Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
daron64 napisał:

Tak myślę kupić mała pile spalinowa. Mam od uja dech balkow, krokiew do pocięcia. Na kerajzedze nie mam za specjalnie z kim ciąć, a mój Stihl jednak trochę dużo waży żeby z dechami się nim bawić. Myślicie szukać używki, kupić bezmarkowa, czy się nie pier**lić i nawet na raty wziąć mała markowa?

miałem stihl 023 teraz mam husqwarne 445 to husqwarna ciężejsza i to sporo. Niektórzy chwalą oleomac ale czy chwalą dlatego że mają? 🤔 inny zadowoli się nac'iem za 1/3 ceny. Najlepiej jedź do miasta weż dotknij i zobacz co lepiej Tobie leży w ręku.

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, rafal3939 napisał:

Taka prowadnice, to mam w 4.1konnym stihlu. No ale lżejsza 1.3kg. Najtańszy, najmniejszy Stihl stówę droższy gdzieś i lżejszy 400gram.

41 minut temu, soltys48 napisał:

Niedawno stałem przed podobnym wyborem i wybrałem markową

IMG_20211210_095234.jpg

@6MaaJsTeR9

Jaki model

26 minut temu, Grzechooo napisał:

Najlepiej jedź do miasta weż dotknij i zobacz co lepiej Tobie leży w ręku.

Preferencji w sumie nie mam żadnych. Dwie piły i kose mam stihla. Najbliżej serwis też stihla

Edytowane przez daron64
Opublikowano
soltys48 napisał:

4 minuty temu, daron64 napisał: Tak myślę kupić mała pile spalinowa. Mam od uja dech balkow, krokiew do pocięcia. Na kerajzedze nie mam za specjalnie z kim ciąć, a mój Stihl jednak trochę dużo waży żeby z dechami się nim bawić. Myślicie szukać używki, kupić bezmarkowa, czy się nie pier**lić i nawet na raty wziąć mała markowa? Niedawno stałem przed podobnym wyborem i wybrałem markową 

Ile kupców tyle opinii. W grudniu stałem przed wyborem pily do gospodarstwa. Mam stihla 025, 4 lata temu dokupiłem gałęziówke NACa, a teraz chciałem coś większego do odciążenia stihla. Wybór padł na NACa znów. Nie ma sensu wydawać kupy kasy na markę. W cenie nowej markowej wyjdzie mi 6 nowych naców.

Opublikowano (edytowane)

Nie jestem zwolennikiem kupowania najtańszych rzeczy. Znajomy miał kosę naca - chodziła za***iście aż mu cos w silniku nie jebnelo - mało mu jajec nie urwalo

Edytowane przez daron64
Opublikowano
10 minut temu, daron64 napisał:

Taka prowadnice, to mam w 4.1konnym stihlu. No ale lżejsza 1.3kg. Najtańszy, najmniejszy Stihl stówę droższy gdzieś i lżejszy 400gram.

Jaki model

Preferencji w sumie nie mam żadnych. Dwie piły i może mam stihla. Najbliżej serwis też stihla

130

Opublikowano
2 minuty temu, daron64 napisał:

Nie jestem zwolennikiem kupowania najtańszych rzeczy. Znajomy miał kosę naca - chodziła za***iście aż mu cos w silniku nie jebnelo - mało mu jajec nie urwalo

Jak to mówią, "biednych ludzi nie stać na tanie rzeczy"  ;) i to jest szczera prawda. Lepiej dopłacić jak kupić badziewie i się bujać z reklamacjami itd. 

Kupię lyzke do ladowacza na euroramke min 230 cm szerokości. Ma ktoś? 

Opublikowano
13 minut temu, Bananek napisał:

Ile kupców tyle opinii. W grudniu stałem przed wyborem pily do gospodarstwa. Mam stihla 025, 4 lata temu dokupiłem gałęziówke NACa, a teraz chciałem coś większego do odciążenia stihla. Wybór padł na NACa znów. Nie ma sensu wydawać kupy kasy na markę. W cenie nowej markowej wyjdzie mi 6 nowych naców.

Jaki model tego NACa kupiłeś

Opublikowano
29 minut temu, daron64 napisał:

Tak myślę kupić mała pile spalinowa. Mam od uja dech balkow, krokiew do pocięcia. Na kerajzedze nie mam za specjalnie z kim ciąć, a mój Stihl jednak trochę dużo waży żeby z dechami się nim bawić. Myślicie szukać używki, kupić bezmarkowa, czy się nie pier**lić i nawet na raty wziąć mała markowa?

A nie lepiej poprzecinanać sobie te belki, deski czy co tam masz na pół i na krajzege? Przecież piłą spalinową to też by się ktoś przydał żeby podawał bo tak jak na kupce leży to ch..j nie cięcie, tylko paliwa się napali niepotrzebnie bo to trzeba odrzucić, przesunąć, a piłą chodzi. Tylko se roboty na darmo narobisz.

Opublikowano
38 minut temu, daron64 napisał:

Kilka lat temu kupiłem pilarkę nac wtedy kosztowała może z 300zł tak z ciekawości ile wytrzyma. Wytrzymała hektar kasowania sadu i jakieś tam wycinki w lesie ( w tym kilka naprawdę dużych drzew) do markowych oczywiście polotu nie ma ale za te cenę to nawet się nie zastanawiam nad shtilem czy innymi. 

W tamtym roku kupiłem druga dla pracownika.

Jako druga pilarka to moim zdaniem nie ma sensu wydawać kasy. 

Jako ciekawostkę dodam że orginalne łańcuchy do tej pilarki (całe 42zł) wytrzymują więcej niż łańcuchy pewnej znanej firmy. 

3 minuty temu, stempos1980 napisał:

Jaki model tego NACa kupiłeś

Dokładnie tak, co by nie było 6 nac ów wytrzyma duużo dłużej niż 1 shtil 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, soltys48 napisał:

130

Stihl lżejszy trochę z tego ci widzę

10 minut temu, tomek222 napisał:

A nie lepiej poprzecinanać sobie te belki, deski czy co tam masz na pół i na krajzege? Przecież piłą spalinową to też by się ktoś przydał żeby podawał bo tak jak na kupce leży to ch..j nie cięcie, tylko paliwa się napali niepotrzebnie bo to trzeba odrzucić, przesunąć, a piłą chodzi. Tylko se roboty na darmo narobisz.

Piła sam więcej zrobię. Kupę mam za***ista do zrobienia. Wiem, że zawsze lepiej jak ktoś się drugi będzie, ale w domu nie mam z kim, a nając też nie ma kogo 

Edytowane przez daron64
Opublikowano
19 minut temu, daron64 napisał:

Stihl lżejszy trochę z tego ci widzę

Piła sam więcej zrobię. Kupę mam za***ista do zrobienia. Wiem, że zawsze lepiej jak ktoś się drugi będzie, ale w domu nie mam z kim, a nając też nie ma kogo 

Tak ci się tylko wydaje że piłą sam więcej zrobisz, ja już to przerabiałem. 

Opublikowano
12 minut temu, mf362 napisał:

Ja żałuję że nie kupiłem traktora kwiecień/maj 2021. Teraz nie ma w czym wybierać i ceny kosmos. Wszystko co dobre znika jak świeże bułeczki.

Wszystko zdrożało, brat busa szukał, to względem wiosny za to samo trzeba dać więcej 5-10tys.zl

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, migacz napisał:

Maam pytanie. Tak przegladam ogłoszenia i w oko wpadł mi jeszcze traktor John Deere 2140. Dobre to sprzęty? A ten słupek w przedniej szybie nie denerwuje?

Tam znów ta przeklęta hydraulika , jak jest dobrze to jest oki . Jak nawali pompa to jest problem . Bo chyba są dwie jedną w środku mostu a druga napędzana z przodu silnika . Obie połączone ze sobą.

Opublikowano
9 godzin temu, danielursus3p napisał:

Szymek. Lata praktyki. Setki ha wykoszone. Na początku też tylko jedyneczka tęgie czy słabe, w zbiorniku syf, z tyłu może i czysto. Tymi kombajnami po prostu trzeba się nauczyć operować. Trzeba wyczuć maszynę i tyle.   

dokładnie, ja tak mam z moją c360, u znajomego jeździłem w lesie, mówił że się nie zmieszczę, zakopie itp, nic z tych rzeczy, jak Ojciec ogląda mnie jak ja jeżdżę to się za głowę łapie bo lekko ten ciągnik nie ma ale robota jest zawsze porządnie zrobiona i nie raz sam się zdziwił że poczciwa c360 tyle potrafi

5 godzin temu, przybyslawice5211 napisał:

mi się to kojaży z deutz tornado tymi tłuczonymi gdzieś w jugosławii jakiś brat DX80 czy coś w tym stylu

2 godziny temu, soltys48 napisał:

JUż lepszych filmów nie trzeba niż takie co robi @6MaaJsTeR9

No, Majster to taka perełka jest, chumoru co nie miara, na prawdę można się pośmiać, chociaż ja czasami żałuje że sam nie jestem jutubowym celebrytą, niektóre akcje u mnie albo jak jeździmy z chłopakami po usługach na kukurydzy się odwalają to książkę napisać i film dobry nakręcić można by było 

17 minut temu, migacz napisał:

Maam pytanie. Tak przegladam ogłoszenia i w oko wpadł mi jeszcze traktor John Deere 2140. Dobre to sprzęty? A ten słupek w przedniej szybie nie denerwuje?

tam hydraulika może być upierdliwa w diagnozie i naprawie, do reszty nie ma się co doczepić, bardzo trwałe, a co do kabiny to jeździłem, można się przyzwyczaić, z resztą jest na tej samej wysokości co rura wydechowa, dziwnie się wchodzi ale kabina ogólnie wygodna, jak na tamte czasy to nie ma co narzekać 

Opublikowano

Skoro temat zszedł na pilarki, ktoś może używa Shindaiwa? Interesuje mnie model 251ts. Typowo sadowniczy/dla aroborystow. Do tej pory zawsze korzystałem ze stihla ms192t. 
Chciałbym kupić nowa, na shindaiwie przeważa jej waga, jest 1kg lżejsza. 
stihl 3.3kg; shindaiwa 2.3kg 

W całodniowej pracy na jedna rękę może to robić różnice. 
Kwestia tylko jak te pilarki się sprawują w dłuższym okresie, ze stihla jestem bardzo zadowolony. Z Shindaiwa nigdy styczności nie miałem. Może ktoś użytkuje coś podobnego?

Opublikowano
17 godzin temu, daron64 napisał:

Bierz Stihla MS170/171, 180/181

20 godzin temu, daron64 napisał:

To popatrz sobie jeszcze na tego:

https://www.olx.pl/d/oferta/sprzedam-ursus-pierwszy-wlasciciel-CID757-IDN56sv.html

Perełeczka 😁

Opublikowano

U nas w okolicy facet sprzedaje shindaiwy i echo. Mial husqvarny ale mowi ze odkad wprowadzili akumulatorowe to nie chce miec z nimi nic wspolnego. Sam myslalem zeby taķą shindaiwe dokupic,ale stihl ms023 jeszcze daje rade. Sasiad kupil ms180 to jak dla mnie to mozna galezie jedynie obcinac i małe drzewka. 023jest mala i w lesie czasami ciezko ciąć a gdzie 180.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v