Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Podaję wiarygodną prognozę - mocznik import 3800, GA 5300

Saletra import 2900, GA 3800

Saletrzak odpowiednio - 300zł

🤭🤭🤭🤣🤣🤣 

Saletra import proszę o wskazanie kierunku z którego ta saletra ma do nas przyjechać w tej cenie ?

Opublikowano (edytowane)

Jak to tylko pod ziemniaki się nadaje i na takim polu że schodzisz po tych ziemniakach z dzierżawy a po siarczanie amonu trzeba kilka lat pole naprawiać.Bo to nawóz zakwasajacy glebę.

Edytowane przez Strongman
  • Like 2
Opublikowano
Dnia 23.08.2022 o 16:41, bezbarwny napisał:

@JanKrzysztof, nie twierdzę, że pisałeś, że azotu nie kupisz, bo nie pisałeś. Byłem ciekaw, czy kupiłeś go na tyle by siać pszenicę, czy jednak żytko z dawką stu kilo saletry. 

Kupiłem tyle, że szykuję pola pod rzepak, a za 3 tygodnie pod pszenicę. ;) 

Opublikowano

ciekawa mapa

Zdjęcie

w opętanej zidiociałą ideologią zielonej rewolucji (narzuconą przez brukselę czyli niemcy) eu, zakłady nawozowe wstrzymują produkcję a w usa ceny nawozów w handlu hurtowym spadły o 50%,

danke schön szwaby

• Like 4
Opublikowano

Niedawno rząd zapewniał że węgla nie zabraknie. Zabrakło. Potem rząd zapewniał że gazu nie zabraknie. Zabrakło. Teraz rząd zapewnia że nawozów nie zabraknie. Ktoś w to uwierzy ?

Takiego posta w sieci znalazłem. 

Może i uwierzą, w końcu jak by zrobili saletrę po 7000 to by ludzie ruszyli na zakupy. 

W końcu lepiej kupić za 7 niż wcale 

🤭😂

• Like 3
Opublikowano

ja jadę po nawozy chociaż sam azot, rząd zapowiada pomoc kolejną do zakupu nawozów tylko że jak zakłady stanęły to nie każdy kupi nawóz bo go nie będzie więc i dopłaty pewnie nie dostanie ot myk nam szykują xD 

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

Niedawno rząd zapewniał że węgla nie zabraknie. Zabrakło. Potem rząd zapewniał że gazu nie zabraknie. Zabrakło. Teraz rząd zapewnia że nawozów nie zabraknie. Ktoś w to uwierzy ?

Takiego posta w sieci znalazłem. 

Może i uwierzą, w końcu jak by zrobili saletrę po 7000 to by ludzie ruszyli na zakupy. 

W końcu lepiej kupić za 7 niż wcale 

🤭😂

Jeszcze zapewniają, że pszenicę warto przechowywać 🤣

Opublikowano (edytowane)

Z kuzynem rozmawiałem, to mówił że na 6ha zasiane na opał. Coś się ociągał z koszeniem i teraz wszystko zwałowanie po ostatnich deszczach

6 godzin temu, Karol6130 napisał:

W następnym sezonie owies trzeba siać. 

W piecu zamiast węgla palić, i urośnie bez nawozu i oprysku 😂

Edytowane przez daron64
  • Haha 1
Opublikowano
9 godzin temu, Strongman napisał:

Jak to tylko pod ziemniaki się nadaje i na takim polu że schodzisz po tych ziemniakach z dzierżawy a po siarczanie amonu trzeba kilka lat pole naprawiać.Bo to nawóz zakwasajacy glebę.

W jakim celu siarczan amonu dajesz? 

Opublikowano

Kiedyś było tak ze pewien chłop oddał mojemu staremu pole w dzierżawę a on zasadził tam ziemniaki i dał tego siarczanu amonu i tak te ziemniaki się urodziły może z 70t z ha ze jak ten chłop zobaczył jak ziemniaki ciągają przyczepami z pola  to zabrał polę a potem z 5 lat tam nic nie urosło po tym siarczanie amonu, ja się nie odważyłem nigdy po tej sytuacji dać tego u siebie.

u nas sypią kredę i po kredzie nie są parszywe, uziu pisał ze po podkładzie z pieczarek parszywe a ja zaryzykował i duże są i nie parszywe, po tych takich wapnach sypkich mogą być parszywe, kiedyś nawet budowlane na pola sypali niewielkie ilości to 30lat po tym parszywe będą.

• Sad 1
Opublikowano

Co roku sypię siarczan po 200kg na rzepak i 100kg na zboża, pola wapnowane i pH utrzymuje się dobre. Znajomy co ma ziemniaki sieje ponad 500kg siarczanu na ha i plony później ma dobre. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Siarka jak najbardziej szczególnie na niektórych moich działkach o pH 7.1 - 7.3 :D

III - IV klasa

Edytowane przez yooo
Opublikowano

jeden wozi podkład tirem to łódka na miejscu kosztuje 400zł świeżego a 500zł takiego półrocznego przepalonego do ciebie do konkolewnicy nietak dalego to może poniżej tysiąca by ci przywiezli ale teraz 2 tyg kolejka ale zimą mniejsza, mogę ci wysłać nr na priv.Mozesz spróbować pod ziemniaki dużo nie sadzisz.

Opublikowano
6 minut temu, Strongman napisał:

jeden wozi podkład tirem to łódka na miejscu kosztuje 400zł świeżego a 500zł takiego półrocznego przepalonego do ciebie do konkolewnicy nietak dalego to może poniżej tysiąca by ci przywiezli ale teraz 2 tyg kolejka ale zimą mniejsza, mogę ci wysłać nr na priv.Mozesz spróbować pod ziemniaki dużo nie sadzisz.

Wyślij namiar, może  w zimę coś kupię👍

Opublikowano

Pod ziemniaki to ok ale pod zboża to głupiego robota. Azoty Puławy poszły w odstawkę to może i rząd na taczkę i wszystko będzie OK.

Pod ziemniaki to ok ale pod zboża to głupiego robota. Azoty Puławy poszły w odstawkę to może i rząd na taczkę i wszystko będzie OK.

Opublikowano
9 minut temu, poosa21 napisał:

Co roku sypię siarczan po 200kg na rzepak i 100kg na zboża, pola wapnowane i pH utrzymuje się dobre. Znajomy co ma ziemniaki sieje ponad 500kg siarczanu na ha i plony później ma dobre. 

Bo prawda jest taka że te 200 kg/ ha  może tak samo zaszkodzić , co 200 kg wapna pomoc . Ani w jednym , ani w drugim przypadku te ilości dla gleby są bez znaczenia 

• Like 1
Opublikowano

na redzinie mam 6 - 6,5ph bez wapnowania zalezy  gdzie

saletra , bralem po 4490, chciałem dobrać- od dzis nowe ceny  5300 , kosmos, chleb bedzie po 20zł , chyba ze sprzymierzeńce z JUESEJ nam doślą  N  licząc na funty , stopy i galony

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v