Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Dzisiaj porównałem fakture od dilera nh gdzie kupuje dosłownie wszystko do kombajnu  oleje , smary , filtry  itp . W porównianiu do tamtego roku + 1,850 pln  . Ceny części + 10 % średnio .  Jezeli zbieram 300 ha rocznie z usługami to te 1850 na ten areał to dochodzi około 6 pln do ha . Paliwo 3 zł do góry w por do ubiegłego roku  przy spalaniu 15 l na ha to 45 do ha .  W tamtym roku brałem 330-350 pln / ha   . W tym osobiście uważam że kwota 450 w mojej okolicy będzie zadowalająca zarówna jak dla mnie jak i usługobiorcy . Nie hejtuje osób które biorą 550-650  dlatego że zapewne dla nich dochodzi do takiej kalkulacji dwukrotny wzrost raty za kombajn :)

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Zefir  daj nr do dilera twojego bo rownież kupuje wyroby z CNH i nie tylko. Głupi smar poszedł 100% do góry. Wyrobach typu oring, simering, łożyska, piasty, tuleje nawet nie wspominam. Ta sama rzecz wprowadzana na magazyn z różnych dostaw różni się na poszczególnych towarach od 50-120% hurtownia metalowa miasto 200 tyś. Więc poproszę o nr do św Mikołaja. pozdrawiam:)

• 0
Opublikowano

Niech weźmie fakturę z zeszłego roku i wyceni teraz. To że przegląd kombajnu w tym roku wyszedł trochę więcej jak w zeszłym to nic nie znaczy bo pewnie co innego było robione

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, danielhaker napisał:

Krajowego nie jesteśmy w stanie przetworzyć, a temu się marzy jeszcze ukraińskie xD

A może on się przejęzyczył i nawozy miał na myśli? 🤔

Nie przejęzyczył się - on po prostu jest taki durny. 

6 godzin temu, Wicherek napisał:

jak dobrze pójdzie ,na przechowaniu    rzepaku    2 tys./ tonie można zarobić    !

Jak cała Polska tak będzie kombinować to nie zarobi nikt.

4 godziny temu, pawel885 napisał:

czemu? 

masz fakturę na paliwo to głowa spokojna 

ja tankuje ze zbiornika osobówkę i nic się nie dzieje 

Pochwal sie tym w skarbówce😄

• 0
Opublikowano
30 minut temu, Ulman napisał:

Pochwal sie tym w skarbówce😄

czym ? jak mam zbiornik np 2000 litrów zwrot akcyzy na 1500 to nie mogę wlać do niego 2000 litrów ? 

nie rozumiem 

• 0
Opublikowano
jasiuhonda napisał:

Policz co kupisz za zarobek w tym roku a co mogłeś kupic w zeszłym... 

przecież policzył. 1850 zł musi więcej zapłacić za przegląd więcej niż rok temu. rok temu brał 350 w tym będzie brał 450.

• 0
Opublikowano

Według Twojego rozumowania ja nie musze podnościć ceny , bo kombajn tylko nasmarowałem , więc koszty praktycznie nie wzrosły, jedynie paliwo, a filtry klimatyzacji wymieniłem i odgrzybiłem klime 300 zł koszt

• 0
Opublikowano
jak to nie ? olej tez się zużywa. Kolega przedstawił czarno na białym jak to u niego wychodzi i podnosi cenę o 100 zł. Wy byście chcieli po 600 od haka. Tylko przedstaw konkretnie wyliczenia a nie ,,bo wszystko podrożało,,
  • Like 1
  • 0
Opublikowano

Kup kombajn  nowy wstaw pracownika i spłać go z usług , wtedy inaczej będziesz mówił , milon na kombajn to takie minimum trzeba wyłożyć

• 0
Opublikowano

Heh coroczny bek kombajnistów, którym nigdy się nie opłaca, a już żeby do kogoś pojechać, to musisz przyjść obmyć im nogi jak Jezus i do kabiny podsadzić, pojadą oczywiście z łaską, bo nic na tym nie zarobią, a może nawet jeszcze dołożą xD

• Haha 6
  • 0
Opublikowano
8 godzin temu, pawel885 napisał:

czym ? jak mam zbiornik np 2000 litrów zwrot akcyzy na 1500 to nie mogę wlać do niego 2000 litrów ? 

nie rozumiem 

Jak skarbowka ci wpadnie to zrozumiesz. Udowodnisz ze wlales do osobowki 500 a nie np 700 i naraziles skarb panstwa na nienalezny zwrot akcyzy?  Jesteś vatowcem, bo jesli tak to nawet nie wiesz jak sie prosisz o klopoty. Jak ci wpadnie kontrol to przekopia ci papiery kilka lat wstecz a jak cos znajda to sciagna majtki przez glowę. Tego co robisz ludzie nawet nie powinni widzieć a co dopiero zeby o tym pisac na forum. 

• Like 2
  • 0
Opublikowano

pojadą z łaską haha  , a już od czerwca kombajny wystawione na widok potencjalnych usługobiorców ,   zeszyty  , długopisy zegarki w kabinach i oczekiwanie na potencjalną ofiare haha  dobrze sypie dawaj pół , marnie sypie dawaj pole

• 0
Opublikowano
28 minut temu, FarmerDyzio napisał:

Tylko przedstaw konkretnie wyliczenia a nie ,,bo wszystko podrożało,,

To są konkretne wyliczenia ,,bo wszystko podrożało" ,chciałbyś żeby ten co w zeszłym roku kosił za czterysta a teraz chce pińcet , przedstawił litanię kosztów, paliwo podrożało o tyle,olej o tyle itd? wyliczenie jest takie ,,bo wszystko podrożało" a nie pasuje to szukaj tańszego albo kup se kombajn i koś za paliwo.

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v