Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2022

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2022 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2022 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji:

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
  • 0
Opublikowano
5 godzin temu, mds212 napisał:

A skad wiesz ze te najwyzsza juz nie była?

stąd ze nikt kto zdrowo myśli nie odda towaru za pół darmo, a tym bardziej jak wyprodukuje w tym roku przy obecnych kosztach, wiec jasne jest że cena pszenicy prędzej czy później będzie szła do góry, jeśli ktoś musi to niech sprzedaje ja będę czekał na lepszą cenę 

4 godziny temu, Jurek87 napisał:

Dzis dzwonil do mnie znajomu i mowi ze od lutego ryczałtowiec dostanie tylko cene netto.

nie opowiadaj takich głupot na forum bo to nie prawda nic takiego nie będzie, chyba ma mało towaru i chce by mu szybko przywieźli 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
10 minut temu, jan88 napisał:

stąd ze nikt kto zdrowo myśli nie odda towaru za pół darmo, a tym bardziej jak wyprodukuje w tym roku przy obecnych kosztach, wiec jasne jest że cena pszenicy prędzej czy później będzie szła do góry, jeśli ktoś musi to niech sprzedaje ja będę czekał na lepszą cenę 

Zboże drogie a świnie tanie. Jak to wytłumaczysz?

Jeśli wrócą statki to cena się utrzyma jak nie to już raczej nic się nie zmieni i koło 1200 netto zostanie

• 0
Opublikowano

świnie to inna bajka a jeśli tak się stanie ze zbożem to możemy nasze gospodarstwa zamknąć i nie produkować bo będzie to bez sensu i lepiej dać odpocząć ziemi a nie robić za darmo 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
57 minut temu, jan88 napisał:

świnie to inna bajka a jeśli tak się stanie ze zbożem to możemy nasze gospodarstwa zamknąć i nie produkować bo będzie to bez sensu i lepiej dać odpocząć ziemi a nie robić za darmo 

To wytłumacz mi jaka to bajka z tą trzodą. Bo próbuję to zrozumieć i jakoś nie mogę

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, nunu85 napisał:

nie wytrzymałem presji i pojechałem dzis do Szczepanek podpisać kontrakt. pszenica 1300, żyto 1200 ( przy najlepszych parametrach) Sporo ludzi było po to samo co ja. Kierownik skupu stwierdził, że jak jutro jeszcze będzie czerwono na matifie to cennik leci w dół. Czy będę tego ruchu zalowal- nie wiem. w każdym razie chce już mieć spokoj, że nie przedobrze z czekaniem a tu się na rynku odmieni i ceny w dół.

Daleko masz do Szczepanek ? Na kiedy masz kontrakty ?

• 0
Opublikowano

ponoć już do lutego mają terminy pozaklepywane. ja póki co mam tylko podpisane i na końcu stycznia/ początku lutego mają dzwonić i uzgadniać kiedy przywieźć, bo teraz jest wszystko na konkretną godzinę.

• 0
Opublikowano

Pany , wczoraj miał być chyba raport amerykański ? Wie ktoś co oni za dane tam podali , rekordy zbiorów czy co innego, bo jak się patrzy na dzisiejszy matif , to człowieka aż trochę przerażenie bierze bo po przeliczeniu już jest niecałe 1200zł . U nas w kraju można mówić że jeszcze jest drożej niż na matifie , ale czy skupy nie pójdą drogą matif ? Już nie wspomnę o rzepaku w tydzień minus 80 euro

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, FarmerAdi napisał:

To wytłumacz mi jaka to bajka z tą trzodą. Bo próbuję to zrozumieć i jakoś nie mogę

taka bajka że rynek trzody został już przejęty przez wielkie korporacje i oni dyktują ceny dążąc do upadku tych co jeszcze produkują poniżej kosztów 

• 0
Opublikowano
47 minut temu, mysza103 napisał:

Pany , wczoraj miał być chyba raport amerykański ? Wie ktoś co oni za dane tam podali , rekordy zbiorów czy co innego, bo jak się patrzy na dzisiejszy matif , to człowieka aż trochę przerażenie bierze bo po przeliczeniu już jest niecałe 1200zł . U nas w kraju można mówić że jeszcze jest drożej niż na matifie , ale czy skupy nie pójdą drogą matif ? Już nie wspomnę o rzepaku w tydzień minus 80 euro

Za EWGT:

Soja w górę, ale pszenica i kukurydza w dół po publikacji prognoz USDA

Kompleks sojowy zyskał na wartości w Chicago po tym jak USDA w styczniowej prognozie ciął produkcję soi w Ameryce Południowej. Pszenica i kukurydza straciły na wartości po obu stronach Atlantyku. Gwałtowne umocnienie euro do dolara wywierało dodatkową presję spadkową na unijną pszenicę. Rzepak kolejny już dzień mocno tracił na wartości.

Styczniowe prognozy USDA były lepsze (niż w grudniu) dla pszenicy, ponieważ pokazały dalszy wzrost zapasów (m/m) w USA i w skali globalnej, chociaż światowa produkcja wzrosła o tylko 0,7 mln ton od grudnia. W ujęciu rocznym nadal oczekiwany jest spadek globalnych zapasów pszenicy na koniec tego sezonu, ale skala tego spadku maleje z miesiąca na miesiąc.

Zaktualizowany w styczniu bilans kukurydzy poprawił się dla USA dzięki wyższej produkcji i mniejszemu eksportowi (m/m). W skali globalnej, cięcie oczekiwanych zbiorów w Ameryce Południowej było dwukrotnie większe od korekty w górę amerykańskiej produkcji. Stąd zapasy końcowe kukurydzy spadły w stosunku do grudnia, ale i tak prognozowany jest 3,7% wzrost rok do roku.

USDA zrewidował o 9.5 mln ton w dół o swoje szacunki dotyczące produkcji soi w Ameryce Południowej (Brazylia, Argentyna, Paragwaj) i tylko minimalnie podniósł (+0,3 mln ton) krajową produkcję nasion.

Niniejszy raport jest postrzegany za spadkowy dla pszenicy, neutralny dla kukurydzy i lekko wzrostowy dla soi.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, jan88 napisał:

Także nie pitol że zboże musi być drogie

• Like 1
  • 0
Opublikowano
57 minut temu, mysza103 napisał:

Jeżeli podawane ceny są zgodne z rzeczywistością to południe ma lepsze ceny jak północ, czyli nawet 1200 netto za chwilę może być trudno osiągalne, wczoraj rozmawiałem z sąsiadką ich gospodarstwo umoczyło jak na razie 1,5tys ton pszenicy ponieważ właścicielowi wydawało się że 1450 zł netto to za mało i nie podpisał kontraktu , chyba był pod wrażeniem prognoz kol @Wicherek,z kolei przedstawiciel handlowy twierdził tylko że to chwilowe załamanie. Chociaż od początku wszyscy z branży  twierdzili że 30% ceny giełdowej pszenicy to był czysty kapitał spekulacyjny i chyba obecnie znalazł sobie nowy rynek

• 0
Opublikowano

A mi się wydaje że zostaliśmy wydymani przez rządzących i spekulantow. Zamieszanie z obniżka VAT, cany nawozów, zapasy pszenicy na świecie są niskie a mimo to wystarczy żeby zbic cenę. Statków u nas nie ma a Ukraina wywozi swoją pszenicę na potęgę. Czy coś się zmieni...

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, PAN88 napisał:

Także nie pitol że zboże musi być drogie

nie musi ale powinno w obecnej sytuacji

4 minuty temu, jahooo napisał:

zmieni się, ale w tej chwili jest parcie na zbicie cen żywności, tylko do tego potrzeba wielkich pieniędzy

zobaczymy, na jak długo ich wystarczy

ciekawe kto im tą tanią żywność wyprodukuje

• 0
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, jan88 napisał:

nie musi ale powinno w obecnej sytuacji

ciekawe kto im tą tanią żywność wyprodukuje

Parę postów wyżej pisałeś że musi być drogie zboże a, teraz że nie musi , tylko powinno . Nie bądż  śmieszny , jeszcze miesiąc , półtorej miesiąca temu gdy pszenica dochodziła pod 1500zł też większość pisała że taniej nie może być tylko drożej , bo środki do produkcji rolnej drożeją to i zboże będzie ciągle drożało . Ile to było wpisów że za chwilę będzie pszenica kosztowała 1800 , 2000zł , Już nawet nie będę wspominał @Wichereki jego  ,, taniej jak 2500 zł/t szkoda sprzedawać , bo się nie opłaci . A co z tego wyszło widzimy to po cenach obecnych pszenicy . Więc nie mów hop że nikt nie sprzeda po tyle czy po tyle , tylko prawda jest taka że każdy sprzeda po cenie rynkowej , i czy na tym zarobisz czy stracisz to nikogo to nie będzie interesowało . Też mam jeszcze pszenicę i zawahałem się ze sprzedażą w grudniu po 1380 netto , i teraz będzie trzeba sprzedać po tyle po ile będzie , a nie będę pisał głupot że taniej niż 1500 nie sprzedam 

Edytowane przez mysza103
  • Like 4
  • 0
Opublikowano

Dopiero mamy styczeń wiec się tak nie denerwuj, moim zdaniem będzie droższa niż to co jest obecnie i ja będę czekał ze sprzedażą. A tym co pisze nikt nie musi się kierować a ja wyrażam swoją opinie na temat obecnej sytuacji. Poza tym wszystko obecnie drożeje więc czemu niby pszenica czy inne płody rolne miały by być tańsze ? Rok temu też o tej porze byli tacy to nie wierzyli że będzie powyżej 1000 a jednak była i sam sprzedawałem po takiej cenie.

21 minut temu, mysza103 napisał:

a nie będę pisał głupot że taniej niż 1500 nie sprzedam 

to nie jest pisanie głupot tylko realna wizja że tak będzie 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
5 godzin temu, jan88 napisał:

nie opowiadaj takich głupot na forum bo to nie prawda nic takiego nie będzie, chyba ma mało towaru i chce by mu szybko przywieźli 

Mowie co mi powiedzial ile w tym prawdy czas zweryfikuje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez 3kusy3
      Witam proszę o kilka podpowiedzi zdjęcia poniżej. Co jej brak liczę na jakieś propozycje czym ja wspomóc?Dodam że żadnych oprysków jeszcze niestosowalem po tym ochlodzeniu bedziepryskana na chwasty puma to dobra decyzja? 

• Przez Krystian12351
      witam mam pytanie odnośnie łączenia zabiegów w zbożach ozimych a mianowicie czy można połączyć t1,skracanie i nawożenie mikroelementami?
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Dodaj nową pozycję...
v