Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, Kamil20151 napisał:

Wszyscy narzekacie na rząd tylko pomyślcie jakby teraz rządziło PO i wszystko było by sprywatyzowane ,to nie było by już czym siać, bo państwo by nie miało żadnego wpływu na zakłady. Tak na prawdę w Polsce nie ma partii która mogłaby coś zmienić na lepsze.Przyzwyczailiśmy się do dobrobytu więc teraz trzeba będzie się przyzwyczaić do biedy.

Co ty bredzisz chłopie państwowy monopol to najgorsze co może być, mogą podnosić cenę w nieskończoność bo nie mają konkurencji na rynku i ch*ja z tym zrobisz tylko potulnie pójdziesz i kupisz.

• Like 5
Opublikowano
tracker napisał:

jajonasz 

Chemię rolną miałem już trochę latek temu, faktycznie formy azotu są te same w s.a. i saletrzaku.

Saletra amonowa + dolomit z Ca i Mg = saletrzak.

Saletrzak ma drobne granulki i mniej zakwasza glebę od s.a.

Jest jeszcze Salmag - skład jak Saletrzaku, ale ma grube granule.

A taka saletra jak zaksan gruba granule jak saletrzaku, ma dodatek wapnie. I już twoja teoria legła w gruzach.

Opublikowano

Owszem słyszałem o cywilizacji ,i też nie wyobrażam sobie życia bez tylko ,tylko podałem prosty przykład że do dobrobytu się szybko przyzwyczajamy .

Przed chwilą, tomek222 napisał:

Co ty bredzisz chłopie państwowy monopol to najgorsze co może być, mogą podnosić cenę w nieskończoność bo nie mają konkurencji na rynku i ch*ja z tym zrobisz tylko potulnie pójdziesz i kupisz.

No to sobie pomyśl teraz jakby to miał w rękach prywaciarz. Już byś tego nawozu nie kupił. Bo co go obchodzi że rolnicy nie mają nawozu,albo że nie będzie dwutlenku węgla dla branży spożywczej , a tak państwo ma na to jakiś wpływ.

Nic takiego nie napisałem , tylko dałem prosty przykład że do dobrego człowiek szybko sie przyzwyczaja.

7 minut temu, Ulman napisał:

To przewidujesz ze az tak sie cywilizacja cofnie? 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, margoo78 napisał:

A taka saletra jak zaksan gruba granule jak saletrzaku, ma dodatek wapnie. I już twoja teoria legła w gruzach.

A ile ma tego wapnia bo pierwsze słyszę? 

Opublikowano
10 minut temu, Kamil20151 napisał:

Owszem słyszałem o cywilizacji ,i też nie wyobrażam sobie życia bez tylko ,tylko podałem prosty przykład że do dobrobytu się szybko przyzwyczajamy .

No to sobie pomyśl teraz jakby to miał w rękach prywaciarz. Już byś tego nawozu nie kupił. Bo co go obchodzi że rolnicy nie mają nawozu,albo że nie będzie dwutlenku węgla dla branży spożywczej , a tak państwo ma na to jakiś wpływ.

Nic takiego nie napisałem , tylko dałem prosty przykład że do dobrego człowiek szybko sie przyzwyczaja.

Ahh ci źli prywaciarze... Już mi się nie chce tłumaczyć więc pozwolę sobie zacytować post Ulman-a

Wspaniały rząd sam stworzył problem by później bohatersko go rozwiązać...

44 minuty temu, Ulman napisał:

Czyli jak typowy lewicowy głupek  - najpierw stworzył problem który teraz będzie bohatersko i w pocie czoła rozwiązywał. A zakłady azotowe to nie mają przypadkiem rekordowych zysków? Może nie trzeba ich dotować tylko zrezygnować z zarobków. 

Opublikowano
20 minut temu, Ulman napisał:

A ile ma tego wapnia bo pierwsze słyszę? 

ile to ciężko znaleźć ale 

Cytat

Azot N całkowity: 32%
Azot N azotanowy: 16%
Azot N amonowy: 16%

Składniki produktu
CMC 1 – Azotan amonu (CAS 6484-52-2)
CMC 1 – Mączka dolomitowa

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, karolr2 napisał:

Są jeszcze u nas worki na zboże z tamtych lat że żyta by weszło że 150kg i ludzie to nosili

Jak moje wnuki zobaczą big bagi w stodole  to im powiem, że dziadek w młodości je na plecach targał. ;) . Poważnie, to podnieść 150 kg, to całkowicie realne, ale już to nosić, albo przerzucać to trochę bez sensu. 

Podam ci przykład do znajomego poszli podawać siano w kostkach,łąki ponad 1ha. Sąsiad 57 rocznik i drugi chłopak 17 lat zgadnij który nie dał rady.? 

To całkowicie normalne, że ktoś kto nie pracuje fizycznie nie ma tężyzny fizycznej i padnie po krótkiej chwili pracy. Dyskusja były raczej, o tym, że przez zastosowaniem nawozów sztucznych z żywnością był problem i głód się pojawiał często.  

Edytowane przez Leszy
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Są jeszcze u nas worki na zboże z tamtych lat że żyta by weszło że 150kg i ludzie to nosili a teraz po 25kg i to mają problem podnieść. Podam ci przykład do znajomego poszli podawać siano w kostkach,łąki ponad 1ha. Sąsiad 57 rocznik i drugi chłopak 17 lat zgadnij który nie dał rady.? 

Taaaa….. a moze to worki nie na zboże a na sieczkę?

to że akurat ktoś nie miał siły na snopki to świadczy o tym że nie pracował fizycznie. 
ludzie z poprzedniego pokolenia byli nauczeni pracy fizycznej bo nie mieli ładowarek, ciągników z turem itp.

Edytowane przez przemek28_28
  • Like 2
Opublikowano
14 godzin temu, Dziad932 napisał:

A czemu jest najgorszym? , oświeć nas , pomijając że w nim najdrożej wychodzi czysty składnik N 

Jasne, że najdroższy: saletrzak 3500, saletra 5000, i w którym azot wychodzi taniej? 

Tyle razy tłumaczyłem wszystko zależy po ile w danej chwili możemy zakupić saletrę, a w jakiej saletrzak. Nie zawsze wszystko czarno białe.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kamil20151 napisał:

Prywaciarz najczęściej lepiej zarządza swoim przedsiębiorstwem bo co by mu było po fabryce która zawiesza produkcję i zamiast zarabiać przynosi straty. A państwowe spółki źle zarządzane w razie co to dostaną wsparcie z naszej kieszeni.

To tak jak z lekarzami podczas wirusa ten sam lekarz specjalista państwowo nie przyjmował a prywatnie tak i się nie bał. Bo prywatnie nikt za teleporadę by nie zapłacił a z NFZ wypłatę dostał.

Chyba nie pamiętasz komuny wszystko było w rękach partii i jakoś na dobre to zakładom czy fabrykom nie wyszło.

Saletra u dystrybutora grupy azoty w zeszłym tygodniu z 4400 na 4800.

Edytowane przez Huberto89
  • Like 1
Opublikowano

44 minuty temu, jacor73 napisał:

Jasne, że najdroższy: saletrzak 3500, saletra 5000, i w którym azot wychodzi taniej? 

Tyle razy tłumaczyłem wszystko zależy po ile w danej chwili możemy zakupić saletrę, a w jakiej saletrzak. Nie zawsze wszystko czarno białe.

saletra jest zawsze tańsza przy ilościach całosamochodowych. 

Chyba że na składach saltrzak jest po 3500 a saletry w ogóle nie ma wtedy masz 3500/270 ~13 a  ∞/335=∞ wtedy saletrzak wychodzi taniej trochę. 

Opublikowano
9 godzin temu, tracker napisał:

Z nawozów azotowych w największym stopniu zakwasza glebę siarczan amonu, a następnie mocznik, saletra amonowa i saletrzak. O stopniu zakwaszenia gleby przez dany nawóz informuje wartość równoważnika kwasowego. Dla siarczanu amonu wynosi on 110. Równoważnik ten wskazuje, że aby zneutralizować zakwaszające działanie 100 kg siarczanu amonu trzeba zastosować 110 kg węglanu wapnia. W przypadku mocznika równoważnik kwasowy wynosi 82, dla saletry amonowej – 61, a dla saletrzaku – 30.

z https://www.wrp.pl/powszechny-problem-zakwaszenia-gleb-w-polsce-skutki-w-uprawie-roslin/

Ze studiów pamiętam że jest jeszcze saletra wapniowa która odkwasza glebę, ale jest bardzo droga i produkt nie chodliwy, ma ok 15 %N i kilkanaście czy kilkadziesiąt % Ca.

Saletra wapniowa nie odkwasza gleby,  tylko nie zakwasza. Posiada wapń, a nie wapno. To duża różnica.

Nie jest chodliwy w rolnictwie bo i nie potrzebny, w warzywach i owocach bardziej powszechny.

Procent azotu ma mniej, ale o wiele większą przyswajalność i mniejszą cenę.

Ale przydałoby się trochę więcej procent, jak kolega wyżej podał przykład w Niemczech.

Opublikowano

Gaz na razie tanieje, ale nikt nie wie czy za tydzień nie będzie drożał. Ruskie przykręca kurek i znowu ceny oszaleją. Decyzje rządzących rzeczywiście, niektóre idiotyczne, szkodliwe i głupie ale to nie PiS napadł na Ukrainę i nie odpowiada, przynajmniej za część problemów. Z energią będzie wielki problem już za chwilę, ale skąd ją brać bo według UE węgiel jest be, atom jest be, gaz z łupków jest be tylko ten ruski gaz jest cacy?! Hipokryzja wszędzie wyłazi. Auta spalinowe do likwidacji bo ekologia ale ci co najgłośniej krzyczą to dieslami 4 litrowymi jeżdżą. Posłowie z tej ekologicznej partii najwięcej lotów odbytych bo oni do domku mają daleko to latają ale nam każą na rowerach zapie....ć bo ekologia. Jak ktoś myśli że władza się zmieni i będzie lepiej to jest w błędzie, skąd to wiem? Bo od 30 lat się zmienia na gorsze

• Like 2
Opublikowano
7 godzin temu, maczopestka napisał:

Jak ktoś myśli że władza się zmieni i będzie lepiej to jest w błędzie, skąd to wiem? Bo od 30 lat się zmienia na gorsze

Czego takiego brakuje ci co miałeś 30 lat temu ?

Opublikowano
12 godzin temu, Kamil20151 napisał:

Ty myślisz czasem? A kto doprowadził, że nawozu brakuje: prywaciarz czy państwowe molochy? A kto doprowadził do braku CO2: prywaciarz czy państwowy moloch? itd. Wiemy, że wyznawcy pisu nienawidzą prywaciarzy, bo pis ich nienawidzi, bo tak mówi kurwizja. Tylko, że gospodarka opiera się na prywaciarzach, tak gnębionych przez obecną władzę.

• Like 4
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@jacek1296 rzeczywiscie tak ich gnębią? Żaden nie wspomina że kończy biznes bo rolnictwo mniej inwestuje, prywaciarz na kim się opiera...kto daje mu chleb, na kim zarabia? I kolejne pytanie kiedy odezwali się w imieniu Rolnika, kiedy na protestach byli? Przyklepują to co im narzucą i cicho siedzą korzystając z bałaganu...każdy  ma w d*pie bo nie myśli Baran jeden z drugim że rolnicy i handlowcy to naczynia powiązane.

@galan @Rolnik1973 niżej  ważna informacja

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/articles/pieniadze-i-prawo/doplaty-do-nawozow-na-jesien-2022-jest-jasna-deklaracja-ministra-rolnictwa/

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano

Dorastałem w latach 90 i były to czasy trudne, w rolnictwie mnóstwo pracy fizycznej, problemy ekonomiczne, ogólnie niby nie ma za czym tęsknić a jednak sentyment jakiś jest. Wspominam je często jak odpalam Netflixa i w pierwszym lepszym serialu główni bohaterowie to czarny, chińczyk, lesbijka, gej, trans, ciapaty tylko miejsca dla gości takich jak ja (biały hetero) brak.  W temacie cen nawozów: minister zapowiedział że żadnych kolejnych dopłat do nawozów nie będzie (ja jeszcze poprzednich nie dostałem) co w moim przekonaniu jest dobrym sygnałem, jeszcze jakby tak wypier...ił te j**ane ekoschematy do kosza to już by całkiem cacy było

• Like 5
Opublikowano
8 godzin temu, maczopestka napisał:

Gaz na razie tanieje, ale nikt nie wie czy za tydzień nie będzie drożał. Ruskie przykręca kurek i znowu ceny oszaleją. Decyzje rządzących rzeczywiście, niektóre idiotyczne, szkodliwe i głupie ale to nie PiS napadł na Ukrainę i nie odpowiada, przynajmniej za część problemów. Z energią będzie wielki problem już za chwilę, ale skąd ją brać bo według UE węgiel jest be, atom jest be, gaz z łupków jest be tylko ten ruski gaz jest cacy?! Hipokryzja wszędzie wyłazi. Auta spalinowe do likwidacji bo ekologia ale ci co najgłośniej krzyczą to dieslami 4 litrowymi jeżdżą. Posłowie z tej ekologicznej partii najwięcej lotów odbytych bo oni do domku mają daleko to latają ale nam każą na rowerach zapie....ć bo ekologia. Jak ktoś myśli że władza się zmieni i będzie lepiej to jest w błędzie, skąd to wiem? Bo od 30 lat się zmienia na gorsze

Oczywiście, że pis nie odpowiada za wszystkie problemy. Ale za wiele z nich tak. Wielu tym problemom pis nie umie zaradzić a wiele sam potęguje lub potęgował jak np inflacja czy destabilizacja na rynku nawozów.

Tak ruski gaz był Europie i nam cacy jak był cacy pisowi ruski węgiel.

Tak hipokryzja wszędzie wyłazi. Pis każe zaciskać zęby a sam robią wesela po 500 osób i traktory za ponad milion se w prezentach dają. A latają do domów tak samo politycy pisu mając do Krakowa lepsze połączenie niż ten z po do Szczecina.

Co do samej ekologii to nikt inny jak pis wywalił w 2015 roku wiatraki do kosza. Nikt inny jak pis nie przejadał latami forsy z opłat za emisję przeznaczonej na modernizację energetyki. Teraz niechlujstwo nieudolność i nieróbstwo srogo się mści. Niestety też na społeczeństwie.

• Like 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v