Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
46 minut temu, pawlus224 napisał:

A Ty co w banku robisz , że taki oblatany ?

0,2% od kwoty wypłacenia , z 5 zł za kartę miesięcznie , 3,50zl za autoryzację przelewu , ileś od wypłaty z bankomatu , z 20-30zl się na miesiąc zbierze , a jeszcze nie można wyczyścić konta do zera tylko z 50 zł musi zostać - tak w spółdzielczym mam.

W moim spółdzielczym 6zł za prowadzenia, 1 zł za przelew, 0 za wpłatę i wypłatę. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

7 godzin temu, slawek74 napisał:

jak brakuje na tira to odkupić od takiego co ma mało...

u mnie działamy w kilku i każdy sprzedaje swoje a jak każdemu zostaje troche to ważymy i wspólnie puszczamy auto 

• 0
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, mds212 napisał:

0 od kwoty wyplacenia, 2 zl karte meisiecznie jesli nei zrobsiz 5 transakcji jesliz robsiz to 1 zl, autoryzacja przelewu w apce za fri badz sms, kwota 3 zl za 10 przelewow. wyplaty z bankomatu za free. Oczywiscie ze mozna wuczuscic do zera

A z ety jestes glupi i trzyumasz konto w spoldzielczym to nie moja wina. pewnei CI pod GSem powiedzieli ze Rolnik to musi meic w spoldzielczym bo doplat nie bedzie albo vatu nie dolicza xD

Nie mierz swoją miarą innych , to że Tobie słoma z butów wystaje nawet z "kościołowych" ,nie znaczy , że każdemu....

Edytowane przez pawlus224
  • 0
Opublikowano

U nas jak mieliśmy wybór warunków kredytu to najlepsze i tak wychodziły w spółdzielczym banku a ze ludzie myślą że skoro w zachodnich bankach konta są najbardziej opłacalne to potem z takim podejściem podchodzą do kredytów że szkoda sobie głowy zawracać spółdzielczym i wola więcej bulić z niewiedzy. 

• 0
Opublikowano

Miałem konto w spółdzielczym kupę lat. Potrzebowałem kredytu na zakup ziemi, to warunki po rozmowach gorsze niż w zupełnie dla mnie obcym banku bez żadnych rozmów. Finalnie w tym "obcym" banku płacę połowę.

• 0
Opublikowano
11 minut temu, galan99 napisał:

A widzieli i słyszeli jak znika zdolność kredytowa Polakom a rolnikom tym bardziej zniknie .

Rolnikowi każdy bank da kredyt , bo z rolnika najłatwiej później ściągnąć należność , jeśli kredyt jest zabezpieczony hipoteką np polem 

• Like 2
  • 0
Opublikowano

W spółdzielczym to stare dziadki trzymają kasę i ich słuchające dzieci. Reszta co umie liczyć to wie że to jest najdroższy bank. Mam dwie siory księgowe i żadna nie ma kasy w spółdzielczym. Ale ojcu nie przetłumaczy bo on wie lepiej... 

Tak samo z kredytami 

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, DamianRolnikSkup napisał:

Konto się raczej ma tam gdzie są najlepsze warunki..

Jak w amber gold

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, rob334 napisał:

ja mam w spółdzielczym i kredyty najlepsze warunki na rynku. Nawet jak nie mam na spłatę ratki to poczekają a w zachodnim zaraz by Cię zlicytowali

Miałem w Spółdzielczym Panie, i też  wierzyłem że  dają najlepsze warunki, po roku kredyt przeniosłem i kilkanaście tysięcy zaoszczędzone . Niedawno konto u nich też zlikwidowałem, dość okradania już miałem. Warto czasem porozmawiać z innym przedstawicielem o warunkach bo nasze krajowe nie znaczy że uczciwe.🙋‍♂️

• 0
Opublikowano
18 minut temu, margoo78 napisał:

Nie ma w was za grosz patriotyzmu. Po zakupy do lidla, po kredyt do aliora a potem się płacze, że nas polaków wszyscy wkoło dymają.

Nas nie dymają my się sami nadstawiamy .Polak przed szkodą i po szkodzie głupi - KOWR wystawił ziemię do dzirżawy -Polaczki 4200kg za hektar nabili 

• 0
Opublikowano
27 minut temu, hardkor113 napisał:

Mam konto w spółdzielczym i w Bnp Paribas.

Kredyty korzystniejsze w BNP ale jeśli o wypłate gotówki chcieli z 40 tys ,niecałe 3 tyś prowizji dlatego czasami dobrze mieć w róznych bankach

3 tys za wypłatę 40? Coś Ci się pomyliło chyba 

• 0
Opublikowano
mzk napisał:

18 minut temu, margoo78 napisał:

Nie ma w was za grosz patriotyzmu. Po zakupy do lidla, po kredyt do aliora a potem się płacze, że nas polaków wszyscy wkoło dymają.

Nas nie dymają my się sami nadstawiamy .Polak przed szkodą i po szkodzie głupi - KOWR wystawił ziemię do dzirżawy -Polaczki 4200kg za hektar nabili 

W mojej okolicy lepsi 😜 Równe 50 dt. za ha. W sumie 100 ha. w dwóch kawałkach, klasa w większości IV b.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v