Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zmienię trochę strukturę zasiewów i ten sezon przeczekam. Mam trochę azotu zgromadzone. Coś mi się wydaje że na tegorocznym zbożu raczej nie zarobię więc na przyszły sezon wyprodukuję mniej.

Opublikowano
2 godziny temu, tracker napisał:

EM - efektywne mikroorganizmy są zabijane , w wyniku konwencjonalnego rolnictwa - poprzez stosowanie nawozów sztucznych czy bardziej środków ochrony roślin. Objawy np nierozkładająca się słoma, wyorywana po kilku latach, gleba jest bardziej zwięzła, ma niby gorszą strukturę. 

W konwencjonalnym rolnictwie po jednorazowy zastosowaniu preparatów EM-ami efektów się nie zauważy, trzeba je stosować przez wiele lat, trzeba wiedzieć jak stosować, powinno się w nocy i przeorywać, bo światło słoneczne bakterie zabija.

Wiem z teorii nie z praktyki ...

Zdania uczonych są podzielone w tej materii. 😂 Nie da się zastąpić azotu tymi bakteriami, czy mikroorganizmami bo same potrzebują dawki azotu żeby sie namnażać. Jak nie dostaną, to je zagłodzisz. Co roku kupuję mauzera tego wynalazku i rozlewam tylko i wyłącznie po zbiorach brokuła i zmulczowaniu tego co zostało. Potem podorywkowiec i leży do wiosny, Na razie presji większej chorób nie ma, choć na niektórych kawałkach już trzeci rok leci brokuł. Być może to coś to pomaga i niech tak zostanie.😂

Opublikowano
Agrest napisał:

Zmienię trochę strukturę zasiewów i ten sezon przeczekam. Mam trochę azotu zgromadzone. Coś mi się wydaje że na tegorocznym zbożu raczej nie zarobię więc na przyszły sezon wyprodukuję mniej.

rzepak będziesz siał ?

Opublikowano

No gdzie? Najbardziej żarłoczną roślinę?

8 minut temu, mirro napisał:

Zdania uczonych są podzielone w tej materii. 😂 Nie da się zastąpić azotu tymi bakteriami, czy mikroorganizmami bo same potrzebują dawki azotu żeby sie namnażać. Jak nie dostaną, to je zagłodzisz. Co roku kupuję mauzera tego wynalazku i rozlewam tylko i wyłącznie po zbiorach brokuła i zmulczowaniu tego co zostało. Potem podorywkowiec i leży do wiosny, Na razie presji większej chorób nie ma, choć na niektórych kawałkach już trzeci rok leci brokuł. Być może to coś to pomaga i niech tak zostanie.😂

Jednym słowem zabezpieczasz się przed kiłą🤣😜😜😜

Opublikowano
6 godzin temu, sylwek23111 napisał:

Coś nawozach: 

Tega nie da sie słuchać

Opublikowano
33 minuty temu, miwigos napisał:

Tega nie da sie słuchać

Ja ich nie oglądam ale jak mi wyskakują na głównej to mdłości dostaje. Podobnie Korbanek-taka firma a spikła się z takim towarzysrwem, żal patrzeć. Jeszcze ich knur z tym młodym  sepleniakiem wydymają w 4 otwory.

1 godzinę temu, Agrest napisał:

Ja w przyszłym roku 15 ha łubin. Niech ziemia odpoczywa.

Opublikowano
10 minut temu, dzidzia202 napisał:

Przecież oni wybili się na reklamacji. Tam główna kasa idzie z reklamy. Unia się sprzedać i tyle

ja tez ich nie lubię,lubię tego szoko 12, ale fakt rozdawnictwo jest czymś złym i tez jestem przeciw każdym zapomogom.

Opublikowano

Mareczkowi skończyło się 500+ na Bartusia to mordę drze. Że Adrianek bierze 500+ bon turystyczny, dziadki 13,14,osłonowe to siedzą cicho.Jak się sprzedaje jeczmień po 1200pln to bida zaczyna się robić.

• Like 1
Opublikowano

Raczej skończyły się czasy gdy dzwonili do dealera i od razu były maszyny na " testy " .. ślizgali się tak ładnych kilka lat  .. jeszcze przed zakupem rekorda u korbanka była historyjka jak to Adrian dzwonił i chciał kombajn fenda na całe żniwa " na testy " 

Opublikowano

Nie wiem gdzie mieszkasz ale u nas w tamtym tygodniu Pikifoska 6 50kg była po 3,8k. Nie korzystałem i nie korzystałem z 500+, gdybym brał to nie klepał bym że to jest złe.

• Confused 1
Opublikowano
9 godzin temu, Strongman napisał:

ja tez ich nie lubię,lubię tego szoko 12, ale fakt rozdawnictwo jest czymś złym i tez jestem przeciw każdym zapomogom.

Zazwyczaj każdy jest, zwłaszcza jak się samemu nic nie bierze, ale jak coś dają to się bierze i dalej psioczy.

Opublikowano
1 godzinę temu, asharot napisał:

Mareczkowi skończyło się 500+ na Bartusia to mordę drze. Że Adrianek bierze 500+ bon turystyczny, dziadki 13,14,osłonowe to siedzą cicho.Jak się sprzedaje jeczmień po 1200pln to bida zaczyna się robić.

Ciekawe czy po te 1200 to znajdą się kupcy bo na targu po 100 nikt nie chce.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v