Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Się przypomnę- jakby ktoś miał na sprzedanie w rozsądnych pieniądzach lekką zgrabiarkę jednokaruzelową (np Kuhn GA300, Pottinger TOP33), lekki przetrząsacz karuzelowy (np. Fanex 500, Flewo 480), ewentualnie Mesko-Rol 275, Haybob 300, Haybob 360 w okolicach woj. łódzkiego to proszę o info. Maszyna do C330

Opublikowano
soltys48 napisał:

Omijać szerokim łukiem,

Jak się okazało ciągnik pochodził z mojego powiatu, poprzedni właściciel sprzedał go poniżej 24tyś https://www.facebook.com/marketplace/item/333197441385212/?ref=product_details&referral_code=undefined

U nas jest ts 82 1996 rok za 17-18tys zł ale właściciel go nie oszczędzał samą obudowę skrzyni zmieniał 2 razy na pewno robił już w nim chyba wszystko co jest możliwe do zepsucia kiedyś nawet go położył na bok jak przez wał przejeżdżał

Opublikowano
3 godziny temu, Morion napisał:

@jahooo a z tą hydrauliką to dużo roboty, co należałoby z nią zrobić i czy drogie to będzie?

Można przerobić hydraulikę na rozdzielacz pod ręką - zwykły albo na linki, koszt 1500-2000PLN, rozdzielacz 80l/min z sekcją pływającą (mam na myśli tali 2 lub 3 sekcje, żeby miec też hydraulikę zewnętrzną). Jest sporo precyzyjniejszy w sterowaniu niż ten z JUMZ-a. Tak dzień roboty dla ogarniętego człowieka - kilka przewodów zmierzyć i dopasować oraz zakuć, parę śrubek i uchwytów. 

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, MF675ursus napisał:

Ciężka sprawa. poniżej 4 tys są zabytki czterokaruzelowe składane do tyłu w wieku około 50 lat... A taka z lat 90 to raczej powyżej 6 tys musi szykować, więc zależy co znajomy ma na myśli pod pojęciem niedrogiej. To samo tyczy się zgrabiarek... W miarę tanie i młode to Mesko/Kuhn 300, tyle że dwukaruzelowe i różnie o nich mówią- jedni chwalą, inni nie chcą na podwórku widzieć...

może i tak, ale robotę zrobią, właściwie wszystko lepsze co na wałki a nie na pasek, ja mam gf452t i bardzo dobra według mnie konstrukcja, jak bym miał kupować to tylko większą, pewnie krone albo też kuhn, a jak nową to tylko polskie, samasz albo pronar, 

czy to serio ma napęd bębnów na paski ?

https://www.olx.pl/d/oferta/kosiarka-bebnowa-jf-CID757-IDHEjrf.html?isPreviewActive=1&sliderIndex=2

2 godziny temu, MF675ursus napisał:

Się przypomnę- jakby ktoś miał na sprzedanie w rozsądnych pieniądzach lekką zgrabiarkę jednokaruzelową (np Kuhn GA300, Pottinger TOP33), lekki przetrząsacz karuzelowy (np. Fanex 500, Flewo 480), ewentualnie Mesko-Rol 275, Haybob 300, Haybob 360 w okolicach woj. łódzkiego to proszę o info. Maszyna do C330

https://www.olx.pl/d/oferta/przetrzasarka-przegrabiarka-kuhn-gf-452m-CID757-IDIEzFf.html?isPreviewActive=1&sliderIndex=1, ciapaj daje rade, znajomy ma taką, ja mam taką ale ciągnioną 

Opublikowano (edytowane)

Marudzenia o złomie ciąg dalszy (ale już mamy się ku końcowi).

Więc tak

- jakiś pomysł na taką ramę od talerzowka? Do czegoś może się przydać, na coś można to przerobić? Czy odciąć przód, a proste boczne odcinki i śrubę od regulacji sobie zostawić?

- mam parę obręczy - nie wiem czy to od jakichś kół od wozu, czy od beczek. Średnica pewnie koło metra. Do czegoś może się nadać, czy w złom?

A co do konnych maszyn, to jeden pług weźmie znajomy, drugi chyba inny znajomy, jeden zostawię sobie.

Zostaje z zabytkow mały kultywator, kosiarka listwowa (choć nie wiem, czy nie jest do ciągnika przystosowana), maszynka do kręcenia miodu, maszynka do ostrzenia (kamień że 30 cm średnicy), pług chyba konny przerobiony na do ciągnika, kosiarka osa, zgrabiarka konna niekompletna, przetrzasaczka konna, przerobiona do ciągnika, parę różnych pół broń.

No i to wszystko chyba sobie zostawię i powoli będę gdzieś wystawiał, może znajdzie się chętny. Żal mi to pociąć na złom. 

IMG_20210223_120547062_HDR_copy_1097x680.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano
35 minut temu, daron64 napisał:

Marudzenia o złomie ciąg dalszy (ale już mamy się ku końcowi).

Więc tak

- jakiś pomysł na taką ramę od talerzowka? Do czegoś może się przydać, na coś można to przerobić? Czy odciąć przód, a proste boczne odcinki i śrubę od regulacji sobie zostawić?

- mam parę obręczy - nie wiem czy to od jakichś kół od wozu, czy od beczek. Średnica pewnie koło metra. Do czegoś może się nadać, czy w złom?

A co do konnych maszyn, to jeden pług weźmie znajomy, drugi chyba inny znajomy, jeden zostawię sobie.

Zostaje z zabytkow mały kultywator, kosiarka listwowa (choć nie wiem, czy nie jest do ciągnika przystosowana), maszynka do kręcenia miodu, maszynka do ostrzenia (kamień że 30 cm średnicy), pług chyba konny przerobiony na do ciągnika, kosiarka osa, zgrabiarka konna niekompletna, przetrzasaczka konna, przerobiona do ciągnika, parę różnych pół broń.

No i to wszystko chyba sobie zostawię i powoli będę gdzieś wystawiał, może znajdzie się chętny. Żal mi to pociąć na złom. 

IMG_20210223_120547062_HDR_copy_1097x680.jpg

Obręcze zostaw przydadzą się na wlokę

Opublikowano

No i jeszcze jak widać pod talerzowka dwoje sań :), aale to jak wyjmę je, to zobaczę jak mocno zrzarte, czy opłaca się odcinać proste kawałki, czy wszystko w złom.

Metrowe obręcze jako włóka? W jaki sposób?

Opublikowano
2 godziny temu, igor10246 napisał:

może i tak, ale robotę zrobią, właściwie wszystko lepsze co na wałki a nie na pasek, ja mam gf452t i bardzo dobra według mnie konstrukcja, jak bym miał kupować to tylko większą, pewnie krone albo też kuhn, a jak nową to tylko polskie, samasz albo pronar, 

czy to serio ma napęd bębnów na paski ?

https://www.olx.pl/d/oferta/kosiarka-bebnowa-jf-CID757-IDHEjrf.html?isPreviewActive=1&sliderIndex=2

https://www.olx.pl/d/oferta/przetrzasarka-przegrabiarka-kuhn-gf-452m-CID757-IDIEzFf.html?isPreviewActive=1&sliderIndex=1, ciapaj daje rade, znajomy ma taką, ja mam taką ale ciągnioną 

U mnie taki zestawik pracuje i daje radę

IMG_20200725_175201.jpg

Opublikowano
daron64 napisał:

No i jeszcze jak widać pod talerzowka dwoje sań :), aale to jak wyjmę je, to zobaczę jak mocno zrzarte, czy opłaca się odcinać proste kawałki, czy wszystko w złom.

Metrowe obręcze jako włóka? W jaki sposób?

Łączysz obręcze np łańcuchem jedna przy drugiej i ciągasz po łące lub polu, jedynie transport na dalsze pola jest problematyczny.

Opublikowano
1 godzinę temu, SamaPrawda napisał:

Łączysz obręcze np łańcuchem jedna przy drugiej i ciągasz po łące lub polu, jedynie transport na dalsze pola jest problematyczny.

To raczej mi takie ustrojstwo nie potrzebne. 

1 godzinę temu, jahooo napisał:

Taka rama z talerzówki x2 i piękna rama do bron, do tego siłownik i można ciężką bronę zrobić składaną

Ja mam polepiony stary kultywator z dorzuconym na sztywno waleń packera i z tyłu brony 20. Wystarczy. Raczej nic nie będę lepił. Szybciej kupię jakiś uprawowy, albo to co mam następnej zimy poprawie i zrobię regulacje do walu

A jeszcze jedno pytanie - wziąłem kiedyś od wujasa taki szpikulec do ładowania balotów i główna rama mi pękła - musiało być już pęknięte, bo rdza na brzegach była. Pizlo razem z mini kratownica wzmacniająca. No i teraz bym to chciał pospawać. Już w sumie kiedyś o to pytałem, ale skleroza. Profil jest 80x80x6. Chciałem dać coś w środek profil i na nim obspawac, ale po wewnętrznej stronie wychodzi 68x68 i niespecjalnie coś się dobierze. Jak wezmę 70x70 to po milimetrze z każdej strony zbierać. A z kolei dac na zewnątrz profil, to 90x90 X5 allegro wyrzuca mi tylko  taki

https://allegro.pl/oferta/profil-stalowy-zamkniety-90x90x5-dlugosc-500mm-6671219928

A z takimi zaokrąglonymi brzegami chyba nie najdzie? Taki z kolei bardziej z ostrymi kątami, to ścianka 3mm. Czy ja już k**wa złe szukam?

Czy się nie pier**lić i w środek dać na pionowe ścianki gruby płaskownik, na nim obspawac ten pęknięty profil i po zewnątrz też tylko plaskowniki dac jako wzmocnienie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v