Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

grunt się sypie i grupie azoty. reszta się okaże pod koniec miesiąca. nie zabraknie niczego. 

2970 saletra na składzie. zdążą rozkupic.

Opublikowano (edytowane)

Ten to już gada jak komisarz z Brukseli. Cena około 2600, a w oficjalnym cenniku najniższa cena 2765zl. Jedzie jeszcze wg starego cennika, hehe. Ok, pewnie nie jest to kosmiczna różnica, ale niech mówi jak jest, on jest ministrem nikt inny. To trzeba jeszcze podziękować, jak wspaniale utrzymują cenę na akceptowalnym poziomie. Wlkp cena saletry w jednej firmie 3050 brutto w innej 3200 zł brutto. Gotowe do odbioru od ręki z magazynu. 

Edytowane przez driver24
  • Like 3
Opublikowano

no ja pamiętam czasy gdy m. in. i nawozów nie można było kupić wcale i całkiem realny jest i taki scenariusz gdy urzędnicze darmozjady zaczną sterować cenami. nie tylko ja pamiętam takie czasy i pośrednio deklaracje rządowych kacyków jakoby to mieli walczyć o niższe ceny .... dobrze wiemy że te łajzy dowolnej orientacji politycznej gdy o coś walczą to obiekt ten znika całkiem z oferty i skoro deklarują urzędasy państwowe wtrącanie się w rynek nawozów to wielu dojdzie do wniosku że lepiej kupić drożej niż nie kupić wcale co jeszcze bardziej panikę rynkową nakręca.

Tak - gdy rządy zechcą sterować cenami to najbardziej prawdopodobny efekt - braki towarów na rynku

może być jeszcze gorzej? ależ oczywiście bo polityka w gospodarce zawsze więcej szkód robiła niż nawet spekulanci rynkowi i - no niestety ale nawet w temacie takim jak ten gdzie pieniądze w samym jego tytule całkowicie od polityki uciec się nie da aby nie pominąć jednego z głównych czynników od których te tytułowe ceny zależą..

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, dysydent napisał:

ja od siebie się przyznam że dwa lub trzy lata temu publicznie chyba nawet na AF odważyłem się wygłosić pogląd iż nawozy N są zbyt tanie i musi kiedyś nastąpić urealnienie ich wartości. Nie spodziewałem się że to potrwa tak długo a co następuje zbyt późno w większości systemów w tym gospodarczym ma nazbyt gwałtowną i dużą skale

Tutaj to żeś błysnął , teraz jeszcze dopisz że zboża są za drogie i wszystko w temacie 😄Wcześniej zboża były tańsze to i nawozy były tańsze . Teraz zboża trochę podrożały to ok. nawozy też niech podrożeją do 1800-2000zł/brutto maksymalnie, a nie taki odlot ,

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@mysza103 wybiórcze cytowanie bo to czego niedocytowałe(a)ś .... piszę wszak że teraz uznaję za nazbyt wysokie czyli co najwyżej rozwiną(ę)łe(a)ś pominięte z resztą w pełni się z rozwinięciem zgadzam :)

56 minut temu, galan99 napisał:

tego nie bierzecie pod uwagę bo po co .

znaczy czego? deklaracji kacyków czy mojego posta?

rzeczywiście jest możliwa i próba sterowania cenami płodów rolnych gdy te przecież muszą zdrożeć  gdy koszty rosną a elektorat zjadaczy chleba większy od producentów i rzeczywiście najbardziej prawdopodobnymi ofiarami populizmu politycznego mogą być rolnicy. no ale dalszy ciąg tego wątku proponowal bym na polityczny temat
o właśnie
https://www.agrofoto.pl/forum/topic/292308-sytuacja-polityczna-w-polsce-okiem-rolnika-2022/?do=findComment&comment=3506116

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Jurniczek napisał:

Maj 2021 RSM 735 tona, Dziś cena 3200 na składzie to czterokrotnie drożej a Kowalczyk buja w obłokach i jeszcze nas straszy że powinna kosztować 4000 ????

W hurcie może i tyle kosztował ,bo na okolicznym dużym skaldzie u dilera grupy azoty był po 1200. Patrząc na przestani lat to nawozy w 2020 były poprostu tanie. I teraz się przenieśliśmy z dołka na zajebistą górkę i kalkulacje w porównaniu z minionym rokiem przerażają.

• Like 1
Opublikowano

Ja na 1 dawkę kupiłem saletrę po 3tys brutto z terminem na sierpień. A na wiosnę się zobaczy czy coś z tych upraw będzie i jak będą sensowne kontrakty to na połowę się podpiszę i domowi azotu na 2dawke. 

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, dzidzia202 napisał:

Ja na 1 dawkę kupiłem saletrę po 3tys brutto z terminem na sierpień. A na wiosnę się zobaczy czy coś z tych upraw będzie i jak będą sensowne kontrakty to na połowę się podpiszę i domowi azotu na 2dawke. 

Z terminem 3 tysiące? 

Opublikowano
galan99 napisał:

Kto ma wiedzę ile kosztuje saletra u producentów chwili obecnej dla czego pytam bo na składzie co zawsze drogie  nawozy miał dziś saletrę ma po 3040 zł brutto .

Kuczyńska Zamość coś 3150 zł brutto .

Dzisiejsza rozmowa z przedstawicielem przełom stycznia lutego rsm 32 2600netto, saletra 2650 ,można już zamawiać na ten termin, może będzie taniej ale nikt tego nie gwarantuje napewno nie będzie tak drogo jak w święta, Co do cen gazu na giełdzie Holenderskiej wczoraj i dziś skok prawie że o 20€ MW i jest około 97€, tanie nawozy kupowaliśmy przy cenie 15€ około MW, a spójżcie sobie w kontrakty na kwiecień to gdzieś w połowie kwietnia spadki cen do 30-40€ giełda widzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
  • Dodaj nową pozycję...
v