Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja z nawozami będę czekał do kiedy się da od pewnego czasu staram się robić PK wczesną wiosną bo czasowo mi lepiej pasuje. Zobaczę po ile kontrakty będą to będę wiedział czy można inwestować czy nie ma sensu, a teraz to wróżenie z fusów. 

Opublikowano
1 godzinę temu, caseihc napisał:

Jak panowie myślicie kupować npk teraz czy czekać może coś spadnie cena?

Moim zdaniem jak na jesieni cyrki z gazem się zacznie to będzie dużo drożej, więc jak miałbym kase to bym kupował. Ale myślę nie inwestować zbytnio na następny rok siać uprawy nie wymagające nawozów, nahapie się kasiory za tego roczne zbiory to na trochę wystarczy jak nie wydam na nawozy chemie i paliwo jeszcze więcej niż dotychczas 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jan88 napisał:

a co z azotami , rsm kiedy kupujecie ?

ja nie kupuje bo kupiłem we wrzesniu 2021 za 1225zł i mam na przyszły sezon ale przy tych cenach to raczej czekał bym do wiosny bo jest bardzo drogo.I przy tych cenach 300zł taniej czy 500 top nic.A tym bardziej ze zboże tanieje jedynie jak by azot spadł do jakiejś normalnej granicy.

Ogólnie widzę ze ludzie zastępują nawóz wapnem po kolej zamawiają a jak pole zwapnowane to mniej nawozu trzeba.I ne trzeba żadnych dopłat na wapno.Pełno kupek na polach przybywa.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
5 godzin temu, kibix napisał:

Przecież ten wniosek to parę kratek do pozaznaczania. Jest wniosek i instrukcja w internecie. Wypełnić w domu i zanieś. 

Wchodzisz do agencji dajesz wniosek. Pieczętują. Dostajesz potwierdzenie . Wychodzisz. 2 minuty mi to zajęło. 

Oczywiście jaśnie Panny rolnicy myślą że w agencji zrobią wszystko za nich i idą na pałę. 3/4 nie zna swojego numeru gospodarstwa. Potem się robią kolejki na 2 godziny. 

Dokładnie, ja się naczekałem w kolejce, wszedłem dosłownie na 2 minuty i wyszedłem. Wszyscy z kolejki na mnie się patrzą i pytają- "co tak szybko?" 😁

Opublikowano
15 godzin temu, kibix napisał:

Przecież ten wniosek to parę kratek do pozaznaczania. Jest wniosek i instrukcja w internecie. Wypełnić w domu i zanieś. 

Wchodzisz do agencji dajesz wniosek. Pieczętują. Dostajesz potwierdzenie . Wychodzisz. 2 minuty mi to zajęło. 

Oczywiście jaśnie Panny rolnicy myślą że w agencji zrobią wszystko za nich i idą na pałę. 3/4 nie zna swojego numeru gospodarstwa. Potem się robią kolejki na 2 godziny. 

Chciałem wysłać epuap to mi w agencji powiedzieli że nie mogę. 

Każdy miał wniosek wypełniony ale sprawdzanie czy obszarowe złożone faktur wniosku i potwierdzenia złożenia wniosku tyle schodzi a nikomu się nie śpieszy.

Opublikowano
Strongman napisał:

Ogólnie widzę ze ludzie zastępują nawóz wapnem po kolej zamawiają a jak pole zwapnowane to mniej nawozu trzeba.I ne trzeba żadnych dopłat na wapno.Pełno kupek na polach przybywa.

No nic dziwnego skoro łódka wapna kosztuje mniej niż tona polifoski czy saletry. 🤷‍♂️Sam kupilem 3tiry i na tym się nie skończy 😅

Opublikowano
12 godzin temu, dzidzia202 napisał:

Ja z nawozami będę czekał do kiedy się da od pewnego czasu staram się robić PK wczesną wiosną bo czasowo mi lepiej pasuje

tzn nie dajesz pod siew tylko np początek marca?  widać jakąś różnice?

saletrzak BB 3400 , waham sie czy wziac kilka ton

saletra 3900-4000

Opublikowano
17 godzin temu, kibix napisał:

Chciałem wysłać epuap to mi w agencji powiedzieli że nie mogę. 

Mi też różne rzeczy w agencji mówili, ale po to jest EPUAP aby wszystko załatwiać przez internet. Do różnych urzędów różne sprawy załatwiałem przez EPUAP i było OK.

Gdzieś dwa dni przed końcem maja dzwonił PAn z Arimr i się pytał czy będę składał wniosek obszarowy, jakaś nowość czy co!

Opublikowano
10 minut temu, solek01 napisał:

Mi też różne rzeczy w agencji mówili, ale po to jest EPUAP aby wszystko załatwiać przez internet. Do różnych urzędów różne sprawy załatwiałem przez EPUAP i było OK.

Gdzieś dwa dni przed końcem maja dzwonił PAn z Arimr i się pytał czy będę składał wniosek obszarowy, jakaś nowość czy co!

Nie nowość tylko wczoraj w Agrobiznesie wspominali dzwonili do śpiących rolników bo zawsze odkładają na ostatni dzień .

Opublikowano
1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

saletrzak BB 3400 , waham sie czy wziac kilka

saletra 3900-4000

Zależy jak pogoda jak nie ma śniegu i w miarę puszczę grunt to nawet styczen luty.

Opublikowano

saletra 3900-4000

to drogo ja wczoraj kupiłem biga saletry 3650

Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nawozy/po-ile-sa-nawozy-w-niemczech-francji-i-usa,119702.html

To jednak w UE jest taniej , przed jesiennymi zasiewami jak to nie stanieje to powinien być strajk rolników , innej alternatywy nie ma , przecież nikt o zdrowych zmysłach nie zapłaci za NPK  po 500 zł i za mocznik po 500 zł za metr . Ceny na zboża są wysokie ale nawozy max powinny być 3000 zł tona .

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Mariusz2903 napisał:

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nawozy/po-ile-sa-nawozy-w-niemczech-francji-i-usa,119702.html

To jednak w UE jest taniej , przed jesiennymi zasiewami jak to nie stanieje to powinien być strajk rolników , innej alternatywy nie ma , przecież nikt o zdrowych zmysłach nie zapłaci za NPK  po 500 zł i za mocznik po 500 zł za metr . Ceny na zboża są wysokie ale nawozy max powinny być 3000 zł tona .

Wg Farmera 630 euro za saletrzak to jest w przeliczeniu na PLN 2280zl. Przyjęli kurs Euro 3,62 zamiast 4.62:) Cena we Francji z 27 maja 2022 za saletrzak wynosi około 2920zl, za saletrę około 3600. Cena za 24 tony, czyli podobnie, jak u nas.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v