Skocz do zawartości

W jaki sposób skrzywiłem ten siłownik???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podczas rozgarniania ziemi zrobiłem sobie taką krzywdę, jak na zdjęciu. Nie wiem, jak do tego doszło, w pewnym momencie spadł mi wskaźnik poziomu i zauważyłem tę katastrofę...

Co się stało? Co poszło nie tak?

DSC_0262.JPG

Opublikowano

Jakby to pewien artysta z Podlasia zaśpiewał - "jak do tego doszło nie wiem"

Opublikowano

No ale jednak byle co.

Wygląda że coś go zblokowało i się nie schował. Ciśnienie oleju??? 

Opublikowano

Przecież każda rzecz ma określoną wytrzymałość.

Ciągnąłem ziemię do tyłu, siłownik podnoszenia jest dwustronnego działania, ustawiony był na stałą wysokość, nie na pływanie, teren nierówny, może dlatego?  

Przed chwilą, Leszy napisał:

Jeden się schwał i wygiął ten drugi? 

Tak.

Opublikowano (edytowane)

Kurcze nie mam ładowacza i nie wiem jak w nich jest hydraulika rozwiązana - te dwa siłowniki są zasilane z jednej sekcji przez trójnik ? No w sumie to żeby działało sprawnie to chyba inaczej być nie może 😉

Może problem tkwi w tym drugim siłowniku tj. puściło uszczelnienie i cała siła poszła na lewy który był sprawny i klękło.

Choć z drugiej strony teoretycznie jak spadło ciśnienie w tym drugim to tamten też powinien odpuścić - poddaje sie 😐

Edytowane przez karbex
Opublikowano

W trakcie samego ciągnięcia ziemi to się stało? Czy użyłeś w tym czasie hydrauliki. Jeżeli pierwsza opcja to przekroczona dopuszczalna siła na wyboczenie. Tłoczysko maksymalnie wysunięte, a ciągnąc ziemię do tyłu wywołujesz siłę ściskająca na nie. Efekt tego jest widoczny na zdjęciu. Tylko dziwi mnie fakt, że to się ogólnie poddało, przecież ciągnikiem nie pracowałeś jak ładowarką, a druga sprawa to pokręcenie tłoczyska jakieś dziwne.

Opublikowano

ale odwaliłeś numer !! Co to za model ładowacza? Ile ma udźwigu? W NH mam Stolla  prawie 2 t udźwigu,Będę musiał uważać.

ostatnio przewaliłem z 50 ton ziemi,razem z kopaniem i równaniem terenu pod polbruk  Belarusem 952 z ruskim turem i nic się nie stało.Ale tam siłowniki są dużo grubsze. Prędzej rama pęka,niż siłownik się zegnie.

Opublikowano

Tłoczyska siłowników występują w dwóch wersjach, tzw miękka, nie hartowana i hartowana powierzchniowo, ok 54 HRC. Miękki się wygnie, hartowany pęknie. Najczęściej stosowane są miękkie bo łatwiej jest je obrabiać, nagwintowac, zespawać. 

Jeśli siłowniki są połączone tak jak tu, to ciśnienie jest jednakowe na każdym z nich. W momencie gdy jeden się wygiął, to nagromadzone ciśnienie znalazlo ujście i doprowadziło do efektu widocznego na zdjęciach.

Opublikowano
9 godzin temu, karbex napisał:

Kurcze nie mam ładowacza i nie wiem jak w nich jest hydraulika rozwiązana - te dwa siłowniki są zasilane z jednej sekcji przez trójnik ? No w sumie to żeby działało sprawnie to chyba inaczej być nie może 😉

Może problem tkwi w tym drugim siłowniku tj. puściło uszczelnienie i cała siła poszła na lewy który był sprawny i klękło.

Choć z drugiej strony teoretycznie jak spadło ciśnienie w tym drugim to tamten też powinien odpuścić - poddaje sie 😐

Jest takie coś jak zawór krzyżowy ale ten siłownik nie wygiął się z winy wadliwej hydrauliki tylko z winy operatora. 

Wystarczy poczytać instrukcję użytkowania. 

Opublikowano

Bo taki tur to nie sprzęt budowlany czy ładowarka. A jak ktoś myśli że będzie ciągnął ziemię do tyłu z przodem ciągnika w górze (mój kolega tak robił to mu mocowania u kuboty powyrywało) to take są efekty. 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, rocknrollnik1 napisał:

ale odwaliłeś numer !! Co to za model ładowacza? Ile ma udźwigu? W NH mam Stolla  prawie 2 t udźwigu,Będę musiał uważać.

ostatnio przewaliłem z 50 ton ziemi,razem z kopaniem i równaniem terenu pod polbruk  Belarusem 952 z ruskim turem i nic się nie stało.Ale tam siłowniki są dużo grubsze. Prędzej rama pęka,niż siłownik się zegnie.

Tylko trzeba brać pod uwagę to, że Ty, czy ja mamy prawdziwego stolla. Kolegi ze zdjęcia to budżetowa wersja. Podobną sytuację widziałem u Soszyńskich przy rozgartaniu kukurydzy w tym samym modelu. Tam ze stolla to pewnie tylko cena i naklejka. 

U mnie z kolei osprzęt warfamy nie wytrzymuje. 

Włączcie od 5 minuty ;)

6 godzin temu, Bananek napisał:

bodajże w tamtym roku ktoś wrzucił tu fotkę pogiętych obu siłowników w banany. ciągnął do tyłu ziemię i poszło.

Edytowane przez krzysio22
Opublikowano
5 godzin temu, 6465 napisał:

Bo taki tur to nie sprzęt budowlany czy ładowarka. A jak ktoś myśli że będzie ciągnął ziemię do tyłu z przodem ciągnika w górze (mój kolega tak robił to mu mocowania u kuboty powyrywało) to take są efekty. 

Kurde nie raz nie dwa tak robiłem i metal technik z fetorem wytrzymali...

Opublikowano

Czyli nie mogę ładowaczem rozplantować kupki ziemi??? Wydawałoby się, że ciągnąć będzie to najbezpieczniejsze...

A gdybym ustawił siłowniki podnoszące na pływanie?

Wcześniej miałem tura mailleux z siłownikami  podnoszącymi jednostronnego działania i robiłem nim wszystko co chciałem. Jak zatem rozgarniać ziemię? Mam koparkę wynająć???!!!