Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 25.06.2022 o 09:26, daron64 napisał:

Nie wiem nic o tej serii, poza obiegowa opinia, że hydraulika jest po****na. Może to co opisuje to dla kogoś, kto się zna, jest małym problemem. Ale fajnie brzmi zestawienie że sobą "do małych poprawek" i "ciągnik podczas skręcania zatrzymuje się" :)

Screenshot_2022-06-24-16-52-00-965_com.opera.browser.jpg

hydarulika w tych ciągnikach jest bardzo skompikowana i czuła, niestety a pompa najprawdopodobniej była regenerowana na kolanie, @Mariusz (ZDUN) jest specjalistą od tej serii

Dnia 26.06.2022 o 10:18, daron64 napisał:

Pytanie z upy - siano w balotach zwozicie od razu po sprasowaniu czy zostawiacie trochę na polu? Ja w sumie zawsze zwozilem jak szybko się dało (składane na dworze), a znajomy mówił, że on zawsze zostawia na polu żeby "odparowało"

u mnie różnie, czasami i 2-3 tygodnie stoi zanim się pozbiera, ważne aby z zewnątrz były suche ( nie zbierać po deszczu)  

Dnia 26.06.2022 o 12:51, TheraRolnik napisał:

Co myślita o takiej kosiarce 🤔

Pochodzi to jeszcze czy to już kupa złomu ?

https://m.olx.pl/d/oferta/kuhn-gmd-700-kosiarka-dyskowa-CID757-IDP9X7H.html

mam model starszy i nie mogę narzekać ale w tej cenie, pytanie gdzie jest wydymana, na listwie, na ramie czy na dyskach, generalnie dyski się wymienia jak pękną, łożyska też łatwy temat. ogólnie kuchenki polecam, ale w tej kasie może być padaka   

Opublikowano
2 godziny temu, igor10246 napisał:

mam model starszy i nie mogę narzekać ale w tej cenie, pytanie gdzie jest wydymana, na listwie, na ramie czy na dyskach, generalnie dyski się wymienia jak pękną, łożyska też łatwy temat. ogólnie kuchenki polecam, ale w tej kasie może być padaka   

Właśnie ta cena podejrzanie niska 

Opublikowano
2 godziny temu, hubertb napisał:

Kompresor lub przy zaworze rozprężnym. 

Po niedzieli stawiam u następnego. Prawdopodobnie przy zawoże bo jak sprawdzał to mu ta czarodziejska różdżka tam piszczała.

4 minuty temu, jaco512 napisał:

Ktoś ma niezłą fantazję...

Za Zetora a do tego z napędem. Jak za darmo 

Opublikowano

Macie może jakieś rady co do kosy spalinowej? Takiej by można było rowy kosić, burty od pryzmy i inne chaszcze. Na allegro patrzyłem to stihla największe są 3.3 KM. 3.7 ma wpisane jakaś kosa firmy Oleo-Mac. Tylko nawet wcześniej o tej marce nie słyszałem. Czego wy używacie?

Opublikowano

Tak jak większym traktorem ,dajesz grubszą żylkę i walisz ,nie zawsze jest trawka ,a na skarpach to przegląd badylaków ,i ta grubsza żyłka już tak nie urywa się przy bębnie przy badykakach

Opublikowano
11 minut temu, kizak napisał:

Tak jak większym traktorem ,dajesz grubszą żylkę i walisz ,nie zawsze jest trawka ,a na skarpach to przegląd badylaków ,i ta grubsza żyłka już tak nie urywa się przy bębnie przy badykakach

Ja mam kosę 3KM i badyle walę nożem, bo szkoda żyłki, nożem idzie szybciej

Opublikowano

To na pewno ,tylko mi tej precyzji nie chce się .Siatki ,kamienia ,czy betonu  ,nóż nie odpuści ,a żyłką jak tam ci się machnie ręka 3 cmm ,to uj  tam 😉 . I   że u siebie kładę taką żyłkę co by ledwie przelazła przez otwory w bębnie ,i aby wyczuć końcami ,to i jednoroczne galęzie ,pokrzywy ,rzepy ,osteropesty idą . Jeśli masz 3 km te sprawiedliwe w wykaszarce ,to możesz prawie las wycinać 😐

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

kosa firmy Oleo-Mac. Tylko nawet wcześniej o tej marce nie słyszałem

na temat kosy się nie wypowiem, natomiast na temat firmy Oleomac powiem tyle że jest to jedna z najbardziej niedocenianych marek

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, jahooo napisał:

Nie wiem po co ci kosa 3,7KM , taka 2KM też spokojnie da radę, po prostu chaszczy nie kosisz żyłką, tylko nożem.

Może i tak. Obecnie mam 1.8 i też wykaszałem, ale patrzę by coś większego kupić, bo czasami nie dawała rady, a teraz to i się ciągle coś  w niej sypie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v