Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja np. nigdy nie porównywałem, widziałem jak na przednówku kasa na koncie i jeszcze jakieś inwestycje się robi to ok.

Załóżmy że ktoś nawozy na sezon 2022kupił w sierpniu 2021, zboża sprzedaje teraz albo w maju, przeczeka en szał cały np może tak być ale nie musi nawozy zakupi na jeszcze następny sezon np. na wiosnę 2023 gdy być  może wszystko się ustabilizuje

tak więc porównywanie nie ma sensu liczy się wynik ekonomiczny gospodarstwa. 

A nożyce cenowe od 1990 roku się rozjeżdżały tzn. za więcej towaru mniej kupić można a teraz to mogą pęknąć

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, Dastan napisał:

Albo stosujemy mniej nawozów, ale uzyskujemy lepszą cena przez mniejszą podaż, zresztą do tego UE i tak zmierza, co mnie nie dziwi przy nadprodukcji.

O jakiej nadprodukcji mowisz skoro 1.5 mld ludzi gloduje? Unia tylko mysli jak utrzymac sie u wladzy a reszta jakos to bedzie. Za 50 lat i tak muzulmanie zaprowadza w europie swoje porzadki

• Like 3
Opublikowano
13 minut temu, pawelek98 napisał:

A jeszcze jedno nie liczyłbym w przyszłym roku na cenę kukurydzy mokrej bo przy tej cenie gazu i prądu to za wiele skupy nie płacą

Obecnie nie da się sensownie przewidzieć co będzie za tydzień, miesiąc, a co dopiero cena mokrej kuku za rok, szkoda głowy. Cena będzie taka jaka będą dyktować ceny światowe i możliwość eksportu. W tym roku na jesień też suszenie kuku do tanich już nie należało. 

Opublikowano
11 minut temu, pawelek98 napisał:

A jeszcze jedno nie liczyłbym w przyszłym roku na cenę kukurydzy mokrej bo przy tej cenie gazu i prądu to za wiele skupy nie płacą

Teraz dostalem rachunek z energa operator i cena od stycznia 25 % do gory. Dobrze ze mam fotowoltaike.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, hardkor113 napisał:

Fotowoltaiki za darmo nie dostałeś. Co najwyżej się szybciej inwestycjia zwroci

O ile za dwa lata decydenci nie zmienią przepisów, że i też trzeba sie będzie rozliczać... na to gwarancji nie ma.

Opublikowano

Ciekawie się zapowiada przyszły sezon jedni nie będą dawać azotu inni ogranicza to może się okazać że cena będzie dobra bo będzie mniej zboża i rzepaku na rynku, chyba trzeba będzie nasypac dobra dawkę nawozu żeby zarobić. 

• Haha 1
Opublikowano
16 godzin temu, Gromi napisał:

Jak dka mnie to mogą podnieść i o tysiąc złotych na tonie ponieważ już przy obecnych cenach nie zamierzam kupić ani grama... 

Za chwilę nie będziesz miał problemu, bo przy tych cenach gazu producenci pewnie lada moment się zamkną 

Opublikowano
16 minut temu, hardkor113 napisał:

Fotowoltaiki za darmo nie dostałeś. Co najwyżej się szybciej inwestycjia zwroci

A gdzie napisalem ze dostalem za darmo? Chodzilo mi o fakt ze mam nawet delikatna nadprodukcje wiec podwyzki w tym sektorze mam z glowy

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, poosa21 napisał:

Ciekawie się zapowiada przyszły sezon jedni nie będą dawać azotu inni ogranicza to może się okazać że cena będzie dobra bo będzie mniej zboża i rzepaku na rynku, chyba trzeba będzie nasypac dobra dawkę nawozu żeby zarobić. 

jak by tu sąsiadów w konia zrobić ... będziesz siał w nocy? a jak zauważą? eee ... powie się że to wapno w granuli :)

• Haha 2
Opublikowano
15 minut temu, Dastan napisał:

O ile za dwa lata decydenci nie zmienią przepisów, że i też trzeba sie będzie rozliczać... na to gwarancji nie ma.

Dwie rzeczy w zyciu sa tylko pewne. Smierc i podatki

Opublikowano
2 minuty temu, KarolaKarotka napisał:

jak by tu sąsiadów w konia zrobić ... będziesz siał w nocy? a jak zauważą? eee ... powie się że to wapno w granuli :)

Jeszcze nigdy nie miałem kupionych tyle nawozów co w tym roku. Azotu starczy mi na półtora roku, potas i fosfor na kolejny rok.

Opublikowano

Jak nie sypiecie normalnych dawek to jeszcze obetnijcie  ochronę, do połowy dawki, orkę nie na 25 cm tylko na 10cm. Z siewem też bym się ograniczył z 150kg/ha do 50kg. Będzie i ekologicznie i ekonomicznie, sprzedajcie zachodnie ciągniki i kupcie ciapka i pług 5 skibowy po 20cm odkładnia.  Olej silnikowy z auta do john deere a później do ursusa, na koniec pług malować  a co skapnie to płot.

Opublikowano
1 godzinę temu, driver24 napisał:

Obecnie nie da się sensownie przewidzieć co będzie za tydzień, miesiąc, a co dopiero cena mokrej kuku za rok

Bioagra kontrakty na przyszły sezon 740 netto

Opublikowano
poosa21 napisał:

Na sypiesz dobra dawke a później coś się stanie i nic nie zbierzesz 🤷‍♂️

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v