Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, soltys48 napisał:

Po części zastępuje pierś 

To chyba średnio dość. Odkladnia to jednak z takich roboczych elementów najdroższy wydatek. Jeszcze jak w dobrym stanie są, to pewnie pół biedy na średnie gospodarstwo, ale jak już podjechane (na telefonie takie ciemniejsze pasy widać, nie wiem czy to cień tylko, czy ślady zużycia), to chyba trzebaby się zastanowić.

1 minutę temu, MonteChristo napisał:

Nie ma nic ciekawego

Dziś nie ma, jutro może być. Jak się nie pali to za te pieniądze jednak bym chyba szukał używki.

W ogóle do swojego kupiłem potrzebne graty, tylko jeszcze lemiesze muszę odebrać.

Za 3lemiesze, 3dluta, 1 pierś, 3plyty pośrednie, 3 płozy, 3 listwy odkladni, trochę śrub - wyszło jakies 1700zl. Część granit, część Franke. 

Wyszło na to, że poprzedni właściciel nie założył płyt pośrednich i płozy dorabiał i przykręcił prosto do pięty (czy jak to się fachowo nazywa). Nowe płozy mają dolna krawędź dużo niżej niż te, które były założone. Po weekendzie zobaczyjy jak pójdzie orka na nowych elementach.

Opublikowano
soltys48 napisał:

W tym z linku wyebane są.

Ale przy wymianie można z piersiami założyć 

wyyebane tzn ze 20 ha jeszcze by pewnie zaoral .ogólnie polecasz ten pług? drogo? tanio?

maja regulacje szerokości? bo sorzedawca ma wieczorem zobaczyc

Opublikowano
MonteChristo napisał:

12 minut temu, daron64 napisał:

Jak nie musi być nowy, to nie lepiej poszukać zachodniej używki? 

Z ciekawości - jak tam wytrzymują odkladnie bez piersi? Czy ten element w rogu między lemieszem i odkladnia na załatwiac sprawę? Choć wyglądem bardziej krój nożowy niż pierś przypomina 

Nie ma nic ciekawego

głupoty pan piszesz

Opublikowano
1 minutę temu, robi57362 napisał:

głupoty pan piszesz

Ja nie jestem osobą decyzyjną, a poza tym chcę zmienna szerokość orki i koło nie na końcu 

Opublikowano

To naprawdę nie lepiej dołożyć parę zł i kupić choćby jakiś kv ab? 

Kupowałem te płytę pośrednia i przed kupnem myślałem, że ona jest wyższa - tak że zasłania całą piętę. Ale jednak nie jest. Górna część jest odsłonięta, a jak widać - za dużo to już jej nie zostało. No i teraz co z tym fantem - wziąć do tej płyty dostawać od góry jeszcze jakaś blachę/lemiesz? Czy jak jest ta płyta, to ziemia inaczej będzie szła i już nie będzie tak wydzierac materiału? W tym roku doorze jak jest, ale na przyszły fajnie byłoby coś już pomyśleć, bo pięta to jednak kosmiczne pieniądze kosztuje.

Druga sprawa - do ostatniej płozy/wszystkich jest sens dokładać płytę/piętę? Do tej plozy, która mam widzę że takie małe sa. A te takie duże to do młodszych. Ona ma w ogóle osłaniać płozę czy zwiększac nacisk na bruzdę?

IMG_20221104_150440_copy_900x2000.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, robi57362 napisał:

Będzie ok ale jak kolega zauważył te odkładnio-piersi to najsłabszy punkt tego pługa. Trzeba wymieniac całość a to tanie pewnie nie jest. Zdjęcia też są zrobione tak, że nie widać ich zużycia, czyli w praktyce są na wykończeniu.

Opublikowano

Regulacja orki jest dobra pod warunkiem że orze się na najszerszym ustawieniu😉 Jest to jakieś wyjście (regulacja) ale nie bardzo ekonomiczne. Posłużę się przykładem: mając czteroskibowy pług 4x40 i zwężając go do 4x30 zmniejszamy zapotrzebowanie na moc o około 15%. Jeśli od tego samego pługa odkręcimy jeden korpus uzyskamy tę samą szerokość roboczą ale zapotrzebowanie na moc zmniejszymy o 25% (pomijając opór koła). Tak kiedyś gdzieś przeczytałem - te 15% to tak z pamięci napisałem. Dlatego, według mnie, najlepsze rozwiązanie to pługi z "plusami" - roboty ze zmianą szerokości chyba nawet mniej, a wynik ekonomiczny lepszy. (pomijam vario, gdzie roboty ze zmianą szerokości nie ma prawie wcale)...

Opublikowano
4 godziny temu, MonteChristo napisał:

Nie ma nic ciekawego

Slabo szukasz, ostatnie na co bym wydał pieniądze to nowy pług zagonowy, zachodnich używek jest pod sufit, zależy tylko jaki budżet i jaki koń ma to ciągać 

Opublikowano
8 minut temu, KlimekPL napisał:

Slabo szukasz, ostatnie na co bym wydał pieniądze to nowy pług zagonowy, zachodnich używek jest pod sufit, zależy tylko jaki budżet i jaki koń ma to ciągać 

Już pisałem koło nie może być na końcu pługa, a odorywanie od miedzy bez koła na siłowej na moich pagórach to w jednym miejscu bruzda na 50 cm a w drugim na 5

Opublikowano
57 minut temu, jaco512 napisał:

Był taki artykuł w RPT, nie widzę zalet orki skibą 35cm, lepiej 3 skiby po 45cm niż 4 po 35cm, mniejsze opory i mniej dłut, lemieszy do wymiany.

Trudniej jest uprawić jak takie duże skibiory i ciężka ziemia / taflę . Ale mniej skib to mniejsze opory . Tu masz rację 

Opublikowano
Przed chwilą, mf362 napisał:

Trudniej jest uprawić jak takie duże skibiory i ciężka ziemia / taflę . Ale mniej skib to mniejsze opory . Tu masz rację 

My kiedyś najcięższe kawałki oraliśmy pługiem 25 na korpus.        Po pługu 40 na korpus nie sposób było to doprawić. Teraz się jedzie bezorkowo i problem znikł. 

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, MonteChristo napisał:

Już pisałem koło nie może być na końcu pługa, a odorywanie od miedzy bez koła na siłowej na moich pagórach to w jednym miejscu bruzda na 50 cm a w drugim na 5

Akpil ma koło po środku, ładnie kryje i lekko orze.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, 6465 napisał:

Akpil ma koło po środku, ładnie kryje i lekko orze.

Był we wsi obok, ale sprzedał się, no nic mam czas do jesieni następnego roku i się nowy kupi, albo się coś jeszcze pojawi

Edytowane przez MonteChristo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v