Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
14 godzin temu, Xion napisał:

Mam podobnie na jednej działce coś zjada od miedzy i to nie ślimaki. Tam gdzie wyjedzone rozsiałem po wierzchu nasiona to jak skiełkowały to coś wyjadło że sama skorupka została... U mnie na wschodzie mokro i zimno nie mam opcji z wjazdem  a zakola coraz większe... Nawet Lumipos + imidachlopryt nic nie pomaga

IMG_20210921_150637.jpg

IMG_20210921_150646.jpg

Mam to samo. Jak z tym bydlakiem walczyć? Karate dodane do jednoliściennych da radę?

Opublikowano
37 minut temu, Neveragain napisał:

Mam to samo. Jak z tym bydlakiem walczyć? Karate dodane do jednoliściennych da radę?

Mam to samo, nie mam jeszcze 100% pewności, ale to jest łokaś garbatek, kluczowe są dziurki w ziemi, na zdjęciach- @Xion je widać.

Opublikowano
15 minut temu, pop129 napisał:

Mam to samo, nie mam jeszcze 100% pewności, ale to jest łokaś garbatek, kluczowe są dziurki w ziemi, na zdjęciach- @Xion je widać

Przecież łokas to żeruje w zbożu! W rzepaku to twój sprzymierzeniec, bo samosiewy zbóż wciąga😂

Opublikowano
8 minut temu, tommy66692 napisał:

Ale pitolisz Tomek jak chciałem zasiać w terminie koło 20.08 ale sie nie dało z tego mokra, leje i leje ziemia śmierdzi wszędzie błoto

Wiem, ja też chciałem zasiac 15, a musiałem 25 i rzepak nendza bo zimno mokro, a ta roślina tego nie lubi. Tylko że sporo osób opóźniało świadomie bądź siało w wrzesniu. Sasiadowe siane w wrzesniu dopiero się rzadkuje i co taki rzepak ma niby dać plon? Parę dni ciepła teraz które nie nadgonią tych co zabrały zimne i mokre dni taka jest prawda. 

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, Tomek90 napisał:

Siejecie późno bo liczycie na długa i ciepła jesień, a następnie zadajecie pytania czy regulować rzepaki jeszcze które mają 4 liście? 

😐

😐

😐

😐

Siany był 21 sierpnia. Następne 2 dni spadło 50l/m i zasklepiło ziemie. Długo wychodził i bardzo nie równo. Jak by było wszystko idealne to by nikt pytań nie zadawał. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, piotrols napisał:

Przecież łokas to żeruje w zbożu! W rzepaku to twój sprzymierzeniec, bo samosiewy zbóż wciąga😂

Miałem go w zbożu w tamtym roku na dużą skalę na jednym polu, w tym roku "rośnie" tam rzepak objawy żerowania te same.

@tomek73 Czym pryskałeś?

Edytowane przez pop129
Opublikowano
2 godziny temu, Neveragain napisał:

Kup trutkę na myszy u mnie też niszczą od między może jutro jak nie będzie padać to idę i sypie. Ubiegłej jesieni to po całym polu karmiłem gryzonie.

Opublikowano (edytowane)

U mnie na szczęście tylko na jednej działce coś mocno żre rzepak na innych polach spokój nawet podziabanych liści bardzo nie widać. Dzisiaj proteusem spróbuje to coś wytruć bo już z 10 arów rzepaku zniknęło a na chloropiryfos za zimno...

Edytowane przez Xion
Opublikowano
10 godzin temu, Neveragain napisał:
10 godzin temu, Neveragain napisał:

Kilka lat temu miałem podobnie - 1l chloropirjyfosu o 11-12 w nocy i pomogło

Opublikowano
7 minut temu, akmaly napisał:

A co mi do czyjeś kary, tyłek na szczęście mnie nie boli - opisuję tylko stan faktyczny a o kontrolę nie trudno. 

Ta bo oni nie mają co robić tylko ganiać za czymś co do niedawna było powszechnie stosowane. Obszarnik w dzień wjechał w kwitnący rzepak, pszczelarz bieże telefon i to zgłasza. Pani mówi że nie przyjadą bo nie mają aut ani ludzi.

Opublikowano

Tłumacz sobie jak chcesz - ja miałem kontrolę, jak i wielu z okolicy. Niby nic, zatrzymał się samochód przy polu, poczekali aż skończę, przedstawili się, posprawdzali, pomierzyli i zadali kilka pytań oraz chcieli kilka dokumentów - oczywiście nie miałem przy sobie wiec umówili się na wizytę. Ok niby nic, bo i co mieli robić jak wszystko było w miarę ( bo nie oszukujmy się jak ktoś chce to zawsze znajdzie ). Ciekawe co byś zrobił jakby przyjechali akurat przy napełnianiu opryskiwacza wycofanym środkiem? Wiem że to skrajny niefart ale zawsze może się zdarzyć lub ktoś może pomóc szczęściu. 

Opublikowano
15 minut temu, Zapracowany napisał:

Ta bo oni nie mają co robić tylko ganiać za czymś co do niedawna było powszechnie stosowane. Obszarnik w dzień wjechał w kwitnący rzepak, pszczelarz bieże telefon i to zgłasza. Pani mówi że nie przyjadą bo nie mają aut ani ludzi.

U mnie na wiosce jednak w ostatnich dniach to kontrolują masowo , przeważnie warzywa pod kontem pozostałości śor( biorą próbki z pola np. marchew , pietruszka , buraczek czy jakie tam ktoś warzywa uprawia do woreczków foliowych , plombują to i zaważą z tego co mówili do Łodzi) , ale i inne rzeczy też sprawdzają . Tak że trzeba troszkę uważać . 2 lata temu już były takie kontrole to tam gdzie wyszły jakieś nieprawidłowości to plantacja była komisyjnie likwidowana i jeszcze do tego jakieś kary , zależy jakie były nieprawidłowości .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v