Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Jutro przymierzam się do pryskania grzybówką. Bukat - tebukonazol plus bor dawka maksymalnie zalecana plus marko i mikro ADOB pro fit dawka połowa maksymalnej zalecanej. Nie będzie za bogato? Temp ma być około 10 st wiatr słaby. Więc chyba lepszej okazji nie bezie. Rzepak nienajgorszy ale caryx odpuszczam.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
6 minut temu, monstrer napisał:

okno pogodowe to środa i czwartek ale dochodzi temperatura i zostaje środa!!!!!

W czwartek to ci ten opryskiwacz z pola może zdmuchnąć, zależy jeszcze gdzie mieszkasz. Jutro albo środa do godzin południowych. Dalej to wichury a później mróz.

Opublikowano
20 minut temu, marulekk napisał:

Wiateru niebylo u Ciebie???

troszkę był, ale nie duży, ładnie się pryskało. Panowie po regulacji z mikro i siarczanem kiedy można jechać ? jutro można czy trzeba większy odstęp czy nie ma znaczenia ? Kolejny problem to brak mikro w sklepach stacjonarnych, nic nie ma prócz intermagu.

Opublikowano

Trochę się robi off sezon na takie produkty. Zwracajcie uwagę co Wam wciskają... Dają odżywkę dawka 2 kg na hektar(górna) a tam razem 40 gram boru jakieś śladowe ilości miedzi, cynku, molibdenu itd... pchają co im zostało, co leżało na magazynie od początku roku.

Opublikowano

To nie do końca tak, że wciskają. To co lepsze już wykupione. Teraz bierzesz to co zostało albo wcale. Około tygodnia temu w sklepie internetowym dla roślin pl chyba nie małym. Chciałem kupić grzybówkę po tym jak zrezygnowałem z pryskania zakupionym dużo wcześniej caryxem. Tebukonazol / Bukat jeszcze mi się udało kupić. Metkanazolu już nie było w żadnej substancji. To samo z odżywkami. Tydzień wcześniej patrzyłem był jeszcze szerszy wybór w momencie zakupu tydzień temu wybór zdecydowanie bardziej się uszczuplił.

A najlepsze jest to, ze nie mam pewności i tak czy będę mógł użyć tego co nazbierałem czyli Bukat plus bor i mikro i makro. Bo dzisiaj jedyny dzień pod względem wiatru ok ale koło 11 możliwy deszcz. Może po południu się uda.

Opublikowano
11 godzin temu, marulekk napisał:

Wiateru niebylo u Ciebie???

Nie patrz na wiatr tragicznie kie było , jutro ma wiać jeszcze gorzej i od piatku przymrozki, dziś możliwy deszcz, trzeba okienka szukać w miarę i działać.

10 godzin temu, Uziu92 napisał:

dokładnie, ja czytam składy, bo niektórych to trzeba by wlać albo wsypać do opryskiwacza więcej jak wody żeby było tyle pierwiastka ile trzeba.

Ja zakupiłem przez agrosimex Bolero i Maral na rzepak, popatrz skład czy dobry dla Ciebie, albo co lepszego znalazłeś jeśli chodzi o skład.

Opublikowano

Ja stosowałem Borawi z tydzień temu, na te chwilę czysto od szkodnika. Środek mocno śmierdzący, jeszcze takiego smrodziucha nie miałem, na drugi dzień czuć było na polu.

5 minut temu, Neveragain napisał:

Co polecicie na szkodniki w rzepaku żeby teraz polecieć?

Opublikowano

do 1 kwietnia 2022 r. – mogą być wprowadzane do obrotu środki ochrony roślin, w skład których wchodzi prochloraz;
do 1 października 2022 r. – mogą być sprzedawane i dystrybuowane środki ochrony roślin wprowadzone do obrotu do dnia 1 kwietnia 2022 r.;
do 1 października 2023 r. – mogą być stosowane, przechowywane i unieszkodliwiane środki ochrony roślin wprowadzone do obrotu do dnia 1 kwietnia 2022 r.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v