Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Leszy napisał:

Wszyscy ciągle czekają na upadek tych przeinwestowanych molochów, a one jakoś nie upadają. :ph34r:

Ciągnik FENDT czy John deere to wzięty w finansowaniu fabrycznym. Oprocentowanie raczej korzystne, nawet dziś jak w banku za kredyt gotówkowy wołają ponad 10% (bank spoldzielczy).A nawet jak leasing to też przeżyją. Nie upadają bo wzrost kosztów rekompensuje wzrost cen rzepaku, kukurydzy i pszenicy ( ale jest mega presja na zniżki, związane z zbożem z UA).

Opublikowano
28 minut temu, Krzysztof81 napisał:

To chyba tobie. Mi na pewno nie. Najniższą krajowo podwyższano rocznie o 20zł. To ja poerdole taki dobrobyt i grzebanie w złomie.

Inflacja jaka była?

Przed chwilą, Krzysztof81 napisał:

Na YT są filmy jak kupują nowe Fendt 1050 za miliony to chyba im do upadku daleko.

Za swoje czy BANKOWE?

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, soltys48 napisał:

Inflacja jaka była?

Na pewno większa niż 20 zł. Gdyby PO i reszta złodziei podnosiła najniższą co roku o 100pln to dzisiaj inaczej by to wyglądało. A ja odpowiem tobie pytaniem ma pytanie:  Ile miliardów wynosiła dziura Vatowa? Nawet w takiej wiosce gdzie mieszkam była firma wyłudzająca miliony z VATu. Rok po przejęciu władze przez następną bande nawet szyld po nich nie został. Dla mnie to wszyscy do jednego wora. Jak w jakieś dziedzinie lepiej to w drugiej odbijają i vice wersa.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Gdyby PO i reszta złodziei podnosiła najniższą co roku o 100pln to dzisiaj inaczej by to wyglądało.

Jeszcze by wszystko było droższe. 

Opublikowano
6 minut temu, Leszy napisał:

Jeszcze by wszystko było droższe. 

Dobre tłumaczenie. Nie podnośmy ludziom wypłaty bo wszystko podrożeje. Lepiej kase weźmy sobie.

18 minut temu, soltys48 napisał:

Inflacja jaka była?

Za swoje czy BANKOWE?

A czy tutaj ktoś na AF kupił za swoje nowy ciągnik?

Opublikowano
5 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Dobre tłumaczenie. Nie podnośmy ludziom wypłaty bo wszystko podrożeje. Lepiej kase weźmy sobie.

10 lat temu kupiłem za swoje nowy ciągnik. Dość nietypowy model.

Hahaha. Najlepsze jest to, że niadawno znalazłem ogłoszenie sprzedaży takiego modelu w gorszej wersji(szybko znikło). W cenie w jakiej nabyłem nówkę.

Taki mamy dobrobyt.

Opublikowano
8 minut temu, damian303 napisał:

10 lat temu kupiłem za swoje nowy ciągnik. Dość nietypowy model.

Hahaha. Najlepsze jest to, że niadawno znalazłem ogłoszenie sprzedaży takiego modelu w gorszej wersji(szybko znikło). W cenie w jakiej nabyłem nówkę.

Taki mamy dobrobyt.

Jakaś tajemnica ten model 🤔

Opublikowano
26 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Ja kupiłem za swoje 3 lata temu 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Dobre nie dobre, ale podniesienie pensji minimalnej prowadzi do wzrostu cen Tak jest wszędzie na świecie. Nie tylko u nas. To tak jakby rząd wymyślił minimalną cenę za nawozy, albo za kobiałkę truskawki. To by się nie mogło nie odbić na reszcie cen. 

Edytowane przez Leszy
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał:

Podstawą jest żeby płace rosły szybciej od cen a nie odwrotnie.

To jedynie może zagwarantować rynek pracownika i niskie bezrobocie. 

Opublikowano

Mało realne że ze stałym oprocentowaniem , jak zakup na kredyt to nie za swoje tylko bankowe jak zostanie spłacone to w tedy za swoje .

Nawozy i nawozy a ceny po ile co się sprzeda nie znane ale kupować drogie nawozy .

Opublikowano
5 godzin temu, Krzysztof81 napisał:

To ty myślisz, że jak będzie PO,SLD, PSL czy inna banda złodziei to będzie lepiej i zmieni się podejście? Ile ty masz lat? Czy po prostu jesteś związany z inną partią i chcesz do koryta?

Nie ośmieszaj się i przestań straszyć tym co będzie jak będą inni. CO będzie to się okaże. Takiego złodziejstwa jak teraz to na pewno nie będzie. CO chwila przekręt i to na miliony. Teraz szykują miliardowe dotacje dla swoich pociotków handlujących węglem. Bo nie ma biznesu na ruskim węglu to pisowskie pociotki muszą dostać hajs za ten kolumbijski. 

• Like 2
Opublikowano
19 minut temu, Krzysztof81 napisał:

To niech ludzie jebią jak mawiał pinokio za miske ryżu. Podstawą jest żeby płace rosły szybciej od cen a nie odwrotnie.

Troska o słabszego wg PiSu to pompowanie pustej kasy. PO mówi będziesz pracował do śmierci nie ma wcześniejszej emerytury, PiS na to damy wam wcześniejsze emerytury ale nic za to nie kupicie i tak umrzecie pracując do śmieci. Ot taka między nimi różnica...

• Like 8
Opublikowano

Od polityki tu nie uciekniesz. W PL spółkami takimi jak GA Orlen czy Lotos czy cała energetyka zarządzają politycy. I to oni decydują czy ma być drogo czy tanio.

1 minutę temu, wojak1986 napisał:

Troska o słabszego wg PiSu to pompowanie pustej kasy. PO mówi będziesz pracował do śmierci nie ma wcześniejszej emerytury, PiS na to damy wam wcześniejsze emerytury ale nic za to nie kupicie i tak umrzecie pracując do śmieci. Ot taka między nimi różnica...

To już lepiej pracować do śmierci i coś za to kupić. Niż pracować do śmierci i nic za to nie kupić

Opublikowano
45 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Nie pracują oprócz chorych, tylko nieroby, patusy i inne ludzkie śmieci.

I to też jest problem i zasługa tej władzy. Wmówienie chamom i nierobom, że to w sumie fajnie kimś takim być. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v