Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, Desperado napisał:

Piter, wiem,ty byś komuś jeszcze nogę podłożył jakby się przewracał, dlatego cię to bawi co napisałem. Co za człowiek nieużyty.

Komuś pomagać "bo biedny"? W 90% ta bieda to jest z własnej głupoty, niezaradności i lenistwa. Co innego zdarzenie losowe a co innego permanentna bieda i dziadostwo. Takim to złamanego grosza nie dać, niech giną. 

• Like 6
Opublikowano
1 godzinę temu, PAN88 napisał:

Bo żadna partia nie powinna rządzić więcej niż jedną kadencję. Za pewni się robią. Pamiętasz chyba co po gadała u sowy?

Obawiam się, że pis między soba mówia podobnie, tylko jeszcze nie było potrzeby ich nagrac. Poza tym, jak morawiecki był tym złym i doradza zlemu tuskowi to mówił w nagraniu coś o zapierdalaniu za miskę ryżu.

Moim zdaniem powinien rządzić jeden i była by jakaś ciągłość rozwoju. Trochę tak jak w życiu ty rzadzisz kasa dwa lata, masz inne spojrzenie na gospo, potem rządzi twój ojciec dwa lata, tez inaczej patrzy, potem twoja żona dwa lata, potem brat, to to to ch*j nie gospodarka.

• Like 1
Opublikowano

chyba ciągłość niedorozwoju. w Rosji i na Białorusi rządzi jeden. żeby to co mówisz miało sens, to klasa polityczna w Polsce musiałaby reprezentować jakiś, chociaż minimalny poziom. A jak wiadomo tam się pcha najgorsze tałatajstwo

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Agrest napisał:

A słyszałeś taką mądrość życiową- każdy jest kowalem swojego losu?

Po to zapierdalam w sezonie, tracę zdrowie żeby oddać tym co leżą do 11 i co wieczór grillują?

A komu mam pomagać to sam podejmuję decyzję na bieżąco. Nie będzie mi ktoś przychodził i mówił że mam dać temu czy temu.

Do roboty rąk nie ma a po zapomogę to obie łapy wyciągnięte.

Dobrze mówisz tylko z małym wyjątkiem, żeby nie te zapomogi, dotacje 500 plusy, emerytury 13, 14, z których rolnicy też korzystają od dziadków, i wszelkie inne, to sami, a na pewno zdecydowana większość klepała by bidę, to nie jest tak że zapomogi to biorą tylko lenie i bezrobotni, Wystarczy rok nieurodzaju czy powiedzmy wprowadzenia ZUSu tak jak mają przedsiębiorcy,  i w większości panowie gospodarze, leżą i kwiczą, także trochę pokory, bo ja mam i to inni biorą a ja nic tylko daję. 

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
31 minut temu, Desperado napisał:

Co za człowiek nieużyty.

Bardziej chytrość, kiedyś miałem sąsiada, starego kawalera który na stwierdzenie ojca że ożeniłby się, miałby mu kto gacie uprać, ugotować to jego odpowiedzią było ,, coo!? na obcom babe bede robił?!"

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Dziad932 napisał:

Ale jak mogłem składać kiedy mi się nie należy 🤔

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/pieniadze-i-prawo/pomoc-suszowa-tylko-dla-rodzin-czy-samotny-rolnik-nie-dostanie-10-tys-zl-wsparcia/

I według tych stron iung susza w mojej gminie wystąpiła chyba tylko w zbożu jarym 

No i jak zwykle nie posłuchałes innych.

Samotni mają dostać z tego w przyszłym roku. A wystarczy 1% strat...

Ale Ty bogaty, to po co Tobie darmowe 5 tysi....

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Desperado napisał:

Bo to jeden kraj i jeden naród i na to się powinni dzielić, żeby nie było u jednych biedy a u drugich  opływania w luksusie, bo takie coś się zazwyczaj kończy poderżnięciem gardeł tym co ciągle im mało i z dobrobytu w d*pach aż się przewraca, przez tych co nie ma co włożyć do gara i dać dzieciom jeść. Nie wspomnę już o aspekcie moralnym i religijnym nawet.

No wybacz, ale nie po to ktoś zapierdziela, by oddawać takim co tylko potrafią rękę wyciągać

Wędka, a nie ryba

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
45 minut temu, Desperado napisał:

Problem polega na tym że teraz ci co żyje im się w miarę dobrze i bogaci, nie chcą się dzielić choć trochę z biedniejszymi, a Tusk zrobi dziadów z tych biednych i z tych co w miarę dobrze teraz żyją, bo bogaci sobie poradzą, kruk krukowi oka nie wydziobie.

a że kuwa czemu mam się dzielić?

każdy kowalem swego losu. 

ja już pół sierotą się urodziłem, dużo lat się nie przelewało, a znikąd pomocy. 

slabiutka gospodarka stawiana na nogi kosztem zdrowia i życia społecznego. 

rano, wieczorem w gospodarstwie a w dzień na etacie u prywaciaza. 

w co drugi weekend na studiach spedzony, gdy legaty balowały i przepijaly co miały. 

I ja się kuwa z kimś pod przymusem mam dzielić?

taki katolik a zapomniałeś "kto zdrow i nie pracuje niechaj i jeść nie będzie "

mam potrzebę to robię przelew na cele charytatywne, ale to jest tylko i wyłącznie mój wybór. 

Opublikowano
32 minuty temu, Pafnucy napisał:

No i jak zwykle nie posłuchałes innych.

Samotni mają dostać z tego w przyszłym roku. A wystarczy 1% strat...

Ale Ty bogaty, to po co Tobie darmowe 5 tysi....

A zagwarantujesz że w przyszłym roku będą wypłacać od 1% strat?

Opublikowano (edytowane)

HF86 tym sposobem stałeś się nikczemnym bogatym, który nie chce się dzielić z biednymi dziećmi w dziurawych butach. W d*pie mają twoją pracę i innych, opowiadają bajki o potrzebujących i naród robi się leniwy. Ten mały książę z kotem rozdaje pieniądze zebrane bogatym i oddaje biednym i leniwym, zapomniał dodać że naprawdę bogaci praktycznie nie płacą podatków i pożyczki spłacają ludzie pracujący. Tak samo bajka o polskim węglu na 200 lat i już ugadane 3 elektrownie atomowe, po co jak mamy tyle węgla? 

Edytowane przez wojak1986
Poprawka
  • Like 2
Opublikowano
57 minut temu, PAN88 napisał:

No nie. Ale pytanie kiedy ludzie przejrzą na oczy. Co sądzisz? Zmądrzeją?

nie ma takiej opcji. 

na złość sobie tylko głosują, ojciec na pisia to syn na peło i tak to pięknie trwa i trwa mac 😤

tylko porównują kto ich bardziej wyru...l i czy na koniec dał buziaka 🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

Teraz to jest "wina putina"🤭 😉 chodziło mi o tą całą plandemie... Tą całą szopkę z tym związana no i teraz oczywiście "putinoinflacja" 🤭 

Skąd pobierasz? Z platformy epuap? 

Z tej samej platformy co składałem wniosek

Opublikowano
40 minut temu, Dziad932 napisał:

Ale jak mogłem składać kiedy mi się nie należy 🤔

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/pieniadze-i-prawo/pomoc-suszowa-tylko-dla-rodzin-czy-samotny-rolnik-nie-dostanie-10-tys-zl-wsparcia/

I według tych stron iung susza w mojej gminie wystąpiła chyba tylko w zbożu jarym 

Po primo Mogłeś. U nas składają kawalerowie tylko każą wpisać rodziców. 

Po drugie wg iung u mnie tylko na 5-6kl na początku roku wystąpiła susza w zbożu ozimym, a jednak się załapałem.

Po trzecie. Wszyscy zauważyli, że nie złożyłeś bo przerosło Cię założenie PZ. Jeszcze strongman nagadał o "hakierach co z kąta piniondze wyciongnom" i zabrudziłeś majtki. A teraz będziesz pieprzył głupoty i pluł na tych co złożyli. Niektórzy mają w tym swój cel jak @Agrest mówił, że nie potrzebuje bo nie odczuł suszy i szanuję👍, @HF86 uniósł się honorem i nie składa na te wszystkie dodatki, ma swoje zdanie i też szanuje 👍 

A Ty nie masz krzty honoru żeby się przyznać, że Cię przerosło, podłączyłeś się pod tych, którzy mają w tym swój wyższy cel i lecisz jak to gówno w rzece, tylko smród roznosząc. Śmiech przez łzy. Nie dziwię się, że kobieta Tobą kręci jak chce, pewno większe cochones ma niż Ty. 🙋

Opublikowano

Czy jak jest ta obowiązkowa warunkowość to wynika z tego ze:

GAEC 8 - zmianowanie upraw ale jakies nowe ? czy wystarcza dwie uprawy do 30ha?

GAEC 9 - 5% ugorowania jak chce dostać dopłaty?

Kojarzy ktoś coś z tego?

Opublikowano
1 godzinę temu, Desperado napisał:

Bo to jeden kraj i jeden naród i na to się powinni dzielić, żeby nie było u jednych biedy a u drugich  opływania w luksusie, bo takie coś się zazwyczaj kończy poderżnięciem gardeł tym co ciągle im mało i z dobrobytu w d*pach aż się przewraca, przez tych co nie ma co włożyć do gara i dać dzieciom jeść. Nie wspomnę już o aspekcie moralnym i religijnym nawet.

Ty ogólnie mądrze gadasz, ale tu to chyba sobie jaja robisz? 

Opublikowano
50 minut temu, Pafnucy napisał:

No wybacz, ale nie po to ktoś zapierdziela, by oddawać takim co tylko potrafią rękę wyciągać

Wędka, a nie ryba

49 minut temu, HF86 napisał:

a że kuwa czemu mam się dzielić?

każdy kowalem swego losu. 

ja już pół sierotą się urodziłem, dużo lat się nie przelewało, a znikąd pomocy. 

slabiutka gospodarka stawiana na nogi kosztem zdrowia i życia społecznego. 

rano, wieczorem w gospodarstwie a w dzień na etacie u prywaciaza. 

w co drugi weekend na studiach spedzony, gdy legaty balowały i przepijaly co miały. 

I ja się kuwa z kimś pod przymusem mam dzielić?

taki katolik a zapomniałeś "kto zdrow i nie pracuje niechaj i jeść nie będzie "

mam potrzebę to robię przelew na cele charytatywne, ale to jest tylko i wyłącznie mój wybór. 

Ale czemu Wy ciągle że dostają tylko ci co nic nie robią? ilu takich jest? sami dostajecie też, powiedz jeden z drugim czy bez jakichkolwiek dotacji byłbyś w miejscu którym jesteś? nawet bez tych głupich dopłat, wiem, są po to by niby żywność była tańsza, tylko pomyślcie kto by to kupił jakby ludzie nie mieli kasy na nic.

Opublikowano (edytowane)

A teraz mają kupę kasy z kredytu, który będą spłacać ich dzieci i wnuki, bo władza tak kupuje głosy. I  te wszelkie 500+ i inne są tylko po to, a nie żeby żyło się lepiej. Tylko debile i nieroby w to wierzą. Chcesz mieć więcej i żyć lepiej, użyj rąk i rozumu. Z tym drugim jak widać wyżej jest wielki deficyt.

Edytowane przez jacek1296
  • Like 5
Opublikowano
2 minuty temu, Desperado napisał:

Ale czemu Wy ciągle że dostają tylko ci co nic nie robią? ilu takich jest? sami dostajecie też, powiedz jeden z drugim czy bez jakichkolwiek dotacji byłbyś w miejscu którym jesteś? nawet bez tych głupich dopłat, wiem, są po to by niby żywność była tańsza, tylko pomyślcie kto by to kupił jakby ludzie nie mieli kasy na nic.

Człowieku nikt Ci za darmo nic nie dał, tylko pobrał podatki i rozdał dużej grupie ludzi żeby znowu go wybrała. Gdyby nie było podatków i UE nie byłoby dotacji i wyższych kosztów. Póki nie pojmiesz ile tracisz będziesz cieszył się z kilku groszy, tu chodzi o ludzi, którzy coś wytwarzają pracują bo ten co leży odłogiem może tylko brać i brać co on straci przez wyższe podatki i koszty...

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, pedro2 napisał:

Ty ogólnie mądrze gadasz, ale tu to chyba sobie jaja robisz? 

Nie robię sobie żadnych jaj, tylko wk*rwia mnie że niby dają tylko tym co nic nie robią, powtarzam, bez tego co rolnicy też dostają byli by w większości dziadami, to tak jakby piętnował czyjś grzech a sam grzeszył, no owszem może niejednym przydałaby się ta przysłowiowa "wędka"ale też innym na jakimś poziomie też nic nie powinno się należeć za darmo. Noż bądźmy uczciwi w osądach przynajmniej, nawet ta pomoc suszowa, co kogo obchodzi w mieście że była czy nie była susza a rolnik coś dostaje? Tak naprawdę to rolnika łupali i łupią i łupać będą, bez względu na rodzaj rządu ci, co nic nie robią a na nim zarabiają grubą kasę, a nie ci bezrobotni z przyczyn nawet lenistwa którzy dostają jakąś marną zapomogę.

Edytowane przez Desperado
  • Thanks 1
Opublikowano
7 minut temu, Cheesburger napisał:

Czy jak jest ta obowiązkowa warunkowość to wynika z tego ze:

GAEC 8 - zmianowanie upraw ale jakies nowe ? czy wystarcza dwie uprawy do 30ha?

GAEC 9 - 5% ugorowania jak chce dostać dopłaty?

Kojarzy ktoś coś z tego?

Z tego co mówią to tak żeby dostać podstawę to musisz całą warunkowość spełnić czyli ugorowanie zmianowanie zazielenienie struktura upraw i 80% okrywy roślinnej na zimę i ponoć od 1 ha

Opublikowano

Ja też nie skorzystałem na programach UE i średnio mi się to podoba. Ktoś wymyślił ten system i raczej sprawiedliwy to on nie jest. Od przyszłego roku będą jeszcze bardziej skomplikowane zasady dotacji i jeszcze mniej sprawiedliwe i kto na tym skorzysta? Socjal promowany najpierw przez UE później PiS w gruncie rzeczy działa przeciw jednostce a to ona go tak broni. Nikomu nic się nie należy i to będzie trudno zmienić....

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v