Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, daron64 napisał:

Kurcze tak planowałem sobie, że zrobię te skrzynie i ciągnik zostanie jako pomocnik, a gdzieś za rok będę szukał jakiejś szóstki. No ale sam nie wiem, miotam się. Jakby ten zostawał jako główny, to wtedy jest sens robić żółwia/zająca, ale do tego jeszcze opony na tyle do wymiany, dobrze by było turbo, bo jednak brak mu czasem w pługu mocy. Z jednej strony taka szóstka to już jednak można by było zaoszczedzic czasu i nerwow, ale z drugiej strony za zdrowa to też trzeba by było z 40-50k wyłożyć, jak nie więcej. W swoim z kolei skrzyni już nie liczę, bo i tak muszę ją zrobić, ale 2k zolw, opony komplet radialek (już by i przód i tył zmienił) koło 10k, turbo z kapitałka silnika też pewnie pod 10k by wyszlo. Jak już wszystko robić to przednia oś, rozdzielacz dodatkowy mi przepuszcza, obciążniki i jakieś pierdoły i też robi sporą kupka pieniędzy, tyle, że wydatki nożna sobie rozbić. Nie wiem kompletnie co robić 🤷 

Żółwia rób zawsze to wolniej pojedzie 😂, serio to zawsze jakiś bieg więcej , Lepiej porządnie zrób to co dostępu nie ma (skrzynia , silnik) a to co na zewnątrz na potem , np opony najwyżej do przelatania uzywkę kupić jak słabe , a jak chodzą to jeździć . Hmm ja na łatanej przedniej rok czasu jeździłem tak wyszło - dopiero nowe  ... a miało być tak pięknie i 4 oponki razem  , jednak tył wymieniłem dopiero po dwóch następnych latach ...  

A silnik w tym swoim jak do remontu to rób turbo albo pod turbo .

A co do 6 , jakbyś tak dobrze tą 4 zrobił to kupujesz tańszą 6 , w polu porobisz i miedzy czasie ją zrobisz , a jak siądzie to zawsze masz 4 sprawną i gotową do akcji .

Nie zawsze ten drogi będzie aż tak sprawny chyba że naprawdę bardzo dokładnie sprawdzisz .

Ostatnio przy orce i siewach tak dumałem nad większym ciągnikiem , do tego jakiś pług obrotowy potem , no i tak ostatnio przeglądałem ciągniki a że wymagania jakieś tam mam już , itp, ... No i tak spojrzałem na stan konta i przyszłe wpływy ...  to teraz mam jeszcze większe wymagania żeby za dużo nie oglądać bo i tak nie kupuję 🤣😥

Opublikowano

4 minuty temu, mariuszd93 napisał:

To czym się różni ten mechanizm i kółka wysiewające?

Screenshot_2021-11-26-20-55-09-909_com.opera.browser.jpg

ta WAJCHA jest do ustawienia szerokości TRYBU /kółka wysiewającego w zależności od grubości nasion.MI sie to rozwiazanie bardzo podoba jedno kólko

do ustawiania normy masz przekładnie olejową na 5 zdjęciu

Opublikowano
5 minut temu, mariuszd93 napisał:

To czym się różni ten mechanizm i kółka wysiewające?

Screenshot_2021-11-26-20-55-09-909_com.opera.browser.jpg

Ciekawe ale być może bardzo dobre , miałem wartsile jak te konne właśnie żadnej przekładni z biegami tylko właśnie kółka wysiewające rowkowane (czy jak to tam sie zwie) przesuwane na bok obok gładkie , tylko z boku na pokrętło przesuwanie , dokładne to było nie ma zarzucić , max siałem 180 kg pszenżyta szło , min 100 kg żyta żaden problem , 

Była jeszcze przekładnia na łańcuszek dwie zębatki mała i duża gdzie po zmianie ich miejscami malał wysiew , spokojnie szło siać 35 kg mieszanki traw , czy 12 kg koniczyny samej tylko że co drugą redlicę 

Opublikowano
8 godzin temu, jahooo napisał:

Skoro takie objawy, to ma gówniany olej , słabą pompkę albo wyciek w układzie pompki od żółwia, czyli zaniki ciśnienia

Na wiosnę z nim pogadam do czego doszedł z tym.

8 godzin temu, Baks00 napisał:

I chyba zaczął bym od tego pierwszego

Mi pozostała do naprawy jedna zwolnica,bo po wymianie oleju przepuszcza

Ja miałem drugą z tyłu uszczelniać, ale chyba sobie daruję tej zimy

7 godzin temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Po spawaniu wzmacniacza chyba nie starcza te dwa tysiące na jego remont . A dokładnie 700 złoty na jakieś walki też bezcelowe . Moje zdanie , albo robić to porządnie albo zostawić tak jak jest czyli zaspawane

Pewnie zostanie jak jest, ale po weekendzie zasięgnę języka ile by to wyniosło. 

7 godzin temu, slawek74 napisał:

ja też bym robił ,,jeden zamach,,

Zamach jeden, tylko koszty rosną.

5 godzin temu, Baks00 napisał:

No więc raczej wszyscy są by robić....

Jeszcze tylko zrzutkę zrobię i można robić :)

1 godzinę temu, sebe1033 napisał:

Żółwia rób zawsze to wolniej pojedzie 😂, serio to zawsze jakiś bieg więcej , Lepiej porządnie zrób to co dostępu nie ma (skrzynia , silnik) a to co na zewnątrz na potem , np opony najwyżej do przelatania uzywkę kupić jak słabe , a jak chodzą to jeździć . Hmm ja na łatanej przedniej rok czasu jeździłem tak wyszło - dopiero nowe  ... a miało być tak pięknie i 4 oponki razem  , jednak tył wymieniłem dopiero po dwóch następnych latach ...  

A silnik w tym swoim jak do remontu to rób turbo albo pod turbo .

A co do 6 , jakbyś tak dobrze tą 4 zrobił to kupujesz tańszą 6 , w polu porobisz i miedzy czasie ją zrobisz , a jak siądzie to zawsze masz 4 sprawną i gotową do akcji .

Nie zawsze ten drogi będzie aż tak sprawny chyba że naprawdę bardzo dokładnie sprawdzisz .

Ostatnio przy orce i siewach tak dumałem nad większym ciągnikiem , do tego jakiś pług obrotowy potem , no i tak ostatnio przeglądałem ciągniki a że wymagania jakieś tam mam już , itp, ... No i tak spojrzałem na stan konta i przyszłe wpływy ...  to teraz mam jeszcze większe wymagania żeby za dużo nie oglądać bo i tak nie kupuję 🤣😥

Silnik nie jest do remontu, ale jakby już robił te turbo, to wypadałoby chyba od razu zrobić wszystko. Ja też dumam sporo, ale uj z tych planów wychodzi. Zawsze jakaś skrzynia do roboty się trafi (w tym roku w 2ciagnikach), albo inna zwolnica i tak w koło Macieju

Opublikowano

Panowie kupiłem kosiarkę dr 4.21 do reanimacji, chyba w dobrej cenie (2tys)  gdzie i za ile można kupić plandekę do tego? Bo znalazłem gdzieś za 750 zł , ale nie za bardzo wiem czy się nada, no i nie jest tanio.

Opublikowano
28 minut temu, mariuszd93 napisał:

Panowie kupiłem kosiarkę dr 4.21 do reanimacji, chyba w dobrej cenie (2tys)  gdzie i za ile można kupić plandekę do tego? Bo znalazłem gdzieś za 750 zł , ale nie za bardzo wiem czy się nada, no i nie jest tanio.

A tam gdzie robią plandeki na auto nie wyjdzie taniej zrobić samemu

Opublikowano
4 godziny temu, mariuszd93 napisał:

zakład gdzie robią plandeki do tirów, wszystko ci dorobią, taka plandeka to 300-400 zł, tylko musisz się pogodzić że możesz mieć jakiś napis/symbol  z dvpy na kosiarce

Opublikowano
soltys48 napisał:

ta WAJCHA jest do ustawienia szerokości TRYBU /kółka wysiewającego w zależności od grubości nasion.MI sie to rozwiazanie bardzo podoba jedno kólko

Jeszcze bardziej spodoba Ci się rozwiązanie w accordzie. 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v