Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jak jest (z czystej ciekawości, bo się nie orientuje) z kontraktacja? Takie jakieś molochy nie mają na dłuższy okres zobowiązań niż na najbliższy sezon? Do tego jakieś finansowe zobowiazania. Dla niektórych pewnie te przysłowiowe parę złotych, które dodatkowo mogą zarobić przez to, że zbiorą te dwie tony więcej niż bez nawozu, pewnie może robić różnice.

Opublikowano
Navara1988 napisał:

Zakłady mają pełne place  ale jak Polak tego nie kupi to wszystko wyjedzie za granicę. Niemcy zakontraktowaly   150 tysięcy ton saletry w Kiedzierzynie  po 4200 za tone 

skąd te info? przeciez to glupota kontraktować drozej niz jest do tego przy tej ilosci to wraz powinno byc jeszcze taniej

Opublikowano
52 minuty temu, Navara1988 napisał:

Zakłady mają pełne place  ale jak Polak tego nie kupi to wszystko wyjedzie za granicę. Niemcy zakontraktowaly   150 tysięcy ton saletry w Kiedzierzynie  po 4200 za tone 

Niemcy to bogaty kraj bo potrafią przewidywac .

Opublikowano

Nie wiem ile w tym prawdy ale zaden mały sprzedawca z moje rejonu nie chce brac acotow na plac bo kto to kupi , takie maja zdanie, nie dawno bylem u większych sprzedawców w tym 1 dystrybutora maja pełne magazyny. Ale skoro Yara stoi to możliwe że na zachód pojedzie 

Opublikowano
1 godzinę temu, Navara1988 napisał:

A skąd masz takie info? Moze ktoś podał oficjalnie żeby rolnikom w Polsce zamknąć buzie a tak naprawdę sprzedał po 500 euro.

Opublikowano

Yara ma puste magazyny i leci  teraz na pół gwizdka . Jakby zaczęli teraz produkować na pełną moc to i tak nie zaopatrzą wszystkich swoich rolników na azot do wiosny. Przez to Niemcy i Francja pchają się do nas 

Opublikowano
1 godzinę temu, ralf3635 napisał:

Nie wiem ile w tym prawdy ale zaden mały sprzedawca z moje rejonu nie chce brac acotow na plac bo kto to kupi , takie maja zdanie, nie dawno bylem u większych sprzedawców w tym 1 dystrybutora maja pełne magazyny. Ale skoro Yara stoi to możliwe że na zachód pojedzie 

U mnie to samo, Ci mniejsi dawno nic nawozów nie brali, ludzie nic w okolicy nie kupują. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Navara1988 napisał:

Yara ma puste magazyny i leci  teraz na pół gwizdka . Jakby zaczęli teraz produkować na pełną moc to i tak nie zaopatrzą wszystkich swoich rolników na azot do wiosny. Przez to Niemcy i Francja pchają się do nas 

Tym wpisem udowodniłeś jakie masz pojęcie o rynku nawozów. Potwierdzają swoje wpisy dodając źródło lub nie pisz wcale, bo póki co to głupoty na poczekaniu wymyślasz

Opublikowano

Nie kupiłem,  niestety wczesniej inwestycja pochłonęła wszystkie oszczednosci, a teraz to I tak cena kosmos, więc narazie się wstrzymuję.  Najwyżej ograniczy się Potas i fosfor,  bo wszędzie na grubo obornik/gnojowica, a azotu troszkę mniej.

Opublikowano

A co mają zrobić. każdy ruch w dół spowoduje że nikly popyt się zatrzyma w ogóle. kasa na konta wpłynęła to może kogoś swędzi to się okupi trochę. ja mimo wszystko czekam. dużego wahania w górę raczej się nie spodziewam. 

Opublikowano
2 godziny temu, Navara1988 napisał:

Skąd takie info? 

Nawet jakby tak było to azoty powinny sprzedawać po 4500-5000 zł i zarabiać konkretne pieniądze żeby później na rynku polskim zarabiać z minimalna marża. UOKiK też powinien wziąć się za handlowców i nawozów by nie zabrakło i każdy by kupił. Nie potrzebne były by dotacje do zakupów. Żywności by starczyło w kraju. Wydaje się proste ale dla pazernych polityków i dyrektorów nie do pojęcia 

• Like 2
Opublikowano

U mnie w okolicy male sklady nie kupuja nawozow ttlko tyle co maja co kupili wczesniej bo nikt nie pyta nawet o nawozy a kazdy liczy na dotacje do zakupu nawozow nawet slyszalem ze ma byc to w ten sposob ze kazdy dostanie limit na gospodarstwo np ze 200kg saletry na hektar za friko ale raczej w to watpie 

• Haha 3
Opublikowano
1 minutę temu, damianos95 napisał:

U mnie w okolicy male sklady nie kupuja nawozow ttlko tyle co maja co kupili wczesniej bo nikt nie pyta nawet o nawozy a kazdy liczy na dotacje do zakupu nawozow nawet slyszalem ze ma byc to w ten sposob ze kazdy dostanie limit na gospodarstwo np ze 200kg saletry na hektar za friko ale raczej w to watpie 

u mnie tez nie, przywiozą dopiero jak nazbieraja całe autko 

Opublikowano

każdy socjal i dotacja wyrządza krzywdę i dzieli dalej ludzi. 

nic tam. trzeba dalej obornika sypać. może coś urośnie. 

Opublikowano

Jak to się powiada ceny paliwa nie mają znaczenia bo tankuje zawsze za 50 zł to z nawozami ile było wydane zeszłego roku to i tyle samo w tym roku , tylko z tym że będzie mniej nawozów kupione ilościowo .

Zobaczymy co będzie koło marca .

Opublikowano
2 godziny temu, robi57362 napisał:

skąd te info? przeciez to glupota kontraktować drozej niz jest do tego przy tej ilosci to wraz powinno byc jeszcze taniej

Też tego nie ogarniam , przecież na magazynach leży saletra po 2800 , niech będzie nawet po 3000 zł/t . To jakim cudem Niemcy czy inni kontraktują tą saletrę po 4200 . przecież lepiej kupować na bieżąco bez kontraktu po 3000zł. Albo u nas ta cena 2800 jest taka niska , albo ja tu czegoś nie łapie .

Opublikowano

Czytałem że rosyjski azot w 2020 roku to było średnio 25-30% udziałów rynku UE więc jeśli z początkiem roku cła wejdą w życie to się nie zastanawiajcie czemu Niemiec robi zapasy. Przyjdzie styczeń i luty panika zrobi cenę. Lepiej etapami dokupować ile kto planował bo na przednówku żeby nie było sztucznych czy prawdziwych braków i wtedy wszystko możliwe

Screenshot_20211108-150931.png

Opublikowano
24 minuty temu, mysza103 napisał:

Też tego nie ogarniam , przecież na magazynach leży saletra po 2800 , niech będzie nawet po 3000 zł/t . To jakim cudem Niemcy czy inni kontraktują tą saletrę po 4200 . przecież lepiej kupować na bieżąco bez kontraktu po 3000zł. Albo u nas ta cena 2800 jest taka niska , albo ja tu czegoś nie łapie .

Dla nas jest 2800 a Francuzom teraz sprzedali za 3800

Opublikowano

Witam. Mam ofertę odebrania gnojowicy za darmo i musiałbym kogoś wynająć do transportu (odległość 30 km), co daje cenę około 18 zł za m3 (inna firma usługowa po 24 zł). Obecnie nie mam żadnej innej do wzięcia pomimo samych chlewni w okolicy... Fajnie byłoby dać to pod orkę a nie czekać do wiosny aż coś się znajdzie. Czy kupujecie gnojowicę? Warto za tą cenę wozić?

Opublikowano

Panowie przyznam się że spękałem i kupiłem dziś 5 ton saletry po 2850. Tak aby na pierwszy strzał było a później się zobaczy co będzie i trudno. Skład w którym kupowałem, właściciel tego składu mówił że handel jest mały ale cały czas coś schodzi. Ja tam w wiosenne promocje nie wierzę, oby nie było tylko dużo drożej

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v