Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
5 minut temu, leszek1000 napisał:

Chcą drogę robić ? 

Centralny Port Lotniczy  słyszał o czymś takim ? 3000 tysiące ha 20 wsi w tym moja i 8 innych w całości! W sumie mają zamiar wywłaszczyć 7 tys ha

• 0
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, yacenty napisał:

Plus minus w 2010 budowali obwodnice w okolicy, płacili po 250-400 tys. za ha. Były też plotki o dużo większych kwotach.

Na tym terenie co jest pod wysiedlenie pod magazyny już od 5 lat inwestorzy płacą po 1200000(milion dwieście) za ha

Edytowane przez Zdzinio
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, Zdzinio napisał:

Miałem to na myśli a z nerw mi wyszło inaczej

Był ostatnio artykuł na Onet i innych portalach o tym, zapewne skończy się na jakiejś chryi, jak ludziom nerwy puszczą, tak jak u mnie ze scaleniem - trwało 7 lat, a teraz te pieniądze, co na to przeznaczyli, to wystarczą co najwyżej na waciki, taka w tym czasie inflacja

• 0
Opublikowano

Najpierw piszesz że likwidujesz krowy , i zastanawiasz się czy wyżyjesz ze 100 ha , teraz wychodzi na to że nie o krowy tylko chodzi bo możesz zastać również bez tych hektarów , w dzisiejszych czasach przy tej inflacji lepiej mieć te 100 ha ziemi niż pieniądze za ziemie , bo za parę lat może się okazać że jest się bez ziemi i bez pieniędzy , jak ktoś mądrze nie zainwestuje tego .

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Zdzinio napisał:

W moim przypadku od ojca dostałem 28 ha a rozmnorzyłem przez 14 lat do 67 ha swoich reszta to dzierżawy. Sprzęt też cały wymieniłem , wszystko co było ojca to on sobie sprzedał. Postawiłem nową oborę i cztery wiaty . Nigdy nie korzystałem z funduszy unijnych oprócz dopłat i premi dla młodego rolnika 50 tys. Tak więc zapieprzałem po 16-20 godzin żeby to wszystko osiągnąć a teraz chcą nas za darmo wy***ać pod CPK!

No właśnie zasługa żony że krowy likwiduję. Bo miałem warunek albo krowy albo ona😁

Mi żona też kiedyś powiedziała: "albo Ukrainki albo ja!".  Ja się jednak uparłem i dalej uprawiam 50 ha truskawek,a w czerwcu na polu ciągle ponad 100 pięknych Ukrainek.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
7 minut temu, mysza103 napisał:

Najpierw piszesz że likwidujesz krowy , i zastanawiasz się czy wyżyjesz ze 100 ha , teraz wychodzi na to że nie o krowy tylko chodzi bo możesz zastać również bez tych hektarów , w dzisiejszych czasach przy tej inflacji lepiej mieć te 100 ha ziemi niż pieniądze za ziemie , bo za parę lat może się okazać że jest się bez ziemi i bez pieniędzy , jak ktoś mądrze nie zainwestuje tego .

Pisałem czy wyżyję bo wszyscy mamy nadzieję że do tego nie dojdzie , ale tak naprawdę to ta nadzieja z godziny na godzinę wygasa. Oni już za daleko doszli , teraz jeszcze z azjatami podpisali umowę o współpracy więc nam nie popuszczą

Przed chwilą, pinochet napisał:

Mi żona też kiedyś powiedziała: "albo Ukrainki albo ja!".  Ja się jednak uparłem i dalej uprawiam 50 ha truskawek,a w czerwcu na polu ciągle ponad 100 pięknych Ukrainek.

Dawaj namiar to będę im ubianki nosił🤣🤣🤣

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, pinochet napisał:

Jak  ładne to mogły by dużo lżejszą pracę za większe pieniądze zarabiać w ciepłym miejscu przy czerwonym świetle .

• 0
Opublikowano
7 minut temu, pinochet napisał:

matkobosko/. Ty potentant!

• 0
Opublikowano
17 minut temu, pinochet napisał:

A co u żony słychać? Dotrzymała groźby? 😜

• 0
Opublikowano
49 minut temu, Zdzinio napisał:

Według moich wyliczeń przy obecnych cenach wszystkiego , za to co chcą mi zabrać żebym to mógł odtworzyć to muszą zapłacić 25 milionów złoty a oni może dadzą 5 milionów. Bo dla nich budynki pow 30 lat nie mają wartości!

Tutaj to poplynaleś z tą wyceną. Najgorszy czas na takie rzeczy, pieniądze które weźmiesz nie wiadomo na co wystarczą. Tylko teraz ludzie mocno przeceniają swoje rzeczy 

• 0
Opublikowano
54 minuty temu, Zdzinio napisał:

Według moich wyliczeń przy obecnych cenach wszystkiego , za to co chcą mi zabrać żebym to mógł odtworzyć to muszą zapłacić 25 milionów złoty a oni może dadzą 5 milionów. Bo dla nich budynki pow 30 lat nie mają wartości!

Twe wyliczenia , Skarp Państwa zapłaci tyle ile uzna za stosowne i nie będzie się pytał czy się podoba czy nie .

• Like 1
  • 0
Opublikowano
44 minuty temu, pinochet napisał:

Z jakiego województwa jesteś 😁 ? mówisz pięknych Ukrainek 

• 0
Opublikowano

Coś z poza tematu 

Mazowieckie zachód Bugaj cenny netto zł/t na dzień 16.12.2021

Pszenica k 1200 , p -

Pszenżyto 1100

Jęczmień 1080

Żyto p 960

Kukurydza sucha 1050 m 630

Rzepak 3050

• Like 1
  • 0
Opublikowano
34 minuty temu, KarolaKarotka napisał:

A co u żony słychać? Dotrzymała groźby? 😜

Odpuściła,bo zrozumiała,że na samych zbożach nie zawsze się zarabia(plony w ostatnich latach 5,5-7 ton).W tym roku tak(sprzedana 1500 zł netto,azoty kupione z ceną majową i czerwcową)),ale to może być wyjątek.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v