Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, galan99 napisał:

Bez paniki za 2 lata będą u nas w Polsce kredyty najniższe o oprocentowaniu na 20 % w skali  roku pozostałe szybkie na 40 % . 

Jeśli tak to stopa  bezrobocia coś pomiędzy tymi dwoma wskaźnikami

I apropos tego co było mówione tu o stali, owszem kupowali, bo umowy były podpisane, a teraz idą z torbami. Mój ziomek pracuje w hurtowni stali, chyba największej teraz w województwie to wszystko wiem na bieżąco. Ruchu w tym momencie nawet połowy nie ma tego sprzed podwyżek. 

I to mimo tego, ze stal zaczęła tanieć. Jeśli do tego będą podnosić stopy to inwestycje siądą całkowicie

Opublikowano

Tu i tak skromnie na Polskim Yt każdy ma słabe ziemię przeważnie V klasę albo mowia że nawet VI i tam wynik 4.5 t rzepaku jest norma rok do roku gdzie po nim wchodzi pszenica i sypie 10.ton konsupcji tu znajomy ma II i III klasę zrobił wszystko pogods idealna nawożenie opryski plantacja prowadzona pod nadzorem specjalisty wszystko nasiona ochrona top sypnelo mu 7 ton paszówki a na słabszych kawałkach 6 a tu 8 średnio zakładają w porywach do 10 hahahw nie mogę niech idą zobaczą Ytubera Edifarmer gość odpierdala plajte bo nie rodzi mu 4 rok z rzędu i zakładanych 6 ton zbiera od 1.5 do 4 ton gdzie nawożenie ochrona celowała w plon 8 ton

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

no niestety ja tamten rok 6,5tony w tym miało być podobnie w czerwcu jedna czarna chmura i wiatr że z dzieciakami do piwnicy się schowałem bo strach było o dach, i dało 3,5tony pszenicy, ja nie wiem skąd oni na tych klasach tyle zbierają. trzeba brać pod uwagę że prawie w ogóle zabiegów nie robią nie stosują nawożenia dolistnego na intensywnym poziomie.

no to my tak z dobrym sąsiadem słyszałeś ile ukosił rzepaku (tu pada imię) no podobno 4 tony my w śmiech i mówimy że my też 4 ale z 2 ha:)

Opublikowano
4 minuty temu, Dzikusss napisał:

od 1.5 do 4 ton

Nie chce mi się wierzyć... No chyba że nabrał dzierżaw od ludzi co sieli  20 lat żyto bez nawozów, wapna i słomę sprzedawali . Ja mam 3-5 klasę , nie ładuję w ziemię jak pojebany i poniżej 6 ton średniej nigdy nie zszedłem 

Opublikowano (edytowane)

A tam pier**lą jak smarkaty Kaziu po dużym piwie, pokazują filmiki gdzie są gołe place, ściernia zielona od zielska, albo zająca widać na siedząco, Bizon za***rdala że mało z ramy nie wyskoczy,   xD i strasznie sypie. na 7-8 ton to nawet nie trzeba zboża oglądać, widać gdzie tyle mogło być po samym ściernisku jak wygląda.  No chyba że ziarno jakimiś sposobem na cieniutkich źdźbełkach jak fasola i to jeszcze Jaś.   :P

Do tego siew 100 tam parę kilo na piachu, tam się na pewno rozkrzewi.      xD

To tak jak ten 11 ton kosił, z szarpaczem i taką prędkością by się zesrał na rzadko, i tak powstają wirtualne bajeczki.

Edytowane przez deSilva
Opublikowano
42 minuty temu, andrzej1988 napisał:

wątpie zeby ktos brał po tej cenie. Tylko desperaci.

Gospodarstwa 300+ ha nie będą takiej ceny mieli tylko cenę towarową. Bo będą zamawiali bezpośrednio z fabryki.  

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Na 4 lub 5 klasie a nie kiedy na 6 jak piszą że mają plony po 4 tony rzepaku i pszenicy czy pszenżyta po 7 czy 8 ton to czysta fantazja .

No jeszcze na 4 klasie 7 ton jest do osiągnięcia , ale musi być bardzo sprzyjająca aura , przede wszystkim rozkład opadów 

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Bartek248 napisał:

Gospodarstwa 300+ ha nie będą takiej ceny mieli tylko cenę towarową. Bo będą zamawiali bezpośrednio z fabryki.  

Nie da się prosto z fabryki kupić tylko przez pośredników.Sam chciałem kupić i fabryka odsyła do tych co są na ich stronie www.

Podobnie z maszynami niby można kupić u producenta ale drożej niż u pośrednika, wiec cię pytam producenta dlaczego drożej sprzedaje a on na to ze pośrednik bierze dużo i taniej a jak by się dowiedział żeś u niego kupił taniej niż u pośrednika to pośrednik już od niego nie kupi.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

To proste ,po to sprzedają drożej byś szedł do pośrednika a nie zawracał d*py fabryce paroma tonami.Bo za chwilę zniknęliby pośrednicy a fabryka musiałaby użerać się z chłopami i sprzedawać po worku na sztuki lub sprzedawać pośrednikom jeszcze taniej.Bo na czym zarobiłby pośrednik jeśli chłop i pośrednik kupią w jednej cenie?

Opublikowano (edytowane)

Tu nie chodzi o to że musieliby sprzedawać parę ton rolnikom bo to nie problem, tylko kto by kasę ściągał z rolników? Tak dają umowę dystrybutorom oni płaca w ciągu 7 dni i tyle ich obchodzi, niech się dystrybutor buja z płatnościami, jeden chłop zapłaci w terminie drugi weźmie termin 14 dni a zapłaci po 140 

Edytowane przez tommy66692
  • Like 1
Opublikowano

Na 4 klasie 7 - 8 ton jest jak najbardziej możliwe, rzepak 4 tony również. Bez wody nie da się tego osiągnąć, myślę że i na 1 klasie bez opadów 8 ton się nie uzyska. Przeczytałem gdzieś, że najważniejsze to podglebie. Mój znajomy miał 3a i 3b, ale na bardzo przepuszczalnym podłożu, to rzepaku nie siał, nie udawał mu się. Ciekawy jestem jak oni kiedyś określali klasy bonitacyjne gleby?

Opublikowano

Dużo jest gleb właśnie takich z dobrą klasą, jak określali? ano wbił rozprutą rurkę, wyjął zobaczył trochę żółtej ziemi podobnej kolorem do gliny i mówi, panie trzeba podnieść o klasę do góry bo tu sama glina.   :P

Opublikowano

A u nas odwrotnie, jak kiedyś określali klasy to ludzie z najlepszych miejsc próbki brali żeby mieć najlepsze ziemie w okolicy i dziś płaczą ich dzieci co gospodarzą że tylko podatek duży . Rok temu euforia z HR Strzelce dała 9ton na 4 klasie, w tym roku nie całe 7 a dużo więcej opadów było...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v