Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
48 minut temu, Strongman napisał:

Szczerze powiem ze dało się przewidzieć te podwyżki analizując rynek, może nie aż takie, mi się wydaje ze ze jakiś czas ceny wrócą do normy ale na pewno nie na wiosnę i nie do takich poziomów jak było tylko do takich 1500zł wzwyż za saletrzak.

Dało się przewidzieć wzrost, ale nie skalę podwyżek. Kupiłem sól na drugi dzień po wprowadzeniu embargo na łukaszenkę na cały przyszly sezon. 1540zł/t. Fosfor mam jeszcze z jesieni 2020 bo kupiłem gnojowicę świńską i praktycznie nie zużyłem i również wystarczy na przyszły rok. Azotu mam 30% po 1920 za saletrę. Resztę kupię jak zejdzie do 2000. Jak nie to trudno

• Like 3
Opublikowano
53 minuty temu, galan99 napisał:

Spokojnie zaraz wszystko wróci do normy Łukaszenka po rozmowie z Makrelo , Łukaszenka  chce by zrobić korytarz do Niemiec  żeby Niemcy Przyjęli  2 tyś emigrantów .

Teraz Makrela ma rozmawiać na dany temat w Brukseli .

Do stycznia wróci wszystko do normy .

Na pewno  nie  ceny nawozów  

Opublikowano
4 godziny temu, mihau7 napisał:

Jest ktoś w stanie wyjaśnić jak bardzo opóźnienie zastosowania nawozu wpływa na plon? Czy są jakieś sposoby żeby wiosenny rozwój roślin przyhamować tak by można było nawóz zastosować z opóźnieniem?

gdzieś  koło połowy  kwietnia  jest  już  zalążek kłosa  czyli  odpowiednio wcześniej   roślina  musi  mieć  komfort  pokarmowy  żeby  "zaplanować"  jego  wielkość  . Po tym  terminie  możemy  zawalczyć  o  grubość  i parametry  ziarna   - wchodząc  z  nawożeniem  w  maju  możemy  zawalczyć  o  plon  słomy 

• Like 1
Opublikowano

Potwierdzam. Razem z sąsiadem siane żyto. Początkiem marca wyglądało równie dobrze. Ja zacząłem nawozowac ok 10 marca on początkiem kwietnia. Ja miałem we żniwa i ziarno i słomę. On tylko słomę i trochę ziarenek. Ilość azotu podobna

Opublikowano
2 minuty temu, wojak1986 napisał:

Powoli etapami warto coś zamówić jeżeli nie rezygnujesz z nawożenia. Miało już kilka razy być drogo i co teraz

Też tak chyba myślę zrobić..  staniec nie stanieje juz raczej.. a może być tylko gorzej 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kubawww napisał:

Zamawiacie w tych cenach czy czekacie?

Zadałeś magiczne pytanie🙄

A pod nią odpowiedźi na to, czy rynek zaakceptował ceny? 😎 

Na olx dużo nowych ogłoszeń z nawozami, i co raz więcej z towarem importowanym, także handlowcy zaczynają szukać zarobku bo kasiorka się kończy. Do marca daleko, a teraz siać nie zamierzam to i nie kupuję.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
Dnia 17.11.2021 o 20:37, witejus napisał:

I co w tym dziwnego?ciekawe co byście mówili gdyby rząd zakazał eksportu nawozów bo drogo, i równocześnie zakazał eksportu zbóż i wołowiny, bo też drogie?

no to dalej się szczyp w d*pę że nawóz drogi i bij prawo PIS 😂

Nie ma patriotyzm gospodarczy w polskiej praktyce 🤣

Opublikowano
Dnia 17.11.2021 o 19:01, Navara1988 napisał:

Jak napisałem że Francja kupuję saletrę po 3800 od nas to na tym forum niektorzy pisali że bajki opowiadam . 

odliczyć koszty transportu to oni biorą po tyle co my w Polsce płacimy teraz

2 minuty temu, witejus napisał:

palnij w łeb i przestań bełkotać

znalazł się pisowki klakier 😂

normalny przedsiębiorca/rolnik to jest wkurwiony że koszty produkcji rosną a Ty koleżko jeszcze sie z tego cieszysz 😂

Opublikowano
danielhaker napisał:

Kupiłem sól na drugi dzień po wprowadzeniu embargo na łukaszenkę na cały przyszly sezon. 1540zł/t.

i bardzo dobrze, nie trzeba być nie wiadomo jakim ekonomistą czy prorokiem żeby przewidzieć wzrost ceny po takim czymś

krilan06 napisał:

U mnie niektórzy opóźniają pierwszą dawkę ale wcześnie sieją i gęsto

jak tak zrobiłem ostatniej wiosny i powiem Ci że słabo to wyszło

Opublikowano
Berthold napisał:

Kupione auto zaksanu 33,5  cena 2550 netto ... Jak widzę co się dzieje to coraz mniej wierzę że do czerwca cena spadnie ...

Zamówiłem we wrześniu 32tony z terminem płatności na 30.11.2021 po 1400netto bez terminu był po 1380netto.

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, migacz napisał:

Ja niestety żyje i to co @Strongman pisze nie sprawdza się. Smutne ale prawdziwe.

Bo gdyby większość nie dała się ogrywać to by się może i sprawdzało, a tak cześć solidarnie się wstrzyma z zakupami, a część kupuje dając sygnał rynkowi, że towar zejdzie nawet po tak absurdalnych cenach i mamy to co mamy. No niestety, ale czasem trzeba coś postawic na jedną kartę, tyle czasu się wstrzymywać, by teraz kupować? Bezsensu.

Fakt, połowę udało mi sie kupić przed podwyżkami, ale z resztą czekam do wiosny.

• Like 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DW88663311
      Witam 
       lamborghini premium 950dt 
      Miga kontrolka wykrzyknik w trójkacie 3 razy wolno i 5 razy szybko(pewnie bląd 35?i kompletnie nie reaguje rewers przód tył.nie jedzie kompletnie

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
  • Dodaj nową pozycję...
v