Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

oj weź. 

zaraz pisiopelo będzie znowu 🤭

pl wbrew pozorom dużo kombinuje. 

trochę pomocy z rządu i by mogło być cacy. 

Opublikowano
13 godzin temu, Taurus83 napisał:

To która trawa potrzebuje takiego nawożenia jak Pszenica?

A choćby Kostrzewa. P i K trzeba dać jak w pszenicy. Azotu 120 kg wystarczy. 

Ale nie o to mi chodziło. Chodziło mi o to, że nawozu potrzeba podobnie jak na zboża a dopłata 50% mniejsza. 

A Ty mnie łapiesz za słówka, droczysz się i licytujesz jak dzieciak w piaskownicy o łopatkę. 

Opublikowano

Dopłat do nawozu brak , czyli nie dotrzymali słowa że przez sierpień wypłacą .

Kupujecie nawozy powyżej 5000 zł tona ? trochę drogawo ale jak po 7000 zł ma być to jak promocja , Kowalczyk obiecał nawozy po 3 z hakiem , zobaczymy co załatwią .

• Like 1
Opublikowano

Teraz zastanawiam sie nad dokupieniem mocznikika za  5257 bo saletra za 4950 szałową ofertą nie jest 

Oj tam, nie słuchaj ich za bardzo, węgiel też miał być poniżej tysiaka 😀

• Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Dopłat do nawozu brak , czyli nie dotrzymali słowa że przez sierpień wypłacą .

Kupujecie nawozy powyżej 5000 zł tona ? trochę drogawo ale jak po 7000 zł ma być to jak promocja , Kowalczyk obiecał nawozy po 3 z hakiem , zobaczymy co załatwią .

No tak najlepiej nic nie robić ani nie ryzykować tylko czekać bo ktoś coś obiecał a później je..ać ich bo nie będzie lub czekać aż będą dopłaty. Trzeba było kupować jak saletra była po 3300zl bo chyba nie od dziś wiadomo że nawozy są potrzebne na nowy sezon .

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Takie gadanie typu trzeba było kupować  jak saletra była po 3300 to można sobie wiesz gdzie  wsadzić, to tak jakbym ja chciał teraz tobie  dooooebać  żę trzeba było kupić większą ilość  po 1640  rok temu jak ja i mieć jeszcze parę ton zapasu na kolejny sezon, ale niestetey to jest ryzyko i przypadek bo  nawet nie wierzyłem że 2000/t  saletra przekroczy i że ruskie pójdą na ukrainę

Rynek jest rozhuśtany i ceny już nie są do przewidzenia na dłuższy okres czasu, na ten krótki okres to ceny mają iść w górę, bo czemu by nie.

Edytowane przez Pigmei
Dopisek
  • Like 1
Opublikowano

To co myślicie o cenie pszenicy będzie szła do góry czy raczej nie bo jednak Ukraina coś tam exportuje i tak sobie myślę że ruski też jakieś obejście znaleźli na export. Rzepak j u mnie 2800 pszenica 1480netto. Kiedy ewentualnie może być zwyżka na przełomie roku?

Opublikowano
17 godzin temu, Norman napisał:

No już cena w górę.

IMG_20220901_213359.jpg

Ooo nagle im się nawóz znalazł? Dzwoniłem tuż przed podwyżkami to nic nie mieli rzekomo, a jak produkcja staneła to się towar znalazł?

Opublikowano
3 godziny temu, Pigmei napisał:

Teraz zastanawiam sie nad dokupieniem mocznikika za  5257 bo saletra za 4950 szałową ofertą nie jest 

Oj tam, nie słuchaj ich za bardzo, węgiel też miał być poniżej tysiaka 😀

I podobno ma być na składach za dwa tygodnie tyle co nawozów do bólu ale w cenie 1300 czy coś ko tego a pośrednicy mają doliczyć transport to ich zarobek. Zobaczymy bo handlarz się przysięgał i mówił żeby nie kupować po 3 tys . 

No to straciłem na lubofosie bo dałem 3500 brutto za 12-25 a tu ma taniec 🥺

• Haha 2
Opublikowano

Zajechałem na lokalny skład nawozu i saletry brak jest mocznik po 5220 zł , polifoski brak tylko poli start 5200 zł i saletrzak w cenie 4700 zł . Rzepak ostro w dół no zboża trzymają cenę ale pełnych dawek na oziminy PK to chyba przy tych cenach na nawozy nikt nie da u mnie Trnogran sypią po 300 kg na lub poli po 200 -250 na ha .

Opublikowano
3 godziny temu, tomhim1 napisał:

No tak najlepiej nic nie robić ani nie ryzykować tylko czekać bo ktoś coś obiecał a później je..ać ich bo nie będzie lub czekać aż będą dopłaty. Trzeba było kupować jak saletra była po 3300zl bo chyba nie od dziś wiadomo że nawozy są potrzebne na nowy sezon .

Ja chciałem wtedy kupić ale był problem z dostępnością.  Kupiłem dopiero po 3.8 na początku zniw. I to tak wyglada

Opublikowano
3 godziny temu, dzidzia202 napisał:

To co myślicie o cenie pszenicy będzie szła do góry czy raczej nie bo jednak Ukraina coś tam exportuje i tak sobie myślę że ruski też jakieś obejście znaleźli na export. Rzepak j u mnie 2800 pszenica 1480netto. Kiedy ewentualnie może być zwyżka na przełomie roku?

Ponoć tak, tak przynajmniej eksperci twierdzą. Aczkolwiek prognozy wysokich zbiorów w Ameryce nie napawają optymizmem.  

Opublikowano

@Dastan Chyba jak we wszystkich składach, podobna sytuacja miała miejsce. Takim sprzedawcom należałoby podziękować, ale jak by wszystkich jedną miarą to nie będzie od kogo kupić. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ja także nie mogłem kupić przed zniwami saletry jak była obniżka  . Dopiero później jak skoczyła cena na 4100 . Jest to specjalna zagrywka grupy azoty   . Mają na składzie nawoz ale nie chcieli go sprzedać po niższej cenie  , wolą teraz po 5-6 tys wziąć za saletrę . Muszą z nawiązką odrobić pseudo dopłatę do nawozow . A niebawem grupa azoty ogłosi rekordowe zyski za 3 i 4 kwartał roku 

Mam nadzieję że zostanie sprowadzone sporo mocznika i uspokoi to pazerność naszych państwowych zakładów 

Edytowane przez piotr30piotr
Opublikowano
13 minut temu, piotr30piotr napisał:

Ja także nie mogłem kupić przed zniwami saletry jak była obniżka  . Dopiero później jak skoczyła cena na 4100 . Jest to specjalna zagrywka grupy azoty   . Mają na składzie nawoz ale nie chcieli go sprzedać po niższej cenie  , wolą teraz po 5-6 tys wziąć za saletrę . Muszą z nawiązką odrobić pseudo dopłatę do nawozow . A niebawem grupa azoty ogłosi rekordowe zyski za 3 i 4 kwartał roku 

Mam nadzieję że zostanie sprowadzone sporo mocznika i uspokoi to pazerność naszych państwowych zakładów 

Skąd sprowadzone? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v