Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Napisz to jeszcze raz, użyj przecinka kropki albo znaku zapytania. To może zrozumię..

42 minuty temu, galan99 napisał:

Ślimaków nie ma co posiali przed deszczami ślimaki zjadają rzepak pryskają i nie wiele to daje .

• Root Admin
Opublikowano
galan99 napisał:

Ślimaków nie ma co posiali przed deszczami ślimaki zjadają rzepak pryskają i nie wiele to daje .

na ślimaki się nie pryska, u nas po 10 ślimaków na 1mb granicy pola

Opublikowano

Z zasiewami dalej słabo, na polach takie błoto że nie da się ciągnikiem wjechać.

Czy biorąc pod uwagę za późny siew, lepiej zrezygnować z odchwaszczania doglebowego, które może wstrzymać trochę tempo rozwoju rzepaku i zwalczać chwasty nalistnie? Czy ostatecznie na to samo wyjdzie?

Opublikowano
10 godzin temu, yacenty napisał:

rzepak, jęczmień, porządny poplon, kukurydza, pszenica, rzepak

Będziesz sam kosił QQ czy najmował? Siewnik też trzeba kupić. Twoja sprawa ale średnio widzę ten pomysł.

10 godzin temu, yacenty napisał:

rzepak, jęczmień, porządny poplon, kukurydza, pszenica, rzepak

Będziesz sam kosił QQ czy najmował? Siewnik też trzeba kupić. Twoja sprawa ale średnio widzę ten pomysł.

Opublikowano

Do tej pory udało się posiać 1 pole rzepaku tylko. W piątek w mokrą gline zasiany. Głębokość 1,5 cm bo wilgoci co nie miara. Póki co pada ciągle. Rzepak kiełkuje z nasion , jednak glina to glina i robi sie takie masło, taka plastelina. Myślicie że sobie poradzi? Płytko siedzi

Opublikowano
Daro20 napisał:

Na kilkanaście ha. kukurydzy trzeba kupować siewnik ???? ja wolę w robocie wziąźć kilka nadgodzin i zapłacić za usługę 😁

Opublikowano

A musisz kupić nowy siewnik? Dzisiaj pieniądz leci na łeb, więc gdybyś miał wolne środki to możesz kupić używkę, myślę, że i tak na niej nie stracisz i jeszcze sobie a może i innym robotę zrobisz.

Opublikowano
6 godzin temu, mraukot napisał:

Na kilkanaście ha. kukurydzy trzeba kupować siewnik ???? ja wolę w robocie wziąźć kilka nadgodzin i zapłacić za usługę 😁

Kupić czy wynająć to są dodatkowe koszty a rzepak czy zboże ma już czym posiać i zebrać. Chciałem zobrazować czy w ogóle jest sens w to wchodzić. Jego sprawa. W moim regionie ciężko jest zasiać po QQ pszenicę a te późno siane słabo plonują.

Ja wolę mieć swoje i nie prosić nikogo. Poza tym jak można dokładać z innej pracy do rolnictwa🤔😄 

Jak będziesz brał tak te nadgodziny to szybciej stracisz zdrowie niż Ci się wydaje.

• Root Admin
Opublikowano
mraukot napisał:

Daro20 napisał:

7ha to mi posieja za 1000zl, a swoim tak dużo taniej wyjdzie?

Opublikowano

u nas biorą za 1ha coś koło 120-130zł, na mniej niż 5ha nie chce nikt przyjechać, siewnik używany można kupić za 4 tys taki w znośnym stanie

na 7ha zwróci się za 4-5 lat i siejesz, kiedy są warunki

wiadomo, nowy tani nie jest i na taki areał się szybko nie zwróci, chyba że na usługi, nawet z PROW to spory wydatek

Opublikowano

Za 4 tys siewnik yhmm. U nas o usługi się biją za 120zl prawie nowym siewnikiem z podsiewaczem posiane. Przyjedzie na każdy areał. Po kukurydzy pszenżyto sypało mi rekordowo. Tylko że u mnie z kukurydzą jest ten problem że dziki są wszędzie. Nawet teraz ryja pola już zasiane rzepakiem... Rzepaku nie lubią ale coś tam szukają.

Opublikowano

Ja co roku sieje około 20h kukurydzy i swój siewniki sprzedałem.  Znajomy nową Amazonką przyjeżdża i robotę mi robi. Przynajmniej ludzie d*py nie zwracają by posiać.

• Haha 1
Opublikowano

do ilu dni przedwschodowo można pryskac bez ryzyka uszkodzenia rzepaku? chlomazon + metazachlor. siew w niedzielę a teraz ciągle przepaduje. bo z tego co czytałem to aby po zastosowaniu środka nie było przez 6h opadów

Opublikowano

A u mnie d*pa blada....

Rzepak siany w sobotę 21.08 w suszę totalną,gdzie bez deszczu było przez całe żniwa, a nawet dalej.

W poniedziałek popadało niby nie ulewnie ale jednak za dużo. I teraz rzepak się męczy, nie może wyjść na powierzchnię, tylko tam gdzie nie wpadł za głęboko wyszedł, reszta to tragedia. Kiełek idzie i zaczyna zawracać jakby się odbił.

Wczoraj robiłem zabieg ratunkowy - jazda po polu samym wałem packera - nic innego sensownego nie mam.

Dzisiaj w nocy mocno popadało. Zobaczymy jakie będą efekty. Do niedzieli daję mu czas - inaczej w poniedziałek przesiewam.

Na działce gdzie siałem po deszczu jest ok, wschody o wiele ciekawsze.

• Confused 1
Opublikowano

Pytanie do bardziej doświadczonych.

W sobotę(28.08) po południu siany rzepak.  Planowany oprysk 0.2 kalif + 1.9 metazanex z powodu braku warunków nie opryskany do dzisiaj. Przez ten czas spadło ok. 14l/m2 deszczu. Dzisiaj mija 3 doba po siewie warunki do oprysku się pojawiły tylko czy jeszcze bezpieczny dla rzepaku będzie ten oprysk. Rzepaku na wierzchu nigdzie nie znalazłem nasionka pękły i wypuściły 2-3mm korzonek.

Opublikowano

Dla pewności jechać powschodowo, kalif na przyszły sezon zostaw 

Opublikowano
19 godzin temu, yacenty napisał:

w tym roku poszła facelia ze słonecznikiem.

mam świadomość ze pszenica po kuku może nie być najwyższych lotów, ale na ten moment - przynajmniej teoretycznie, wole po rzepaku posiać jęczmień ozimy a po kukurydzy pszenice ozimą niz po rzepaku pszenice, a po kukurydzy jęczmień jary.

3-4 ton jęczmienia ozimego więcej niż jarego, robi różnice w cenie, nawet przy założeniu, że jęczmień ozimy to pasza, a jary to browar. Ale póki co to tylko teoretyzowanie.

Posiałem w tym roku jary na  browar i wyszedł 6,2 t/ha. ale cena rynkowa paszy 750 a browar wyszedł 727 zł. Wyszli z ceną 800 netto, według mnie zanizoną przynajmniej o 65, bo liczyli  z 720 zł i powinni dodać 20% według umowy, czyli wychodzi 864.

. Gestość miał 79 a według umowy 90 miał mieć, minus 33 zł, biało przekroczone 0 1,2 minus 20 zł  i zanieczyszczenia  minus 20 zł. 

Opublikowano

W tym jęczieniu to nie gęstość tylko wyrównanie. Po drugie gdzie to kontraktowałeś? Bo z tego co wiem zawsze dopłacali 20% do średniej ceny jęczmienia paszowego branej z okresu żniw do chyba 15-20 września. W tym roku przynajmiej souffet zmienił warunki że nie dopłaca 20% tylko 120zł.

Opublikowano
1 godzinę temu, Andpol napisał:

Ja już kilka lat tylko powschodowo jadę. Dziś spróbuje orać bo bezorkowo nie udało się zasiać za dużo słomy jest.

Czym pryskasz powschodowo? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez witek
      witam mam do was pytanie...w tym roku po raz pierwszy mam zamiar zasiac rzepak...a wiec moje pytania
      -czy rzepak na ziemni 2b i 3a urosnie??
      -jak odmiany ??
      -jak opryski nawozy i jakie dawki ??
      -jak jest opłacalnośc takie uprawy ??
      -nom i oczywiscie jak sa ceny na skupach ??...bo nigdy nie przyglądałem sie cenom bo nigdy nie siałem...a jeszce jedna rzecz jak ciąc z pnia czy z pokosu ??
    • Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez petro11
      Witam. Jakie macie sposoby na dokarmienie rzepaku siarką na wiosnę? Dostałem meila z oferą firmy Agroenergetyk z Opola. Mają tam Agrogypsum wapno siarkowe ( 16%SO3 i 21%wapnia) jest to pyliste ale nie kurzy się podobno a cena to jak w BIG BAG jakieś 210zł za tone. Tak myśle jakby pogłównie to sypnąć tak po 400gk/ha. Dodam że mam kwaśny odczyn.
    • Przez huliszek1990
      Witam. Mam do przesiania rzepak ozimy, niestety poszedł jesienia oprysk Devrinol i Matezanex subst. czynne napropamid i matazachlor. Teraz bede sial kukurydze na ziarno, pytanie mam czy ktos mial taki problem i czy jest potrzebna orka czy wystarczy gruber lub teleżówka? pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Cena rzepaku w sezonie 2019. Jak myślicie jak się będzie zmieniał rynek rzepaku? Ceny czarnego złota wzrosną? Spadną? A może ten sezon zamkniemy takim samym wynikiem jak rok 2018? Chwalcie się po ile sprzedajecie nasiona rzepaku.
      Kontynuujemy tu wątek z sezonu 2018
  • Dodaj nową pozycję...
v