handlowała ukraińskim zbożem. Na przyszłość proszę zadać sobie trochę wysiłku i weryfikować swoje domysły przed publicznym ich ogłaszaniem. Na marginesie jest to temat rzeka, ale swojej wiedzy i opinii na ten temat nie będę ogłaszał.

• 0
Opublikowano
11 minut temu, stach12 napisał:

a to ciekawe  że na  paliwo do osobówki nie należy się akcyza haha skoro połowa wat się należy bo tryb użytkowania mieszany to akcyza tym bardziej się należy

Ale o czym ty piszesz? Komu sie nalezy akcyza? 

• 0
Opublikowano
29 minut temu, witejus napisał:

Chyba na głowę upadłeś, takie rzeczy publicznie pisać🤦‍♂️

Pisał w następnych postach że jest na ryczałcie , ale nawet gdy by był na vacie , to przecież przepał osobówką też się wlicza do zwrotu akcyzy ,ja jak tankuje do osobówki  to normalnie odliczam vat , bo przecież ta osobówka mi służy do działalności rolniczej , typu jechać po opryski , lub inne rzeczy do sklepu , załatwiać coś w agencji i ogólnie można te rzeczy mnożyć , więc nie wiem jaki wy w tym widzicie problem.

• 0
Opublikowano

Ale wy jesteście obsrani strachem przed tym fiskusem...:)

nie wychylać się, robić swoje i jeśli można to dymać ile można, bo to że państwo nas rucha dzień w dzień to możecie być pewni!

Mówiąc szczerze, to ja od państwa nic nie chcę - żadnych dopłat, żadnych akcyz, żadnych programów pomocowych.

Chciałbym tylko jedno - niech dadzą spokojnie pracować i przestaną okradać obywatela.

• Like 3
  • 0
Opublikowano
14 minut temu, Ulman napisał:

Ale o czym ty piszesz? Komu sie nalezy akcyza? 

z tego co widze to nieuk !!! prowadząc gospodarstwo  w takim stanie masz możliwość odliczyć pół watu do osobówki jeżdząc do szkoły np. trochę mnie dziwi takie podejście skarbówki , bo do prowadzenia gospodarstwa również powinien się zaliczać wyjazd na wakacje itd zwrot powinien wynosić 100 % i tak pewnie większość odlicza za wyjątkiem ww egzemplarza który pewnie posiada dwie roki papieru toaletowego jednym leci będąc watowcem  drugim prywatnie

zwrot akcyzy się należy do paliwa wykorzystywanego do produkcji rolnej , myśle że wożenie  na  nauczania ww głąba w całości można podłączyć pod produkcje rolną haha i tak samo jak przy wat każdy wyjazd osobówki wiąże się z prowadzeniem gospodarstwa i o ile limit starcza każdy z tego korzysta

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Kup kombajn  nowy wstaw pracownika i spłać go z usług , wtedy inaczej będziesz mówił , milon na kombajn to takie minimum trzeba wyłożyć

500zł za skoszenie ha przy gotówce jeszcze mniej, nowy kombajn powinien zamortyzować się w ciągu max 15 lat i tak ok 400 ha w sezonie położyć łącznie z kuku. jeżeli tego nie robi staje się tylko drogą zabawką co do cen konsumpcja 1500 netto, paszowa 1300

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
33 minuty temu, panczo1922 napisał:

Ale wy jesteście obsrani strachem przed tym fiskusem...:)

A co jak podkablują sąsiada który odliczył vat od gumofilców i poszedł w nich po fajki do sklepu ? 

beknie? 

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, pawel885 napisał:

A co jak podkablują sąsiada który odliczył vat od gumofilców i poszedł w nich po fajki do sklepu ? 

beknie? 

No pewnie że tak!

Kaczyński sobie jego nazwisko w zeszycie zapisze, przydziela mu najcięższe więzienie a jego rodzina zostanie wyklęta z narodu polskiego....

• 0
Opublikowano

trochę się osrali u nas watowcy na wiosnę. a tak pisiostwo chwalili o ściganie mafii watowskiej 🤣

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, pawel885 napisał:

beknie? 

Niektórzy sami na siebie no nie donoszą ale nie myślą co mówią tak jak jedna kobitka idąc do kościoła rękę złamała i odszkodowania nie dostała bo to nie związane z rolnictwem. Jakby powiedziała że kury kaczki szła nakarmić to już tak.

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

Pisał w następnych postach że jest na ryczałcie , ale nawet gdy by był na vacie , to przecież przepał osobówką też się wlicza do zwrotu akcyzy ,ja jak tankuje do osobówki  to normalnie odliczam vat , bo przecież ta osobówka mi służy do działalności rolniczej , typu jechać po opryski , lub inne rzeczy do sklepu , załatwiać coś w agencji i ogólnie można te rzeczy mnożyć , więc nie wiem jaki wy w tym widzicie problem.

Przepał osobówka wlicza się do zwrotu akcyzy??? Odliczasz cały vat czyli prowadzisz ewidencję przebiegów? Ty się naprawdę aż sam prosisz o kłopoty 🤦‍♂️

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, jajonasz napisał:

Heh coroczny bek kombajnistów, którym nigdy się nie opłaca, a już żeby do kogoś pojechać, to musisz przyjść obmyć im nogi jak Jezus i do kabiny podsadzić, pojadą oczywiście z łaską, bo nic na tym nie zarobią, a może nawet jeszcze dołożą xD

Masz kombajn? Jeśli nie to sobie kup i pogadamy po roku. 

1 godzinę temu, Przemq napisał:

O to cena żyta w żniwa pewnie na jakieś 900 zł poleci lub więcej..

Młyn żabczyńscy Stoczek Łukowski jak byłem 2 tygodnie temu prognozował 800 netto

• Like 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Ulman napisał:

Przepał osobówka wlicza się do zwrotu akcyzy??? Odliczasz cały vat czyli prowadzisz ewidencję przebiegów? Ty się naprawdę aż sam prosisz o kłopoty 🤦‍♂️

Zwrot akcyzy należy się właścicielowi lub dzierżawcy, właściciel nie musi uprawiać tego pola może oddać w dzierżawę i też mu się jako właścicielowi należy zwrot, najważniejsze to posiadać faktury, w gminie się nie pytają do czego to lałeś, możesz przecież mieć to jeszcze w zbiorniku

Edytowane przez lszczepa1
  • 0
Opublikowano
52 minuty temu, lszczepa1 napisał:

Zwrot akcyzy należy się właścicielowi lub dzierżawcy, właściciel nie musi uprawiać tego pola może oddać w dzierżawę i też mu się jako właścicielowi należy zwrot, najważniejsze to posiadać faktury, w gminie się nie pytają

Tak myślisz? idź i powiedz w agencji że wydzierżawiłeś pole ,bierzesz dopłaty do tego pola i zwrot akcyzy ,zobaczysz jak to się skończy, zapewniam że bardzo nieprzyjemnie .

• 0
Opublikowano
22 minuty temu, witejus napisał:

powiedz w agencji że wydzierżawiłeś pole ,bierzesz dopłaty do tego pola

ludzie... idź powiedz ... idź powiedz... 

jeszcze niech powie że kobitę bije , pali papierosy z przemytu i abonamentu rtv nie płaci... chyba za dużo telewizji co niektórzy oglądają 

każdy robi jak mu pasuje , i jak się dogada 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v