Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, odrion napisał:

Tak powinno być, ale jeszcze nikt nowych wniosków o dopłaty nie widział.

mnie ciekawi jak beda weryfikowac czy to bylo zasiane bezorkowo .... chyba ze tylko strip till wchodzi w gre

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

trzeba ich przetrzymac do konca lutego- musi potaniec,jesli nie bedzie zbytu a przywioza tani gaz z usa-to bedzie jak ze stala czy ostatnio cukrem..

ty tak naprawde sadzisz ze nie ma setek badan ??? 

masz jakies pojecie ile jest instytutow badawaczych, katedr nawozenia.profesorow z programami badawczymi ????

murowany kandydat do nagrody  jobla 😂

znacie nazwe iung ?? nazwisko np. grzebisz?? na szczescie nie 🤣 wiec siejcie dalej saletrzak i lubofoske.

na rynku jest nadprodukcja zboza- z uwagi na zapasc hodowli zwierzat-wiec im mniej zboza tym lepiej dla nas..

tylko jednego nie wiem -przyznam sie bez bicia- jak wy bez podstawowej wiedzy rolniczej,na piaskach VI klasy , przy ciaglej suszy macie po 8 ton pszenicy ??

moze ktos mi rozpisze dokladnie jak to robi,co , jak i ile  -moze i ja skorzystam z waszej wiedzy....

Ponawiam pytanie , pomijając cene czemu slaterzak  jest najgorszy ?? Według Twojej ostatniej szarej komórki ☺️. Ja nie mam wykształcenia rolniczego , jestem tylko hobbysta więc nie mam takiej wiedzy 

Opublikowano
19 godzin temu, Andpol napisał:

A mógłbyś?

Co do TUZów, to mamy jedną normę warunkowości w tym temacie (GEAC 1 lub po naszemu DKR1). Warunkowość, czyli wymogi muszą być spełnione, żeby dostać jakiekolwiek dopłaty, nawet nie wynikające z TUZów.

Z tego co patrzę, to TUZy to normalnie łapią się do kwalifikowanego hektara.  Nie znam się na TUZ, ale gdybym miał, to rozważyłbym zasianie tam roślin miododajnych, żeby załapać się na ekoschemat "rośliny miododajne" z szacowaną płatnością ok 270 EUR.

Ekoschemat rośliny miododajne.jpg

TUZ - definicja.jpg

TUZ - wymóg zabiegu.jpg

GAEC 1.jpg

Opublikowano
38 minut temu, przemek28_28 napisał:

Proste jak budowa cepa. Podajesz wagę pszenicy z przyczepa a jeśli to mało to dorzucić trzeba jeszcze słomę. 

Forum wszystko przyjmie. 
ludzie liczą ,,na oko” ,,przyczepy” zbiorniki z kombajnu itp, a pozniej waga w skupie pokazuje inaczej ale w żniwa komuś udało się pochwalić na targu ile nabił. 

Jeżeli wiesz jaką pszenica ma gęstość to co za problem policzyć ile wchodzi na magazyn, w tym roku wsypałem na magazyn zboże wg liczenia przyczep powinno być 32,5t a sprzedałem z tego magazynu 33,4t. A 3 zbiorniki w kombajnie w pszenicy to 8,1t. Więc można sobie policzyć ile jest. 

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, tracker napisał:

Skoro wszędzie jest taki tani nawóz to sprowadzajcie z zagranicy przecie tam kaczory nie rządzą :D. Olej napędowy też wszędzie jest tańszy, a Obajtek jaki straszny w tym twnie, tylko nie wiadomo dlaczego tylu obcokrajowców oblega te wstrętne stacje Orlenu ... pewnie twnu nie oglądają :D

Saletrzak tym się różni się od saletry amonowej typem azotu. Saletrzak mniej zakwasza glebę od saletry amonowej.

W którym miejscu ta inna forma azotu???

Opublikowano

wiec po co ci dziadzie taka wiedza-mniej wiesz krocej zeznajesz 😂, juz starozytni rzymianie o ty wiedzieli..

wiedza kosztuje -dawaj stowe to ci znajde odpowiednie badania-cos ala "hektary wiedzy" czy cos takiego,placisz za wiedze ogolniedostepna po wpisaniu paru slow w wyszukiwarke.

w nowym rozdaniu kazde pole ma byc satelitarnie obserwowane i monitorowane na biezaca- wiec dane, co, kiedy i jak robiono beda dostepne dla agencji , wystarczy tylko rozpisac przetarg na kilkaset milionow ,programy zrobia informatycy z filipin-jak obecny do doplat- i bedzie hulalo.

wstawil bym wam link z roznicami miedzy saletra a saletrzakiem-ale obawiam sie ze jezyk naukowy jest dla was za trudny i tak byscie nie zrozumieli wiec i po co 🤣

• Haha 1
Opublikowano
12 godzin temu, Michal014d napisał:

@odrion wez opisz konkretnie jesli mozesz zasady ekoschematu o ekstensywna hodowla zwierzat jak to w praktyce bedzie wygladac

Nie mam zwierząt więc nie chce mi się wczytywać w ten ekoschemat. Tak a propos to nazywa się to teraz dobrostan zwierząt.

Tutaj masz link do całego planu (1200 stron): https://www.gov.pl/attachment/b1eced82-2360-4fb6-9e71-cc2cb6bf67e8

Ten ekoschemat jest opisany od strony 464. Co do przykładów, to tym bardziej nie podam, bo nie jestem praktykiem w obszarze zwierząt.

24 minuty temu, masa24 napisał:

mnie ciekawi jak beda weryfikowac czy to bylo zasiane bezorkowo .... chyba ze tylko strip till wchodzi w gre

Wchodzi wszystko gdzie nie jest użyty pług, nawet jak zrobisz tylko talerzówką. Co do weryfikowania, to zgadzam się, że to bzdura i to jest nie do udowodnienia. Pole po bezorce (po siewniku z broną aktywną) teraz może trochę się różni od tego co było po pługu, ale za 2 miesiące nie będzie różnicy.

Uproszczone systemy uprawy - definicja.jpg

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, dzidzia202 napisał:

Z tym wstrzymaniem zagrywka była. Teraz gaz trochę potanieje a ci będą gadać że aby wznowić produkcję akurat kupili jak był drogi. 

Oj  tak na pewno  potanieje  ,ruskie już  sobie  żartują   że  planowali  zimową  cenę   gazu  na  400 dolarów   ale  tak   ładnie   drożeje  że  raczej  będzie  po 500   . Zakłady   azotowe  wstrzymały  produkcję  bo  zima  idzie  i  trzeba  zabezpieczyć  zapasy  gazu do  celów   grzewczych  . Sytuacja z gazem  jest  bardziej dramatyczna  niż  się  niektórym  wydaje  Baltic Pipe  ma  nas  uniezależnić  ale  jest  wiele  znaków  zapytania  , wiadomo  że nie będzie   tanio  ale  czy chociaż  popłynie  tyle  ile  byśmy  chcieli tego  gazu ? Dzisiaj  szwagier który  mieszka  obok składu z  węglem zadzwonił  że  wczoraj  wieczorem przyjechały  dwa  auta z towarem i dzisiaj  jest orzech w sprzedaży  po 4,5 tys , to już od  samej  ceny  robi  się  człowiekowi  gorąco - (pozostaje palić  zbożem)  .

https://www.tysol.pl/a90110-z-cieplymi-pozdrowieniami-dmitrij-miedwiediew-grozi-europie-podwyzkami-cen-gazu

Opublikowano
1 godzinę temu, odrion napisał:

Tak powinno być, ale jeszcze nikt nowych wniosków o dopłaty nie widział.

popytajcie w agencji , odr ......siejemy po staremu , wniski bedziemy wypełniac jeszcze na starych zasadach......mo WPR wchodzi od stycznia  i wnioski w 2024  będziesz miał juz według ekoschematów WPR 

Opublikowano
11 godzin temu, karolr2 napisał:

Nie wiem czy się śmiać czy płakać... Głodu żadnego nie było..było biednie ale nie głód. Rodziny były wielodzietne ale wszyscy się wychowali. Ludzie byli silni i wytrzymali nieto co teraz wszystko jak niedojebane w tych rurkach 

Jeśli wzrost mężczyzny w Polsce wynosi obecnie 177, a przed wojną to nie przekraczało 170. Niektórzy podają, że 163, albo 165. To z czego to się brało jak z niedożywienia? To, że nie umierali z głodu to nie znaczy, że tego nie znali. Gdy nie stosowano nawozów, to na wsi mięso jadano od święta, jajka zbierano na handel, mleko było sezonowo i też w niedużych ilościach. Zaś z tą zdrowotnością, to też bym nie przesadzał. Żyli krótko i szybko się starzeli.  

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

wiec po co ci dziadzie taka wiedza-mniej wiesz krocej zeznajesz 😂

wstawil bym wam link z roznicami miedzy saletra a saletrzakiem-ale obawiam sie ze jezyk naukowy jest dla was za trudny i tak byscie nie zrozumieli wiec i po co 🤣

Jacuś jak zwykle udajesz wielkiego inteligenta, a poza frazesami nie masz nic ciekawego do powiedzienia xD

• Like 2
Opublikowano
14 minut temu, Dastan napisał:

A swoją drogą to tez ironia, bo akurat ceny gazu ustalają giełdy zachodnie, a nie gazprom czy tym bardziej jakiś miedwiediew.

Tylko  że  rządzi  ten  kto  ma  kurki z  gazem - wystarczy  że  Putin zrobi  pół obrotu  kurkiem  w prawo  i  już  giełdy  szaleją  . Co  by  nie gadać   to Kaczory  miały  rację  że  uzależnianie  się  europy  od  ruskiego  gazu  jeszcze  wszystkim  wyjdzie bokiem .

• Like 3
Opublikowano
9 minut temu, yaroslaw napisał:

Tylko  że  rządzi  ten  kto  ma  kurki z  gazem - wystarczy  że  Putin zrobi  pół obrotu  kurkiem  w prawo  i  już  giełdy  szaleją  . Co  by  nie gadać   to Kaczory  miały  rację  że  uzależnianie  się  europy  od  ruskiego  gazu  jeszcze  wszystkim  wyjdzie bokiem .

a kto do tego doprowadzał jak nie jajus ukochany?

kto zerwał umowy i był taki dumny?

kto pozwalał na niszczenie kopalni  zezwalając na import ze wschodu?

najwiekszy lisek farbowany. 

sankcje na rosije 🤣🤣🤣🤣

sprzeda 30 % towaru za 5ciokrotnosc kasy. 

ot na złość sami sobie odmrozimy uszy 😟

Opublikowano

jajonasz 

Chemię rolną miałem już trochę latek temu, faktycznie formy azotu są te same w s.a. i saletrzaku.

Saletra amonowa + dolomit z Ca i Mg = saletrzak.

Saletrzak ma drobne granulki i mniej zakwasza glebę od s.a.

Jest jeszcze Salmag - skład jak Saletrzaku, ale ma grube granule.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v