Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Łódzkie<przynajmniej powiat brzezinski i okolice> to samo - susza . Górki i słabsze miejsca już zwinięte w rurki i schną , a deszczu nawet w prognozach nie ma na najbliższy tydzień

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, JanKrzysztof napisał:

Łatać stodoły i magazynować ziarno, susza zbierze duże żniwo. Na wielkopolskich piachach zboże i rzepak zaczynają walkę o życie, a deszczu na horyzoncie brak.

Obawiam sie,że możesz mieć rację.Teraz piekło i na deszcz się nie zanosi a zboża w wielu miejscach za gęste i wody zbraknie momentalnie.

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, andrzej123456k napisał:

żniwa na wytwórniach pasz cena przewidywana to od 800-850 na tą chwile 

a co do kapki kto handluje nie tylko z nim to wie jak tam u niego z parametrami jest ,inne młyny nie stosują tych złodziejskich zagrywek i nie daja ceny o 50zł wyżej po to by na wadze zaraz uj***ć za potrącenia i na jedno wyjdzie albo nawet i gorzej ,handlowałem ja i inni z mojej okolicy to wiem 

Ale jak złapie pszenica parametry to masz to 50 zł wyżej, to jest uczciwe ,  ja jestem zadowolony !

• 0
Opublikowano

Jeszcze z dwa tygodnie temu wicherek pisał , że plonów żadnych nie będzie , bo zimno i mokro , wszystko zgnije , a teraz zaczyna się pisanie że plonów nie będzie bo susza i upał . Więc jak to w końcu będzie ? . Bo wydaje mi się że w poprzednich latach były susze i były lata bardzo mokre , a plony i tak jakieś były przyzwoite . Wiadomo lokalnie było lepiej , lub gorzej , ale średnio w całym kraju było zawsze przyzwoicie  .

• Like 2
  • 0
Opublikowano

Tylko że w tym orku jakby rzeczywiście było by już sucho do końca wegetacji  to skutki mogą być szokujące

dotychczasowy przebieg pogody sprzyjał braku redukcji nawet na słabszych glebach, co widać na 5 klasie potężne zboża  co jest anomalia

żeby teraz nie było rolniczego sprawdzam

lata poprzednie silna redukcja rośliny cały czas na pograniczu stresu to jakoś to było

podsumowując co będzie to będzie nie ma co się na zapas martwić no i nie liczyc plonów na piaskach na początku czerwca

• 0
Opublikowano

W moich stronach na słabych glebach owsy pozwijane, mój łubin po górkach już zwiędnięty.

Pszenica jara na 3a,b ale mocno gliniastej po górkach redukuje pędy, zostaje 1 max 2.

Oziminy na lepszych glebach na razie ok.

Na kolejne 10 dni tylko słońce.

W pszenicę wchodzi mączniak przy ziemi.

Ogólnie wydawało się że trochę zapasu wody po zimie było, a kilka dni słońca pokazuje jakie są niedobory.

Co do cen chodzą słuchy że wiele państw poczyniło strategiczne zapasy co napędziło ceny.

Ale jak wiadomo syty potrzebuje mniej i ten sezon może zaskoczyć, zwłaszcza że to żywność będzie miała ograniczyć galopującą inflację. Czyli kupić jak najtaniej.

• 0
Opublikowano

U mnie zaczynało się robić trochę sucho , ale wczoraj przeszła burza i spadło 22 litry wody , niestety z gradem i rzepak trochę poobijało . Na pszenicy nie widać uszkodzeń wcale . 

• 0
Opublikowano

No teraz zdała by się pogoda bo sianokosy są, lubelskie szału nie ma ale pow Hrubieszów Zamość było sporo śniegu i wiosną trochę padało więc liczę na jakąś równowagę względem plonów. Zobaczymy w żniwa aby było nie było grądu i nawałnic bo to gorsze niż susza 

• 0
Opublikowano
9 godzin temu, mysza103 napisał:

Jeszcze z dwa tygodnie temu wicherek pisał , że plonów żadnych nie będzie , bo zimno i mokro , wszystko zgnije , a teraz zaczyna się pisanie że plonów nie będzie bo susza i upał . Więc jak to w końcu będzie ? . Bo wydaje mi się że w poprzednich latach były susze i były lata bardzo mokre , a plony i tak jakieś były przyzwoite . Wiadomo lokalnie było lepiej , lub gorzej , ale średnio w całym kraju było zawsze przyzwoicie  .

Poczekaj jeszcze dwa tygodnie to będzie nowa prognoza :D

chyba dwa lata temu pisaliśmy tutaj w temacie z @galan99 że na Zamojszczyźnie szykuje się klęską urodzaju i ceny będą bardzo niskie. Chyba nawet pisałem że spodziewam się poniżej 500. Potem przyszedł bezdeszczowy czerwiec, gorąco i po problemie :D

Teraz to takie pogaduchy jak przy piwie jeden drugiego próbuje przegadać. No ale czas zacząć się powoli interesować. Co się na świecie dzieje. Od sprzedania pszenicy tutaj nie zaglądałem :P

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Wg TopAgrar popyt że strony Chin jest ogromny i raczej ceny pszenicy i zapowiadają się optymistycznie. To czy U nas urodzaj czy suszą to sprawy drugorzędne. Liczą się zbiory światowe. Kto przechowa powinien kolejny rok zarobić. Sam nie sieje pszenicy A tylko obserwuje wątek. Pszenica i QQ rzutuje na całą resztę produkcji rolnej. 

• 0
Opublikowano
11 godzin temu, renovoltage napisał:

Tylko że w tym orku jakby rzeczywiście było by już sucho do końca wegetacji  to skutki mogą być szokujące

dotychczasowy przebieg pogody sprzyjał braku redukcji nawet na słabszych glebach, co widać na 5 klasie potężne zboża  co jest anomalia

lata poprzednie silna redukcja rośliny cały czas na pograniczu stresu to jakoś to było

podsumowując co będzie to będzie nie ma co się na zapas martwić no i nie liczyc plonów na piaskach na początku czerwca

Mam takie samo zdanie. Rośliny nabudowaly masy i obsady a teraz zaczyna się sucho robić. Opady były ostatnio lokalnie i to deszczyk do 5 l. Tam gdzie spadło więcej był grad zazwyczaj. Odwrotność roku poprzedniego. 

• 0
  • Root Admin
Opublikowano

jeszcze pare dni temu mówiłem ze mamy 50% większy opad jak w 2020. Dziś opad jest taki sam. Zobaczymy co dalej będzie, teraz kluczowy moment dla ziarna.

• 0
Opublikowano

W okolicy po raz pierwszy od kilku lat równomiernie rozłożone opady od 10.04 ponad 100l/m2, poza kukurydzą , burakami, wszystko wygląda dobrze jak na razie, cena pszenicy pasz 880 netto

• 0
Opublikowano

Kiedy cena pszenicy spadnie przed żniwami? Do końca czerwca mam rozliczyć się za dzierżawę braną 1 rok i gościu boi się żebym go nie wykiwał. Trochę głupie podejście jego do tego ale muszę się dostosować bo ma więcej pola do oddania w dzierżawę.

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, renovoltage napisał:

Dokładnie tak jak piszesz.O tym samym mówiłem wyżej,że łany przez sprzyjającą pogodę są po prostu w większości tak gęste że na naszych w większości Polski lekkich gleb zaraz im zbraknie wody .Dlatego ten rok jest całkiem inny i może być tak ,iż te plony mogą nie być wcale nawet przyzwoite no i w większości pasza.No ale nie ma co tak tego teraz czarno widzieć bo może się nie sprawdzi i jednak popada.Oby bo skutki tego prażenia mogą być opłakane.

• 0
Opublikowano

A Ja mam pytanie Jaka gleba bardziej podatna jest na utratę wilgoci przy dużym nasłonecznieniu i wysokiej temperaturze ?. Zagęszczenie niedobre ale i mała obsada też   nie jest dobrym rozwiązaniem. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Gęsty łan jest mniej przewiewny, lepiej trzyma wilgoć, zwłaszcza na ciężkiej glebie, rzadki łan plus lekka gleba = szybka utrata wilgoci

Edytowane przez jahooo
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v