Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zmieniał ktoś średnicę węża ssawnego w beczkowozie?? Tzn mam oryginalny 150mm 3m węża i 3m rury jak to w zachodnich,  chciałem kupić nowy ale tu zonk bo metr kosztuje 135zl. No i naszła mnie myśl czy by nie zmienić na 110 bo to i taniej by było i lżejszy sporo by był.  Nie zaszkodzi to pompie lub nie wpłynie na czas napełniania??

Opublikowano

No właśnie tego się bałem,  chyba nie będę nic kombinował, tylko zostanę przy oryginalnej średnicy,  bo na szybkości zasysania tez mi zależy bo beczka służy głównie do podlewania warzyw, a właśnie w miarę fajnie pompuje bo 2,5-3min i beczka pełna. 

Opublikowano

Trochę skomplikowana sprawa. Tak na mój rozum: podciśnienie zostaje to samo, a podciśnienie to jest siła, przy mniejszym przekroju ta sama siła będzie działać na mniejszą masę cieczy, a więc wzrośnie prędkość przepływu ale równocześnie wzrosną też wraz z prędkością opory przepływu. Czas napełniania może wydłużyć się nieznacznie...

Opublikowano
12 godzin temu, kizak napisał:

Instrukcję obsługi ,jak i katalog części po polsku posiadam. Lecz by przydała się instrukcja napraw ,też po polsku. Chodzi o słowa techniczne. siłę docisku szpilek na kole sprzęgła, instruktaż ustawienia sprzęgła,kolejność ,,dociągnięć'',sposób wymiany czegoś tam. Jak bezkonfliktowo dojśc do skrzyni bez rozpołowiania i zwalania kabiny 😵😐. Posiłkujemy się aplikacją z telefonu i skanowaniem strony,by po chwili widzieć tłumaczenie na polski . Lecz co z pdf-u,czy z kartki to co innego,możesz młotkiem stronę przyłoży ć i  śrubokrętem kartkę przewrócić i nie ginie ;),a te telefony smarem op.......smarowane   ,odłożysz to spadnie i nadepniesz  ,iii .....skąd te czarne uszy O.o

Do deutz dx instrukcja napraw samej skrzyni po polsku cos kolo 400 zł chcial agrobuch.

Opublikowano
8 godzin temu, szymon09875 napisał:

Do deutz dx instrukcja napraw samej skrzyni po polsku cos kolo 400 zł chcial agrobuch.

400 zł przy remoncie skrzyni, to już można powiedzieć sprawy groszowe ,grunt by dostać,. Przy takim wtryskiwaczu silnika ,jak nie wiesz ,próbujesz  wyrwać jakoś z pod niego podkładkę bo wszędzie tak jest [c 330,c 360],a tu zonk nie ma podkładki [fiat 780], tylko cała  ,,tulejka miedziana'' wprasowana ,a tego typu niewiedza bez świadomości już kosztuje 😐. To, to to ,na wierzchu,  ,,chwila '' i jest. Ale jak odpinasz ładowacz ,zdejmujesz kabinę i rozpoławiasz ,   i na czymś z nieświadomości się rypniesz to już lekki niesmaczek ,za byle uszczelniacz za 10 zł,kilka ładnych dni i parę tysięcy pożegnasz.  Hmm ,może niektórych  instrukcji napraw po polsku jeszcze nie było ,bo przecież to pieniądz i by dodrukowali👍 . Grunt to dużo rzetelnych obrazków  i sporo cyferek z wymiarami, rozmiarami ,siłami ,ciśnieniem........,a i kolejność 😐

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, Grzechooo napisał:

@Andpol a koń w komplecie? jeżeli nie to 1zł/kg. Aczkolwiek był dzisiaj u mnie złomiarz i proponował 50gr/kg.

Konia to z 30 lat nie mam a wał kupiłem 3 lata temu i zastanawiam się co z nim zrobić? Jak suche lata będą to może się jeszcze przyda tylko zaczep do ciągnika dorobić.

Opublikowano (edytowane)

Macie jakiś pomysł czym ścinać trawę pod drzewami w sadzie? Jest tego z 40 arów. Traktor bez kabiny i kosiarka odpada bo drzewa nisko dosyć maja gałęzie. Myślałem o traktorku kosiarce ale to też nie będzie do końca spełniało oczekiwań bo jest trochę nie równo. 

Macie jakieś pomysły czym to ogarnąć oprócz kosy ? ;)

https://www.olx.pl/d/oferta/kosiarka-traktorek-stiga-villa-comfort-mulczer-briggs-15-5-hp-CID628-IDKaJWR.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=1

Może coś takiego?

Edytowane przez maroko
Przed chwilą, maroko napisał:

Macie jakiś pomysł czym ścinać trawę pod drzewami w sadzie? Jest tego z 40 arów. Traktor bez kabiny i kosiarka odpada bo drzewa nisko dosyć maja gałęzie. Myślałem o traktorku kosiarce ale to też nie będzie do końca spełniało oczekiwań bo jest trochę nie równo. 

Macie jakieś pomysły czym to ogarnąć oprócz kosy ? ;)

gałęzie podciąć?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v