Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
7 minut temu, Servio napisał:

Na 100 przyjęć w Rzeszowie jedna konsumpcja w zniwa,dziś zawiozłem do  kapki cena wyjściowa 1040netto jednak jeden parametr niski poszła  20 zł taniej  kolejki bardzo duże.  

na pewno gęstość poniżej 76 , w tamtym roku mieli próg 73,2 poniżej jako paszówka , Euforia wg analizy próbki z dziś gęstość 74 i niby cena bez potrąceń  wydaje mi się że takie info na zachętę może patrzą na ogół parametrów i kiedy inne dużo powyżej normy to przymkną oko na gęstość może trochę naiwne te moje przypuszczenia 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
12 godzin temu, Norman napisał:

Co tam sprzedawać są lepsze sposoby dziś zauważyłem przejazdem nie skoszone pszenżyto później owies który pod pług idzie. Ceny bez zmian.

20210903_114843.jpg

Znajomy prawdopodobnie też zaora 4 hektary pszenicy jezeli sloneczna pogoda się nie utrzyma, od dwóch miesięcy nie da się wejsc w pole, raz już kombajn wyciągał jak tylko spróbował kosić.

• Sad 1
  • 0
Opublikowano
5 minut temu, tommy66692 napisał:

Tylko jaki to pług trzeba mieć zeby zaorac nie skoszone 

Toć wiadomo, że nie bezpośrednio. Najpierw mulczer i potem pług. Tylko jak taka będzie pogoda to dopiero w zimę cokolwiek zrobi jak ziemia zamarznie.

Bardzo przykry widok nieskoszone zboże we wrześniu.

• 0
Opublikowano
13 minut temu, tommy66692 napisał:

Tylko jaki to pług trzeba mieć zeby zaorac nie skoszone 

akpil km80  orałem łubin z zielem około 80 cm wysokosc i dość gęste i nie było sladu co było na polu . byłem na pokazach to rzepak tak 1,2 metra chyba vogle not orali i sladu nie było tylko nie pamietam ale chyba bez przedpłużków .

• 0
Opublikowano

Tylko zboża są połamane i pochylone. Agregat talerzowy zrobi robotę, potem pług.

• 0
Opublikowano

W sumie  to  dość  przykra  taka  dyskusja  jak  skutecznie  zaorać kawał nieomłóconego zboża  ale  jak  mus  to mus , talerzówka  dobry pomysł  później zostawić  na  dwa trzy  tygodnie  niech  skiełkuje co  nie  skiełkowało  w kłosie  i orka  no  chyba  że  jeszcze  rzepak  w planach

• 0
Opublikowano (edytowane)
Dnia 4.09.2021 o 09:13, ORZMO napisał:

Jak zboże jest stojące wystarczy UG ze ścinaczami.

Nie no bez jaj . Jak zboże stojące to choć porośnięte to chyba się bardziej opłaci to skosić niż przyorać . Przecież gdzieś nawet za połowę ceny raczej się sprzeda ( gorzelnia jakaś , czy coś podobnego)

Edytowane przez mysza103
  • 0
Opublikowano
18 godzin temu, galan99 napisał:

Czarne nie są ale porośnięte bardzo cały kłos .

Kilka kilometrów dalej stoi zboża do 15 ha .

20210904_134511.jpg

20210904_134444.jpg

Na Pomorzu w 2017 roku zostały tyś ha nieskoszonego zboża, ostatnią pszenicę kupowałem prosto z pola 15.10.2017i nie była porośnięta, wilg miała 15%

• 0
Opublikowano

Pewnie że kosić ostatnio znajomego żyto porośnięte wilgotność ponad 17% zawiozłem to wzieli w normalnej cenie fakt że to tylko 3,5 t było to jak z 500 t wymieszać to śladu nie będzie. 

• 0
Opublikowano
galan99 napisał:

W moich stronach dość dużo pójdzie pod pług nie skoszonego zboża .

Susza w Czechach największa od 500 lat.

Ceny bez zmian .

skąd takie informacje? w Rosji i Kanadzie też susza w tym roku

• 0
Opublikowano

Nie pamiętam który to rok był - 2010 chyba,ciąłem jeszcze we wrześniu ,ucudowałem bliźniaki do kombajnu - szedł jak dziki , chłopy nie mogli 60-tkami po odbiór zboża dojechać stawali 20-30m za kombajnem xD

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, melon10641 napisał:

Coś w zamojskim się dzieje? Jak ceny? Jakieś kolejki w Zamościu? 

Kolejek niema jak to bywały przed laty cena to pszenica pasza 900 brutto ,  konsumpcja 1100 brutto .

• Like 2
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, Norman napisał:

Pewnie że kosić ostatnio znajomego żyto porośnięte wilgotność ponad 17% zawiozłem to wzieli w normalnej cenie fakt że to tylko 3,5 t było to jak z 500 t wymieszać to śladu nie będzie. 

A później ludzie  się  dziwią  że  pisklaki zdychają   jak  z takiego  czegoś  pasze  ukręcą

• Haha 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

sprzedałem nadmiarową przyczepę pszenicy paszowej po 940 brutto, mam jeszcze przyczepę jarej, ale nie wiem, jak z wilgotnością

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v