Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Ale to nie są pretensje o obniżenie VAT-u na paliwa, a niech obniżają. Tylko taka obniżka zachwieje konkurencyjnością między rolnikiem VAT a RR.

Nie przesadzaj, że aż tak konkurencyjnością zachwieje. Ile ty tego paliwa kupujesz rocznie 6-7 tys litrów? U mnie odzie ok. 6tys rocznie. Tak wiele względem Vatowca zyskam? 

Opublikowano

Sławek74 czytaj ze zrozumieniem co napisałem. Nie twierdze ze wszyscy tak robia i dlatego napisałem zeby kazdy odpowiedział sobie sam sobie na pytanie. Swoja droga dlaczego nie zapytałes o sprzedaż zboża? pozostawie to bez odpowiedzi

Sławek74 czytaj ze zrozumieniem co napisałem. Nie twierdze ze wszyscy tak robia i dlatego napisałem zeby kazdy odpowiedział sobie sam sobie na pytanie. Swoja droga dlaczego nie zapytałes o sprzedaż zboża? pozostawie to bez odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, kokoman0 napisał:

Nie przesadzaj, że aż tak konkurencyjnością zachwieje. Ile ty tego paliwa kupujesz rocznie 6-7 tys litrów? U mnie odzie ok. 6tys rocznie. Tak wiele względem Vatowca zyskam? 

Na zmianie stawki VAT zyskasz 4230zł względem rolnika VAT-owca przy ilości 6000l i cenie 4,70netto za litr , jak taka kasa dla Ciebie to mało, to mi ją oddaj, będę miał na nasiona bobu na 2ha.

O tyle zmniejszą ci się koszty, zyski bez zmian. W przypadku VAT-owca koszty i zyski nie zmienią się po obniżce VAT-u na paliwa.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Zyska albo i nie zyskam, bo jak ktoś tu słusznie zauważył nie wiadomo czy to w ogóle wejdzie. Jak ewentualnie wejdzie 0% vat na żywność to ile bętę w plecy względem Vatowca? 40-50 tys. To mało? I jakoś nie sram jadem. A ty biedujesz że może będę na paliwie nieco ponad 4 tys. do przodu😂

Edytowane przez kokoman0
Opublikowano
24 minuty temu, slawek74 napisał:

a słyszaleś by ktoś sprzedawał mleko bez faktury ? albo bydło ?

tak słyszałem o cielakach a teraz taki mały bycek to tysiąca wart ;) , ale to też sprzedaż maszyn rolniczych itp . 

Opublikowano

Vat jest dla tych co mają plan na kilka czy kilkanaście lat do przodu jeśli chodzi o rozwój. Niby przy sprzedaży płodów trzeba oddać vat ale zakupując środki do produkcji już się jest na lekkim plusie. Druga sprawa to zakup maszyn, części czy materiałów budowlanych. 

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Na zmianie stawki VAT zyskasz 4230zł względem rolnika VAT-owca przy ilości 6000l i cenie 4,70netto za litr , jak taka kasa dla Ciebie to mało, to mi ją oddaj, będę miał na nasiona bobu na 2ha.

O tyle zmniejszą ci się koszty, zyski bez zmian. W przypadku VAT-owca koszty i zyski nie zmienią się po obniżce VAT-u na paliwa.

Ty sobie jaja robisz ? to rząd pis poszedł na ręke żę po 3latach można wrócić z vat na RR [ bo było po 5 ] , nikt nie przechodzil z rolnika ryczałtowego na VAT bo go zmusili tylko dlatego że miał na tym korzyść , jak do tej pory VAT-owcy  zyskiwali to było ok ?  apo drugie to te 2 tys w małym gospodarstwie do 30 ha nie bedzie i tak decydujące o być albo nie być 

• Haha 1
Opublikowano

Już nie przesadzajcie z tą dysproporcją że rr więcej zarobią. Ogółem rzecz biorąc to tylko mali rolnicy zostali na rr. To dla nich jest ta obniżka. 

Przez głupie i nie planowane działania rządu niektórzy rr kupili paliwo w grudniu bo było co najmniej 10 gr taniej. Nagle obniżka vatu i są 70 gr na litrze w plecy.

3 minuty temu, jarecki napisał:

Ty sobie jaja robisz ? to rząd pis poszedł na ręke żę po 3latach można wrócić z vat na RR [ bo było po 5 ] , nikt nie przechodzil z rolnika ryczałtowego na VAT bo go zmusili tylko dlatego że miał na tym korzyść , jak do tej pory VAT-owcy  zyskiwali to było ok ?  apo drugie to te 2 tys w małym gospodarstwie do 30 ha nie bedzie i tak decydujące o być albo nie być 

Heh, podaj jakiś przykład że ktoś po 3 latach przeszedł z powrotem na rr i oddał vat który się nie zamortyzował. Przecież to najmniejszego sensu nie ma. 

Poszedł tak na rękę że nikt z tego nie korzysta. Można ogłosić sukces w tvp. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, kibix napisał:

Heh, podaj jakiś przykład że ktoś po 3 latach przeszedł z powrotem na rr i oddał vat który się nie zamortyzował.

akurat to był przykład dla przykładu a chodzilo mi o to żę ta zniżka vat na paliwo nie wpłynie na dochodowość ani na konkurencyjność  rolniczą skoro wszystko drożeje oleje , smary cześć i te 3 tys w 30 ha gospodarstwie to jest prawienic przy rosnących kosztach 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
17 minut temu, jarecki napisał:

Skoro vatowcy zyskują to czemu nie przejdziesz? 

2 minuty temu, Jurniczek napisał:

Dla mnie to jest szok że są na świecie tacy ludzie z takim tokiem myślenia że jak on nie będzie korzyści to i miliony też nie powinny.

Skoro rząd powtarzam rząd który ma jednakowo dbać o wszystkich obywateli chwali się że dzięki obniżce vat na paliwo zyskają wszyscy to jak mają czuć się przedsiębiorcy dla  których to nic nie zmienia a nawet mają mniej do odliczenia i dzieki temu np nie wyjdą w bilansie na zero i będą musieli oddać vat do skrabówki? Mowa tu oczywiście o firmach transportowych które spalają dziesiątki tyś litrów jak i innych firmach. 

Chodzi o to że to nie fair z podnoszeniem i obniżaniem vatu i chwalenie się że wszystko jest cacy jak jedni zyskują a inni tracą. Dopóki was nie dotknie taka dobroczynność rządu to nie zrozumiecie. Zapamiętajcie że te pieniądze skądś trzeba wziąć i prędzej czy później i wam sięgną do kieszeni 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, krzychu121 napisał:

Skoro vatowcy zyskują to czemu nie przejdziesz? 

Skoro rząd powtarzam rząd który ma jednakowo dbać o wszystkich obywateli chwali się że dzięki obniżce vat na paliwo zyskają wszyscy to jak mają czuć się przedsiębiorcy dla  których to nic nie zmienia a nawet mają mniej do odliczenia i dzieki temu np nie wyjdą w bilansie na zero i będą musieli oddać vat do skrabówki? Mowa tu oczywiście o firmach transportowych które spalają dziesiątki tyś litrów jak i innych firmach. 

Chodzi o to że to nie fair z podnoszeniem i obniżaniem vatu i chwalenie się że wszystko jest cacy jak jedni zyskują a inni tracą. Dopóki was nie dotknie taka dobroczynność rządu to nie zrozumiecie. Zapamiętajcie że te pieniądze skądś trzeba wziąć i prędzej czy później i wam sięgną do kieszeni 

Ja tu nie widzę problemu tankowania z vatem. Berlin blisko

Opublikowano

zapowiadana obniżka watu na paliwa nigdy do skutku nie dojdzie , bo na to się unia musi zgodzić

1000 do lochy 1000 do nawozu 3 zł do litry paliwa i chłopki mają czym się zajmować hahaha

nawóz x3 pozostałe x 2 i na dodatek zerowy wat na żywność i 6 % do tyłu wszyscy ale cisza bo większość wnioski kompletuje

Opublikowano
Mario81 napisał:

bo ja zboża nie sprzedaję tylko v czasem dokupuję i kupuję słomę przeważnie a nawet w 100% od ryczałtowcòw i jak bym chciał na fakturę i na przelew to 90% nie chce i watu nie mogę odliczyć bo ciemnota 🙈 ale do skupu to odda i czeka jeszcze .... ech szkoda gadać🙆‍♂️

jarecki napisał:

24 minuty temu, slawek74 napisał:

a słyszaleś by ktoś sprzedawał mleko bez faktury ? albo bydło ?

tak słyszałem o cielakach a teraz taki mały bycek to tysiąca wart ;) , ale to też sprzedaż maszyn rolniczych itp . 

ja wystawiam faktury na cielaki a 1000 to w wyobraźni zejdź na ziemię 1000 to za dwa

Jurniczek napisał:

Ja tu nie widzę problemu tankowania z vatem. Berlin blisko

taa 800km pewnie🙆‍♂️

zamawiał ktoś dzisiaj b0 na wschodzie ? jaka cena?

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

@Leszy najbardziej to się opłaca, jak w jednym podwórku dwa gospodarstwa, jedno na VAT a drugie na ryczałcie xD 

byli tacy mądrzy i mają wyroki w zawiasach, w papierach nasrane gorzej jak za zabójstwo

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, KarolaKarotka napisał:

byli tacy mądrzy i mają wyroki w zawiasach

A ja znam takich mądrych i stoi kilka JD na podwórku i mają się dobrze, tylko tyle, że od 2016 już trzeba delikatniej ... 

Przed 2016 krowa dawała u nich 5l mleka od sztuki dziennie i jadła 1 balota sianokiszonki dziennie xD A u VAT-owca to na ozime 1,5t saletry na ha sypali xD Ale czasy na takie wałki minęły, teraz trzeba delikatniej, jak ktoś chce to coś tam przekręci, ale już nie tyle.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 godziny temu, slawek74 napisał:

bo ja zboża nie sprzedaję tylko v czasem dokupuję i kupuję słomę przeważnie a nawet w 100% od ryczałtowcòw i jak bym chciał na fakturę i na przelew to 90% nie chce i watu nie mogę odliczyć bo ciemnota 🙈 ale do skupu to odda i czeka jeszcze .... ech szkoda gadać🙆‍♂️

ja wystawiam faktury na cielaki a 1000 to w wyobraźni zejdź na ziemię 1000 to za dwa

taa 800km pewnie🙆‍♂️

zamawiał ktoś dzisiaj b0 na wschodzie ? jaka cena?

Sławek jak będzie  Ci trzeba to daj znać, zboże  czy słoma na fakturę nie ma kłopotu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v