Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Polidam mam z 2019r po 1590. Tz ultra dap.

5 worków,  ale są.  3270 na tej ilości względem twojej ceny🤦‍♂️

Trzeba wysiać nim stanieje, żeby nie stracić na obniżce🤣🤣🤣

Opublikowano (edytowane)

@Bugii tak z ciekawości , dużo ha obrabiasz bo nawozów nakupiłeś ogromne ilości patrząc z mojej perspektywy 30ha . No i jeszcze 2 sprawa, te proporcje zakupowe . Na 60 ton NPK powinno być minimum 90 ton saletry , a u ciebie jest na odwrót . Dla mnie to tu masz NPK na co najmniej 150 ha , a azotu na max 110-120 ha . Chyba że tego saletrzaku z tamtego roku masz ze 30 ton , albo lepiej .

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
33 minuty temu, Agrest napisał:

Wiosną kupiłem około 28t nawozu na przyszły sezon. Jak sobie siadłem i przeliczyłem to jak wygrana w kasynie. 23000 zł w kieszeni, a doliczając to co zostało jeszcze z kolejnego sezonu to 30tys śmiało można liczyć.

Kurna, to jest chore.

Sam zainwestowałeś  w nawozy a mi sugerowałeś inwestycje w kryptowaluty ☝.😉

Opublikowano
2 minuty temu, mysza103 napisał:

tak z ciekawości , dużo ha obrabiasz bo nawozów nakupiłeś ogromne ilości patrząc z mojej perspektywy 30ha .

Sławek jest posiadaczem ziemskim z połowy powiatu. 🤭

Opublikowano
2 minuty temu, Dariowola napisał:

Sam zainwestowałeś  w nawozy a mi sugerowałeś inwestycje w kryptowaluty ☝.😉

No i dobrze Ci radziłem. Dziś wszystkie w górę, niektóre nawet +17%🤣

1 minutę temu, PRIMO napisał:

Sławek jest posiadaczem ziemskim z połowy powiatu. 🤭

Się śmiej ze mnie😤

Mam tyle że w dwa dni siewnikiem 2,5m obsieję

Opublikowano
2 minuty temu, Agrest napisał:

Się śmiej ze mnie😤

Mam tyle że w dwa dni siewnikiem 2,5m obsieję

Oj tam 😥 już się nie fochaj 🙄 

Sorki ale to był taki żarcik. 

Opublikowano
2 godziny temu, Bugii napisał:

Nikt nie przewidzi co bedzie. Moze pierdyknac na wiosne a moze saletra po 3tys bedzie. Takiej glupoty i rozchwianej gospodarki to nigdy nie bylo....

Polidap dzis kupiony po 2900 brutto i zakupy nawozowe na przyszly sezon zakonczone. 

Jak ograniczą produkcje to i za 300 zł saletry nie będzie gdzie kupić.Cena gazu namiesza w produkcji nawozów.Zakupy zrobione.Saletra 169 ,saletrzak 152.Drogo ale spokój na parę miesięcy.

Opublikowano
1 minutę temu, kazik6 napisał:

opłaca sie stosowac podkład popieczarkowy srednio wołaja 1400 za wanne z transportem są po tym jakie efekty?

Za 1400 mam 600 kg polifoski 6.

Nie mam sprzętu do rozwiezienia , ślę jakbym miał i tak bym się nie zdecydował przy tej cenie. 

Myślę że te 2 auta to minimum na hektar. @Uziu92 daje około 100t na ha jak pamiętam

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, kazik6 napisał:

opłaca sie stosowac podkład popieczarkowy srednio wołaja 1400 za wanne z transportem są po tym jakie efekty?

Za tyle to ja bym to walił.

20210921_090137.jpg

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

Na lokalnym składzie saletrzak 1500 , saletra 1740 🤦‍♂️ o reszcie nawozów nie wspomnę , jprd śmiać się czy płakać , dokąd to zmierza 🤷‍♂️🙆‍♂️

Lekko licząc kupując w sierpniu mam  kilka tyś w kieszeni 

Opublikowano

I już masz na nowego Jaguara. Na razie tylko tego od Dziekana🤭

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Wiosną kupiłem około 28t nawozu na przyszły sezon. Jak sobie siadłem i przeliczyłem to jak wygrana w kasynie.

to się okaże w chwili zastosowania :) 

• Like 1
Opublikowano

Pewnie było ale powtórzę Produkcja nawozów zużywa najwięcej gazu a gaz dużo drożeje. Prąd też drożeje. Woda też. W sumie to wszystko drożeje i jest ze sobą powiązane

Nie wszystko, jabłko dalej 30 groszy. Mi to tak bardzo już nie zależy na tych 15 hektarach bo musiałem znaleźć inne źródło, mogę to uprawiać z niskim zarobkiem czasem dołożę trochę to lubię. Dobrze jest

Pisałem w innym temacie ale powtórzę wkurwia mnie tylko to że nie mam czasu dla rodziny robiąc na 3 etaty. Każdy powinien robić to w czym jest dobry i nie łapać się wszystkiego jak w normalnych krajach. Dlaczego samochód elektryczny Tesla za najtańszy 200 tyś złotych jest już sprzedana zanim wyjedzie z fabryki, i to się dzieje w Polsce. Ludzie mają jeszcze dużo kasy bo dalej kupują, może stwierdzili że pieniądze nic nie warte trzeba je wydać

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, mysza103 napisał:

@Bugii tak z ciekawości , dużo ha obrabiasz bo nawozów nakupiłeś ogromne ilości patrząc z mojej perspektywy 30ha . No i jeszcze 2 sprawa, te proporcje zakupowe . Na 60 ton NPK powinno być minimum 90 ton saletry , a u ciebie jest na odwrót . Dla mnie to tu masz NPK na co najmniej 150 ha , a azotu na max 110-120 ha . Chyba że tego saletrzaku z tamtego roku masz ze 30 ton , albo lepiej .

7 godzin temu, KarolaKarotka napisał:

@Bugii i to Ci starczy na te twoje 210ha ziemi?

No jeszcze jakies 2,5tys ton obornika bydlecego i gnojowica od swin kupowalem po 10zl za m3 na scieta slome. Sol, polidap, saletrzak pod qq. Npk i saletra pod zboza.

A na laki gnojowka i troche npk.

Takze spokojnie starczy bo prawie kazda dzialka ma wysokie zawartosci skladnikow.

Edytowane przez Bugii
Opublikowano
7 godzin temu, Agrest napisał:

I już masz na nowego Jaguara. Na razie tylko tego od Dziekana🤭

No tak , ten od dziekana bardziej potrzebny 😊

Opublikowano
3 godziny temu, Tomaszek8504 napisał:

Pewnie było ale powtórzę Produkcja nawozów zużywa najwięcej gazu a gaz dużo drożeje. Prąd też drożeje. Woda też. W sumie to wszystko drożeje i jest ze sobą powiązane

Nie wszystko, jabłko dalej 30 groszy. Mi to tak bardzo już nie zależy na tych 15 hektarach bo musiałem znaleźć inne źródło, mogę to uprawiać z niskim zarobkiem czasem dołożę trochę to lubię. Dobrze jest

Pisałem w innym temacie ale powtórzę wk***ia mnie tylko to że nie mam czasu dla rodziny robiąc na 3 etaty. Każdy powinien robić to w czym jest dobry i nie łapać się wszystkiego jak w normalnych krajach. Dlaczego samochód elektryczny Tesla za najtańszy 200 tyś złotych jest już sprzedana zanim wyjedzie z fabryki, i to się dzieje w Polsce. Ludzie mają jeszcze dużo kasy bo dalej kupują, może stwierdzili że pieniądze nic nie warte trzeba je wydać

Ja też rypie na 2-3 etety, ale to akurat nie jest nasza narodowa specjalizacja w tej branży, w Niemczech, Francji nie jest lepiej mają po 50ha i muszą dorabiać na etacie. O takim USA już nie wspomną gdzie niemal rodzinne gospodarstwa zanikają, wypowiadał sie rolnik który miał kilkadziesiat krów chyba ze 100ha i nie był w stanie się z tego tam utrzymać, dorabiał jako kierowca busa.

• Sad 2
Opublikowano
3 minuty temu, Dastan napisał:

wypowiadał sie rolnik który miał kilkadziesiat krów chyba ze 100ha i nie był w stanie się z tego tam utrzymać, dorabiał jako kierowca busa.

A przy tym bydlę kto pracował i ziemię oral? Ze trzech murzynów 🤔🤔

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Nie wnikam, tam swego czasu uwolnili ceny mleka i mali dostawcy padli, to samo w Nowej Zelandii było. U nas jeszcze ta socjalistyczna UE stara się wpływac na ceny, ciekawe jak długo.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v