Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2021

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2021 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2021 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2021 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2021 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2021 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2021 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja dyskusji: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279526-ceny-pszenicy-2020/page/304/

• Like 4

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Pewnie że lepiej tłuc co się ma. Chyba że ktoś ma opór kasy. Znajomemu diler wyliczył ciągnik za 125000brutto mały sadowniczy komunalny. Po 2 tyg pyta czy piszą umowę. No piszą, a ten że cena się zmieniła na 170tys. Oczywiście podziękował za współpracę. 

Przejdzie na konsumpcję? 😉

20210830_095615.jpg

• 0
Opublikowano
49 minut temu, KarolaKarotka napisał:

Będę uszczypliwa ... :) ale z przymrożeniem oka to potraktuj 😛

A jaki opryskiwacz był Ci potrzebny?

Kupiłeś go za zysk czy za przychód z rzepaku?

Nam by się przydał taki Amazone UX4200/27/33m, ciekawe ile by musiało być hektarów rzepaku żeby z zysku go kupić ... ?

A tak już poważnie, to jak był przedstawiciel wyceniać maszynę to jedną kwotę podawał na wycenie w oczy, za dwa tygodnie oferta przychodziła już z sporo wyższą kwotą, a jak znowu po jakimś czasie dzwoniliśmy to już sami nie wiedzą ile wołać za te klamoty, czasem się zastanawiam czy nie lepiiej tłuc do upadłego to co jest.

Używkę kupiłem, ale za zysk nie przychód

• 0
Opublikowano
Dnia 30.08.2021 o 14:35, seba836 napisał:

Co panowie robicie zostawiacie czy sprzedajecie teraz pszenicę  ? Zazwyczaj woziłem na przełomie grudnia-lutego nigdy tak pszenica nie poszła w górę i nie wiem co tu robić 

Trzymać jak pszenica zrówna się z saletrą.

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał:

Przejdzie na konsumpcję? 😉

20210830_095615.jpg

Bardziej  na  materiał  siewny  bo  siła  kiełkowania sprawdzona . Kiedyś  facet co  ma  skup  powiedział  mi że  któryś  z parametrów  można  poprawić  domieszką  porostów  ,   co  i jak  to nie  pamiętam  ale  rozmowa  była  na poważnie  .

• 0
Opublikowano
Dnia 29.08.2021 o 10:32, pawel885 napisał:

To ty skończ pier**lić, czemu pod koniec lipca jak żniwa się zaczęły okoliczne skupy ustaliły cenę do nawet 730zł, ludzie ich wyśmiali i wysypali większość do magazynów i cena od razu poszła na ponad 800 jeszcze przed 1 sierpnia ale i tak mało kto woził

Powiem tak jebn.. sie w łeb i dop wypowiadaj. Co CZUBIE mają skupy do ceny w żniwa (nie mówię o wszystkich może są i naciągacze, mówię o swojej okolicy bo jest 5 skupów w okolicy 25km i sie przebijają) ale jak u nas w okolicy skupy z cenami wyszły przed żniwami  770 a przyjmijmy cedrob, agri, wipasz miał 790 potem sukcesywnie jedni i drudzy podnosili  to myślisz że ktoś charytatywnie będzie to przewalał wiadomo że jak kupują i sprzedają to chce żeby te 30zł/t zostało,wystarczyło tak niewiele i zadzwonić przed żniwami do wytwórni i zapytać o ceny jakie były wiedział byś ile zarabiają, to wytwórnie dyktują ceny nie skupy kolejna sprawa sam początek żniw jeszcze nie kupowały porty dlatego mieszalnie wyszły z niską ceną, wtedy kiedy zaczął iść ruch exportowy czyli statki + Niemcy ostro ruszyła pszenica w Polsce ale to nie dlatego że ty sobie wrzuciłeś swoje śmieszne pare ton na magazyn ale dlatego że brakuje towaru +covid na całym świecie a nie tylko w Polsce  i cena na pszenice 1200-1300 to będzie normalną cena a nie jakoś wysoką zobacz ile same Chiny wyciągają towaru po odbudowie trzody .Kolejna sprawa prześledź rynki światowe zobacz jakie nastały skoki cen na WSZYSTKO nie tylko na towary ale i na koszty produkcji np,Francja Saletra już ponad 1800 u nas (Polska)znowu podwyżka na azot była 80zł/t w zakupie już 1410net a cena wyjściowa w żniwa była 1140zł/t za saletre i za tyle kupiłem 48t bb. Teraz kolejna sprawa żeby ci to wytłumaczyć ,to ty będziesz miał teraz pretensje do skupów że mają tak wysokie ceny nawozów a nie do zakładów?? , Prawda jest taka żeś Baran i nie rozumiesz jak działa rynek  ,kolejna rzecz  myślisz że takie Zakłady Azotowe Puławy są głupie i utrzyma sie ta różnica cenowa między Polską a Francją i innymi krajami na azotach jeszcze sie nie obejrzysz i będziesz miał cene 1600-1700 za saletre i będzie lament że składy nawozowe nas okradają bo nakupili po 1150.

Można by wiele dyskutować i podawać argumenty ale po co sie wysilać jak to grochem o ścianę. niektórym to tylko łopata i piaski z cementem pisane są w życiu 

Ciekawostka Scania Volvo Hyundai i jeszcze jakaś marka zatrzymali produkcję samochodów po raz kolejny brak komponentów rozważają przeniesienie produkcji do Europy oczekiwanie na auto 1-1.5roku na nowy

konstrukcja stalowa hali 22m-42mkoszt 3 lata temu 200net teraz mi powiedział prawie 400

oczekiwanie na nowe Audi a6 to jest 1,5roku potwierdzone z przed 3 tyg

I Finalnie pszenica cena 960net pasza i 1030net konsumpcja lubelskie od złodzieja pośrednika 😉

• Like 2
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, andrzej123456k napisał:

Powiem tak jebn.. sie w łeb i dop wypowiadaj. Co CZUBIE mają skupy do ceny w żniwa (nie mówię o wszystkich może są i naciągacze, mówię o swojej okolicy bo jest 5 skupów w okolicy 25km i sie przebijają) ale jak u nas w okolicy skupy z cenami wyszły przed żniwami  770 a przyjmijmy cedrob, agri, wipasz miał 790 potem sukcesywnie jedni i drudzy podnosili

Tak  skupy  jak  przetwórnie  młyny  itd  wszyscy  oni  od  wielu wielu  lat  próbują  w  żniwa  zrobić sobie  własne  żniwa  i  nakupić  jak  najtaniej  ,  i powiedzmy  szczerze  że  trudno  im  się  dziwić  bo  to  przecież  najłatwiejszy  zysk   tanio  kupić  drogo sprzedać . W tym  roku  pomimo  kovida  pomimo  wzrostu  cen  na  wszystko  część  skupujących  wyszło  z  ofertą  cenową   poniżej  pasa  ale  pustki  na  wagach   były  jak  kubeł  zimnej  wody  dla tych  co  liczyli  że część  rolników  i tak  sprzeda   bez  względu na  cenę  i  szybciutko wyrównali  w  górę   . Też  nie  mówię  że  wszyscy  to  naciągacze  i  też  mam  kilka  skupów   w  okolicy   ale  zawsze  było  tak  że  jak się  żniwa  zaczęły i  była  kolejka  przed  wagą  to cena  leciała  w  dół  i  sam  byłem  świadkiem  jak  pan  i   władca  na  skupie   powiedział do  pracownicy  - "Pani Zosiu od godziny  12 tej  pszenica  o 50 zł  w  dół  a saletra o 50zł  w  górę  a od jutra  kupujemy zboże  przynajmniej  50% na wymianę  w towarze   "  .W tym  roku  kolejek  nie  było  więc  sytuacja  cenowa  była  diametralnie  inna    Aaaaa  i  proponuję  melisę  przed komentowaniem  

Edytowane przez yaroslaw
  • Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Dawid727 napisał:

Zaklepałem rozsiewacz kvermeland w piątek za 84 tys netto. Od dzisiaj tej sam sprzęt który stoi na placu już kilka miesięcy kosztuje 8% więcej. Porąbało ich wszystkich... 

Co tam w nim za cuda ze taka cena?

• 0
Opublikowano

Anżeju nie denerwuj się... Skupy dobrze wiedziały jaką cenę dostaną w niedługim czasie i uwierz mi że ich zysk to nie jest to 30zł...  

3 godziny temu, andrzej123456k napisał:

konstrukcja stalowa hali 22m-42mkoszt 3 lata temu 200net teraz mi powiedział prawie 400

Kup sobie spawarkę i plazmę z lidla i sam zrobisz , no chyba że to za trudne dla ciebie 

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Dawid727 napisał:

Zaklepałem rozsiewacz kvermeland w piątek za 84 tys netto. Od dzisiaj tej sam sprzęt który stoi na placu już kilka miesięcy kosztuje 8% więcej. Porąbało ich wszystkich... 

nigdy nie dał bym tyle za rozsiewacz to przesada ale jak jest zainteresowanie to czemu by mieli obniżać cene przecież i tak ktoś kupi 

• 0
Opublikowano
28 minut temu, pawel885 napisał:

Kup sobie spawarkę i plazmę z lidla i sam zrobisz , no chyba że to za trudne dla ciebie 

Tak a stal to za darmo dostanie.

26 minut temu, szczypka napisał:

nigdy nie dał bym tyle za rozsiewacz to przesada ale jak jest zainteresowanie to czemu by mieli obniżać cene przecież i tak ktoś kupi 

Też jestem ciekaw co jest ciekawego w rozsiewaczu za tyle kasy. Ale to jeszcze kwestia tego jaka jest wartość nawozów rozsiewanych przez rok.

• 0
Opublikowano

@szczypka@szczypka po to zapierdzielam na gospodarstwie żeby spełniać jakieś marzenia i zachcianki. Zawsze chciałem mieć wypasiony rozsiewacz na gpsie i z wagą i taki sobie kupię. Rolnictwo to nie tylko moje źródło utrzymania ale i pasja i strasznie drogie hobby 🙂 co do ceny zbóż jak spadły tak są na tym poziomie. Jedynie konsumpcja trzyma poziom. 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
39 minut temu, Agrest napisał:

Hydraulika do zamykania I plandeka 😉

W jednym miesiącu ja kupiłem rozsiewacz Kuhn za 3000 z roku 1998 a wujek jakiejś polskiej firmy nówkę (2018 rok bodajze to byl). Nie różnią się te rozsiewacze kompletnie niczym oprócz tego że jego mial nadstawkę i plandekę a cała reszta identyko. Jego kosztował 14 tysięcy. Po roku zaczął już strasznie rdzewieć a w moim nic sie nie dzieje.

• 0
Opublikowano

Jest takie przysłowie " Polak przed szkoda i po szkodzie głupi". 

Powiedzcie mi ile lat się zajmujecie rolnictwem i kiedy zauważyliście to korelację że idą żniwa i cena się załamuje a potem odbija? Tylko mi nie mówcie że jeden rok na pięć drożej sprzedaliście w żniwa i dlatego sprzedajecie. 

Mój sprzedawca nawozów zawsze mi daje ofertę z opóźnionym terminem płatności. Oczywiście dolicza sobie % ale i tak to wychodzi dużo lepiej. Nawet robi taki myk że jak zamawiam na początku miesiąca to trzyma moje zamówienie do końca miesiące i dopiero wtedy mi to fakturuje. On i tak ma na miesiąc stała cenę. Mi to nawet na rękę bo krócej ten nawóz muszę trzymać. 

Jak ktoś się długo zajmuje rolnictwem i nie postawił/przerobił jakieś szopki/stodoły na magazyn to jest głupi po prostu. 

Nie będę poruszał tematu spółdzielni rolniczych bo to dopiero jest temat rzeka. 

• 0
Opublikowano
11 minut temu, Dawid727 napisał:

@szczypka@szczypka po to zapierdzielam na gospodarstwie żeby spełniać jakieś marzenia i zachcianki. Zawsze chciałem mieć wypasiony rozsiewacz na gpsie i z wagą i taki sobie kupię. Rolnictwo to nie tylko moje źródło utrzymania ale i pasja i strasznie drogie hobby 🙂 co do ceny zbóż jak spadły tak są na tym poziomie. Jedynie konsumpcja trzyma poziom. 

jeśli dużo czasu poświęcasz na zarobienie pieniędzy to pewnie szanujesz zarobione przez siebie pieniądze i nie wydajesz na głupoty  jeśli Ci taki potrzebny to sobie kupiłeś 

ja kupiłbym jakiegoś za 1/4 tego a za reszte jakiś kawałek pola ale to moje zdanie 

jakie u was ceny pszenicy do siewu ? mi w sklepie powiedzieli że jeszcze nie wiedzą bo firma się zastanawia czy w tym roku nie sprzedawać w jednostkach na 1/2ha 

• 0
Opublikowano

19 minut temu, pawel885 napisał:

Anżeju nie denerwuj się... Skupy dobrze wiedziały jaką cenę dostaną w niedługim czasie i uwierz mi że ich zysk to nie jest to 30zł...  

Mnie to nie interesuje ile mają ja wybieram  gdzie najlepsza cena i tam sprzedaje nie trzymam sie jednego po prostu jeden musi przebijać ceną drugiego jeśli chce coś kupić prawo rynku w tym roku pewnie też puszczę handlarzowi bo z parametrami kiepsko a on jak bierze to cena gwarantowana jak jemu nie przejdzie to już jego problem ja mam dostać tyle na ile sie umawialiśmy .  ,Ale i tak przed listopadem nie będe sprzedawał potem trzeba bacznie obserwować rynek jak będzie kuku wchodzić na rynek zważywszy na to że kuku jest w tym roku ponoć o 40% więcej zasiane do ubiegłego roku ale to tylko u nas  w Polsce nie wiem jak na świecie ,  na nią się rzucą mieszalnie w tym roku bo jest kiepskiej jakości pszenica i będą woleli stanowczo kukurydzę i żeby nie czarowali przypadkiem jakimi obniżkami ,ale to trzeba obserwować co dzieje sie na świecie  bo jak utrzyma sie inflacja na takim poziomie i covid dodatkowo dojdzie a dojdzie na pewno to nic nie powstrzyma ceny pszenicy przed ceną 1300zł/t w sumie porty już mają ceny 1120zł/t za parametry a młyny na kraju często 1050-1100 a w niektórych miejscach pszenica jeszcze nie skoszona, więc przynajmniej jak na lubelskie to ten rok ciężki dla żniw i siewów rzepaku ,kujawsko pomorskie ponoć z pogodą problemów nie mają ale to pasowało by sie żeby ktoś sie z tamtych stron wypowiedział bo coś słyszałem że susze mieli znowu .

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez livebird
      Witam mam problem z jasnotą purpurową która zachwaściła mi strasznie pszenice ozimą na granicy pola 10-15 arów silnie zachwaszczonych tylko tym chwastem pytanie do was jakim śrdokiem porządnie ją zwlacze teraz i czy dam rady jeszcze teraz to zniszczyć (pszenica- pierwsze kolanko 2cm od węzła krzewienia). Pryskałem już Lancetem którego dałem chyba niską dawke bo miejscami chwasty nie wyglądają jakby siadły.
    • Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Gość
      Przez Gość
      Witaj, dziś planuje zrobić zabieg T1 w pszenicy bez skracania. Planuje dać Mirage 450EC do tego siarczan magnezu, plonvit z zboża, Tytan i PLONVIT OPTY i powiedz mi czy nie za dużo odżywek ost padało z niedzieli na poniedziałek i czy dodać do tego jeszcze Duett Star 334 SE BASF ?
  • Dodaj nową pozycję...
v