Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, wojtekfarmer napisał:

Cześć wszystkim,

Myślę, że z tą opłacalnością nie jest tak źle, szczególnie jak ktoś gospodaruje na dobrych ziemiach, ale z tym różnie bywa. Sam gospodarze na glebach mozajkowatych i trudno z całości uzyskać podobną wydajnośc z ha. Każdy wie na ile może sobie pozwolić, aby nie przedobrzyć a odpowiedno wyjść na swoje.

Myślę, że trzeba patrzeć na to ile zostaje z 1ha. Poniżej taka przykładowa kalkulacja uwzględniająca tylko nawozy.

Rok 2021

polifoska 6 1600zł (dawka 300kg/ha) - 480zł

saletra 32 1400zł (dawka 500kg/ha) - 700zł

Pszenica 900zł (plon 8 ton) - 7200zł

odjąć nawozy zostaje - 6020zł/ha ( teraz jeszcze trzeba odjąć ŚOR, odżywki, paliwo), ale to już każdy według tego co robi.

Rok 2022

polifoska 6 3500zł (dawka 300kg/ha) - 1050zł

saletra 32 4500zł (dawka 500kg/ha) - 2250zł

Pszenica 1600zł (plon 8 ton) - 12800zł

odjąć nawozy zostaje  9500zł/ha

Jakby nie patrzeć prawie 3500zł więcej mimo takich cen nawozów.

Ale i tak uważam, że ceny nawozów są chore.

Pozdrawiam

Fajne mozaiki. 8 ton pszenicy średnio, to jakie klasy? 3-4?

Opublikowano (edytowane)
Dnia 18.03.2022 o 22:04, danielursus3p napisał:

.

Dnia 18.03.2022 o 22:40, Mateusz1q napisał:

ukraina jes największym producentem słonecznika na świecie i ceny śruty i oleju słonecznikowego wyjebało w kosmos

15 minut temu, Mateusz1q napisał:

Co to ma wspólnego z cenami nawozie?

Edytowane przez daron64
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Zobaczymy jakie będą składki ubezpieczeń upraw skoro zboże takie drogie. Okaże się z tych powyższych wyliczeń, że zysk vs koszty pół na pół przy tych 8 tonach pszenicy na dobrej ziemi. Klasa V czy VI to na zero albo minus. I ludzie się będą cieszyć, ze zboże drogie.

już 10 lat temu w opracowaniach tęgich umysłów plon graniczny pszenicy od którego coś nam zostawało w kieszeni to było trochę ponad 6 ton 

więc jak to możliwe że ludzie żyją z samej produkcji roślinnej? 

Te Twoje wyliczenia procentowe to wyglądają mniej więcej tak:

- lepiej zainwestować  100 zł i mieć 500zł po roku niż zainwestować 1000zł i mieć 4000zł po roku  , 

bo pomnożenie kapitału 5 krotne to większy zysk niż 4 krotne a że w portfelu mniej to szczegół 

Więc pytam do czego dążysz krzycząc o drożyźnie ?

Do tego żeby ludzie przeszli na ekologię i po 2 tony żyta czy owsa zbierali po 1000zł/T?

to dopiero będą milionerami 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, pedro2 napisał:

Przecież wróżyłeś już na wiosnę poniżej 2tys. Tak samo i to ci się sprawdzi. 

Identyko wróżbita jak mój ojciec. Przed świętami kupiłem azot, trzepał jadaczką żem głupi, na wiosnę będzie taniej, przed nowym rokiem paliwo wziąłem... To samo, awantura bo będzie tańsze. W styczniu resztę nawozów kupiłem to już całkiem mowę odjęło, 4 dni zapowietrzony chodził. Od 3 tygodni kogo spotka to chwali się "my to kupilim jak tańsze było, trzeba było brać " 🤪 🤪

Nawet szacunku dla własnego ojca nie masz. Mój też ma często inne zdanie ale nigdy bym o nim nie napisał czy powiedział do kogoś, że trzepał jadaczką.

13 minut temu, pawel885 napisał:

już 10 lat temu w opracowaniach tęgich umysłów plon graniczny pszenicy od którego coś nam zostawało w kieszeni to było trochę ponad 6 ton 

więc jak to możliwe że ludzie żyją z samej produkcji roślinnej? 

Te Twoje wyliczenia procentowe to wyglądają mniej więcej tak:

- lepiej zainwestować  100 zł i mieć 500zł po roku niż zainwestować 1000zł i mieć 4000zł po roku  , 

bo pomnożenie kapitału 5 krotne to większy zysk niż 4 krotne a że w portfelu mniej to szczegół 

Więc pytam do czego dążysz krzycząc o drożyźnie ?

Do tego żeby ludzie przeszli na ekologię i po 2 tony żyta czy owsa zbierali po 1000zł/T?

to dopiero będą milionerami 

Co ja ci mam tłumaczyć do czego dążę skoro ty nie rozumiesz co to jest rentowność. Inni jakoś rozumieją i potwierdzają, że opłacalność spada a ty dalej ni w ząb. Skąd ty wziąłeś 4 krotne pomnożenie kapitału przy dzisiejszych cenach? Dla tych 8 ton pszenicy z przykładu jak wszystko dobrze policzysz to wyjdzie pół na pół. A co ze słabszymi ziemiami i innymi zbożami, które nie dadzą 8 to i są tańsze? Nawozy dla tych upraw i ziem będą tańsze? Żyjesz w jakiejś iluzji nie rozumiejąc praw ekonomii. Co pokazałeś ewidentnie w słowach które pogrubiłem. Ty z ekonomią jesteś na bakier tak, że szok. Nie rozumiesz co to stopa zwrotu kapitału, nie rozumiesz, że jak więcej inwestujesz to więcej ryzykujesz mniej zarabiając. Nie rozumiesz, że zaoszczędzone na mniejszych nakładach na produkcję pieniądze możesz przeinaczyć na inny cel. Gdzie też dadzą zysk. i Zdywersyfikujesz sobie źródła dochodu. W razie jak by gdzieś się posypało. Nie rozumiesz wielu innych rzeczy. Wymyślasz sobie jakieś 4 krotne pomnożenie kapitału przy dzisiejszych cenach i żyjesz złudzeniami.

PS poczekajcie niech tylko Euro spadnie ze 20-30 groszy i już wam ta pszenica poleci. Bo ostatnie podbicie cen to Euro po prawie 5 zł było i eksport .Ale ty tego tez nie rozumiesz.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Podany azot w marcu na N1 działa ? . Mam obawy o mocznik pod korzeń na jęczmień jary bo całego nie przykryje agregat i będą straty . Bije się z myślami czy aby nie sypnąć po wschodach przed deszczem . Jakieś przeloty na 1 . 04 podają .

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, hubertuss napisał:

Nawet szacunku dla własnego ojca nie masz. Mój też ma często inne zdanie ale nigdy bym o nim nie napisał czy powiedział do kogoś, że trzepał jadaczką.

Ty nie masz szacunku do 90% emerytów na wsi wyzywając od kretynów wyznawców PiS  😃 

Dobra , kończę dyskusje z Tobą, teoria a praktyka widocznie nie idą w parze 

Ja uważam 2021 rok za za***isty, mysle że ten nie będzie gorszy a Ty narzekaj sobie dalej i obliczaj procentowo co zdrożało i ile 

Edytowane przez pawel885
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Może dla siebie oni kretynami nie są bo dostają większa emerytury. Ale dla kraju krzywdę robią wybierając pis. I tonie jest brak szacunku tylko prawda. Ludzie nie mając pojęcia o konsekwencjach oddają głos. Zresztą gdzie pisałem o emerytach kretyni. Otumanieni to tak bo tak tumani ich pisowska propaganda. Ale kretyni. Nie przypominam sobie choć jak pisałem mądre głosować na pis nie jest. Bo każdy mądry wie, że za darmo nie ma. W tych drogich nawozach rolnik zaczyna dokładać się do tych wszystkich plusów.

Tak ja też uważam ten rok za może nie za***isty a dobry. Sprzedałem zboże drogo wychodowane na tanich nawozach. Część jeszcze sprzedam. Na ten zasiew co na polu większość nawozów kupiłem tanio. Ale ja w odróżnieniu od ciebie patrzę w przyszłość. A ty jak to pisior aby dziś. No i już rozumiem czemu bronisz tak tej zagłady rolnictwa. Bo to pis robi. A jak pis robi to choćby całkiem się nie opłacało to ty powiesz, że jest za***iście.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Kurcze u siebie nawet nie wiem jaka mam stawkę 🤔 Za 30ha fizycznych ( na papierze wszystko 3b, kiedyś przeliczeniowych było 35) place teraz niecałe 1320 raty. W tamtym roku było mniej niz 1300

Teraz trzeba z 30% dodać po nowych cenach zboża

Opublikowano
11 godzin temu, wojtekfarmer napisał:

Cześć wszystkim,

Myślę, że z tą opłacalnością nie jest tak źle, szczególnie jak ktoś gospodaruje na dobrych ziemiach, ale z tym różnie bywa. Sam gospodarze na glebach mozajkowatych i trudno z całości uzyskać podobną wydajnośc z ha. Każdy wie na ile może sobie pozwolić, aby nie przedobrzyć a odpowiedno wyjść na swoje.

Myślę, że trzeba patrzeć na to ile zostaje z 1ha. Poniżej taka przykładowa kalkulacja uwzględniająca tylko nawozy.

Rok 2021

odjąć nawozy zostaje - 6020zł/ha ( teraz jeszcze trzeba odjąć ŚOR, odżywki, paliwo), ale to już każdy według tego co robi.

Rok 2022

Pozdrawiam

Mówisz zysk 3500zł większy przy jakby policzyć nawozy i pszenicę po obecnej cenie, ale czy tylko nawóz podrożał? Paliwo z 5 na 8, materiał siewny, części do maszyn nawet 100%, usługi w górę, same maszyny ile podrożały nieważne nowe czy używane, środki ochrony roślin, smary, oleje, stal na drobne remonty, podatek rolny w górę i wiele innych. Dużo osób robi kalkulacje a nie uwzglednia wielu rzeczy, a warto bo wtedy zysk już całkiem inny wychodzi. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Może dla siebie oni kretynami nie są bo dostają większa emerytury. Ale dla kraju krzywdę robią wybierając pis. I tonie jest brak szacunku tylko prawda. Ludzie nie mając pojęcia o konsekwencjach oddają głos. Zresztą gdzie pisałem o emerytach kretyni. Otumanieni to tak bo tak tumani ich pisowska propaganda. Ale kretyni. Nie przypominam sobie choć jak pisałem mądre głosować na pis nie jest. Bo każdy mądry wie, że za darmo nie ma. W tych drogich nawozach rolnik zaczyna dokładać się do tych wszystkich plusów.

Tak ja też uważam ten rok za może nie za***isty a dobry. Sprzedałem zboże drogo wychodowane na tanich nawozach. Część jeszcze sprzedam. Na ten zasiew co na polu większość nawozów kupiłem tanio. Ale ja w odróżnieniu od ciebie patrzę w przyszłość. A ty jak to pisior aby dziś. No i już rozumiem czemu bronisz tak tej zagłady rolnictwa. Bo to pis robi. A jak pis robi to choćby całkiem się nie opłacało to ty powiesz, że jest za***iście.

Hubertus pisz o nawozach , zostaw na tym forum PIS w spokoju , zauważyłeś pewnie że piszący tutaj w większości nie uprawiają polityki .

Opublikowano
4 godziny temu, bezbarwny napisał:

Fajne mozaiki. 8 ton pszenicy średnio, to jakie klasy? 3-4?

w moim przypadku to 3, 4 i trochę 5. Średnia 6 ton pszenicy, więc mi trochę brakuje do 8 ton, ale się nie poddaje:)

2 godziny temu, Mechanikrafal napisał:

Mówisz zysk 3500zł większy przy jakby policzyć nawozy i pszenicę po obecnej cenie, ale czy tylko nawóz podrożał? Paliwo z 5 na 8, materiał siewny, części do maszyn nawet 100%, usługi w górę, same maszyny ile podrożały nieważne nowe czy używane, środki ochrony roślin, smary, oleje, stal na drobne remonty, podatek rolny w górę i wiele innych. Dużo osób robi kalkulacje a nie uwzglednia wielu rzeczy, a warto bo wtedy zysk już całkiem inny wychodzi. 

Wiadomo, że trzeba wszystko odliczyć i na koniec wyjdzie, że zostanie z tego może 2000zł więcej z ha w porównaniu do 2021.

Ja mam taką cichą nadzieję, że jak ruszy Baltic Pipe to może te ceny zaczną spadać na przyszły sezon, bo może będą podpisane długoterminowe kontrakty na dostawy gazu po niższej cenie. Chyba nie ma co liczyć a obniżkę nawozów w żniwa a jak będzie to znikoma.

Opublikowano
14 godzin temu, wojtekfarmer napisał:

Cześć wszystkim,

Rok 2021

Rok 2022

Pozdrawiam

Zrób takie podsumowanie dla jęczmienia jarego .

Opublikowano
14 godzin temu, wojtekfarmer napisał:

Cześć wszystkim,

Rok 2021

Rok 2022

Pozdrawiam

Tylko kto zagwarantuje że sprzedamy plon pszenicy 2022 po tej cenie ? 

Opublikowano
15 godzin temu, renovoltage napisał:

Mało kto zakłada słabe plony i że ceny spadną a przy tych kosztach to wielu rolasów zakredytywnych zmiata z planszy 

każdy liczy 8+ pszenicy po wysokich cenach,   a może wyjść potężna wtopa przy takich kosztach jak coś nie wypali

o realnej wartości pieniądza tez warto pomyśleć bo się okaże że cyfr na koncie wiele ale kupić za to da się niewiele

👍👍👍 Bardzo mądrze piszesz

Opublikowano

Byłem na polu to dosłownie sahara się robi, ponad miesiąc już nie padało, tak więc takie brednie że rolnicy kupujcie drogie nawozy bo i tak wam się to zwróci to minister rolnictwa może opowiadać dzieciom w przedszkolu

• Like 4
Opublikowano

Jeśli będzie plon i cena, to sporo osób bardzo dobrze wyjdzie na zbozu. Gorzej jak cena nie będzie taka jak się spodziewaja wszyscy, albo jak przypierniczy susza. No ale i tak nikt się nie przyzna, że wtopił. A skala wtopy przy tej wysokości nakładów może być bardzo nieprzyjemna

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano

Polifoska 6 po 4 tys tona. Na składzie mało. Ponoć są problemy z produkcją. Być może brak soli potasowej czy innych komponentów sprowadzanych ze wschodu. Saletrzak po 4,2 tys. Kumpel mówił, że wczoraj kolesiowi opylił 10 ton poli 6 po 4 tysie. Ma już tylko trochę w workach. Powiedział mi 4 tys to dobra cena.

4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Hubertus pisz o nawozach , zostaw na tym forum PIS w spokoju , zauważyłeś pewnie że piszący tutaj w większości nie uprawiają polityki .

Ja bym chętnie nie pisał o pisie tylko się nie da. Bo te ceny nawozów to poniekąd wynik działań rządu. Dla Mołdawii mieli 20 mln Euro bezprocentowego kredytu a dla rolnika nie ma forsy na obniżkę cen nawozów.

Opublikowano

Dumnie ogłaszają że ten Baltic Pipe już na jesieni oddadzą i tak sobie myślą że te procesy certyfikacji łatwo przejdą. Jeszcze o niejednym sabotażu tej inwestycji usłyszymy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v