Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Jak Rolnik będzie ograniczał zużycie paszy to i zapotrzebowanie spadnie, puki co nikt o tym nie myśli bo wszystko w górę, jak pasza to i mleko,mięsko itd.

• 0
Opublikowano
14 minut temu, bezbarwny napisał:

Taaaa, spokojnie czekać. Na co? Aż pasz nie będzie komu kupować? No, ale co Ciebie to obchodzi, ważne, że środki produkcji na caaaaały rok masz. 

Czyli co proponujesz? Oddać pszenicę po 900 i kupić saletrę po 3 koła? Martwić się za innych? Kto się będzie martwił za nas? Wielkie halo że zboże wróciło do ceny z przed 10 lat.

• 0
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, bezbarwny napisał:

Taaaa, spokojnie czekać. Na co? Aż pasz nie będzie komu kupować? No, ale co Ciebie to obchodzi, ważne, że środki produkcji na caaaaały rok masz. 

Produkcja zwierzeca moze i calkiem upasc. Teraz swiat to globalna wioska. Jak zboze drogie to wywioza a jak tanie to czy kury, swinie sa czy nie  ma zadnego znaczenia dla cen i popytu. Jak nie nasze paszarnie to port do chinczykow wywiezie dla swinskich blokow.

Edytowane przez Bugii
  • Like 2
  • 0
Opublikowano
47 minut temu, gustaww napisał:

Jak Rolnik będzie ograniczał zużycie paszy to i zapotrzebowanie spadnie, puki co nikt o tym nie myśli bo wszystko w górę, jak pasza to i mleko,mięsko itd.

kupią te zboże na pasze a niemcy duńczycy holendrzy chińczycy itp.i nam sprzedadza mięso już nie po 7 zl w markecie na promocji a po 17 albo i więcej.

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano
47 minut temu, Zapracowany napisał:

Czyli co proponujesz? Oddać pszenicę po 900 i kupić saletrę po 3 koła? Martwić się za innych? Kto się będzie martwił za nas? Wielkie halo że zboże wróciło do ceny z przed 10 lat.

Tak 10 lat temu pszenica była po 1200 ,mylisz sie była po 1000 ale wtedy prawie pół Polski wymarzło

3 godziny temu, Wicherek napisał:

Teresin , przy 200 tonach , 1260 netto  , gęstość minimum 70 

A niższa może wogóle być 73 to poślad

• 0
Opublikowano
31 minut temu, Bugii napisał:

Produkcja zwierzeca moze i calkiem upasc. Teraz swiat to globalna wioska. Jak zboze drogie to wywioza a jak tanie to czy kury, swinie sa czy nie  ma zadnego znaczenia dla cen i popytu. Jak nie nasze paszarnie to port do chinczykow wywiezie dla swinskich blokow.

Cudnie, globalna wioska. Wioska, której sołtys podczas lanczu wydaje polecenie Wołodii, coby zaworek nitki na zachód biegnącej przykręcić, a w samej cud Europie zachodniej, produkcję samochodów ograniczają, czy nawet całkowicie wstrzymują, bo Chińczyk, który był biedny, a co za tym idzie i głupi miał być, przycisków do sterowania elektrycznymi lusterkami nie dostarczył🙄🤣

jużeśmy we wschodniej wiosce żyli, teraz w zachodniej wątpliwą przyjemność mamy i kto wie, w jakiej się obudzimy, nim te Twoje zapasy na caaały rok się skończą. 

• Like 3
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, Bugii napisał:

Nie wiem co sie dzieje. Dzis juz trzeci telefon o zboze. Z tego 2 firmy z ktorymi nigdy nie handlowalem. To samo  od wczoraj za bydlem jezdza i wydzwaniaja ze placa tyle i tyle zeby cos im sprzedac.

Standardowa odpowiedz ze przy obecnej inflacji i rosnacych kosztach czekam na 1500 za pszenice. I wole pszenice w magazynie niz bezwartosciowe cyferki na koncie.

To jak sprzedasz po 1500 to wtedy będą wartościowe  te cyferki ?  ;)

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, Taurus83 napisał:

To jak sprzedasz po 1500 to wtedy będą wartościowe  te cyferki ?  ;)

Na odpowiednim poziomie. Ale pewnie krotko bo bedzie trzeba je szybko wydac zeby nie stracily. Jakas ziemia jak sie poszykuje lub mieszkania.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Sprzedawałem rzepak i pszenicę. Płatność do 30dni.

Spokojnie z tym entuzjazmem podwyżek za pszenice. Będzie po 1500 to i tak zarobek będzie ten sam. Dokręca nam śrubę na środki do produkcji i więcej nie zarobimy. Za dobrze by było rolnikom. 

Edytowane przez Aroo22
  • Thanks 3
  • 0
Opublikowano
42 minuty temu, miwigos napisał:
1 godzinę temu, Zapracowany napisał:

Tak 10 lat temu pszenica była po 1200 ,mylisz sie była po 1000 ale wtedy prawie pół Polski wymarzło

Co ty pitolisz u ciebie zawsze najdrożej a u mnie w 2008 roku sprzedawałem po 1117 pszenicę 

• 0
Opublikowano
48 minut temu, Bugii napisał:

Na odpowiednim poziomie. Ale pewnie krotko bo bedzie trzeba je szybko wydac zeby nie stracily. Jakas ziemia jak sie poszykuje lub mieszkania.

tacy biznesmeni jak ty to pewnie chleb na zeszyt biorą hahaha

siedzisz na forum pierd.. sz głupoty że za ziarno chcesz mieszkania kupować hahahha chyba dla szpaków

telefony ci dzwonią za ziarnem haha pewnie te same  co do mlecznego człowieka ze szkolnej 17

• Haha 2
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, stach12 napisał:

tacy biznesmeni jak ty to pewnie chleb na zeszyt biorą hahaha

siedzisz na forum pierd.. sz głupoty że za ziarno chcesz mieszkania kupować hahahha chyba dla szpaków

telefony ci dzwonią za ziarnem haha pewnie te same  co do mlecznego człowieka ze szkolnej 17

Wszystko zalezy od skali. Przy 3ha pszenicy faktycznie mieszkanie dla szpakow. I nikt do ciebie dzwonic o dostawy pszenicy nie bedzie. Przy 80 ha to juz co innego. Gdy nie dostarczasz w tonach tylko tirach.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

IMG_20211103_185052.jpg

• 0
Opublikowano

za zbożem do mnie jeszcze nikt nie dzwonił, ale za bydłem to i owszem i tak jak kolega pisał nie znam ludzi, na warunki wszystkie się zgadzają byle by tylko było coś na teraz do sprzedaży, także ja wierzę że i za zbożem zaczną dzwonić, tym bardziej jak słychać że paszarnie na oparach jadą, co może być prawdą bo w żniwa kolejek przed wagą nigdzie nie było, a skupów w okolicy sporo, każdy sprzedał co musiał i tyle ;)

• 0
Opublikowano
12 minut temu, stach12 napisał:

do 80 ha farmera to o ziarno  może dzwonić stowarzyszenie hodowców bażantów  hahah  tak że się koleś nie ośmieszaj !!

To spadek cen nam nie grozi. Gdy ponad 20 tirow bażanty opierdalaja.:D

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Bugii napisał:

Widzę u Ciebie rosyjskie myślenie z końca lat 90,początek XXI, świat dowiezie żywność tylko że przy końcu tego okresu w Rosji było wszystko 2xdroższe jak u nas i totalna zapaść całego sektora rolno-spożywczego, na Chińczykach to się obecnie Europa przewiozła z trzodą chlewną, podobnie będzie ze zbożem[ dziesiątki miliardów inwestowane w rolnictwo począwszy od Ukrainy,Afrykę Środkową po Argentynę] to jest bardzo kapryśny rynek z centralnie sterowanymi cenami[ sytuacja z australijskim węglem] i praktycznie nieprzewidywalny

• Like 1
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano

Byście się zdziwili ile ptaki egzotyczne w Polsce opierdolą różnego rodzaju mieszanek zbożowych. Choć to jednak większość sprowadzone gatunki zbóż.

Ale i pszenicy masę konsumują

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, king12 napisał:

Co ty pitolisz u ciebie zawsze najdrożej a u mnie w 2008 roku sprzedawałem po 1117 pszenicę 

W 2008 sprzedawałem do 900 netto

• 0
Opublikowano
21 minut temu, ws71 napisał:

Widzę u Ciebie rosyjskie myślenie z końca lat 90,początek XXI, świat dowiezie żywność tylko że przy końcu tego okresu w Rosji było wszystko 2xdroższe jak u nas i totalna zapaść całego sektora rolno-spożywczego, na Chińczykach to się obecnie Europa przewiozła z trzodą chlewną, podobnie będzie ze zbożem[ dziesiątki miliardów inwestowane w rolnictwo począwszy od Ukrainy,Afrykę Środkową po Argentynę] to jest bardzo kapryśny rynek z centralnie sterowanymi cenami[ sytuacja z australijskim węglem] i praktycznie nieprzewidywalny

Obecnie wszystko jest tak glupie ze nie przewidzisz. Wez ue z tym ich klimatem. Podatkami na produkcje co2. Teraz rozmyslaja je wprowadzic na budowlanke, rolnictwo i gospadarstwa domowe.

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, Bugii napisał:

Obecnie wszystko jest tak glupie ze nie przewidzisz. Wez ue z tym ich klimatem. Podatkami na produkcje co2. Teraz rozmyslaja je wprowadzic na budowlanke, rolnictwo i gospadarstwa domowe.

To śmierdzi ciężka komuną i zniszczeniem własności prywatnej

• Like 4
  • Sad 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v